foto Alex Galmeanu
Cand sarcina intra pe ultima suta de metri, o gramada de emotii, de toate soiurile, te coplesesc: esti nerabdatoare sa-ti tii copilul in brate, dar nu poti sa nu te intrebi „oare nasterea cum o fi?”, „perioada de acomodare va fi dificila?”, „copilul va plange mult?”. Ca sa iasa din vartejul acesta al gandurilor, unele viitoare mamici amenajeaza camera copilului sau ii cumpara haine, fac ceva concret – initiative intelepte, pentru ca lucrurile acestea folosesc si pe moment si mai tarziu. Insa, desi inteleg logica, eu nu am putut sa procedez asa. Camera Ritei a fost gata la un timp dupa ce ne-am intors cu ea de la maternitate. Cat despre haine – am luat ceva in graba, cat sa putem scoate copilul din spital. Abia apoi, pe indelete, i-am alcatuit si o garderoba.
Pentru mine a fost mai simplu sa ma concentrez pe fiecare moment pe care-l traiesc, sa vorbesc cu fetita mea, care – atat de mica pe cat era – avea si ea o sarcina: sa faca echipa buna cu mama ei, atunci cand va veni pe lume.
Iata ca am ajuns la finalul povestii celor noua luni pe care le-am petrecut in asteptarea Ritei. Trimestrul al treilea este o perioada mai grea, pe de-o parte, dar si mai intensa emotional, mai frumoasa decat celelalte. Stii ca momentul magic, cand vei tine copilul in brate, e aproape. Si pentru asta trebuie sa fii pregatita – fizic, psihic si spiritual, as zice (Sfanta Rita a fost extrem de solicitata in perioada aceea, nu ca am neglija-o in rest! ☺).
Cat priveste partea fizica, am lasat medicii sa se ocupe si am facut intocmai ce mi s-a spus. Vizitele de rutina la doctor sunt mai frecvente in aceasta perioada, iar analizele pe care trebuie sa le faci sunt:
- Analize de sange
- Urocultura si sumar de urina
- Cea de-a treia ecografie morfologica – foarte importanta!
Vor mai fi, bineinteles, examinari pelviene, dupa caz, testul de toleranta la glucoza, ti se va masura tensiunea arteriala. Tot acum afli si data aproximativa a sosirii pe lume a celui mic. Iti spuneam ca ecografia morfologica este o analiza foarte importanta, pentru ca prin intermediul ei se poate depista orice anomalie in dezvoltarea bebelusului (a inimii sau sistemului nervos central, spre exemplu). Mai este importanta si pentru ca acum se masoara copilul si stii exact pentru ce sa te pregatesti, indiferent daca nasti natural sau prin cezariana. Doctorii au un algoritm destul de complicat bazat pe circumferinta capului, dimensiunea abdomenului si femurului. Cu aceste date si cu aparat minunat cum e Voluson E10, afli destul de exact ce te asteapta.
Pentru ca situatiile astea mi se par cat se poate de serioase, am apelat la medicii de aici care m-au supravegheat pe parcursul intregii sarcini. Daca imi fac analizele intr-un loc unde stiu ca tehnologia e ultraperformanta, iar medicii, printre cei mai buni din tara (cei de aici sunt pregatiti la Londra de profesorul Nicolaides, celebru in bransa) am certitudinea ca atunci cand mi se spune ca si eu si fiica mea suntem OK, chiar asa stau lucrurile.
Asta a fost lucrul cel mai important – sa stiu ca Rita e bine, iar in dimineata de 11 iunie, cand moasa mi-a zis ca voi avea nu numai o nastere usoara, ci si frumoasa, am fost convinsa ca asa va fi.
Nu voi uita niciodata cum a gasit Rita drumul catre san, nici primele momente cu ea in brate si Cosmin alaturi. Atunci am izbucnit in lacrimi de fericire, pe care si acum cu greu mi le retin: Rita, copilul lui Dumnezeu e cea mai mare binecuvantare din vietile noastre!
One thought on “Teste si analize in trimestrul al treilea de sarcina”
Nu stiu cum faci de ma emotionezi de cate ori scrii cate ceva! La ultimele tale cuvinte din aceasta postare, am plans! Esti minunata, iar Rita este o binecuvantare! Sa fiti sanatosi si fericiti, atat! :)