E incredibil chiar si pentru mine, dar iata ca am inceput numaratoarea inversa pana la venirea pe lume a surioarei Ritei si Verei. Parca mai ieri iti spuneam ca mi se pare minunat sa am inca o data sansa sa aduc pe lume un suflet, iar acum ma pregatesc sa nasc – natural, cu ajutorul lui Dumnezeu.
Ii multumim Domnului pentru cea de-a treia minune din vietile noastre, suntem recunoscatori si nerabdatori sa o cunoastem! Este deja foarte prezenta in viata familiei noastre si cand spun asta ma refer in primul rand la fete, pentru ca in ce ne priveste pe mine si Cosmin e normal sa ne gandim si sa vorbim mereu despre ea.
Ce ma emotioneaza foarte tare e ca fetele au deja o relatie cu surioara lor care va veni curand pe lume, iar modul cum isi manifesta tandretea e coplesitor. Spre exemplu, Rita e curioasa si pune tot felul de intrebari: cum mananca bebe, cum respira, daca tine ochii inchisi sau deschisi, daca doarme sau e treaza si multe altele. O pupa, o mangaie si uneori ii canta. E super implicata in evenimentul acesta din familie!
Pe de alta parte si Vera a preluat un pic din comportamentul Ritei. Stie ca bebe e in burtica la mami si vine din senin, imi ridica tricoul si ii da „pusi” surioarei.
Acestea sunt momente de armonie, de bucurie intensa, care ma incarca mult, pentru ca orice sarcina vine cu intamplari de toate felurile. Nu este o regula ca totul va decurge intr-un fel sau altul. Recunosc, sunt norocoasa si simt ca Dumnezeu a avut grija de mine. Dar sunt si zile cand ma simt mai obosita, poate chiar coplesita, daca se aduna prea multe.
Ca sa-ti dau un exemplu, am emotii cand astept rezultatul analizelor, pentru ca am carenta de fier si vitamina D, pe care o suplinesc cu vitamine, dar tot ma ingrijorez. Insa, multumesc lui Dumnezeu, copilul a fost bine la toate controalele de pana acum, evolueaza frumos si creste in greutate. Asa ca, dupa cateva „rafale” de griji, ne bucuram iar de „vreme frumoasa” in familie. Cred ca e foarte important in general, nu doar pentru mamele care asteapta sa aduca pe lume copii, ca atmosfera din familie sa fie una cu pace, armonie si dragoste. Cam unde in alta parte am putea sa ne facem plinul sufletesc de astfel de sentimente, esentiale pentru echilibrul nostru? Si pentru ca tot am vorbit despre analize, iata ce investigatii medicale am facut in trimestrul 3.
Ce analize am facut in ultimul trimestru de sarcina
Asa cum bine stiu toate mamele, in trimestrul al 3-lea e mai greu un pic, pentru ca bebe creste foarte mult. Ne apropiem de nastere si din aceasta cauza nu trebuie neglijate analizele specifice perioadei, ca sa ne asiguram ca totul va fi OK. Ca ritmicitate, in trimestrul 3 e bine sa mergi la doctor cu frecventa urmatoare:
Consultatii de doua ori/luna in saptamanile 29 – 36
Consultatii saptamanale intre saptamanile 36 – 40
Morfologia fetala de trimestru 3 intre saptamanile 31 – 33
Morfologia fetala de trimestrul 3 e o analiza importanta, in care medicul evalueaza placenta si cantitatea de lichid amniotic si evalueaza daca exista pericolul aparitiei insuficientei de crestere intrauterina. Se mai face si o evaluare Doppler a arterelor uterine, cordonului ombilical, arterelor renale si cerebrale medii ale bebelusului. Apoi, cam cu doua saptamani inainte de nastere, mai trebuie facut un examen microscopic de secretie vaginala si o cultura de col ca sa vada daca nu cumva ai vreun streptococ. In functie de istoricul tau medical e posibil ca medicul care te trateaza sa iti mai recomande si alte analize. Eu merg la Femme Boutique Medical, unde este o echipa de medici cu care am legat o prietenie frumoasa in timp. Cu unii ma cunosc chiar de peste 10 ani. Increderea in doctorul care te ingrijeste e tare importanta, pentru ca asa ne simtim mai in siguranta, nu-i asa?
Cum ma simt in cel de-al treilea trimestru de sarcina
Am ajuns in cel de-al treilea trimestru al celei de-a treia sarcini. Trebuie sa marturisesc ca deja nu prea mai pot manca mult, mai mult „ciugulesc”. Mesele sunt mai dese si aproape frugale, pentru ca de ceva vreme am arsuri si reflux. Deja nu mai pot dormi pe spate, iar noptile mi le petrec mai mult sezand sau pe-o parte. Mai iau cate un dicarbocalm ca sa ameliorez starile acestea, dar usurarea e doar de moment. Spre exemplu, dulce nu mai pot manca deloc, pentru ca am arsuri.
Popular, se spune ca atunci cand o femeie insarcinata are arsuri ii creste parul bebelusului. Dupa cum ma simt acum, cred ca fetita noastra va avea un par de-i vom face codite la nastere! Lasand gluma la o parte, Rita si Vera s-au nascut si ele cu destul par, asa ca cea de-a treia gratie cred ca va avea si ea podoaba capilara cand va vei pe lume.
Ce am mancat in trimestrul 3 de sarcina
Pentru ca multe mame ma intreaba ce mananc in sarcina, voi detalia si subiectul acesta. Dimineata, iau micul dejun cu fetele. Mananc destul de des oua fierte, pentru ca sunt sursa importanta de proteine. In afara de asta prefer iaurt, cereale, dar fara zahar adaugat, branzeturi slabe si smoothie-uri facute in casa.
Daca sunt acasa, pe la 12.00 mananc un bol cu supa si atat. Intre mese, daca mi-e foame, mananc fructe sau legume crude si beau ceaiuri, dar nu cu scop terapeutic, ci pentru ca imi place gustul de ceai din plante – tei, menta, cimbrisor, busuioc etc.
Pe la 5, 6, cand vin fetele de la gradi, mananc din nou cu ele ce am pregatit. De exemplu: budinca de macaroane, sufleuri, friptura de vita – mai rar, pentru ca fetele o mananca un pic mai greu – ardei umpluti cu legume sau carne, paste, orez cu legume, mancare in stil asiatic, noodless cu ciuperci, preparate din carne de curcan, peste la cuptor, budinca de orez etc. Puiul l-am cam evitat in perioada aceasta.
Cu cina nu-mi bat foarte mult capul, în sensul ca gatesc o data la doua zile si aia mancam. Nu avem nicio problema sa mancam doua seri acelasi lucru. Uneori pot sa fac si cate o pizza sau pur si simplu sa pun pe masa lapte de capra sau ceai si paine proaspata cu magiun fara zahar sau clatite – cu umpluturi dulci sau sarate.
Cred ca e foarte important pentru o mama sa nu puna presiune pe ea. Asa ca, daca nu ma simt prea bine sau sunt foarte obosita intr-o zi, pot sa si comand ceva, desi imi place sa gatesc eu pentru familia mea. Cu toate astea, consider ca nu trebuie „sa-mi dau duhul” in fata aragazului daca am o zi mai grea, ci sa ma concentrez pe prioritati – nasterea si pastrarea fortelor pentru bebelusul care vine, pentru ca oricum ne va solicita suplimentar.
Am noroc ca gatesc repede si strang prin bucatarie la fel de rapid. Iar un noroc si mai mare e ca fetele mananca tot ce le fac. Le place foarte mult fasolea verde, mazarea, spanacul, stevia, tocanita de legume cu quinoa, crevetii, dar nu le fac foarte des, desi am o sursa buna de peste si fructe de mare.
Una peste alta, ca familie, ne apropiem de un moment culminant, ca sa zic asa si probabil urmatorul articol va fi despre cum am nascut. Si pentru ca a venit vorba despre asta….
Vreau sa multumesc unor persoane dragi…
pentru ca au fost alaturi de mine in toata perioada aceasta. Ma simt ca un atlet, care se apropie de linia de finish si se gandeste la antrenori si toti cei care l-au sprijinit pe parcurs. Asa ca multumesc echipei de medici de la Femme Boutique Medical cu care am colaborat pe tot parcursul sarcinii si care au raspuns prompt la fiecare programare. Sunt super profesionisti si ma simt ca acasa la aceasta clinica!
Am optat sa nasc tot la Medicover, care mi-a fost partener si la nasterile anterioare si totul a mers ca la carte. Dupa ce am nascut de doua ori aici, ma simt deja ca intr-o familie. Sunt recunoscatoare pentru sentimentul de siguranta cu care astept nasterea, fiindca aceasta se datoreaza profesionalismului pe care l-am intalnit aici. Si nu e vorba numai de asta, ci mai ales de relatiile interumane. M-am simtit sprijinita, consiliata cand am avut nevoie, inconjurata de bunavointa si atentie. Intotdeauna a fost cineva cu mine care m-a ascultat si mi-a raspuns la toate intrebarile pe care le aveam. Am intalnit neonatologi absolut minunati aici si ma bucur ca am pastrat in minte amintirea unor Magic Hours – si la Rita si la Vera – care au fost niste experiente absolut fantastice! Sunt si consultanti in lactatie care pot ajuta mai ales mamele care sunt la prima nastere asa ca recomand cu incredere. Altfel spus, am avut tot timpul sentimentul ca suntem pe maini bune, cum se spune, atat eu, cat si puii pe care i-am adus pe lume.
Vreau sa-i multumesc Dorinei Codreanu, medic alaturi de care merg umar la umar de peste 10 ani. A fost langa mine cand m-am transformat dintr-o pustoaica in femeie, iar apoi in mama si impreuna am adus pe lume acesti copii minunati.
Vreau sa-i multumesc si medicului Ioana Dragan, prietena mea si totodata o doctorita dedicata, cu mult respect fata de profesia ei, care mi-a monitorizat morfologiile pe tot parcursul celor 3 sarcini. Ioana este persoana care a avut intotdeauna raspuns la toate intrebarile mele si mi-a daruit un confort emotional foarte important pentru mine.
Le multumesc fetelor de la Talentivity, agentia cu care lucrez si care imi inlesneste mult tot ce am de facut – de la documentare, la tot felul de informatii, contracte si asa mai departe. Este semnificativ numarul mamelor care ma intreaba tot felul de lucruri – de unde iau kit de celule stem, spre exemplu, ce analize trebuie sa faca, cand e momentul potrivit, la ce medici. Mi se pare o responsabilitate mare si cred ca am datoria sa ma prezint onest, sa fiu corect informata pentru cei care ma urmaresc. Multumesc, Talentivity, pentru tot ajutorul!
Asadar, asteptam evenimente importante in viitorul apropiat, dar pana atunci vreau sa intreb mamicile de 3 copii cum au gestionat venirea pe lume a noului membru al familiei. În general, noi mergem mult pe instinct, dar putina inspiratie nu strica niciodata!
Multumesc
Styling OMRA Design
MakeUp Alexandra Craescu
Hairstyle Catalin Manolache
One thought on “A treia sarcina: Al treilea trimestru”
Și eu sunt la a 3 a naștere.. cezariana.Nu a fost alegerea mea de a face cezariana.Locuiesc in Germania…pe 29 iunie sunt programata pentru a naște(39 de săptămâni)… Naștere ușoară îți doresc