Nu pot sa-ti spun cata bucurie m-a cuprins cand am realizat ca targul de ceramica avea loc in perioada in care eram eu acasa, la Iasi. In fiecare an, la inceput de iunie, in Parcul Copou are loc acest targ, “Cucuteni 5000”, cel mai mare si mai vechi targ de ceramica traditionala de la noi. In fiecare an, la final de an scolar, ne strangeam cu mic, cu mare si mergeam la targ. Indiferent de situatie, in weekend-ul cu targul toata familia se pregatea de plimbarea prin parc, printre oale, incojurati de parfumul florilor de tei. Ne cumparam tot felul de lucruri interesante si apoi tot anul ne bucuram de solnita pictata manual, sau beam ceaiul din canile de lut. Asta este un obicei foarte drag mie. Au trecut cativa ani de cand nu am mai apucat targul, dar se pare ca vara asta este cu noroc. Am pastrat traditia si ne-am rezervat cateva ore special pentru momentul “Cucuteni”. Nu pot sa-ti spun cata emotie m-a cuprins, cate amintiri mi s-au strecurat in suflet.
Ador vasele din lut. Cred ca un vin curat, de tara, servit intr-o cana de lut are un gust cu totul special. Ca sa nu mai zic de sarmalutele lasate sa se faca la foc domol, intr-un vas de lut – au un gust deosebit! Mie imi place si sa vad modul in care se prelucreaza lutul, cum din bucata aceea de pamant, sub mainile pricepute ale mesterilor populari, iau nastere niste obiecte atat de frumoase. Tocmai de aceea am facut si cursuri de olarit. Ti-am povestit despre asta, iti amintesti? Iata aici cateva imagini!
Au fost si anul acesta peste 100 de mesteri olari din diferite zone ale tarii, dar si din Ucraina si Republica Moldova. Se spune ca, daca iti cumperi un obiect de la Targul de oale, o sa-ti poarte noroc tot anul. Daca ar fi asa, ar trebui sa am foarte mult noroc, pentru ca nu am putut sa ma limitez la un singur vas din cele pe care le-am vazut aici! :)
Mi s-au parut incredibile strachinile pictate cu asa o grija fata de detalii, ulcele de lapte sau vin, vaze si fel de fel de decoratiuni – de la clopotei si potcoave pana la fel de fel de figurine simpatice. Mi se pare extraordinar faptul ca aceasta traditie atat de frumoasa se pastreaza si oamenii se ingrijesc sa cultive in continuare tot ceea ce tine de arta traditionala.
Tie iti plac obiectele din lut?
7 thoughts on “Romania: Iasi (Targul de Ceramica Cucuteni 5000)”
Imi plac mult aceste obiecte si tare as vrea sa ajung vreo data la acest targ, m-ai uimit cu aceste poze, in Grecia pe autostrada, nu mai stiu exact locul (cred ca intre or. Atena si Larisa) este o piata unde se vinde numai ceramica, e ceva deosebit, anul trecut am cumparat la toate rudele
buna Laura.
foarte draguta bluza. de unde e?
multumesc
Imi plac foarte mult vasele de lut,imi place tot ce se face manual.
Daca-mi plac obiectele de lut??? Le ador! Am tot felul de strachini, castroane, cani, cescute pe prepeleac, vaze, vazute. Acum vreo 4 ani i-am luat si fetitei mele o strachina-pui :) De fiecare data cand plec din Romania spre casa opresc la un targ si cumpar ceva. De obicei, la Cozia pentru ca intru si la manastire. Dar clar nu gasesti pe marginea drumului ce spui/arati tu ca exista la Targul Cucuteni. Ma bucur ca romanii inca sunt interesati de traditii. Unii! Mi-am luat acum vreo 4-5 ani si un cos de rachita pentru cumparaturi in special. Sunt tare mandra de el. Aici toata lumea are, insa prin Romania multi prefera pungile de plastic. Chiar mi-a zis cineva ca parca-as fi mamaie cu cosul ala. E atat de practic… si frumooos!! Unele vase s-au mai spart si nu le-am aruncat, ci am facut niste aranjamente cu cactusii mei dragi :) arata tare bine.
Foarte frumoase fotografiile, poti sa mai postezi! Esti foarte frumoasa Laura.
Buna Laura :*
Si eu vara aceasta am ajuns in Horezu,cred ca stii cat de renumiti sunt si ei pentru Satul Olarilor, care este in patrimoniul UNESCO, pentru obiectele de lut pe care le mestesugesc, daca nu ai ajuns pana acum, trebuie neaparat sa mergi sa vezi traditia si istoria in forma ei pura. Eu nu stiam ce sa cumpar, de la care mester cand am vazut atata frumusete si unicitate, nu seamana un obiect cu altul si asta m-a facut sa imi dea lacrimile de fericire cand am cumparat de la o batranica farfurii (mancarea este mult mai gustosa in vase de lut, parca este altceva :), canute, ulcioare si chiza vaze de flori pictate manual…iar preturile mult sub obiectele chinezesti pe care le preferam uneori…Felicitari pentru promovarea unor astfel de evenimente traditionale, sper sa ajungi si la Horezu curand! Te imbratisez cu drag!
Si eu merg in fiecare an la acest targ. F frumos pictat totul, Mie cel mai mult imi plac acele strachini de lut. Am impresia ca ciorba servita in ele are un gust f bun.