foto: Alex Galmeanu
Cand ai copil mic, nici nu apuci bine sa te obisnuiesti cu o etapa din viata lui ca vine alta. Noi suntem acum in etapa cresa si acomodare cu colectivitatea, cu toate partile ei bune si cele mai putin placute. Este adevarat ca am inscris-o pe Rita la cresa in ultima luna a verii, dar nu a fost in mod constant, pentru ca am mai plecat din Bucuresti. Acum, ca s-au terminat vacantele, plecam zi de zi de-acasa toti trei, fiecare la treaba lui. Si cum Rita este si ea un om putin mai mare, are un program. Ce-i drept, destul de flexibil, pentru ca, desi platim program intreg la cresa, nu o lasam acolo toata ziua. Daca amandoi avem treaba dimineata, o ducem „la copii” la prima ora și o luam dupa pranz. Iar daca eu am dimineata libera, o petrecem impreuna și o duc la cresa dupa ora 12, la somn, pentru ca imediat dupa ce se scoala sa se joace cu copiii in curte. Este varianta pe care o prefer!
Rita s-a acomodat imediat la cresa, pentru ca este sociabila si ii plac mult copiii. Imi amintesc ca, in primele zile cand am lasat-o acolo, nici macar nu a intors capul sa se uite dupa noi! Desi ma asteptam, am fost incantata de reactia ei, pentru ca am primit confirmarea: fiica mea se descurca in colectivitate.
Partea mai putin placuta a povestii este ca dupa cateva zile a luat o enteroviroza. Am facut si noi. Dupa aceea a facut boala mana-gura-picior, pe care am luat-o si eu, probabil pe fond de imunitate mai scazuta, pentru ca sunt cam obosita. Tot in perioada asta a facut si prima ei febra, iar acum e racita. Ce sa facem? E inceput de toamna!
E adevarat ca nu e placut sa-ti vezi copilul marait, mucos sau bosumflat pentru ca e bolnav, dar m-am gandit bine la hotararea de a o da la cresa si cred ca e un lucru intelept.
Asa cum ti-am mai zis, am ales o cresa aproape de casa, unde sunt copii putini, multe ingrijitoare si mancare proaspata, pe care o fac acolo in fiecare zi. Sunt incantata ca cei mici nu primesc nimic indulcit cu zahar, primesc fructe proaspete sau iaurt de casa. Sunt hraniti atent, potrivit varstei lor, asa cum i-as da si eu acasa. Au si camere de luat vederi peste tot, asa ca mamele cu copilasi mici pot vedea online ce fac acestia la cresa. La inceput am crezut ca voi sta numai lipita de camere, urmarind-o pe Rita in toate clipele cand nu sunt cu ea. Dar pana la urma, cand am vazut ca se descurca bine, m-am calmat.
Ce vreau sa spun e ca nu am vazut rostul sa aman momentul intrarii copilului in colectivitate. Odata si odata tot se intampla si tot ce as fi facut ar fi fost sa aman perioada de acomodare, cu tot cu bolile ei.
Nu-mi doresc sa fac niciun fel de recomandari, pentru ca fiecare mama știe ce e mai bine pentru copilul ei. Dar teama ca la cresa sau gradinita copilul se va umple de virusi si de microbi trebuie depasita. Mai devreme sau mai tarziu tot va intra in contact cu ei. Si apoi, perioadele acestea trec, iar imunitatea se dezvolta!
Cand am pus in balanta avantajele ca Rita sa fie in colectivitate am iesit tot pe plus. In primul rand, invata sa comunice bine cu alti copii și sa se descurce pe cont propriu. Nu sunt langa ea, ca sa-i anticipez nevoile, asa ca daca doreste ceva de la ingrijitoare trebuie sa ceara, sa se descurce. Sunt convinsa ca aceasta o va ajuta sa fie mai independenta si mai pregatita pentru viitor. Iar decizia sa o dau la cresa mi s-a parut o alegere sanatoasa pentru o evolutie fireasca a ei.
Cat despre prevenirea virozelor si altor boli de toamna, am inceput deja sa o vitaminizez pe Rita in mod natural, sa ii dau anumite fructe si legume si sa o hidratez cu apa si ceaiuri. Dar despre asta o sa-ti vorbesc intr-un articol viitor.
Intrarea in colectivitate este un avantaj pentru copil sau nu? Tu ce parere ai?
25 thoughts on “Acomodarea Ritei la cresa”
Eu din ce am găsit scris peste tot, e faptul ca Bebelușii nu sunt pregătiți psihic sa se joace cu alți copii, pana in jurul vârstei de 3 ani. Observ acest lucru și in parc. Se joaca unii pe lângă alții, dar nu împreuna. Încearcă sa își ia jucăriile unul de la altul din mânuțe. Când unul construiește, celălalt vine și dărâma. Nici pomeneala de joaca împreuna la vârste așa fragede.
Ce am observat eu, e ca tânjesc după interacțiunea cu adultul, fie el parintele sau altcineva. Se uita la tot ce face adultul, încearcă sa îl imite, sa “pornească” conversații cu el.
Cred ca așa se întâmpla și la cresa. Ma gandesc ca poate toți vor doar interacțiunea cu educatoarea și ingrijitoarea(care, de cele mai multe ori sunt 2 la o grupa de aprox. 10 copii, deci…).
Am și eu un pui de 1 an și 4 luni și prefer sa-l mai țin acasă. Nu a fost bolnav decât o data pana acum, iar cât despre atentie și activități, mai toată ziua o petrec cu el si încerc sa facem lucruri cât mai diverse:băgat haine la spălat, dat cu aspirator, ieșit in parc/afara, puzzle, joc cu mingea, stivuit cuburi, cucu-bau și câte și mai câte.
Am cunoștințe cu pui puțin mai mari decât al meu dați la cresa și deja îmbolnăviți de minim 3 ori.
Sunt conștientă ca ne vine și noua rândul, dar aman cât pot acest lucru. Am înțeles de la doctori ca un organism altfel lupta după vârsta de 3 ani.
Prefer sa mai ma bucur de puiul meu, atât cât pot. Vine gradi, școala, liceu, etc. Pe zi ce trece va petrece tot mai puțin timp cu mine, de ce sa fugăresc timpul rămas noua?…
Bunaa Laura ! Fetita mea are 1 an di 7luni acum si merge la gradinita pana la pranz din septembrie. Eu am luat aceasta hotarare deoarece am considerat ca este cel mai bine pentru ea facand comparatie intre gradinita si bona. M -am gandit ca va veni vremea rea si nu va mai sta mult afara in casa se va plictisi chiar daca avem multe activitati impreuna , in colectivitate invata unii de la ceilalti si se joaca cu copii de varsta ei . Sunt surprinsa de progresul gradinitei asupra dezvoltarii ei ! Si noi lucram la imunitate cu multe fructe si legume crude .
Mult succes si sanatate!
Multumim, Anca. :)
Fiecare copil și părinte sunt unici. Decizia de a da copilul la creșă este complet subiectivă, mama și tata sunt cei care trebuie sa fie împăcați cu decizia fiindcă copiii la vârste fragede se adaptează oriunde.
Experiența mea personală, trăită cu fiul meu de 2 ani și jumătate în Franța, este că intrarea la creșă l-a ajutat enorm. Din punct de vedere al sănătății da sunt momente cu viroze dar pe de altă parte sistemul sanitar francez impune 11 vaccinuri obligatorii ceea ce îi protejează deja de suficiente boli. Faptul că a intrat în contact cu tot felul de viruși îl ajută să-și întărească sistemul imunitar. Acum in ultimul an de creșă înainte de intrarea la grădiniță la vârsta de 3 ani, este mult mai puternic și mai puțin răcit. Pe de altă parte, creșa nu primește copii bolnavi decât dacă pediatrul își dă acordul și în funcție de boală ( de exemplu copii cu varicela stau acasă pe perioada contagioasă).
Din punct de vedere al sociabilizării, ce am constatat: băiatul meu împarte jucăriile cu alți copii, este generos cu cei din jur, este foarte autonom, a dormit nopțile întregi de foarte mic, cunoaște toate numele copiilor de la creșă și recunoaște toți părinții copiilor, iar acum la doi ani și jumătate are chiar prieteni – copii cu care se înțelege extrem de bine la creșă, despre care ne vorbește și cu care începe să se vadă în weekenduri. In plus la creșă copii au atât de multe activități interesante, realizate de educatori, pe care nu am putea să le organizăm acasă: parcursuri pentru dezvoltarea motricității, pictură liberă (cu mâinile de la cele mai fragede vârste), jocuri cu grăunțe de toate felurile, povești în grup, ore de joacă afară în funcție de vreme (când timpul le permite stau foarte mult in aer liber).
Asta este experiența mea și modul bine care au resimt lucurile. Vă doresc numai bine pentru copilașii vostri!
Buna Laura! Si eu am un baietel de 2 ani si l-am dus la cresa de la 10 luni. Nu mergea nici macar in patru cand a luat contact cu colectivitatea. Statea in fundulet si privea copiii mai mari cum se joaca, alearga si usor a inceput sa ii imite, iar dupa 2 luni de cresa a facut primii pasi. Prima boala cu care s-a ales dupa 3 zile a fost o otita cu febra 40,mers la urgente, etc, dar nu ne-am speriat si am continuat cu cresa. Si acum are 2 zile ok, restul cu muci :), dar e atat de fericit cand ajunge la copii ca nu mai conteaza fricile noastre ca o sa ia diverse boli. Mai tarziu (gradinita, scoala) oricum va lua contact cu microbii, virusii si toate bacteriile existente si nu il putem tine intr-un bol de cristal bine dezinfectat toata copilaria. Eu nu cred ca cresa e un loc oribil unde parintii “abandoneaza” copiii, ci posibilitatea de a putea relua anumite activitati ca si adulti, in timp ce piticii sunt ingrijiti si supravegheati de persoane specializate.
Sunteti frumoase foc! Pupici!
Teama mea este, ca o sa mi fie foarte dooooor de el 😔
Când faci al 3 lea copil la 35 d ani si la o diferență de 16 ani este mai greu sa te mai dezlipește de pui, poate si ptr că la 18 /19 ani sa ai 2 copii unul după altul te cam iei cu grijile ii duci la creșă de foarte mici, nu ai timp sa te bucuri cu adevărat de etapele astea ale copilăriei, ca te trezești cu ei in clasa a5 si dintr-o data la liceu🤗
Iar cel din urmă parcă vine ca o mângâiere a timpului prea iute si vrei sa rămâi un pic mai mult in loc, in dragoste pe care poate nu am știut cu adevărat să le o arată celor mari😔🥰
Așa este societatea te împinge sa demonstrezi mereu ceva, ca esti bun, ca ești prezent, ca poți mai mult si pe mine ca pot creste 2 copii la 19 ani a un adult si asta mi a furat momentele de dragoste pe care le am necondiționat ptr toți 3, dar nu le am fructificat la maxim cum ar fi trebuit. ❤️ Laura te descurci minunat, ba nu excepțional, bravo ca ești puternică jos pălăria 🥰👏👏👏👏
Si da nu putem fugi de, varsat de vânt, viroze etc…. Foarte bine qi făcut si dacă mi permiți chiar ti as recomanda ceva, gen o surioară sau un frățior 🤗❤️❤️❤️
Buna tuturor ☺️, am vazut multe comentarii pro si contra colectivitatii. Eu I-am dus pe amandoi si nu regret nici o secunda, dar cum a spus si Laura Este un lucru pe care fiecare mamica il are de decis pt puiul ei. Ai mei sunt amandoi deschisi si sociabili si s-au obisnuit foarte repede. Cat despre boli, pana acum am avut noroc si toate au fost in forme usoare. Muci si nasuc uneori infundat 🤷♀️, sunt la ordinea zilei in colectivitate, dar noua nu ne-a fost frica si pt noi a fost decizia corecta, pt ca imunutatea lor e bine dezvoltata. Multa sanatate tuturor si o copilarie plina de zambete😊🙏
Suntem in aceeasi situatie. Aceleași boli, nici una scăpată.. ba chiar in acelasi timp ii cresc 4 masele🙄
Au fost zile grele pentru toată familia, vazand-o suferind…sufeream si noi din cauza neputinței de a-i lua durerea macar pentru câteva ore.
Asta nu inseamna ca nu am mai duce bebele la creșa, deoarce si noi o ținem doar 4 ore pe zi. Acolo interacționează cu copilașii de varsta ei si ii place.
Si in Anglia este un sistem asemanator Belgiei din punctul de vedere al concediului maternal. Concediul maternal se numeste ‘career break’ . Chiar daca as vrea sa stau acasa cu copilul 1 an nu am cum. Ar fi foarte greu cu un salariu si ipoteca de platit. Asa ca unele mame efectiv nu au de ales si isi dau copiii la cresa la doar cateva luni. Aici este ceva normal si nu sunt copiii mai ‘ne-sanatosi’ ca cei care stau cu mamele acasa pana la 3-4 ani. Sa iti permiti sa stai acasa 2 ani este un lux aici. Nu cunosc pe nimeni care isi permite luxul asta. Asa ca cele ce traiesc intr-o tara care plateste concediul maternal 2 ani, ar trebui sa fie fericite, nu sa judece pe cele care nu au de ales. Cat despre intrebarea ta Laura, sunt de parere ca e important sa ne invatam copiii sa socializeze si sa se descurce singuri (pentru varsta lor desigur). Nu sunt de acord cu izolarea asta impusa din teama de a nu dormi noptile din cauza unei boli a copilului. Cred ca sunt si mame comode care se ascund in spatele afirmatiei ‘sunt prea mici sa aiba imunitatea formata, nu e bine sa faca viroze prea des, mai bine stam in casa toata ziua’.
Și eu am dus băiețelul la 2 ani la grădiniță, pt că la noi in oraș nu este creșă. Foarte mulțumită. Sa integrat foarte repede. Și am observat că copii mici se integrează mult mai ușor. A făcut pe parcursul a 4 ani de grădiniță toate bolile posibile. Acum este in clasa I , de când a început clasa pregătitoare copilul meu nu a fost bolnav deloc. Și-a făcut imunitatea în grădiniță și se vede. Sa și dezvoltat mai armonios, mai descurcăreț, mai inteligent datorita anilor de grădiniță, in comparație cu copii care au fost ținuți acasa. Deci recomandat intrarea în colectivitate la o vârstă fragedă. Mult succes și vouă.
Buna Laura, ma numesc Maria si sunt mama a 2 copii super frumosi. Mai bine spus a unui adolescent de 17 ani si cel mic de 1 an si 2 luni. Practic cu cel mic as spune ca am luat-o de la capat, un copil de f .mult timp dorit si minunea a venit. Noi locuim din 2.007in it, iar pe cel mic il ducem la cresa de la 8 luni, da era f mic, dar nu regret, s-a acomodat f.repede si doamnele sunt super, (asfel nu as merge la servici linistita).Mancarea, igiena comportamentul personal, tot e foate ok.
Eu si in rom as propune ca,copii sa mearga la.cresa mult mai repede.
Te admir si te pup Laura… felicitari pt adeducarea si implicarea printesei voastre!!😍😘😘😘
Sunt mama de baietel, 19 luni are si trebuie sa recunosc ca tot pun in asteptare sa il dau la cresa.Ce e drept am inceput sa il duc la cresa cu ora uneori…poate ,poate se mai acomodeaza…ei aici, la cresa cu ora, au o politica, daca plange mai mult de 30 min te suna.Bineinteles ca am fost sunata si am alergat cu sufletul la gura sa-mi alin pruncul!
Cred ca mie imi este mai frica decat lui pentru ca am fost 24/24 doar eu cu el plus tati seara cand nu e in teren!
Nu stiu cum o sa fie dar am zis ca incepand cu anul viitor trebuie…si sa fiu sincera sper lunile astea sa nu treaca prea repede.
DOAMNE AJUTA!
Eu cred ca având privilegiul de a trăi într-o tara care da dreptul la 2 ani (!) de concediu de creștere a copilului și deși nu e cazul tău, nefiind angajată in felul clasic în care suntem majoritatea și mai ales cu resurse financiare suficiente cât sa nu lucrezi o perioadă, un lux pe care putini și-l permit în România, ca este foarte devreme pentru colectivitate, mai ales ca oricum copiii nu se joaca unii cu alții la vârsta asta, mai mult unii lângă alții și principala sursa de socializare la o vârstă atât de frageda sunt părinții, în mod cert. Nu e nevoie de alt fel de socializare și vizitele în parc cred ca ar satisface nevoia de a interacționa cu alții copilași și de a dezvolta anumite abilități sociale. Am o fetiță de vârstă Ritei și merg mult in parcuri asa ca am putut observa cum relaționează copiii în acest stadiu. Eu încerc sa amân cât de mult posibil intrarea în colectivitate, nu din cauza bolilor ci pentru ca în primul rand nimeni nu o poate îngriji și educa mai bine decât părinții ei și în al doilea rand din cauza tendinței lor de a imita orice comportament, pozitiv sau negativ, extrem de accentuată la aceasta vârstă. Nu este o judecata, este o părere sinceră.
Mai bine de atât nu puteam nici eu sa ma exprim. Dacă făceam un. Bebe la 20de ani poate căutam un ajutor in creșa. Dar sunt mai matura acum si consider ca ceea ce ii ofer eu e peste ce i-ar oferi o educatoare. Noi ieșim zilnic 3-4 ore afara si deși fetița are 1,8 luni prea putin știe ce înseamnă cuvântul joaca cu alții. Ii place compania altor copii dar cred eu ca e suficient la vârsta ei.
Sunt de aceeași părere,,ce pregătire poate fi aceasta că sa o duci la creșă așa de devreme?mi se pare un timp furat în care îl pot petrece alături de copil,de jucat cu copii o face in parc
Buna Laura! Ai o fetita minunata! Legat de cresa sau gradinita, eu m am ineteresat de la psihologi din carti scrise de psihologi prtodocsi, si am inteles ca e important ca copilul sa vrea sa meargă adica sa nu plângă ceea ce in cazul tau am inteles ca Ritei ii place. Un alt lucru important este faptul ca copilul trebuie sa crească in mediul familiei cat mai mult sa invete valorile familiei si apoi trimis la gradinita. Psihologii in general recomanda dupa 4 ani gradinita. Copiii mici isis ibsusesc comportamentul mamei si tatei daca e dat devreme la gradi cresa pe lângă faptul ca trebuie sa se descurce singur ceea ce nu e tocmai cel mai bine e rupt de mama tata de conectoubea dintre ei ceea ce pe viitor poate conta mult si in plus poate sa insuseasca comportamente pe care nu le dorim. In concluzie copilul are nevoie sa stea cat mai mult cu familia. Despre imunitate stiu ca bebelusii nu trebuie tinuti in puf trebuie lăsat pe jos sa se murdareasca sa isi i a imunitate sa mănânce fructe de pe jos… cu cat il ti departe de microbi cu atât mai rau cu cat i a contatct cu microbi cu atât mai bine ca isi face imunitate. Bebelusul meu ca si rita din ce am văzut, a mancat fructe de pe jos, s a plimbat in patru labe pe jos peste tot, a mancat si cu mana murdara si e bine sănătos chiar multi doctori m au felicitat. Nu l sterg din minut in minut. A avut o singura dta enterovoroza cate am avut o si noi ca a luat o de la copii am fost la mare si erau multi bolnavi, si a racit de doua ori o data a luat de la tati si o data nu stiu , nu i am dat antibiotic nici ibuprofen ci biosept de la fares foarte bun, apa termala ib nas,propolis in gat in 10 zile i a trecut primele trei zile a fost mai greu in sensul ca nu se simtea foarte bine era mai molesit si dormea mai vreau dar apoi treptat si a revenit. In prima zi a avut temperatura 38 in rest 37. Legat de aspiratul nasului. Nu i am aspirat nasul decât o singur data in rest ii puneam des apa termala si ii stergeam des nasul ca i curgeau mucii. Am inteles ca nu e bine sa sspiram nasul des. Punandu i apatermala des se dezinfecta si curgea din naduc. Am folosit si nasuc fericit cu propolis . Sper sa fie de folos doamne ajuta.
Buna!
Ne poti spune te rog la ce cresa ai dat-o pe micuța Rita?Ne ar fi de folos mamicilor care avem copii, care urmează să ii dam la cresa!
Merci
Buna Laura. Cum se numește cresa te rog?
Ne poti spune, te rog, si numele cresei? :) Daca poti, poti preciza ca nu e reclama. Multumim!
Felicitari pentru curaj si mai ales ca s-a acomodat așa de ușor, esti printre putinele norocoase!
Legat de boli in colectivitate: o
singura mențiune am. Locuim in Chicago si a 2 fetița a început de curând grădinița; f multumita, ca si atunci când fiica mea cea mare era la grădinița in România acu 5 ani; insa singura diferența între grădinițe (printre altele, dar cea mai importantă zic eu), atunci când copilul intra in sala de clasa, primul
lucru pe care il face e sa se spele pe mânuțe; au toaleta in clasa; părerea mea e ca asta schimba tot! Spălatul pe mânuțe, faptul ca e curat si nu aduce nimic de afara, pune mâna pe toate lucrușoarele din clasa care sunt curatele ! In rest, sper sâni cobesc si sa se îmbolnăvească acum :-) numai bine Laura
Este drăgălasă Rita!
Sau chiar 2 ani si jumatate data la gradi .pupici
Buna Laura ! Imi permit sa iti las un comentariu fara sa te superi ! Eu personal spun un mare NU intrarii in colectivitate asa de mic (totusi Rita are peste 1 an ceea e e mult mai ok ) . De ce? Pentru ca copiii mici (unii chiar bebelusi daca ii dai sub un an ) indiferent cat de plimbati sunt si scosi in lume sunt ,tot un organism mic ,sensibil la orice au . Cand sunt atat de mici orice iau extrem de rapid . Partea cea mai neplacuta este ca din contra : cu cat esti mai mic si faci anumite boli pot avea repercusiuni negative asupra celui mic pe termen lung pentru ca sistemul lui imunitar inca nu este format complet . Eu m -am consultat cu medici intreband de cazul lui Madalin Ionescu in care baiatul lui a avut la 2 luni varicela si a ramas cu o problema de ordin neurologic. Si mi s-a raspuns faptul ca, cu cat e mai mic si face astfel de chestii cu atat e mai grav nu cum credem noi .. pentru ca ei nu au sistemul imunitar format si nu “lupta” cum am face-o noi cei cu imunitatea deja formata. Faptul ca tu o scoti iesi cu ea este un lucru minunat ! E clar ca e sociabila si este foarte bine . Parerea mea sincera ,sa o retragi si sa o dai dupa doi anisori ! Ea oricum este ft des scoasa nu va fi nici salbatica ,nici neindependenta ,nici necorect dezvoltata emotional (astea sunt niste tampenii) . Fiecare pana la urma va face cum va considera ,dar faptul ca incepi sa ii dai pastile ,antibiotice asa de mica tocmai cand nu e sistemul imunitar format ii faci mai mult rau mult mai mult ! Te pup Laura ,este superba Rita nu ma satur sa privesc imaginile cu voi doua ❤️😘 . Multa sanatate tuturor !!
In tara unde locuiesc eu (Belgia), cat si in Olanda si Franta, concediul de maternitate este de câteva luni din păcate. Copilașii încep creșa de la 3-4 luni. Rareori mamele reușesc sa stea acasă pana la 7 luni, dar unele aleg sa se întoarcă la job repede. Ce vreau sa spun este ca nu provoacă nicio problema pe termen lung intrarea in colectivitate mai devreme , altfel toți din aceste tari ar fi bolnavi probabil… Ba chiar citisem in studiu cum ca copii din Olanda ar fi cei mai fericiti din lume
E discutabil. Baiatul meu pana la 1a 2-3l a facut 4 viroze, o rinita si varicela. Fara sa fie in colectivitate, fara sa il scot la plimbare in mall, fara sa il duc in spatii aglomerate prea des. Cand avea varicela, era contagios dar inca nu stiam ca urma sa aibe varicela a intrat in contact cu 3 copii care nu au luat. Dupa un an, 1an 1/2 mi se pare ok intrarea in colectivitate daca si copilul prezinta semne ca este pregatit. Mai ales daca parintii nu au alternative. De multe ori e de preferat sa stea macar jumatate de zi in colectivitate decat sa stea cu bunicii (pot opri dezvoltarea armonioasa a copilului dpdv al motricitatii, pentru ca ii interzic sa alerge/sa se catere de frica sa nu pateasca ceva copilul, sau poate nu respecta regulile impuse, incep sa le dea dulciuri sau nu impun limite). Eu zic ca fiecare parinte stie ce este mai bine pt copilul lui.