Sus, pe deal, in batatura, in mijlocul livezii cu meri, alaturi de familia extinsa si prieteni, am sarbatorit botezul Larei si am dat prima mare petrecere in cinstea ei. Bun venit in mijlocul nostru, Lara, fetita-muzica! Si, cumva, parca intelegea ca totul in aceasta zi importanta e despre ea si despre noi toti, impreuna. A zambit ghidusa mai tot timpul si a fost intr-o buna-dispozitie molipsitoare, afisand cele mai dulci, calde si simpatice expresii ale ei. :)
3 zile si 3 nopti a durat petrecerea, pe care am organizat-o in Maramuresul nostru iubit, la Baia Sprie, un loc ca “acasa”, unde nu contenim sa ne reintoarcem pentru starea de pace si de bine pe care ne-o ofera de fiecare data.
Farmecul special al Maramuresului tocmai in aceasta consta, in energia buna cu care ne primeste de fiecare data si modul cum isi pastreaza traditiile si portul. Parca mai mult decat in alta parte, oamenii sunt aici iubitori de frumos si il cultiva in absolut tot ce fac, de la pita rumena si gustoasa, framantata de maini harnice, la cantece, joc si nenumarate forme de arta.
Bucuria de a ne fi marit familia ne-a adus din nou in Maramures, ca sa-i aratam si Larei locurile minunate in care va creste, alaturi de intreaga familie.
Ave, Maria, Gratia Plena
In asteptarea ceremonia botezului Larei, ma gandeam ca si daca as avea 10 copii, as intampina evenimentul, de fiecare data, cu aceeasi emotie. Ne-am reunit si de data aceasta la biserica romano-catolica din Baia Sprie, unde slujba a fost tinuta de parintele Attila Veres. Ne cunoastem de ceva vreme, pentru ca el le-a botezat si pe Rita si Vera. Iata ca astfel am pastrat traditia de a fi botezate in aceeasi biserica toate trei.
Am fost si de aceasta data surprinsi de muzica clasica a quartet-ului fundatiei culturale “Euroart” Baia Mare si de vocea Cristinei Cosma (Marinescu), a sopranei care a cantat Ave, Maria, iar cantecele de leagan ale lui Brahms vorbesc prin fiecare nota despre delicatetea si puritatea sufletului de copil. Impresionant! Nu cred ca as putea surprinde exact in cuvinte atmosfera din biserica in momentul cand rasunau acordurile muzicii lui Brahms, dar am simtit cum atmosfera creata ne-a adus tuturor o stare de serenitate si bucurie calma. Pe bancute invitatii au fost asteptati cu o iconita pe care era rugaciunea catre sfanta Elena, drept suvenir, insotita de un mic buchetel din bucuioc, cimbru, rozmarin si menta, numai bun de presat, drept amintire.
O petrecere de răsună dealurile!
Am ales sa facem botezul Larei in aer liber, in batatura, sus, pe deal, intre case cu parfum de istorie si traditii morosene, vechi de peste un veac. Evenimentul a fost un fel de incununare a emotiilor din ultimele luni, mai ales ca de data aceasta am avut alaturi de noi familia extinsa. Petrecerea de bun venit a Larei in vietile noastre ne-a adunat intr-o forma cat se poate de unitara, in sensul ca acum au venit si cei din strainatate care, din motive de pandemie sau multe altele, ajung mai rar la reuniunile de familie. M-a bucurat mult prezenta lor, care conteaza enorm pentru povestea de viata a Ritei, Verei si Larei.
La al treilea botez pe care-l organizam, am fost destul de relaxati, pentru ca deja avem experienta! Au fost alaturi de noi oameni care ne-au sprijinit de fiecare data la aceste evenimente de familie si lucrurile au mers asa cum ne-am dorit. Am pastrat traditia de petrecere cu ceterasi, mese pline de mancare traditionala (si nu numai), placinte coapte in cuptor de lut, care merg ca unse cu vinul din zona, paini rumene si gustoase framantate in covata din lemn, pe care le-am fi mancat si goale! 3 zile si 3 nopti a rasunat batatura de bucuria oaspetilor!
Ca locatie am ales Casa Olarului, pentru ca in timp Dan Les si Dana ne-au devenit prieteni foarte apropiati, iar copiii practic au crescut sub ochii lor. Andrei Petreus, descendent al Fratilor Petreus, ne-a incantat cu muzica traditionala maramureseana, iar Pavel Ulici si Flavia Hojda ne-au oferit un concert extraordinar. Iulian Vacarean, un vechi prieten de-ai nostri, a facut asa un playlist incat ne-am incins spontan la dans. Mi-ar placea ca Lara, la 18 ani sa primeasca in dar playlistul de la botezul ei. Ce cadou original, nu? Asta, impreuna cu scrisorile pe care i le-au lasat invitatii in posta. Se va lasa cu lacrimi de emotie sunt convinsa. :)
Multumim dragi cetarasi ca ne-ati fost alaturi, dar ii multumim si bunicii, tanti Marita, care ne-a induiosat cu glasul ei de doina. Ea, impreuna cu fiul ei Firicel si nepoata, Dora, ne sunt alaturi de 4 ani si ori de cate ori ajungem in Maramures facem in asa fel incat sa-i vedem!
Familia Tivadar s-a ocupat si de aceasta data de aranjamentele florale, iar chef Andrei Ardelean, care ne-a gatit si in trecut, ne-a umplut mesele cu bunatati 3 zile si 3 nopti, cat a durat petrecerea. Fotografiile au fost realizate de prietenul meu drag de la Bucuresti, Banu Stefan, dar i-am avut alaturi si pe Andrei si Tabita (Picsell Pic ). Prajitura Ancutei ne-a indulcit sarbatoarea cu deserturi care iti incantau si privirea si papilele gustative. Tortul a fost nu doar delicios, ci si foarte frumos, incarcat de figurine care simbolizau nasterea, modul cum o noua mladita rasare in familia noastra. Fetele au fost foarte incantate sa se vada reprezentate prin micile papusele. Aceste figurine ne-au fost daruite de prietena mea de la Bucuresti, Stefi.:)
Ce sa mai povestesc? Ne-am distrat ca-n povesti! Am avut noroc de zile cu soare si nopti caldute, iar aerul avea parfum de busuioc si regina noptii, ceea ce crea o atmosfera feerica fara niciun efort din partea noastra.
„… O gura de apa cu gust de copilarie”
Cred ca botezul unui copil este un eveniment foarte complex. Bineinteles, in primul rand este vorba despre ceremonia de la biserica, apoi despre petrecerea unde se strang toti cei dragi, familie, prieteni. Dar pe langa acestea, simt ca este vorba despre ceva mai mult. Gandurile bune ale tuturor se indreapta spre copil ca sa-l insoteasca la acest inceput de viata, ceea ce creeaza o emotie coplesitoare. Am incercat sa o suprindem si noi, impreuna cu cei de la Literalmente in textele ravaselor de pe masa, dar si in „copacii dorintelor”. Ma refer la biletelele prinse cu sfoara de crengile copacilor, care ne aminteau printr-un singur cuvant de lucruri importante din viata: echilibru, visare, libertate, copilarie, credinta, sanatate si multe altele. Iata si cateva exemple de ravase care au starnit multe discutii interesante :
„Natura nu se grăbeşte, şi cu toate astea se implineşte în toate”. Lao Tzu
„Pe masura ce incepi sa-ti urmezi calea, aceasta apare”. Rumi
Cand am implinit 40 de ani, sora mea mi-a facut un cadou neobisnuit si impresionant: a compus o poezie despre copilarie, emotie concentrata in doar cateva versuri. Mi s-a parut tare potrivita cu evenimentul, asa ca am oferit-o mai departe tuturor, spre reflectie si bucurie.
“Si printre alte amintiri e o fantana
cu roata vietii pe care o ghidam impreuna
Ce apa
ce bucurie sa o impartim din aceeasi cana.
Si bunicii ne tot masurau la usa din
casa batrana.
Si astazi, oricat de departe am fi
inca astept sa ne intoarcem in imposibil
doar pentru o gura de apa
cu gust de copilarie. ”
Exact ca la botezurile Ritei si Verei, am luat „interviuri” invitatilor, adica fiecare dintre ei i-a transmis cate un gand Larei. Vom monta toate aceste testimoniale intr-un documentar al botezului, amintire frumoasa pentru ea. In categoria amintiri pentru mai tarziu sunt si scrisorile pe care invitatii i le-au scris si pe care le va deschide cand va implini 18 ani.
Seara s-a incheiat cu un urias foc de tabara. Ne-am strans in jurul lui si am stat sub cerul instelat la povesti si cantece pana tarziu in noapte, iar a doua zi am luat-o catinel de la inceput. Sper ca Lara, copilul-muzica, sa aiba viata plina de aceeasi veselie, armonie si sentiment de comuniune pe care l-am avut noi la prima petrecere din viata ei!
Te iubim, Lara! Sa fii un om bun!