Pur si simplu ador acest desert. Ok, nu este simplu de facut, dar este delicios si daca mie mi-a iesit sunt convinsa ca si incercarea ta va fi de succes.
Ce faci? Ai chef sa “bucataresti”? :)
Ingrediente (aproximativ 30 buc):
Coji: 150 ml ulei, 180 ml apa, 200 g faina, 4-5 oua, 2 varfuri de cutit de sare.
Crema: 100 g amidon,100 g faina, 700 ml lapte, 4 oua, 180 g zahar, vanilie, un varf de cutit de sare, (100 g unt, optional)
Frisca: 200 ml smantana de frisca , 2-3 linguri de zahar pudra.
Mod de preparare:
Se toarna apa intr-un vas mediu, apoi uleiul si se adauga sarea. Se pun la foc pana la punctul de fierbere, se toarna intreaga cantitate de faina, in bloc si se amesteca energic pana se inglobeaza toata faina, iar aluatul se aduna lasand curati peretii vasului. Aluatul obtinut se lasa la racit dupa care se incorporeaza ouale, rand pe rand, pana cand aluatul devine o pasta omogena. Cuptorul trebuie incins la o temperatura de 180 ºC. Aluatul se spriteaza pe tava tapetata in prealabil cu posul in forma de aveline la o distanta de 4cm, in dimensiunea unei nuci. Se dau la cuptor unde se tin la temperatura de 180 ºC pentru aproximativ 15 min pentru ca apoi temperatura sa fie redusa la aprox 120 ºC pana cand cojile vor avea aspect pufos si vor fi uscate si aurii. Atentie, nu deschide usa cuptorului deoarece cojile se vor lasa. Dupa racire se taie capacele cojilor.
Mod de preparare crema fiarta de vanilie:
Laptele se pune la foc intr-o cratita impreuna cu vanilia si se incalzeste. Se separa galbenusurile de albusuri. Galbenusurile se amesteca cu zaharul pana cand acesta se dizolva, apoi se inglobeaza amidonul si faina cernute si se amesteca pana la omogenizare. Laptele incalzit se toarna in fir subtire in cantitati mici astfel incat, prin amestecare continua sa nu se formeze cocoloase. Se toarna apoi in cratita in care a fost incalzit laptele si se da la foc amestecand continuu pana cand crema se ingroasa ca o budinca. Se lasa sa se raceasca. Se spumeaza albusul cu 2 linguri din zaharul pentu crema. Se inglobeaza apoi bezeaua cu crema fiarta pana la omogenizare.
Se vor umple cojile cu crema obtinuta utilizand un pos, se spriteaza apoi frisca, se pun capacele si se pot servi asa, sau glazurate cu ciocolata ori caramel. Eu am pus frisca si bomboane de ciocolata pentru decor.
Tips:
– In cazul utilizarii culptorului de acasa iti recomand sa coci tavile pe rand caci doar asa pot sa iti iasa cojile coapte la fel. Este necesara respectarea aceleiasi proceduri si atentie la temperaturi!
– Se recomanda servirea dupa 12-24 ore.
Hai, pofta mare! :)
Mai multe retete gasesti in volumul Ramai la masa? care este pe rafturile librariilor din intreaga tara sau poti sa-l comanzi aici si ajunge direct la tine in bucatarie!
14 thoughts on “Ah, ce desert! Choux a la creme :)”
HMMMM, foarte petisant, merg la cafeaua de dimineata
Acest desert ete delicios!!
Eu folosesc unt in loc de ulei pt coji.
Se mai numesc ECLERE! Le face mama foarte des si sunt delicioase..
Cat ar trebui sa stea aluatul la racit, inainte de a adauga ouale?
Arata foarte bine si banuiesc ca e la fel de bun! Bravo :D
Arata foarte bine prajitura, sa nu mai vorbim de gustul acesteia.
Foarte buna prajitura!
Laura, please don’t get upset, prajitura se numeste “Choux à la crème” adica: varza cu crema/umpluta cu crema, din cauza formei neregulate a cojilor :)
Aaaa!!! Gata. :)
Acum chiar trebuie sa incerci reteta! :)
:) )) daaa! exact la asta ma gandeam!
pai mai laura, dupa ce mi-am facut mustrari de constiinta ca am savurat aseara o felie de carrot cake cum numa’ un englez stie sa faca, iar acum m-am echipat pentru o cursa lunga de alergat in londra asta ploioasa, deschid pagina ta si ce vad? un minunat choix a la creme??!! minunat desert intr-adevar!:)
Hihihi, te inteleg perfect, dar este atat de bun acest desert. :)