Tort de mere

10/03/2013

Am gatit tort de mere, impreuna cu prietena mea Nadia. Reteta ii apartine si trebuie sa recunosc ca a iesit delicios. Nici prea dulce, nici prea consistent, tortul m-a impresionat din prima clipa. Pentru ca stiu ca si tie iti plac deserturile “indraznete”, iata ce a iesit. Daca incerci reteta, te astept cu pareri. Chiar sunt curioasa cum o sa-ti iasa. Pofta buna si inspiratie maxima la ornat! :)


Ingrediente:

  • 6 oua;
  • 6 linguri de faina;
  • 6 linguri de zahar;
  • coaja de lamaie;
  • 2 pliculete de praf de copt;
  • 2 pliculete de zahar vanilat;
  • 1 fiola esnta de rom;
  • 5-6 mere;
  • 5-6 lingurite  dulceata de visine ;
  • miez de nuca;
  • smantana pentru frisca;
  • 1/2 pahar de lapte;
  • 1/2 pahar de ulei.

Merele se curata si se scot cotoarele. In cratita in care faci tortul pui 150 g zahar pe care il caramelizezi si tapetezi peretii vasului cu el. Pui merele curatate si le umpli cu dulceata de visine (sau ce dulceata iti place tie). Pandispanul il faci din cate oua preferi (in functie de dimensiunea cratitei). Important este ca numarul de oua sa fie acelasi cu numarul de linguri de zahar si numarul de linguri de faina.

Cratita mea fiind destul de mare, pun 6 oua, 6 linguri de zahar, 6 linguri de faina, coaja de lamaie, 2 pliculete de praf de copt, 2 pliculete de zahar vanilat, ueiul si laptele. Se amesteca foarte bine iar pandispanul obtinut se adauga peste mere, lasand o gaurica mica pentru ca aburul de la mere sa poata iesi.

Il dai la cuptor si il lasi aproximativ 40 de minute, insa ca sa-ti dai seama daca blatul s-a copt, cel mai bine este sa-l verifici la mijloc cand s-a rumenit. Il lasi sa se raceasca si apoi il insiropezi cu un sirop de rom (apa + zahar + o fiola de esenta rom ). Il rastorni pe un platou, il lasi sa se raceasca si apoi  il ornezi cu multa frisca naturala.

71 thoughts on “Tort de mere

  1. stefania

    Si apropo de reteta,e geniala,chiar acum am pus compozitia la cuptor si abia astept sa o gust,Desi am mai mancat si mi s-a parut geniala,azi am incercat sa o fac si eu singura!Multumesc Laura!Esti geniala!

    Reply
  2. stefania

    Hei Petra,nu sunt de acord cu ceea ce spui tu,cu inlocuirea zaharului cu mierea!Daca nu stiai mierea devine toxica la temperaturi ridicate,cum poti pune tu mierea la caramelizat?Nu crezi ca e mai nociva pentru corp decat esenta de rom?Eu de asigur ca da!

    Reply
  3. ionel patricia

    Buna dimineata . am facut acest tort de Craciun si a iesit sublim nici nu am cuvinte. am primit numai cuvinte de lauda de la toata familia mea, iar acum de sarbatorile de Paste ma pregatesc sa il fac din nou. Draga mea Laura iti doresc multa sanatate, multe realizari in tot ce ti-ai propus in anul 2014, te pup .

    Reply
    1. Laura Post author

      Ma bucur ca ti-a iesit bine tortul si iti multumesc pentru frumoasele urari. Paste fericit iti doresc! :)

      Reply
  4. Cri

    Laura, hop si eu prin zona:) duminica am avut pofta de ceva dulce. Mi-am facut rapid un necesar asa dupa ochi prin bucatarie si m-am decis asupra tortului de mere:) de fiecare data imi iese minunat, Am taiat merele in felii rotunde(si destul de consistente), intrucat aveam impresionanta cantitate de 2 mere:)) oricum, musafirii mei s-au lins pe degete, iar mie mi-au ramas 2 cotoare de degustat:)))) Felicitari pentru toate relaizarile tale! ps: sunt si eu in mijlocul actiunii procesului de elaborare al unor retete proprii. O sa revin cu amanunte si poze

    Reply
  5. Oana

    Tortul este delicios, l-am făcut de multe ori, insa in loc de frișcă eu am pus nutella si pe deasupra nuca pisata! Ma apuc din noi sa il fac acum, pt mâine seara! La multi ani!

    Reply
  6. Pingback: Romania- Vatra Dornei (Amintiri din copilarie) | Laura Cosoi

  7. Ionut

    Chiar daca sunt baiat si totodata copil reteta ta am facut’o si eu si a iesit foarte buna! Multumesc pentru reteta :*

    Reply
  8. Andreea

    Draga Laura,
    iti multumesc frumos pentru retea :) vreau sa spun ca a iesit delicios.Nu am avut mere dar am pus niste nectarine.Citesc des blogul tau si vreau sa iti marturisesc ca este excelent! Tine-o tot asa !

    Reply
  9. Mada

    Am incercat reteta in seara aceasta. Din pacate, ceva s-a intamplat… nu mi-a iesit; adica dupa ce statuse aproape o ora la cuptor la 150 de grade, l-am probat la mijloc cu scobitoarea, era copt, dar cand l-am rasturnat s-a desfacut tot, cred ca ramasese crud pandispanul jos. L-am mancat direct din platou, cu lingurita :)) foarte bun la gust. Poate ma ajuti cu in sfat. Multumesc

    Reply
    1. Laura Post author

      Imi pare rau ca nu ti-a iesit. Pandispanul oricum este moale pentru ca merele lasa zeama. Poate trebuia sa il mai lasi la cuptor si sa cresti temperatura la 200 ?! Data viitoare cu siguranta o sa-ti iasa perfect. :)

      Reply
    2. Mia

      Reteta e ok, dar merele se pun crapate in 4, lasa foarte multa zeama, mai ales cele golden. Se pun in oala tapetata cu zahar ars pe aragaz sa se mai evapore zeama, se racesc iar definitiv si apoi se pune pandispanul si se da la copt.

      Reply
    3. nicoleta began

      Trebuia sa il lasi in forma pana se raceste de tot, am patit-o si eu, ideal este sa-l lasi in forma peste noapte, asa sigur iti iesea. Blatul era ok! Succes data viitoare!

      Reply
  10. opris bianca

    eu il fac cu merele taiate felii si pandispanul il fac din 3 oua o cana de zahar ,o cana de lapte, zahar vanilat ,un varf de cutit de praf de copt ,coaja de la o lamaie, 2 cani de faina si un pahar de ulei. o sa-l fac azi . maine tinem ziua baiatului noastru si ii place la nebunie si pe el o sa aiba multe animale salbatice . la fel ii plac f f f mult animalele

    Reply
  11. Francesca

    absolut genia reteta!!…mie mi-a iesit superb si are un gust divin!!..multumesc:)

    Reply
  12. Lucia

    E chiar plictisitor sa tot vezi preparata aceasi reteta de n ori. Pe acasa Tv am vazut pe putin de 2 ori, in ultimele luni fiind realizata aceasta reteta.So overrated!

    Reply
  13. angelica pop

    Doamne cand ma uit la unele comentarii…cat de rea poate sa fie lumea….ar trebui sa va abtineti din scris daca nu va convine reteta Laurei si sa va ocupati de viata voastra cea monotona…Prima de toate Laura a incercat sa va arate ca ii place sa socializeze cu lumea sa si arate putin din viata ei privata, iar voi incercati sa fiti doar niste scorpi ce critica….Laura eu iti urez o Duminica placuta si astept in continuare retele tale….sunt interesante si gustoase….te ador

    Reply
  14. Grosu Andra

    Acum l-am bagat in cuptor….Fiul meu este extrem de incantat si abia asteapta sa-l scot din cuptor;l-am facut impreuna !!!
    Am modificat putin reteta=am inlocuit gemul cu mar ras amestecat cu zahar si scortisoara ..,sper sa iasa bun si asa…..

    yummy

    Reply
  15. Andra

    Laura,acum l-am pus in cuptor…….Fiul meu a fost extrem de incantat pentru ca l-am facut impreuna…..
    Cei drept l-am modificat un pic:);in loc de gem in mere am pus mar ras cu zahar si scortisoara ………

    Abia astept sa-l scot din cuptor…yummy!!!!

    Reply
  16. iulia

    buna laura

    in poze apare lapte si ulei. in descrierea retetei,in schimb, nimic legat de aceste 2 ingrediente. le-ai raspuns tuturor ca se vede in poza ?! cat? cum? reteta simplificata de pandispan este intr-adevar compusa din oua,faina si zahar in acelasi numar de linguri.reciteste-ti reteta publicata :)

    Reply
  17. Georgiana

    Delicios! L-am făcut aseara, doar ca nu am pus ulei deloc si in loc de frisca l-am mâncat cu inghetata de vanilie. Mai am cca 2 portii si suntem doar 2 in casa…F ușor si nu f dulce, cum ai scris.
    Te pup, Laura! Îmi placi ca ești modesta, muncitoare si discreta. Fii o piatra, nu apa!
    Zi cu soare!

    Reply
  18. Carina

    Arata foarte bine tortul facut de tine!Felicitari!Se vede ca iti place ceea ce faci.si ca totul iti iese minunat!

    Reply
  19. Petra

    Dragutza reteta, dar nu stiu de ce as avea mai multe asteptari de la tine in privinta alimentatie, mai multe atentie si produse mai curate. Eu una nu as folosi esenta aia de rom care e facut din chimicale, as cauta varianta narutala de esenta de rom, sau nu as mai adauga si as pune doar scortisoara pt aroma. Iar zaharul se poate inlocui cu mierea sau sirop de artar, mult mai sanatos…cat despre uleiurile rafinate, ar trebuie sa dispara complet din bucatarie, Nu sunt sanatoase si nu aduc nici un aport nutritiv. Poti folosi in schimb ulei de cocos, exista si cel cu aroma de cocos si fara aroma si poate fi folosit cu succes in locul celui de floarea soarelui. Dar pt reteta asta as fi folosit cu siguranta unt, iese mult mai delicios.

    Te vad o fata inteligenta si tocmai de aceea mi-am permis sa iti ‘atrag’ atentia asupra acestor lucruri…nu ca o mustrare ci ca o idee cum ai putea sa iti schimbi alimentatia, sa faci alegeri sanatoase.

    Cu drag.

    Reply
    1. Paula

      Draga Petra,

      Felul tau de a atrage atentia are delicatetea unui autocamion ce blocheaza intersectia la ora de varf. Sunt sigura ca toata lumea stie deja ca uleiul rafinat si esentele artificiale nu sunt cea mai sanatoasa alegere, ne invata zecile de emisiuni de lifestyle, revistele, internetul; ceea ce ma surprinde este faptul ca tu ai presupus ca Laura nu ar fi stiut acest lucru, fiind cititoare a blogului ei in acelasi timp. Daca ai fost atenta la post – era vorba despre reteta unei prietene. Nu stiu ce parere ai tu, dar daca eu as gati o reteta de-a mea pentru prietenii mei, mi-ar placea ca ei sa ma sustina, nu sa-mi critice alegerile. Si uite asa ajungem la delicatetea de care pomeneam mai devreme. Pentru mine post-ul acesta este despre momente petrecute impreuna cu cei dragi, despre a invata ceva nou, in nici un caz despre alimentatia sanatoasa.
      Pana la urma la tine in bucatarie poti sa pui si ulei de baobab, nu te obliga nimeni sa urmezi reteta originala.

      Reply
      1. SSD

        Draga mea, un prieten adevarat este cel care se implica si investeste sentimente intr-o relatie, care reactioneaza/critica atunci cand trebuie pentru ca ii PASA. Daca un prieten te-ar lauda pentru aceasta reteta …. cred ca orice comentariu este absolut de prisos. Poti sa lauzi intentia, efortul, poti sa apreciez un gest, dar sub nici o forma nu poti sa incurajezi astfel de experiente culinare…Si ca sa fiu sincera pana la capat (imi place sa cred ca Laura apreciaza sinceritatea comentariilor) reteta este extrem, dar extrem de nociva, din multe puncte de vedere – al ingredientelor folosite, al combinarii lor etc…..

        Reply
      2. Petra

        Si de ce ma rog reteta unei prietene trebuie sa fie plina de chimicale si nu ar putea fi adaptata cu unele mai ok? Se supara prietena daca nu punea esenta de rom sau zahar vanilat? Putem petrece momente minunate alaturi de prieteni si cu retete sanatoase si chiar experimentand retete sanatoase. Nu cred ca il deranjeaza pe un prieten daca ii propui sa inlocuiesti ingredientele nasoale dintr-io reteta cu alte naturale in acest fel poate il iiveti si ceva nou prieten. Tocmai ca vorbeai de lucruri noi. De ce trebuie sa refuzam din start un sfat bun? Si mai cred ca daca Laura ar posta retete altfel, retete sanatoase, popularitatea aici ar putea fi si mai mare si mai inteligenta.

        Reply
  20. Deea

    Delicios!!!!!!!!!!!!!!Si foarte bine prezentatate etapele de preparare,felicitari,te imbratisez!!!!!!!

    Reply
  21. anda

    am facut tortul si a iesit foarte bun,s-a desprins frumos de pe margini si are un gust..hmmmmm,…..
    multumim pentru ca ai impartasit reteta cu noi!
    o seara placuta!

    Reply
  22. Diana

    Este tortul copilăriei mele. Mama il făcea tot timpul, numai ca peste mere pune crema de Zahăr ars si apoi pandispan. Un deliciu ! Pe când o întâlnire cu cititoarele blogului tau? Ar fi foarte frumos, imi ești tare Draga!

    Reply
    1. Laura Post author

      Am trecut reteta padispanului. 6 oua, 6 linguri de zahar, 6 linguri de faina, praf de copt si coaja de lamaie. Te descurci?

      Reply
  23. aviva

    Buna Laura, tortul tau arata fff bine! Mi-ar placea sa-l fac si eu ca sa-mi impresionez soacra :) dar am o intrebare: mie cum nu-mi place frisca (beah!) pot folosi de exemplu ciocolata?

    Reply
    1. Laura Post author

      :) Aha…nu am incercat cu ciocolata dar cred ca merge. Crema de vanilie nu iti place?

      Reply
      1. aviva

        Ba da, dar n-am facut-o niciodata, tocmai am vazut o reteta pe net… O s-o-ncerc! Mersi mult!!!

        Reply
          1. aviva

            Da, iti promit ca o sa-ti spun cum mi-a iesit tortul si tonul cu susan. :)

      2. Alina

        Eu il fac de cand aveam 12 ani, nu doresc sa sune a lauda, si am inlocuit frisca de multe ori cu diferite creme, dar cu ciocolata este cel mai gustos.Uneori pun si cateva floricele de frisca peste ciocolata.Felicitari pentru prajitura.Arata delicioasa.

        Reply
  24. Cata

    Buna! Eu fac un tort de mere asemanator cu diferenta ca imediat peste mere torn o crema de zahar ars si apoi pandispanul(yummy & have a nice day!

    Reply
    1. Laura Post author

      Conteaza cat sunt de mari merele. In cazul acesta blatul trebuia sa creasca destul de mult. Incearca si cu un pliculet, dar alege merele mai mici!

      Reply
  25. Teodora

    Laura, te rog, spune-mi cum reusesti sa ai o orhidee atat de frumoasa ?
    Tortul de mere este preferatul meu, sigur il voi incerca si pe acesta.
    p.s font-ul este cam deranjant pentru cei care poarta ochelari, eu asa il percep, poate te gandesti si la noi :)

    Reply
    1. Laura Post author

      Ma bucur ca iti place tortul de mere. Am sa incerc sa schimb font-ul daca este deranjant. Vreau sa te simti bine in vizita la mine! :)

      Reply
      1. Teodora

        Sincer, da, pe mine ma deranjeaza, in sensul ca trebuie sa ma de multe ori ca sa inteleg..Sunt multe bloguri pe care nu le citesc din cauza font-urilor. Ma bucur ca nu te-a deranjat comentariul meu :)

        Reply
  26. Bogdan Alexandra

    De 8 Martie m-a asteptat mami acasa cu o asemenea bunatate. A fost bestial. Gustul merelor s-a imbinat perfect cu zaharul caramelizat, a fost DEMENTIAL. Arata foarte bine si al tau, felicitari!!

    Reply
    1. Simona

      Felicitari Laura pentru retete! Sunt minunate! De fiecare data citesc cu drag blogul tau!

      Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *