foto Alex Galmeanu
Starea de urgenta si perspectiva neclara a ce va fi in viitor ne-au obligat pe toti sa ne facem niste provizii, in cazul cand vom fi nevoiti sa stam in casa pentru doua saptamani. Nu e gresit sa fim prudenti. E bine sa limitam cat putem iesirile si daca – Doamne fereste! – cineva din familie se imbolnaveste, nu strica sa avem in casa tot ce ne trebuie pentru o perioada de izolare.
Dar tocmai „ce ne trebuie” a devenit o problema. Cumparaturile facute sub anumite stari emotionale ne fac sa ajungem acasa cu fel de fel de lucruri inutile. Cred ca ai observat si tu: cand ti-e foame si mergi la piata, cumperi mai mult decat iti trebuie. Acum ne-a fost teama de ce ne-o aduce viitorul si uite asa, pentru o perioada, au disparut din magazine drojdia, hartia igienica, spirtul, dezinfectantii, faina, malaiul etc. Cate paste putem manca in doua saptamani sau cata paine de casa?
Organizarea cumparaturilor pentru perioada cat #stam acasa mi-a adus aminte, involuntar, de vacanta cu autorulota. Parca a fost in alta viata! Atunci ne-am organizat exact asa cum facem si acum: ne-am gandit in linii mari la ce-am vrea sa mancam si am cumparat acele produse. Am ales ingrediente comune, din care sa putem gati feluri variate de mancaruri. Asta nu este o perioada in care sa facem mofturi. Trebuie sa ne hranim sanatos si simplu. Iata o varianta de lista de cumparaturi pentru doua saptamani de stat acasa. Bineinteles, produsele pot varia in functie de preferintele alimentare ale fiecarei familii.
Produse alimentare
2 kg faina (alba si integrala) – nu le vei folosi pe amandoua, dar cumperi mai putin data viitoare
1 kg malai
1 kg branza telemea
½ kg urda
½ kg cas
1 cutie ficatei pasare
30 oua
Praf de copt
Drojdie uscata sau proaspata
1 kg carne de vita
1 pui
Usturoi
2-3 kg cartofi
Masline
Lapte de vaca si vegetal
Cascaval
Cereale
Morcov
Telina
Radacina de patrunjel
Pastarnac
1 kg orez
1 kg ulei floarea-soarelui
1 sticla ulei de masline
Fasole conservata
Fasole verde
2 sticle suc de rosii
1 pachet unt
1 punga parmezan ras sau Emmentaler
½ kg branza de vaci
2 cutii paste
Bors
1 kg zahar brut
sare si piper
Miere
Sirop de artar
1 punga linte
2 conserve lapte cocos (in unele supermarketuri se gaseste varianta light la un pret mai mult decat rezonabil)
Ceaiuri plante si ceai verde
Apa plata (daca nu ai instalat purificator de apa) si minerala
Proaspete
2 kg urzici (trebuie gătite primele), ceapa verde, usturoi verde, ceapa veche, leustean proaspat, patrunjel, loboda (poti sa iei cateva legaturi in plus, pentru ca rezista bine la congelator), stevie (se poate congela), untisor, salata, rosii, castraveti, verdeata in cutii vidate (spanac, rucola, valeriana etc);
Fructe
Mere
Pere
Portocale
Lamai
Ananas
Grapefruit
Congelate
2 kg peste
2 pungi legume congelate
Produse de igiena
Detergent rufe
Balsam rufe
Produse de curatenie
Produse de igiena personala (sampon, balsam, pasta de dinti, sapun, gel de dus, gel intim, hartie igienica) si de ingrijire (in functie de preferinte)
Produse sanitare (dezinfectanti)
Spirt
Clor
Produse de curatenie pe baza de clor
Medicamente
Tot ce trebuie intr-o trusa de prim-ajutor si medicamentele uzuale ale fiecarei familii (antitermice, impotriva deranjamentului stomacal, pansament, termometru, unguente antibacteriene, sirop de tuse etc).
Multe dintre produsele trecute aici, pe lista, le aveam deja, asa ca nu am mai cumparat. Spre exemplu, produse de ingrijire, de igiena personala, trusa de prim-ajutor sau multe dintre alimente. Si apropo de acestea din urma, am citit intr-un comunicat OMS ca nu exista suspiciuni ca virusul ar putea fi transmis prin alimente. Se distruge la temperaturi mari, iar in rest trebuie pastrate regulile obisnuite de igiena in bucatarie, adica: alimentele crude sa nu se intersecteze cu cele preparate, tocator separat pentru carne, peste, verdeata, carnea bine preparata in aceasta perioada si spalatul mainilor dupa ce am folosit oua crude. Voi reveni cu un articol cu idei de preparate din ingredientele mentionate mai sus.
Eu spal legumele si fructele cu bicarbonat de sodiu.
Tu cum te descurci in perioada aceasta si cu ce ai mai completa lista?
4 thoughts on “Cumparaturi in vreme de auto izolare”
Eu recunosc ca m-am axat in aceasta perioada pe file de peste congelat, legume congelate, portocale, oua, cartofi albi si cartofi dulci, paste integrale, zacusca, vinete congelate, branza de capra, iaurturi (si le pun eu seminte de in pisate pe loc), lapte UHT, usturoi, ceapa rosie, ceai verde zilnic dimineata, ceai de plante (sunatoare, tei, musetel) seara…cam acestea. Nu e o perioada usoara, dar simt ca economisesc mai mult in acest timp.
Ah, da, si produse de igiena personala si pentru casa aveam deja. Am mai luat cateva: detergent de rufe, de vase. Si eu cumpar mai multe odata, sa-mi ajunga pentru circa 2 saptamani (cred ca si mai mult, chiar).
Buna, Laura!
Sunt curioasa de care peste congelat consumați. Știu ca recomandările sunt sa fie proaspăt și de captura, dar de cele mai multe ori am găsit de acvacultura. Sunt interesată pentru ca am o fetita de 1 an și 6 luni căreia nu i-am dat pana acum peste congelat și știu ca ești destul de bine documentata pe partea de alimentație, de aceea as vrea sa știu părerea ta.
Mulțumesc și sarcina ușoară in conținuare.
Buna,
As completa lista cu mâncare pentru cățel 🐶.
Sarbatori cu bine!