De cand sunt la randul meu parinte, am observat, chiar si aici, pe blog, cat interes exista pentru subiectele legate de cresterea copiilor. E si firesc, inteleg foarte bine, din propria mea experienta. Misiunea de parinte e complicata, implica multa responsabilitate, dedicatie, strategii inventive si nu se termina niciodata.
M-am gandit sa-ti vorbesc astazi despre 10 strategii pe care le aplic in relatia cu Rita si care, la noi, functioneaza. Sunt lucruri pe care sa le faci cand simti ca nu mai stii ce sa faci cu educatia si modelarea personalitatii lui. Sunt constienta insa ca nu reprezinta retete-standard, pentru ca nu suntem detinatorii unor adevaruri absolute. Fiecare parinte are de educat un copil unic in felul lui. Unele strategii pot functiona, altele mai putin. Cat o priveste pe Rita, eu si Cosmin am avut mereu incredere in ea si convingerea ca trebuie sa o supraveghem cu discretie si sa o lasam sa se dezvolte pe cont propriu. Nu vrem sa o dominam, sa-i strivim personalitatea, ci doar sa-i cream conditiile sa si-o dezvolte cat mai armonios. Ne ajuta faptul ca e curioasa, dornica sa cunoasca oameni, sa descopere lumea, ceea ce o incurajam. Si nu ne-am propus nicio clipa sa o „calarim”, sa stam cu gura pe ea mai mult decat e cazul. O lasam sa FIE, pur si simplu, orientandu-i cu delicatete drumul. Norocul nostru este ca eu si Cosmin gandim la fel in ce priveste educatia Ritei. Avem aceleasi idei si perspective asupra educatiei copilului. Cand ma gandesc ca mai avem doar 5 ani si 4 luni sa punem bazele celor „7 ani de acasa” ma iau toate racorile! :)))) Dar, iata 10 lucruri pe care le aplic si functioneaza in relatia cu copilul nostru.
1. Puterea exemplului. „Multumesc” este unul dintre cuvintele pe care Rita a invatat sa le spuna incepand de la aproximativ 1 an si 3 luni. Eu si Cosmin ne multumim reciproc atunci cand primim ceva unul de la altul, cand ne spunem „Sanatate”, „Noapte buna”, „Sa ai o zi usoară” etc. O vreme i-am tot repetat Ritei si ma amuza ca, desi nu am mai insistat, ea continua sa spuna „multumesc” (cu exceptia cazurilor cand e prea entuziasmata si uita). Mai nou, am incercat sa o invat sa spuna „te rog” si „cu placere”, iar Cosmin mi-a zis ca abia s-a deprins sa spuna „multumesc” si intervin cu „informatii” noi! I-am raspuns: „Cosmin, mai avem 5 ani de educatie! Trebuie sa ne concentram, timpul zboara si la 7 ani trebuie sa aiba bunele maniere puse la punct! Noi suntem tot timpul cu Rita si nu ne ferim sa fim nici indragostiti de fata cu ea. Am lucrat la cuplul nostru si in prezenta ei. Ne imbratisam sau ne mai furam cate un pupic, nu suntem in fata ei doar parinti si atat. Drept urmare, Rita e un copil afectuos, cald, care cere mereu „pusi”. Observa ca noi ne manifestam tandretea si din aceasta cauza nici ea nu si-o retine. A vazut afectiune la noi si asta ofera la randul ei. Asadar, Rita invata cel mai repede imitandu-ne si asta nu ne face decat sa fim si noi din ce in ce mai buni pe zi ce trece, pentru ea, dar si pentru noi. :)
2. Consecventa. Si eu si Cosmin suntem consecventi in hotararile pe care le luam. Daca ii spunem Ritei „nu” in legatura cu un lucru sau o situatie, nu ne mai razgandim. Si actionam amandoi la unison. De cele mai multe ori ii explicam de ce “nu” are voie aia si cealalta, dar sunt momente cand Nu este Nu fara explicatii. In viata, ca adult primesti si nu, fara explicatii, corect?
3. Comunicam cu copilul ca si cu un adult. Cand spuneam ca am incredere in Rita ma refeream si la acest lucru – am incredere in capacitatea ei de a intelege exact ce ii spun. Copiii nu cunosc inca lumea, dar asta nu inseamna sa ne adresam lor ca si cand ar avea o intarziere mentala. Pricep foarte bine toate lucrurile, daca le explicam raportat la varsta lor.
4. Discutiile intre parinti cu copilul de fata sunt o forma de educatie. Sunt convinsa ca un copil intelege absolut tot, inmagazineaza, absoarbe ca un burete iar, cand ti-e lumea mai draga, aplica. Noi ne straduim ca atunci cand Rita e de fata sa vorbim constienti ca ea intelege si retine. Asa ca nu ne facem niciodata reprosuri de genul „Nu trebuia sa spui asta, pentru ca o sa repete si ea”, “iar a facut asta si m-a enervat”, “eu am sa ma imbrac si te rog sa o tii ocupata ca sa nu ma vada cand ies”. Desi poate parea greu la inceput sa te adresezi astfel partenerului de viata, ca parinti trebuie sa ne dezvoltam atentia distributiva si sa fim constienti de ce rostim – in general, ar trebui selectate lucruri care sa foloseasca copilului. Practic daca vorbesti despre copil cu el de fata si iti imaginezi ca nu intelege, te inseli. In acest mod toate discutiile se pot intoarce impotriva ta destul de repede.
5. Am deprins-o pe Rita sa stea cu ochii pe noi. In spatii publice mai ferite (parc, loc de joaca, locuri nu foarte aglomerate și in niciun caz strada, sa existe, Doamne fereste, vreun pericol) am invatat-o pe Rita sa ne caute tot timpul cu privirea. Noi nu am fost parintii care sa alerge dupa copil. Cand era mica, ne ascundeam si o puneam sa ne caute. E o tehnica pe care am aplicat-o dupa ce am vazut ca functioneaza la cateii nostri.:))) Nu alergi niciodata dupa copil, ci il educi sa stea cu ochii pe tine. Daca nu, esti vesnic parintele care sta in spatele copilului si alearga prin parcuri dupa cel mic.
6. Nu o fortam sa manance. La noi asta este o regula. Rita e un copil bine dezvoltat, iar daca intr-o zi nu prea are pofta de mancare nu ne facem griji. Uneori mananca mai mult, alteori mai putin, dar e absolut normal. Asa suntem si noi. Nu o indop, pentru ca nu functioneaza. Astept sa imi ceara ea. Am observat ca din ce insistam, din aceea obtineam efectul invers. O intreb intotdeauna ce vrea sa manance. Spre exemplu, daca avem mai multe feluri de mancare pe masa o intreb daca ar vrea paste sau supa, orez, rosii etc. Ea vorbeste deja bine si isi exprima preferintele. Uneori cere „rosu” iar asta inseamna ardei, ridiche, rosii – in general, tot ce e rosu, vorba ei. Maslinele incerc sa nu i le pun prea des pe masa, pentru ca numai pe-alea le-ar manca, la fel si muraturile.:)) . Asadar, ea alege, dar dintre optiunile oferite de mine.
7. Am invatat-o sa foloseasca toaleta. Recunosc, suntem inca la pampers, nu am depasit cu totul etapa aceasta, dar face in el doar pipi. Aceasta pentru ca de la opt luni i-am creat o rutina. Are si ea de-acum tabieturile ei! Cand a inceput sa stea foarte bine in fund, am pus-o pe reductor. E foarte practic. Il luam cu noi peste tot, e usor, ca un disc si se poate transforma si in olita. Deci, incepand de la opt luni, dimineata bea apa (ajuta tranzitul foarte mult, ceea ce e valabil si la noi, la adulti), apoi o puneam pe reductor si ii dadeam jucarii sau carti. Tot cat sta pe reductor se spala pe dinti si astfel ne facem si noi trebuurile prin casa aproximativ 15-20 de minute cat ii ia. Trebuie sa ai multa rabdare, pentru rabdarea da roade. Asa ca acum, de cate ori are nevoie la toaleta spune, pentru ca nu vrea sa se simta murdara. Sunt convinsa ca fiecare copil are momentul lui pentru a ajunge in etapa aceasta. Noi nu am fortat-o pe Rita, ci doar i-am creat treptat, lin, o rutina care ei ii place.
Link pentru reductorul olita pe care il luam in calatorii in special este aici.
Reductorul pe care il foloseste acasa si care se pune peste colacul nostru este aici.
8. Problema cu tableta – cum am rezolvat-o. Am trecut si noi prin momentele acestea, cu care stiu ca se lupta multi parinti. Au fost situatii cand am fost in oras cu Rita, sa se intalneasca cu mai multi copii, iar tabletele erau mai prezente decat noi! Rita, care nu primea tableta, mergea sa traga cu ochiul la tabletele altor copii. Nici nu avea ce sa faca, pentru ca toti erau absorbiti de aceste accesorii. Doamne fereste, nu judec niciun parinte, dar din experienta mea am constatat ca tabletele mai mult te incurca decat te ajuta. E adevarat, acum o folosim si noi cand calatorim mai mult, in avion sau masina. Dar, cand era Rita mai mica, vreo doua saptamani am cazut in plasa de a-i da sa manance cu tableta in fata si am iesit cu greu din situatia asta! Nu-mi convenea sa infulece mancarea cu atentia in alta parte – cam cum fac adultii cand rontaie la televizor. Asa ca am stabilit niste reguli: exista o tableta pe care e instalat un YouTube pentru copii si cateva jocuri selectate de noi, mai educative. Avem si “timer” care intrerupe functionarea ei dupa 15 minute. Nu i-o dau seara pentru ca am observat ca devine irascibila. Seara, tableta si telefonul „fac nani”, ca toata lumea, se odihnesc si ele. Muzica primeste pe tableta doar in prima parte a zilei si cand calatorim. In rest, ii pun muzica la boxe. Ea cauta cu privirea sursa, n-o gaseste, incepe sa danseze cu papusile si uita de tableta. In orice caz: nu ii dau tableta ca pe-o recompensa si niciodata nu o primeste daca plange. Oricum, incercam sa ii anticipam nevoile si sa nu se ajunga la situatii de criza. Inteleg ca astea sunt vremurile si ca nu pot exclude total aceste gadgeturi din vietile noastre, dar totul trebuie sa fie cu limita. In acest moment, Rita primeste tableta cam de 2-3 ori pe saptamana si ma bucur ca efectiv uita de ea. Aaaa si sa nu uit, daca este weekend, punem la tv tot felul de documentare cu animale care pur si simplu o fascineaza. :)
9. Nu am abuzat de medicamente. Multumesc lui Dumnezeu, Rita e un copil sanatos, cu un sistem imunitar bun, dar ne-am straduit ca prin alimentatie si regim de viata sa i-l fortificam. Nu am infofolit-o niciodata, in camera ei sunt 19 grade si am scos-o afara pe orice vreme, evident, cu imbracaminte adecvata. Toate astea au functionat de-a lungul timpului. E drept, am mai apelat la ajutorul plantelor sau remedii homeopate, dar doar in situatii exceptionale.
10. O las sa isi exprime emotiile. Fiecare copil, ca si noi, de altfel, simte nevoia sa se descarce uneori, iar fiecare o face in felul lui. Rita e un copil care plange foarte rar. Sunt situatii extreme cand reactioneaza astfel si doar de vreo doua ori pana acum s-a suparat rau pentru ca nu a primit ceva, pe un fond de oboseala, foame sau alte inconveniente. In astfel de situatii, n-am incercat sa intru in spatiul ei abuziv, sa-i aplanez manifestarea. Iar lucrul asta a functionat. N-am luat-o in brate sa o constrang sa taca, sa simta ca nu se poate exterioriza si nici nu am indepartat-o. Am incercat sa stau de vorba cu ea, am intrebat-o ce s-a intamplat (desi, evident, stiam) si am vrut sa-i dau sentimentul ca-i inteleg supararea. Apoi m-am mutat in alta camera ca sa nu o incurajez, iar starea proasta sa escaladeze. Copilul are nevoie de descarcare si pur si simplu, in astfel de momente o las sa se exprime. Asa cum noi, adultii, avem nevoie uneori de un moment al nostru, asa au si copiii. Se intampla ca atunci cand esti suparat si cineva vine si te ia in brate sa plangi mai rau. Noi, adultii, ne intelegem astfel de stari. Insa la fel sunt si copiii nostri. Au nevoie de spatiu, la randul lor. Evident, nu stiu ce imi va rezerva viitorul, insa povestesc cum am facut pana acum fata unor situatii de criza ale copilului – din fericire, extrem de putine.
Sper ca strategiile pe care le aplic in educatia Ritei sa fie de folos si altor mamici, la fel cum imi doresc sa fiu si eu inspirata de ideile tale. Si o veste buna, la final – in curand voi lansa cartea despre care m-au intrebat atatea mamici, despre diversificare si retete culinare pentru copii. In momentul acesta, este in faza de corecturi finale, iar curand va intra la tipar. Asa ca am speranta ca la final de martie sa fie deja pe rafturile librariilor si de acolo, mai departe, in bucatariile mamicilor – o noua sursa de inspiratie sa-i crestem frumos, sanatosi si voinici!
39 thoughts on “10 lucruri care functioneaza in relatia cu copilul meu”
Ma regăsesc foarte mult în cele scrise de tine…..am.o fetita de 2 ani….este un copil activ,mananca bine si sanatos,are acces la TV pe cântecele de copii si ceva desene,tableta am scos-o acasă pt ca devine irascibila,nu a prea fost bolnava,am ieșit cu ea pe unde am putut,a socializat,dar cu toate astea face tantrumuri destul de des în ultima perioada,iar din păcate îmi cam pierd răbdarea….nu prea știu cum sa fac sa aibă mai multa răbdare,sa fie putin mai înțelegătoare….cateodata ma gândesc ca ea e prea mica,iar eu am așteptări prea mari….
Foarte frumos articolul tau! Categoric noi suntem exemplu pt ei, in tot ce facem! Toate bune si frumoase si la noi o perioada pana cand au aparut si alte exemple mai putin bune ca sa zic asa, verisorii lui mai mari, intai a inceput cu muscatul, apoi cu bataia…cu muscatul l-am mai potolit cat de cat, problema cea mai mare e cu violenta, cu bataia, acum bate cu tot ce prinde in mana si pe cine e pe langa el…i-am tot explicat ca nu e voie sa batem copiii, ca ne doare pe toti…ca nu stiu ce…momentan nu reusesc sub nici o forma…e tare greu uneori!
Cred ca o cresti foarte frumos si sanatos pe Rita. Am ramas uimita cand am vazut ca ai precizat ca la Rita in camera sunt 19 grade. Nu e totusi prea frig? Eu iarna fac in casa 24 de grade si uneori tot imi este frig.
Asa am obisnuit-o de mica si nu se odihneste daca este prea cald in camera. :)
Buna laura! Cat mi-as dori si eu sa stiu sa controlez situatia,dar din pacate simt ca numai fac față in multe zile.Am 2 copii( 1 an si 8 luni si 4 ani). Cel mic vrea toata ziua numai in brate ma oboseste foarte rau,mese de lapte inca are chiar si noaptea indiferent cat mananca mancare..nu vorbeste decat mama,tata in rest pe limba lui.Si fetita fe 4 ani inca are pampers noaptea ca se scapa si nu poate renunta la pampers cand face trb mare…ii e teama nu vrea nu stiu cum sa o mai conving.Iar câteodată imi face niste crize foarte urate si daca o las incepe sa distruga lucrurile pe langa ea.Sunt depasita de situatia…mi-as dori sa gestionez la fel de bine ca tine situatiile 😓 Si noi stam la curte,ii tin mai tot timpul afara,dar cel mic si afara cere in brate…
Buna,
inteleg ca nu iti este usor si din pacate “retele” de crestere a copiilor trebuiesc personalizate in functie si de copil. Este destul de complicat sa schimbi acum un mod de viata de cativa ani, un obicei si un mod de comunicare deja instituit in familia ta, dar nu mi se pare imposibil. Sunt sigura ca tu comunici cu copiii tai, dar uneori trebuie sa gasesti alte “tonuri” ca sa ajunga mesajul la ei. Raporteaza-te la parintii tai care iti spuneau de 100 de ori acelasi lucru si faceai doar daca venea prietena ta si iti arunca in aer rugamintea respectiva. Asadar, in anumite situatii trebuie sa schimbam canalul de comunicare. Incearca sa o implici pe surioara mai mare in relatia cu fratiorul ei. Daca cer atentie amandoi explica-le ca “mama trebuie sa faca de mancare” si indiferent de tertipurile prin care vor sa iti atraga atentia sa nu o faci. La inceput ii repeti ca nu poti sa (il iei in brate spre exemplu) ca ai putina treaba si ca trebuie sa aiba rabdare. Ii spui ca intelegi ca are nevoie de tine dar ca mai trebuie sa astepte cateva minute si apoi, daca tot nu intelege te retragi in alta camera. Aici intervine partea cu manipularea, in care copilul cel mai probabil se va arunca pe jos incepand o criza greu de oprit. Insa nu tot timpul trebuie oprit. Ii explici frumos ca intelegi ca este suparat, dar ca tu ai treaba si dupa ce ii trece supararea il astepti la bucatarie unde ai de pregatit masa. Copilul trebuie sa simta ca esti alaturi de el, dar sa il lasi sa se si descarce. Noi am fost consecventi si rezultatul a fost foarte bun pentru ca nu ne-am abatut de la regula.
Cu scutecul fetitei este relativ simplu tinand cont ca stati la curte. Cand sunt zile mai calduroase o poti lasa prin curte fara scutec ca sa simta “impactul”. In general confortul scutecului nu ii determina sa renunte de bunavoie. Eu Ritei i-am facut rutina su wc-ul in fiecare dimineata si functioneaza perfect. Acum o lasam ziua prin casa fara scutec ca sa simta cand face pipi ca se intampla ceva si deja a inceput sa ne ceara la wc si pentru pipi. Mai este varianta in care o pui pe wc mai des chiar daca nu cere (dupa masa, dupa somn, inainte de somn).
In principiu ai mare nevoie de ajutorul tatului, cu care trebuie sa fii in acord. Mult succes! :)
Abia astept lansarea cartii! Sunt la al doilea copil si in mare parte rezonez cu ce ai scris tu, insa recunosc ca am gresit in privinta mancarii. Stiu unde am gresit, si acum la al doilea copil imi doresc sa mearga mai bine. Sfaturile tale sunt foarte bune si utile!
Iti doresc sarcina usoara in continuare si multi pupici pentru Rita care este de-o seama cu fetita mea, Ines! 😍
Multumim! Si eu de-abia astept sa iasa cartea. :)
Laura! am citit este minunat! Multumesc pentru ca impartasesti cu noi :) ….vreau sa stiu te rog cum ai invatato sa stea cu ochii pe voi- eu intradevar fug dupa ea nonstop si ea nu se departeaza sa se joace singuram m de unde pot sa invat si eu asta? Fetita mea inca o luna are 2 ani. nu stiam ca exzista asa ceva :) ….in plus ai carti ce remonazi despre toata educati la care te insipri? Mersi va pup din Israel
Eu nu citesc carti de parenting si nici nu urmaresc site-uri de profil, ci merg pe instinct. Cel mai bine este sa ai mai multa incredere in copil si sa ii dai senzatia ca este liber. Practic nu il ameninta ca daca merge acolo se loveste, sau vine nenea si il ia sau ca se pierde, pentru ca ea nu are notiunea acestui lucru. Daca spre exemplu Rita vrea sa mearga pe o bordura inalta de unde poate sa cada ii explicam ce se poate intampla aratanu-i, controlat, cam cum poate fi impactul. Daca spre exemplu cade, o lasam sa se ridice singura, nu alergam la ea si nu folosim onomatopee care sa o panicheze. In general la noi a functionat doar daca i-am dat incredere ca poate face orice fara sa ii fie teama. Este exact ca la adulti. Daca seful tau iti pune tot timpul ca esti un ratat, ca nu este locul tau in firma sau ai crescut cu parinti care nu te-au sustinut intr-un final vor fi lucruri pe care le-ai ratat pentru ca asa ai fost “programat”. Daca copilul se catara si reuseste sa ajunga sus, trebuie incurajat si aplaudat si abia apoi ii explici ca trebuie sa fie atent de fiecare data si ii explici cam ce se poate intampla. Prin exercitiu si incredere, copilul isi va castiga propria independenta si va invata pe “pielea” lui fiecare experienta. Aici trebuie sa fim deschisi si sa iesim din zona noastra de confort. Ca de fapt ne este teama ca puiul se loveste, ca isi rupe ceva, ca mergem la spital si tot as, insa sunt lucruri pe care doar experimentand le va dobandi si cel mai important este ca in viitor pe alea le va stapani cel mai bine!
Iti multumesc din suflet pentru raspuns si voi tine cont de sfaturile tale! In ultima vreme comunicam diferit cu ei din cauza oboselii si probabil asta ii agita si mai mult ca imi simteau starea…parca vorbele tale au facut minuni,aseara dupa povestea de culcare,fetita mea a cerut sa se duca singura la toaleta si in sfarsit a reusit fara pamers 😌 Iti multumesc mult pt sfaturi! Te apreciez mult si imi doresc sa iti urmez exemplul de mama,suflet frumos!
Ma bucur ca ti-au prins bine randurile mele!
Bună, Laura. In primul rand felicitări pentru sarcină. Am și eu o fetiță mai mică decât Rita cu o lună și mare parte din sfaturile tale, le aplicăm și noi. Cred că părinții sunt oglinda copilului și având în vedere că ei copiază comportamentul nostru, trebuie să ne autoeducăm și să devenim cea mai bună variantă a noastră.
Si eu am un baietel de 1 an si 8 luni si am inceput cu olita de pe la 7 luni,iar acum doar pipi mai face in pampers. Sper sa scapam in vara de tot de pampers. I-am dat si eu carti,jucarii si asa a stat foarte linistit. Insa trebuie multa multa rabdare! Mi se par foarte bune si practice sfaturile scrise de tine. Si eu consider ca este foarte important pt un copil sa aiba cei 7 ani de acasa.
Abia astept sa apara cartea!
Multa sanatate si spor in toate!
Salut, imi place mult ideea de pct. 5, nu m-am gandit la asta. Fetita mea are 1 an si o luna nu am avut intentia sa o invat metoda asta, dar suntem pe acel drum. In casa eu imi fac treaba si ea vine si ma cauta cand se plictiseste de jucarii. Afara nu am testat inca, am o retinere.
La ce varsta ai inceput sa o lasi si afara in parc sa te caute ea cu privirea sau fizic sa vina ea la tine ? Multumesc 🤗
Pe la 1 an, cand a inceput sa mearga :)
Mie inca nu imi vine natural sa o las in parc pt ca merge si ia jucariile altor copii, e foarte curioasa si atrasa de nou. Simt nevoia sa fiu pe langa ea in asemenea situatii sa intermediez schimbul de jucarii pt a nu supara copii carora le vrea fetita mea jucariile. Voi ati avut problema de genul cu Rita?
Daca da, cum ati gestionat situatia ?
Multumesc
Buna,ma bucur ca reacționează atât de bine Rita,,insa la noi e mult mai dificil,uneori chiar nu stiu ce sa ii mai fac,,avem 2 ani si suntem cu “nu” mereu,,nu vrea sa faca mai nimic din ce ii zic,mereu sa faca ce vrea,plânge de cate ori nu primeste ceva sau daca nu fac ca ea,,am mai furat o si la pampers dar tot degeaba ,nici nu mai stiu cum sa o iau,tot timpul doar ce vrea ea trebuie sa fac,daca ii zic “nu” gata , nu ne mai putem intelegem,, ai cumva vreo solutie ?❤
Hello!Te am mai intrebat si nu mi ai raspuns.Cate kg are Rita? Pare dolofanica in poze.Am si eu o fetita mai mica cu o zi ca Rita.12.06.2018,nu e deloc mancacioasa,ne chinuim zilnic sa o facem sa accepte mancarea,nu o fortam,e inaltuta,poarta deja 92 la hainute,dar are doar 10.500 Kg.
Rita are 12 kg de 5 luni :))
Laura, te urmăresc din când in când mai mult pe fb și insta, pe blog nu prea intru, am dat click pentru ca am văzut ceva de tableta și m-ai făcut curioasa: de ce crezi ca un copil de nici 2 ani are nevoie de tableta ? Înțeleg in locuri in care și alți copii se uita , dar altfel, .. la nici 2 ani , mi se pare mult prea devreme. Știu ca sunt copii și de câteva luni, nici eu nu judec, fiecare face ce vrea cu copilul lui, dar tu încerci sa pari un model echilibrat pentru copil, scrii chestii despre copii, de acord ca te citește cine vrea , dar dacă dezvălui niște obiceiuri , zic ca ar trebui sa fie unele sănătoase, altfel care mai e roulul influencerului?
Ps. Și eu am 2 băieți ( 3 și 8)
Multă sănătate
Buna. Eu consider ca trebuie sa fim in ton cu generatia asta si daca noi stam cu telefoanele si tabletele in mana ce exmplu putem fi? Asadar, tableta poate fi si benefica, exista multe jocuri foarte interesante care le dezvolta imaginatia in cu totul alt mod decat o face o carte. Asadar, daca nu ii dai tableta pana la 3 ani foarte bine, dar noi nu am reusim sa o excludem. Asa cum am spus o primeste destul de rar si are si ea rolul ei. :)
Nu era vorba de o părere punctuală, ci de unele avizate de specialiști. Ca și influencer , blogger ar trebui sa te documentezi înainte – nu mai e vorba despre alegerile tale ci de cei care ar putea asculta sfaturi / sau a-ți urma exemplul.
Comentam mai mult despre “ scrisul responsabil “ decât despre alegerile pe care le facem ca și părinți.
Eu sunt o mama responsabila si scriu despre lucrurile pe care le traiesc efectiv. Tu te poti ghida dupa specialisti, dar acest blog este unul personal si imi asum lucrurile pe care le public. Poti sa iei ce ti se potriveste din ce am scris mai sus, dar daca vrei recomandari ca la “carte” ai de unde alege. :)
Fiica-mea are 1 an si 4 luni si daca o pun pe olita nu sta, se ridica si pleaca/fuge prin casa. Ce face Rita 15 minute pe olita? Se uita la tv? Sau e ea mai linistita asa in general?
Nici cu spalatul pe dinti nu am avut succes, se joaca cu periuta dar daca incerci sa i-o lipesti de buze face o mutrita asa ca de greata.
Pai la 8 luni nu prea se misca :))). Rita sta pe wc cu reductorul pus peste colacul nostru. Sta acolo, bea apa, se spala pe dinti , are carti…si noi o supraveghem. :) De pe wc nu poate sa fuga. :)
Super idei si foarte practice. O curiozitate as avea, cum doarme Rita imbracata avand in vedere cele 19 grade ? E acoperita cu patura, folositi sac de dormit ? Weekend placut sa aveti !
Are un body, fara sosete si o tin in sac (unul mai maricel pentru varsta de 2 ani)
Foarte bune idei, insa la partea cu plânsul si plecatul de langa ea, eu sunt de părere ca din contra, trebuie ramas lângă ea, sa vada ca ii esti alături. Daca plânge mai tare când ramai langa ea, este pentru ca in preajma ta se simte in siguranță și in largul ei sa își exprime emoțiile si sa le descarce, iar asta e un lucru bun.
Pai raman langa ea, dar daca imi dau seama ca incearca sa manipuleze plec de langa ea, ea vine dupa mine si se linisteste pentru ca vede ca nu ii incurajez comportamentul. :)
Am inteles acum. E foarte bine asa.
Sau se linisteste pentru ca vede ca altfel te pierde si nu piate risca asta… Un copil mai bine isi suprima emotiile decat sa piarda aprobarea sau iubirea mamei…
Nu e in stare sa manipuleze inca. Nu ii permite dezvoltarea creierului. Nu poate face legaturile profunde pe care le facem noi.
Uneori si cartile ne pot ghida, nu cele fancy de parenting, dar cele despre dezvoltarea psihologica a copilului si despre cum se construieste atasamentul, da… Caci nu sunt scrise dupa ureche. Ci sunt stiintifice. La fel cum cum spunea cineva mai sus vizavi de folosirea tabletei si de ce daune poate provoca ecranul de orice fel unui creier sub 2 ani. Eu nu am stiut asta desi si eu sunt mandra de instinctul meu de mama. Multe prietene nu au stiut. Mama mea nu stie. Mama soacra nu stie. Multe educatoare nu stiu… Unele lucruri nu ni le spune instinctul – iar unele lucruri esentiale vizavi de copii sunt chiar contraintuitive – si putem sa ne ranim copiii cu toata dragostea, fara macar sa banuim ca o facem.
Pai, hai cu cartea!)) De 2 ani, aproape, o aștept. Nu știu dacă îți amintești, ți’am mai scris de câteva ori, am o fetita mai mare cu 3 zile ca Rita, iar în iulie 2019 am mai adus pe lume o minune))) in total am 3 minuni, un băiețel și 2 fetite. Deci, hai cu cartea, ca noi am început diversificarea și I need some inspiration))))
Va doresc sănătate multa și răbdare cât cuprinde! 😘
Bună Laura! Poti sa imi spui ce reductor folosești?? Mulțumesc
Rita foloseste doua. Unule acasa modelul asta si unul in calatorie modelul asta
Exact asa e si Vlad al meu, un bun, un perfect, un pupacios de doar 9kg la 1 an si 5 luni.
Bine, noi nu avem rutina, nu ne am complicat pt ca asa ne a fost noua mai bine in conditiile de fata.
Ma gândeam de unde e Vlad asa ordonat, asa puternic si rezistent, asa pupacios, fara colici… Cred ca cel mai mult a ajutat vorba blanda si, probabil, si lipsa de stres din sarcina… Habar nu am!
Sa ne creasca mari si fericiti!
Cu siguranta toate astea au contat. :)
Buna Laura! In ce priveste tableta,cred ca este important sa nu obisnuim copilul cu ea ori de cate ori plange sau nu vrea sa faca imediat ceea ce ne dorim noi. Noi nu folosim tableta nici la ora mesei, nici ca sa il schimbam, cum am mai auzit de la alte mamici care se plang ca nu ii pot stapani. Cu rabdare si comunicare, le rezolvam pe toate. Bebe al meu are 1 an si 4 luni si se uita doar la desene cu muzica, deci nu episoade, cam de 3 ori pe saptamana, dar si cand ii punem, se uita foarte putin la animalutele lui preferate si apoi se ia cu joaca. Nu ii putem tine departe de tehnologie, dar nici cum am vazut la alte mamici care pur si simplu vor sa scape de ei si ii uita in fata unor tablete sau telefoane cu orele. Cand ai apucat sa il inveti sa faca anumite lucruri numai cu tableta, este foarte greu sa il mai dezveti. Clar in urmatorii ani, acesti copii vor avea nevoie de ochelari de vedere. Nu stiu daca ati observat,dar sunt foarte multi copii mici care poarta ochelari. Puneti-va intrebarea de ce oare? Chiar am vazut o emisiune foarte interesanta privitor la utilizarea tabletelor in mod excesiv de catre copiii mici si toti specialistii, psihologi, pediatri, oftalmologi si-au exprimat ingrijoararea. Deci, sunt total impotriva folosirii unui timp indelungat al tabletei sau telefonului in fiecare zi, dar in calatorii mai lungi poate fi utila, cum ai specificat si tu sau in alte situatii. Orice lucru dus la extrem dauneaza, nu ii putem creste fara tv sau tablete, dar cu portia si trebuie sa stim sa DAM MEREU EXPLICATII copilului, de ce asa, de ce nu asa. O zi frumoasa tuturor mamicilor!
Exact asta am spus si eu.:)