Nu imi amintesc sa fi vizitat Maramuresul in trecut, dar daca asta a fost prima intalnire a fost dragoste la prima vedere. :) Chiar daca am stat doar 3 zile, m-am simtit minunat profitand de fiecare minut in parte, am gustat din merindele specifice, am cunoscut oameni nemaipomentiti si am vizitat locuri cu adevarat speciale.
Am pornit impreuna cu Cosmin din Bucuresti, am facut o mica oprire de o noapte la Tg. Mures, iar apoi ne-am continuat drumul impreuna cu sora lui, Roxana.
Am poposit la Barsana, un loc desprins parca din clipul celebrului generic “Tezaur Folcloric”. Ne-am cazat la Pensiunea Lia in camere amenajate in stil traditional, cu blana de oaie pe pat drept covertura, stergar pe perete si o priveliste pe fereastra care iti taia respiratia. Cei la care am stat ne-au primit nu doar in casa lor, ci si in familia lor, facandu-ne sa ne simtim de-ai locului. Ne-au gatit in curte, la ceaun si nu-mi amintesc sa fi mancat vreodata sarmale “de post” atat de bune precum cele gatite de doamna Ileana. :)
Timpul a fost destul de scurt, dar am reusit sa admir zona si bineinteles ca am descoperit si celebrele porti maramuresene sculptate cu mare migala si atentie. Desi in spatele lor se ridicau case noi, nu pot spune ca le-au “stirbit” farmecul deosebit.
Prima oprire a fost la Manastirea Peri, cea mai inalta biserica de lemn din lume, un lacas de cult deosebit, cu structura firava dar incarcat de istorie. Arhitectura bisericii este specifica Maramuresului si pentru a ajunge la ea, in poienita, trebuie sa bati un drum de tara printr-o padure desprinsa parca din file de poveste. Mirosul frunzelor uscate arse imi inunda creierul cu amintiri din copilarie, iar varful degetelor mangaiau sculptura in detaliu a scarilor. Nu erau turisti, ceea ce m-a facut sa ma bucur de liniste, de fosnetul frunzelor, de gandurile mele. In cazul in care ajungi la Sapanta nu trebuie sa ratezi acest loc mirific, Manastirea Peri.
Am ajuns si la Cimititul Vesel, descris pe Wikipedia ca fiind “faimos pentru crucile mormintelor viu colorate”, cuvantul “viu” in acest context amuzandu-ma teribil. :)
Cimitirul se afla in mijlocul satului Sapanata si il poti vizita in schimbul sumei de 5 lei de persoana. Este considerat cel mai impresionant loc de veci din lume, întru-un clasament publicat de cotidianul „The Huffington Post“.
Crucile colorate pastreaza sculptate in lemn, povesti despre vietile sapantenilor si desi epitafurile incearcau sa fie amuzante, plimbandu-ma printre ele m-a cuprins oarecum tristetea. Indiferent de trairile care te incearca, Cimitirul Vesel cu a lui culoare “albastru de Sapanta”, este unul dintre cele mai deosebite locuri pe care le-am vizitat pana acum si chiar daca razi cu un ochi si cu celalalt plangi, trebuie sa ajungi sa descoperi farmecul cimitirului “altfel”.
Tu ai ajuns in Maramures pana acum? Iti voi arata intr-un articol viitor cat de bine imi sade in “morosanca”!
31 thoughts on “Romania – Maramures: Sapanta”
daca vizitati maramuresul si aveti nevoie de cazare, la noi pe site gasiti peste 200 de pensiuni din tot maramuresul. Bafta! http://www.cazareoriunde.ro
Am fost si la Barsana, si la Cimitirul vesel…. mi-a facut placere sa-mi amintesc de aceste locuri minunate! F. frumoase fotografii…Pe la Pitesti, cand ?? :)
Data viitoare trebuie sa vii si la Manastirea Rohia, tot in Maramures,langa Targu Lapus ! Eu sunt din Targu Lapus , te pot directiona. E sublim !
Pingback: Romania – Maramures: Barsana | Laura Cosoi
Si eu am avut acelasi sentiment cand am vizitat Maramuresul in aceasta vara. In momentul in care am trecut de poarta aceea pe care scrie Maramures… am simtit ca am intrat in alta lume :) . A fost un sentiment divin !
Buna Laura. Ma bucur ca ti-a placut in Maramures. E foarte mare Maramiuresul si plin cu obiective cunoscute si mai putin.Eu sunt din Ocna Sugatag, o comuna cunoscuta pentru fostele mine de sare, in locul carora s-au format 2 lacuri mari. Azi se fac bai sarate, bune pt reumatism. Langa Ocna este satul Beeb, sat unde printul CHarles are case, manastirea Rosia de la Budesti, manastirea Rohia,platoul Rachita-Tatarul, o pajiste mare unde se afla un tip de muschi unic in Europa.
Daca te hotarasti sa ne mai viziteti, te asteptam si pe la noi. Avem o pensiune in Ocna Sugatag si o cabana ecologica100% la munte. Si facem si niste prajituri traditionale bune bune.
Iti multumesc tare mult pentru invitatie. Cu siguranta am sa vin! :)
Ce bine ca ai avut ocazia sa vezi Maramuresul,Eu sunt din comuna Remeti-urmatoarea dupa Sapanta si iti dai seama ca am vizitat de en ori locurile alea si nu ma satur niciodata de ele, De Craciun voi merge din noi la Maramures acasa ,acum locuiesc in Pitesti ,si vreau sa mai trec pe la Barsana,
De sarbatori e minunat sa stai cu maramuresenii,poate o sa vi de Pasti sa vezi ce frumos o sa fie .
As vrea sa vin intr-un an…:)
MAI TU VIZITEZI CELE MAI FRUMOASA LOCURI DIN ROMANIA !
Laura,FABULOS!!! Santem binecuvantati de Dumnezeu cu o tara asa de frumoasa! Ma bucur mult ca ati ajuns in Maramures, ca i-ati cunoscut pe acei oameni cu suflet curat!!!Asteptam cu nerabdare celelalte postari!!!
Buna Laura,
Foarte frumoase pozele, am fost si eu acum 2 luni in Maramures, am stat pe Valea Viseului un peisaj foarte frumos, si am vizitat toate locurile frumoase si minunate prin care ai fost si tu. Sper ca te-ai plimbat cu mocanita si ca ai ajuns si la Manastirea Barsana. Frumoase descrieri faci despre locurile minunate pe care le vizitezi. Sa ai o seara cat mai placuta!
Am fost si la Manastirea Barsana. Urmeaza. :)
:) ok…atunci abia astept sa vad pozele… trebuie sa gatesti pipote :P la masterchef, sper ca au iesit delicioase.
Mie mi-au placut! :)|
Frumos tinut ! Am fost si noi acum vreo 2 ani, se merita vizitat orice locusor, se mananca super bine, iar Manastirea Peri e un loc aparte, o oaza de liniste, rupta din cotidian. Cand mai ajungi in zona merita sa faci un tur cu mocanita pe Valea Vaserului, in Viseul de Sus – aici se organizeaza fel si fel de evenimente pe tot parcursul anului, si nu se compara cu nici o alta experienta de acest gen de prin tara (http://www.cffviseu.ro/content/ro/noutati-mocanita). Se mai poate vizita, daca nu ati fost deja manastirea Barsana, Cascada Cailor si lacul Stiol in Borsa, biserica din lemn din Borsa, Memorialul si muzeul satului din Sighet, iar pt pofticiosi pe drumul dinstre Sighet spre Baia Mare este o pastravarie f faina unde se mananca foarte bine. Are tara noastra niste locuri superbe, pacat ca nu stim sa ne bucuram de ele asa cum ar trebui.
Iti multumesc pentru sugestii! :)
Suuperb! De cand tot vreau sa ajung aici… :)
http://intimeforfashion.wordpress.com
Foarte frumoase pozele Laura, deosebite. Anul acesta am petrecut si eu unul dintre concedii in Maramures, pozele se aseamana deoarece am vizitat aceleasi locuri. Nu stiu daca ai fost si la inchisoarea din Sighet, la cimitirul saracilor, in ieud la cea mai veche biserica…dar sper sa ajungi si pe acolo cand mai treci :)
Am fost si la inchisoare. Urmeaza un material despre Memorialul Durerii in curand.
felicitari pentru alegerea facuta…La Sighet cum ti-a placut? Pe pagina mea de facebook vei gasi poze facute de mine din maramures, si daca iti place un loc anume iti pot da indicatii cum sa ajungi in locurile respective, in caz ca mai esti in zona. Distractie placuta in continuare.
Iti multumesc pentru ajutor, dar deja am incheiat mini-vacanta in Maramures. Urmeaza un material si despre Memorialul Durerii.
Buna Ziua ! Am vizionat pozele tale si am ramas impresionat de frumusetea si claritatea lor. Avem o tara asa de frumosa si noi nici nu o cunoastem. Imi este rusine ca pana acum eu nu am vizitat aceasta parte de tara. Prin urmare, te-as ruga sa-mi spui ce traseu ai urmat plecand din Bucuresti. Iti multumesc anticipat.
Astept sa mai postezi si alte locuri…….
Am plecat din Bucuresti spre Tg. Mures, am dormit o noapte acolo si apoi am plecat spre Barsana. Ne-am cazat la Pesiunea Lia si ne-am plimbat cu masina in zona respectiva. Ma bucur ca te-a inspirat cu acest material.:)
Eu am ajuns destul de des în Maramureș și asta pentru că am neamuri acolo. Oamenii sunt incredibil de primitori, parcă rar mai întâlnești asemenea oameni. Întotdeauna au ușa deschisă pentru tine și nu există să nu îți ofere fel și fel de mâncăruri tradiționale, foarte gustoase, când treci în vizită. Iar din punct de vedere turistic Maramureșul mi se pare încântător. Nu știu dacă ai ajuns în Vișeu pentru a face o plimbare cu mocănița pe Valea Vaserului… Eu am fost acum vreo 7-8 ani, împreună cu tatăl meu, și a fost o experiență de neuitat. Dar în tot Maramureșul întâlnești la fiecare pas un peisaj deosebit, obiective turistice frumoase, dar și oameni într-adevăr frumoși.
Urmeaza si Viseu! Din pacate nu mi-a ajuns timpul dar cu siguranta data viitoare am sa stau mai mult. :)
Buna, sunt din Maramures. Acum locuiesc in Bucuresti. Da, este un loc fabulor pe care vi-l recomand mai ales vara si in perioada sarbatorilor de iarna. Am vazut aproape toata Roamania, dar cel mai mult(natura) mi-a placut in Maramures si in Nasaud. In judetul Maramures, cele mai frumoase zone sunt Tara Lapusuilui si Tara Maramuresului Istoric(pentru ca judetul Maramures are mai multe zone folclorice) Laura are pozele din Maramuresul Istoric , “de peste deal”, cum i se spune la noi acasa. Laura, multumesc pentru poze:) No, ase ce fain in Maramu’ si in timtirim? (cimitir)
Ce frumoase sunt pozele, mai ales cele cu cerul “in flacari” . Imi doresc sa vizitesz si eu Maramuresul pe viitor :)
Minunate imagini surprinse de voi … Ramai fara cuvinte cand calatoresti prin astfel de locuri! Ce sa mai, Romania e cea mai frumoasa :-)
Frumoase locuri! Mi-am adus aminte de excursia mea de acum 2 ani. :) As spune oricand da unei vacante in Maramures.
Cred ca in perioada sarbatorilor de iarna e magic in aceste locuri!
ma bucur tare mult sa spun ca pe lista de “travel”de anul viitor, se numara si Maramures undeva prin martie :)! merci de preview :)