Ce greseli poti face in bucatarie? Chiar daca esti sau nu experimentat, in bucatarie poti face o multime de greseli pe care poti sa le eviti. Eu te sfatuiesc sa pornesti aventura. Indrazneste sa pregatesti orice ti-ai dori, fara sa-ti faci griji daca iti va iesi perfect. Cel mai important e sa incerci si chiar daca nu e chiar atat de aspectuos sau gustos, rezultatul este intotdeauna perfectibil. Cu conditia sa incerci iar si iar. Si daca ai persoane foarte pretentioase in familie sau intre prieteni, care stramba din nas atunci cand nu le place ceva, iata gafe in bucatarie pe care chefii le-ar sesiza imediat. Incearca sa le eviti pe acestea. In rest, fii increzatoare, incearca lucruri noi si, daca mancarea iti place tie, sigur le va placea si celor pentru care o pregatesti.
Bruce Bromberg, chef si coproprietar al restaurantelor Blue Ribbon crede ca in bucatarie doua sunt greselile majore – sa gatesti prea mult sau prea putin un preparat. Celebrul chef ne sfatuieste sa ”ne facem mana” gatind preparate care au nevoie de timp diferit de coacere si eventual sa ne notam cum a mers treaba. Sau nu.
Chef Alex Leonard e de parere ca atunci cand gatim acasa nu avem intotdeauna la dispozitie ustensile de calitate. Iar in multe cazuri cred ca are dreptate. ”Cutitele ascutite sunt foarte importante, dar si sa inveti sa folosesti asa cum trebuie caldura de care are nevoie fiecare preparat in parte”.
Din punctul de vedere al chef-ui Tadashi Ono, cea mai mare greseala in bucatarie este sa nu gusti mancarea atunci cand o gatesti! Eu sunt perfect de acord cu asta! O mancare, mai ales atunci cand e gatita dupa cartea de bucate, care este doar un ghid de indrumare, are nevoie de o ”nota personala”. Ori nu se poate face asta fara sa gusti, nu?
Dupa parerea chef-ului David Siegel, o greseala destul de frecventa atunci cand gatim peste este sa nu uscam pielea acestuia inainte de a-l praji sau frige. Daca il uscam cu un servet sau prosop de hartie inainte de a-l gati, pestele o sa aiba o crusta crocanta, frumoasa.
Sa spargi oul de marginea vasului si nu de o suprafata plata, sa dregi prea mult salata, sa pui ulei sau unt in tigaie inainte de a frige carnea, dar mai ales sa complici lucrurile peste masura sunt unele dintre gafele pe care chefii nu le trec cu vederea in bucatarie. Asta pentru ca, atunci cand gatim nu este vorba despre cantitati si retete ci daca mancarea ne place sau nu.
Tie care ti se pare cea mai mare gafa care se poate face in bucatarie?
5 thoughts on “Greseli in bucatarie”
Daca nu din greseli invatam atunci din ce…
http://www.mamasisotie.ro/
Cred ca o e greseala sa incerci pentru prima data o reteta atunci cand ai invitati la masa. Mi s-a intamplat de cateva ori, pana m-am invatat minte…pregatesc tot felul de retete noi atunci cand sunt cu sotul meu, experimentam…si apoi sunt pregatita cand vreau sa uimesc prietenii. Dar nu mai fac greseala sa cred ca daca i-a iesit o reteta lui Jamie Oliver,sigur o sa imi iasa si mie din prima :D
Din greseli invatam… Gafe sunt multe, unii si le recunosc, altii nu, dar na acasa se mai trec cu vederea😁 Important e sa ne dam seama unde anume nu am procedat corect, si sa invatam de la chefii bucatari cu renume. Nu trebuie sa saram sau sa condimentam prea mult o mancare, mai bine isi mai adauga fiecare in farfurie sare si piper, si de asemenea sa gustam ardeiul sa nu fie iute (eu am patit asta facand greseala sa nu gust).
Cea mai mare greseala mi se pare sa nu gusti ceea ce prepari. Ingredientele mai pot sa joace feste uneori: sarea sa nu sareze suficient sau vreun ardei capia care se doveste a fi iute sau un gust mai ciudat al unui ingredient. Daca gusti pe parcursul procesului de preparare mai ai o sansa sa ajungi la un rezultat final optim.
Corect! :)