foto: Alex Galmeanu
Zilele trecute citeam o stire pe internet despre risipa de alimente la nivel mondial si ma intrebam cata lume va empatiza cu statistica prezentata. Intelegem, intr-adevar, ca zilnic se distrug sute de tone de mancare alterata, in timp ce multi oameni mor de foame. Dar e foarte probabil sa avem senzatia ca totul se petrece undeva, departe, intr-un colt al lumii, nu la noi. Insa daca se intampla ca tocmai sa fi aruncat o sacosa cu mancare expirata si, in aceeasi zi, sa observi pe strada un batran care cauta printr-un cos de gunoi, situatia se schimba. Te mustra constiinta, pentru ca e un caz real si nu o statistica.
Nu-mi place risipa de alimente din mai multe motive, nu doar pentru ca uneori este pur si simplu imorala. Sunt bani aruncati la gunoi si timp risipit cu cumparaturi si prepararea mancarurilor. In plus, cand merg la tara sau petrec timp in natura si vad cum creste abundenta de fructe in copaci, iar multe dintre ele ajung la gunoi ma gandesc ca nu pretuim cum trebuie ce ne da Dumnezeu. E pacat. Asa ca astazi as vrea sa vorbim despre cum sa prevenim risipa de alimente. Ai fi surprins(a) sa afli cat de mult ne stimuleaza creativitatea in bucatarie lucrul acesta!
1. In primul rand, nu cumpara mai mult decat e nevoie. Spun asta ca regula generala, desi uneori nu e posibil sa o respecti intocmai. De sarbatori sau cand ai musafiri e mai bine sa fie ceva in plus decat sa se ridice lumea de la masa flamanda. Problema e ce faci cu ce-ti ramane, pentru ca aici intervine risipa.
2. Reinventeaza feluri creative de mancare cu ceea ce ti-a ramas de la alte mese. Spre exemplu, daca iti ramane friptura de curcan sau pui, poti prepara o salata. Adaugi nuci pecan, menta sau rodie si iese ceva grozav. Daca la friptura ramasa adaugi cateva legume, faci o supa pe care poti sa o folosesti ca baza pentru alte mancaruri. Daca e prea multa, congeleaz-o si trece data pe o eticheta, pe punga sigilata. Daca ti-au trebuit galbenusuri pentru o prajitura, nu arunca albusurile. Poti sa le congelezi, pentru ca rezista bine. Iar cand ai chef, faci un chec sau o Pavlova, cu fructe de padure. E foarte buna!
3. Cand, din diverse motive, trebuie sa gatesc mai mult si nu se mananca atat cat am estimat, congelez mancarea imediat. Fac portii pe care le pun in congelator si scriu pe punga speciala ce contine plus data. E o metoda care ma ajuta mult. Noi nu mancam acelasi fel de mancare prea multe zile la rand, asa ca, pentru ca am rezerve de mancare gatita in congelator, pot sa variez frecvent, fara sa stau toata ziua in bucatarie. Vrem peste? Avem in congelator peste la cuptor cu sos de portocale si ghimbir. Alaturi de un risotto preparat rapid si o salata e o masa sanatoasa si gata imediat.
4. Din legumele care dau sa se vestejeasca prepar imediat un stock (supa), bun ca baza pentru diferite retete. In loc sa pun apa, pun stock de legume sau supa. La fel poti sa procedezi cu fructele. Din merele sau perele ramase, ca acum e sezonul lor, poti sa faci jeleu aromat cu scotisoara, cardamon sau ghimbir, dupa plac. In loc de gelatina pui agar agar (un gelifiant din alge rosii), iar zaharul alb il inlocuiesti cu sirop de agave. Nu mai spun ca si cojile de mere ramase de la o placinta pot fi uscate in cuptor. Iar cand, pe vreme racoroasa, bei un ceai in care adaugi chips-uri de mar si scortisoara te simti dintr-o data reconfortat!
5. Daca ai prea mult, da si altora! Stiu ca este o regula care trece oricui prin cap, dar de multe ori nu o facem din comoditate. Spre exemplu, daca ti-a ramas prajitura, fa un pachetel si du-o colegilor de serviciu. Cand musafirii pleaca de la tine, da-le la pachet din portiile care le-au placut cel mai mult. Da vecinilor sau prietenilor cu copii si sigur se vor bucura. Mancarea gatita si daruita cu dragoste are un efect incredibil asupra oamenilor! Cred ca are puterea de a crea punti de afectiune in lumea asta a noastra, care tinde sa se divizeze si insingureze.
Acestea sunt cateva dintre lucrurile pe care le fac ca sa evit risipa de alimente. Iar daca ai si alte idei, le astept cu interes aici. Ma intereseaza in special ce retete noi inventezi din resturile de mancare ramase. Daca te intereseaza subiectul acesta, putem face schimb de retete!
P.s: Am scris acest articol inainte de toata perioada asta care ne incverca pe toti. Evident ca trebuie adaptate metodele in asa fel incat sa nu ne punem in pericol.
9 thoughts on “Metode impotriva risipei alimentare”
Buna , de exemplu ei acum cand avem oua rosii in caz ca raman (ceea ce cu siguranta se intampla 😊) le reinventez facand oua umplute din ele . Daca avem carne pe gratar ramasa o tai bucatele si o fac cu sos de rosii, ceapa ,usturoi langa un piure de cartofi . Supa la fel ca si tine si eu o congelez .
Hello.
Surplusul de mancare fatira, IL puneti in cutii de plastic sau pungi. Scrieti data , si CE contine.
Raciti, in prealabil.
Se consuma in termen de 6 luni, fara nici in fel de problema.
Condition: nu se dezgheata si apoi recongeleaza.
Stiu CE VB.
Good luck!👍
Buna Laura, multumesc mult pentru idei. Eu locuiesc in Italia, Tara pastelor, o idee pentru a refolosi resturile de la pranz sau Cina e sa faci un condiment pentru pasta. De exemplu, resturile de carne se pot marunti, pui suc de rosii cu condimentele si legumele care le preferi si gata pranzul. Cu resturile de mamaliguta se Pot coace pe piastra sau pe gratar, se poate face la cuptor in straturi cu Brianza si sunca sau bacon. Piureul se Poate refolosi tot la cuptor cu bucatele mici de bacon prajit in prealabil si mozzarella… 😘
Ce idei faine. Mulțumesc! :)
Oau, multumim pentru articol, e interesant. O sa procedez si eu la fel cu pusul la congelator. Sunt de acord ca mancarea daruita colegilor, oamenilor dragi, prinde foarte bine, apropie! Super, Laura! :)
De obicei daca imi ramane dupa o petrecere carne, a doua zi calesc 2-3 cepe, tai niste ardei fidelute, ciuperci pun sos de bulion si cu niste masline, adaug carnea( daca e de porc o tai mai mica) mai pun patrunjel, sare si piper = escalop. Daca imi ramane aperitiv fac un chec sarat sau o pizza cu de toate.
Multumesc mult pentru sfaturi :D
Buna! Multumim pentru idei, sunt interesante! Nelămuriri: mâncarea gata preparata poate fi pusă la congelator in pungi sau cutii? Imediat calda sau racita înainte? Pentru cât timp se poate păstra: săptămâni, luni?
Poti sa congelezi mancarea doar dupa ce se raceste si o las cam 2 saptamani.