De cand m-am intors cu Rita de la maternitate, foarte multe femei m-au intrebat despre hranitul la san. Mi-am dat seama cu ocazia aceasta cat de multa presiune se pune pe mamici si cum un lucru firesc se transforma intr-o problema extrem de stresanta. Iar o situatie de genul asta nu poate influenta decat negativ alaptatul. Asa m-am hotarat sa iti vorbesc astazi despre modul cum traiesc eu aceasta experienta. Nu ma erijez in vreun specialist, pentru ca sunt și eu proaspata mamica, dar iata ca, in curand, voi trece la nivelul urmator. Asa ca vorbesc doar din experienta proprie, poate ii este de folos si altei mame.
Nu ma voi referi in detaliu la beneficiile hranitului la san in primele luni de viata ale bebelusului. Presupun ca toata lumea stie cat este de important pentru sanatatea copilului, dar si a mamei – laptele matern este usor de digerat, intareste sistemul imunitar al copilului, il fereste de obezitate si reduce riscul anumitor boli (astm si diabet, printre altele). Mamele care alapteaza au un risc mai mic de cancer ovarian și in plus, scapa mai usor de kilogramele acumulate in timpul sarcinii – prin alaptat se pierd zilnic in jur de 500 de calorii. Ce sa mai spun despre legatura emotionala care se stabileste intre mama si copil prin alaptat. Cred ca e evidenta chiar si pentru cei care nu au copii.
Eu am avut norocul ca Rita sa se adaptaze imediat cu hranitul la san, inca din maternitate. Insa, asa cum ti-am povestit, in a doua noapte dupa ce am ajuns acasa, a plans destul de mult. Am intrat putin in alerta, recunosc, pentru ca stiam ca ea nu plange fara motiv. Neonatologul ne-a lamurit ca plange pentru ca nu e satula si ne-a recomandat o formula de lapte cu care sa ii completam mesele. Asta dupa ce am constatat ca a mai scazut in greutate (stim ca e normal sa scada in greutate cateva sute de grame, dar trebuie sa se si opreasca) de la externarea din maternitate, lucru deloc bun. Bineinteles ca si noua ne-a fost frica sa nu refuze apoi sanul, insa Rita a fost detul de inteleapta. Dupa ce, intr-o prima faza nu a vrut sa mai suga pentru ca ii era mai greu si dupa ce am apelat la consultatul inlactatie, Mihaela Timofte care ne-a facut o vizita, pana la urma a acceptat si sanul si biberonul la insistentele mele. Nu a fost usor, dar cumva am reusit sa gasim varianta potrivita.
Noi am cumparat o tetina din latex, nu din silicon, pentru ca este asemanatoare cu sanul mamei, iar solutia s-a dovedit eficienta.
Eu am procedat in felul urmator: puneam copilul la san, sugea o vreme, iar daca vedeam ca nu se satura, Cosmin o hranea cu biberonul, iar eu imi goleam sanii de lapte.
Ce trebuie sa stie fiecare mamica este faptul ca bebelusul e cea mai buna pompa si, cu cat il alaptezi mai mult, cu atat stimulezi lactatia. Bineinteles ca stresul trebuie evitat pe cat posibil in perioada aceasta.
Acum eu o hranesc pe Rita exclusiv la san noaptea – si a inceput sa doarma din ce in ce mai bine, astfel ca a ajuns sa se trezeasca si o data la patru ore, desi nu se intampla chiar in fiecare noapte. Formula de lapte o primeste acum doar exceptional, la nevoie, dar sunt convinsa ca in curand vom scapa si de ea. Asadar din aceasta experienta am invatat sa am rabdare, sa insist punand copilul la san oricat de greu mi se parea si oricat de neputincioasa ma simteam, dar rezultatele au meritat. Recunosc ca au fost momente cand vroiam sa renunt, dar ma bucur ca nu am facut-o.
E adevarat ca un copil hranit la san ia mai putin in greutate decat unul hranit cu biberonul, dar – ne-au explicat medicii – nu e o problema. Important e ca s-a inaltat, ca e bine si sanatoasa. In fond, cred ca asta e ce-si doreste fiecare mama si nu neaparat un bebelus rotofei.
Asadar dedic acest articol mamicilor care se streseaza din cauza alaptatului la san: sa incerce sa nu-si faca griji, pentru ca, daca se streseaza, laptele va fi tot mai putin. Stiu ce iritant poate fi sa te intrebe toata lumea daca ai lapte, daca se satura copilul, daca mananci suficient sau sa te agaseze cu milioane de sfaturi. E bine sa ne distantam un pic de orice ne suprasolicita nervos in aceasta perioada, pentru ca avem alte prioritati. In momentul in care nu am mai pus presiune pe mine si m-am relaxat am inceput sa am lapte. Inchideam ochii, ma detasam de tot ce era in jur, trageam aer adanc in piept, ma conectam la ritualul hranirii pruncului meu si gata. Uninunea era desavarsita. Si nu am cum sa nu ma gandesc ca Dumnezeu ne-a lasat perfecti pe lumea asta. Rabdarea, increderea, gandurile linistite in preajma copilului, niste capsule de schinduf, o tetina din latex si un Doamne ajuta fac minuni! :)
Rita e satula si fericita!
Acum trecem la urmatoarea etapa: programul de somn si de mancat. Incercam sa fim organizati asa ca ne notam mesele (timp si cantitate) ca sa ne organizam mai bine. Ceva sfaturi? Tinem copilul nemancat ca sa se faca 3 ore, ori ba?
2 years ago
109 thoughts on “Alaptatul”
Bună, Laura!Ce formula de lapte praf ai folosit ptr completare?Bebelina mea are 6 luni, iar eu urmează să ma operez…voi lipsi o perioadă de acasă și as vrea sa o obișnuiesc și cu lapte praf.
Buna! Nu poti sa te mulgi?
Eu va recomand Sa mai va documentati despre ce inseamna alaptare. Daca tot va doriti sa faceti o treaba buna, e bine sa o faceti pana la capat. De ce ati face un program de hrana cand sanul nu inseamna doar hrana, inseamna siguranta, protectie, universul bebelusului… Daca puteto de ce sa nu-i oferiti totul? Pe mine asta ma implineste, nu faptul ca trebuie sa-i fac program , doar pentru ca eu trebuie sa ma simt bine…
Legat de laptele praf… cu cat veti continua, cu atat lactatia nu se va regla… Daca chiar va doriti sa alaptati exclusiv, e bine sa renuntati treptat la , laptele praf…
V-am admirat pentru ca va purtati copilul intr-un sistem ergonomic si ca va alaptati fetita, insa mai trebuie sa va documentati putin legat de alaptare.
Multa sanatate si ganduri bune!
Eu am ajuns la concluzia ca trebuie stabilit un program de somn si nu de masa. La 3-4 luni nu ar trebui sa stea mai mult de 1 ora si jumatate treaz. Daca reusesti sa urmaresti orele de veghe si de somn, programul de masa vine de la sine.
Buna Laura,
Imi poti spune, te rog, cum/cand alaptezi? Ai un program? La cerere? Adica incerci sa pastrezi o distanta de 2 ore intre mese pentru digerare sau ii dai oricand?
Ca eu nu mai inteleg numic. Sunt variante si la 2 ore si la cerere.
Tu ce ai ales?
Buna. As dori si eu o parere dak se poate. Bebele meu are 2 saptamani. Si alaptez la cerere de cate ori vrea.. Dar simt k e nastul k plange si ar vrea non stop la san. Am fc si formula gen aa completeZ. Cand i dau formula se linisteste si doarme. Dar seara e foarte agitat si nu doarme delok. In schimb e obosita si casca incontinuu.. Ce asa putea sa fac?in privinta asta?
Ce fel de formula ai folosit? Ce marca? Doresc sa alaptez exclusiv la san dar inca nu am lapte suficient si ii trebuie supliment. Multumesc anticipat.
Salut,
In primul rand felicitari pentru baby Rita. Iti urmaresc de mult blog-ul, iar in timp am inceput sa apreciez utilitatea postarilor tale :). Ne poti spune ce cumparam inainte de nasterea bebelusului? Sau ce ai cumparat tu si ti-a fost sau nu folositor :). Asteptam si noi o minune si unele liste pe care le-am gasit mi se par usor exagerate :).
O zi draguta,
Buna Laura, inceputul este greu pentru orice mamica la primul bebe dar cu multa vointa si rabdare putem trece peste toate. Am nascut in urma cu 2 ani un baietel minunat , inca din maternitate m-am incapatanat sa alaptez exclusiv din pacate aripile mi-au fost taiate de o asistenta care m-a certat ca imi omor copilul , ca nu am lapte si ca nu a facut pipi , cuvintele au fost cam asa ” se deshidrateaza si moare” in momentul ala am crezut ca a cazut cerul pe mine , am plans mult in noaptea aia si in urmatoarele zile , de frica i-am dat formula ,ajunsa acasa m-am mai relaxat putin si bebe a refuzat din prima zi biberonul , timid am continuat sa alaptez chiar daca asta a insemnat sa-l tin ore in sir la san, am ajuns sa alaptez exclusiv pana la 7 luni , apoi autodiversificarea si continuarea alaptatului pana la 1 an si 10 luni cand bebe s-a autointarcat din cauza sarcinii,procesul a durat 2 luni timp in care si-a redus singur mese pana a ajuns la 1 singura renuntand si la ea intr-o saptamana .Cu privire la program din experienta mea nu trebuie sa existe , bebe se pune la san la cerere ,sanul nu este doar hrana este si alinare , laptele este si pentru foame dar si pentru sete. Iti urez sa scapi de formula cat mai repede si cat mai usor , sa alaptezi atat cat minunea ta isi doreste si sa aiba o crestere frumoasa.
Felicitari pt micuta, iti citesc articolul cu puiul meu atasat la san, are 2ani si 3 luni. Iti dau un sfat: alaparea se face la cerere, cand vrea copilul , unde vrea, program isi face singur dar mai tarziu un pic , pe la 3 luni o sa aveti un puseu de crestere de toata frumusetea, o sa mai aveti si regresia somnului si primi dinti si tot asa. Stii ce calmeaza.. sanul, nu este decat masa … m a invatat asa fiul meu. Crestere frumoasa
Buna, Laura! In ce priveste somnul, cum este, doarme in patut sau doarme lângă voi? De curând am nascut si eu si bebelina noastră se cam învață să doarmă pe mine. Rita cum obișnuiește să adoarmă? Felicitări si multa fericire alături de minunea voastră! :)
E normal sa doarma pe pieptul tau la inceput si iti sugerez sa nu o pui separat pentru ca acolo se simte cel mai bine. Cu siguranta vei simti cand sa o pui in patutul ei. O sa-ti ceara ea, dar trebuie sa fie pregatita! :)
Ce fel de tetina ai folosit?Ce marca ?Eu am incercat Avent si nu a mai vrut apoi san :(
Din latex de la NUK 0-6 luni de la Bebe Tei
Eu am folosit Medela Calma. Prima săptămână am fost nevoită să îi dau doar formula, însă când am trecut la sân a vrut din prima.
Voiam!!! NU Vroiam “Recunosc ca au fost momente cand vroiam sa renunt, dar ma bucur ca nu am facut-o.”
Ai stat si ai citit rand cu rand , poate face totusi o greseala ! Jesus 😂acum banuiesc ca satisfactia este maxima !!!
Cred ca instinctul tau e cel mai bun indicator in ceea ce priveste copilul tau,asta am invatat in cei 3 ani de cand sunt mamica,tu stii cel mai bine de ce are nevoie si cand,asta face atat de magica legatura intre copilas si mama,nicio carte si niciun sfat nu va fi mai intelept decat instinctul tau.Va doresc multe clipe pline de iubire !
Felicitari pentru bebelina. Puiul meu de om are 3 luni. Si noi ne-am chinuit la inceput cu alaptarea in sensul ca noaptea aveam lapte din belsug insa ziua mai putin. Cu toate ca-l tineam foarte mult la san, copilul nu se satura. Am apelat si noi la formula. Ii dadea 60-90 ml/zi. Cand am inceput sa nu ma mai stresez ca nu am lapte suficient, am reusit sa alaptez exclusiv-asta se intampla inainte ca bebe sa implineasca 2 luni. Contrar a ceea ce se intampla de obicei, de la 2 luni bebe nu a mai vrut deloc biberon. Si acum daca il vede, plange de sare camasa de pe el. Fiecare bebelus e diferit. Este important sa iti asculti instinctul si sa nu te stresezi. Si sa nu uitam ca toate suntem mame, fie ca alaptam sau nu.
Buna Laura ,felicitări in primul rand si multa sanatate Ritei precum si părinților. Eu la început am trecut peste faimoasa seara de java (non stop la san moment in care colostrum ul devine laptic ). Prima luna a fost ok ,o alaptam cand era trează deoarece ea nu cerea apoi am avut probleme cu refluxul si a trebuit să o alaptez un pic mai rar (la 3 ,4 ore )pentru a putea digera mai bine ,sau trebuia sa astept cand vomita câteva ore deoarece adormea si nu o trezeam .Pentru somn ,daca ii poti face program de pe acum ,de ce nu ? Dacă nu ,oricum ea își va face singura unul ,usor usor .Fata mea avea nopți de somn de 6 ore la început apoi de 8, 9h .de la vreo luna ea dormea noaptea ,însă niciodată nu am trezit o sa ii dau sa mănânce sau sa o schimb .Însă fiecare copil e diferit ,fiecare mămica de asemenea ,important e să știi că orice ai face si decide pentru copilul tau este exact ceea ce îi trebuie .Nimeni nu este perfect dar fiecare mămica stie ce este cel mai bine pentru pruncul ei .Ai incredere in tine si in Rita si totul va fi numai spre bine .
Comentariile astea ma sperie efectiv, ce e cu femeile astea absurde care au o parere despre orice?? Nu fa aia, nu ii da suzeta, TREBUIE sa fii epuizata, sa nu dormi deloc, sa te sacrifici, sa suferi ca altfel ce??. Fiecare isi creste copilul cum poate si stie mai bine, nu v-a cerut femeia sfaturile. Si cand le mai auzi, copilul meu din Japonia…copilul meu din Belgia…multa pa!! Nu e nimeni obligat sa isi traiasca viata cum vreti voi. Calmati-va, obsedatelor! GET A LIFEEEEEE!!!
Vaiii Laura, uite ai intrat intr- o lume nebanuita pana acum, cea a mamelor saritoare ,pline de sfaturi si gata si de cearta daca le contrazici. Fa ceea ce simti,daca tu vei fi bine si Rita va fi!
No pressure Laura!Alaptatul este perfect pentru copil dar ce este mai mult decat perfect pentru el este ca tu, mama, sa fii linistita si impacata cu orice decizie vei lua. Este un subiect atat de complex care se dezbate prea mult uneori si devine ca o presiune sociala.Sunt mamica de copil de 3ani, alaptat pana la 2 ani. NU as schimba nimic, dar pot sa spun it was not an easy ride:) Esti mama perfecta pentru Rita (care by the way s-a nascut in aceeasi data cu soacra si cu o nepotica de-a mea :)), iar ea v-a ales cu un motiv bine intemeiat! Sa cresteti frumos!
Multumim! :)
Felicitari Laura pentru vointa , si curand scapati de formula, si bebele meu manca la cerere , desi pediatrul recomanda la 3 ore. Si eu am intentioant sa alaptez doar 6 luni exclusiv , dar cand am vazut conexiunea intre mine si bebelus imi doresc sa il alaptez cat mai mult , plus ca ma ajuta sa il linistesc cand este agitat de dintisori , oboseala , adoarme foarte usor la san .
Sânul este și pentru confort,sa te simtă aproape,bebe Nicholas 1 an și 5 luni, alăptat exclusiv până la 6 luni când am început diversificarea.Nu exista program in alaptare, dacă bebe cere i se oferă oricand.
La cerere am alăptat băiatul meu pana la 1 an și 8 luni când am început lucrul. Deci alăptarea la cerere e benefica ptr ambii, copil și mama. Acum avem 2 anisori și continuam alalaptarea când sunt acasă și noaptea. Merg pe autointarcare 😊. Va pup 😘
Buna..eu am 5 copii pe care i-am alaptat exclusiv la san la cerere pana dupa 6 luni cand am inceput diversificarea…pentru bebelus e cea mai buna alegere, parerea mea😊 Pe masura ce creste, isi face singura programul, o sa ceara mai rar noaptea si tu te vei putea odihni mai mult..asa ca deocamdata bucura-te de minunea care se intampla de fiecare data cand o pui la san..hraneste-o fizic si emotional cu ce ai mai bun!!!
Laura, tu ai program de masa? Program de somn? Hmmm, nu cred. Nu suntem roboti. De ce am da unui copil sa manance la 3 ore? Copiii nu plang doar de foame, sunt zeci de alte motive. Sanul functioneaza pe sistemul “cerere-oferta”. Bebe cere lapte, sanul produce atat cat este nevoie! In jurul varstei de 3 luni, cand copilul o sa fie la puseu, lactatia o sa se regleze. O sa ai sanii mai moi si o sa ai impresia ca nu mai ai lapte suficient, ceea ce este total gresit! Eu locuiesc in UK, aici moasele si consultatii in alaptare nu sfatuiesc mamicile sa suplimenteze mesele bebeilor cu lp. Ele spun ca secretul alaptatului consta in dorinta noastra! Eu alaptez baietelul de 2 ani. Usor, usor ne indreptam catre intarcare. Lucrez full time de 3 luni, insa asta nu m-a impiedicat sa opresc alaptarea. Stiu ca viata ta este foarte diferita de a noastra iar alaptatul mai mult te incurca… dar incearca sa o alaptezi pe Rita macar un an. Este cel mai bun lucru pe care il poti face pt copilul tau! Ia o pauza si dedica-te total copilului! Niciodata nu te vei mai putea intoarce in timp. Primul an de viata al copilului este cel mai frumos si mai important pt fiecare dintre noi. Nu lasa joburile sau contractele pe care le ai sa-ti rapeasca cele mai frumoase momente!
Subscriu…nu exista alaptat la program …așa la 3 luni rămâi fără lapte ca și majoritatea celor care alăptează la program de 3 ore.Daca îți dorești sa alăptezi exclusiv ,acest program este o aberației.Alaptez dec3 ani și de o luna jum in tandem .Asa ca mult succes și crestere ușoară!
Alaptarea la sân se face la cerere, nu la program. Zi și noapte, la cerere! Iar la puseu, ore întregi, cu rezerve de hrana și apa lângă pat :).
chiar zilele astea fetita mea se afla intr-un puseu de crestere. in timpul noptii vrea titi si de 10 ori. eram in autocar zilele trecute intr-o excursica mica si i-am dat fetitei sa manance. dupa cateva minute mi se facuse o foame de imi ghioraiau matele. Nu stiu totusi cum e posibil ca am in continuare peste 10 kg fata de dinainte de nastere. fetita mananca cand vrea ea. alaptatul e la cerere. e mai extenuant decat orice alta activitate. si o apreciez si mai mult ca niciodata pe mami care a alaptat 4 copii.
Insa, asa cum ti-am povestit, in a doua noapte dupa ce am ajuns acasa, a plans destul de mult…referitor la ce ai scris mai sus, din pacate, in Romania nu suntem in cunostinta de cauza de termenul cluster feeding…bebelusul incearca sa creasca productia de lapte, nu este necesar sa introducem lapte praf. Cred ca ar ajuta mult mamele sa stie aceasta informatie, ar trece usor peste aceasta doua noapte care sperie mama. Asta spun din experienta, si eu am sunat asistenta la 2 noapte ca are copilul ceva ca nu mai doarme, vrea in continuu la san.
Buna Laura, felicitari pentru faptul ca nu ai renuntat chiar daca ai trecut prin momente grele. Alaptatul este foarte frumos, dar nu este usor. Eu alaptez exclusiv un puiut de 5 luni si 3 saptamani. Mi-a fost pus la san in primele 10 minute dupa nastere si am avut norocul ca a stiut ce sa faca. Primele doua luni au fost magice, fara colici, fara probleme majore, bebe lua excelent in greutate, alaptatul era floare la ureche pentru mine, puteam sa tin cursuri de alaptare, asa de sigura pe mine ma simteam. Apoi au urmat perioade de greva suptului, pusee. La inceput mi-a fost greu, cantaream tot ce prindeam copil, pampersi, pentru ca apoi sa realizez ca mai rau faceam. In timp am invatat sa imi pastrez calmul, sa o pun la san cat mai des in perioadele grele si sa o las pe ea sa dicteze ritmul, cand si cat are nevoie sa manance. Rezultatul este o mamica si o bebelina fericita care in sfarsit se bucura de frumusetea alaptatului . Ca sa iti raspund si la intrebari clar alaptat la cerere, iar programul de somn si masa se regleaza in timp pe masura ce creste, cel putin asa am observat la noi. Mult succes in continuare si alaptat cat mai lung!
Ce mancati in perioada alaptatului?
Buna, Laura! Felicitari pt tot si ma bucur ca sunteți pe drumul spre hrana la sân exclusiv! Dar, si daca era altfel nu era o tragedie, important e sa fie copilul hrănit! Am vrut sa iti scriu pt ca ai menționat despre program ai sfaturi iar eu chiar încurajez pt ca obiceiurile bune se formează de mici, bineînțeles la modul blând, si stiu ca si tu tot asta intenționezi. Ca mămica care a alaptat copilul mai bine de un an de zile in condițiile in care m-am întors la serviciu după 4 luni si care a reușit sa își mențină lactatia in acest context eu zic ca se poate. Ce a ajutat la noi cel mai mult a fost ordinea in care făceam lucrurile: alaptat, stare de veghe, odihna. De obicei după alaptat e somn, foarte adesea copilul lăsat sa adoarmă la sân, si de aceea masa nu e completa, nu suge destul pt ca adoarme, si apoi se trezește si vrea din nou sa pape, la mai putin de 3h. Noi am incercat aceast program cu intervale de 2,5 h si mai apoi de 3h. Copilul si-a reglat metabolismul asa de frumos ca doar după 2 luni se trezea o singura data noaptea iar la 5 luni a inceput sa doarma 12 h pe noapte neîntrerupt. In condițiile astea eu ma mulgeam in timp ce el dormea pt a continua stimularea. Sunt multe de povestit, eu am învățat din cartea Baby Wise. Succes!
Bravo, Laura, pentru atitudinea relaxata. Are un efect benefic asupra intregii voastre familii.
Nu inteleg mamicile exasperante care vor doar sa dea sfaturi! Astfel de posturi se transforma tot timpul intr-o disputa, in care tu trebuie sa te aperi pentru niste alegeri complet corecte!
Noi avem 2 ani de alaptat exclusiv la san. Nu i-am dat formula nici macar in maternitate la insistentele asistentelor. M-am incapatanat sa reusesc, desi nu aveam mameloane formate….am avut incredere in perfectiunea creatiei si cred cu tarie ca nu exista femeie care sa nu aiba suficient lapte cand corpul nostru se pregateste inca din timpul sarcinii pentru alaptat, stiind care sunt nevoile nutritionale ale copilului. Acum ca am trecut prin experienta alaptatului, indemn mamele sa aiba incredere in ele, sa puna copilul foarte des la san, copilul fiind cel care stimuleaza secretia de lapte. A fost greu, extrem de greu prima luna….rani, ragade, furia laptelui etc., dar cu ajutorul unui consultant in alaptare am reusit sa trecem de acea perioada si sa ne bucuram de acest dar. Apoi mai e nevoie sa fie depasit fiecare puseu de crestere cand cei din jur iti spun sa renunti, sa ii dai completare ca nu mai ai lapte, ca nu se satura copilul, toti sunt specialisti…..e nevoie de tarie de caracter si incredere ca o sa fie bine de fiecare data :) Laura, am o curiozitate (daca doresti sa raspunzi) …ai nascut fara epiziotomie? All the best….
Buna Laura,
Felicitări pentru Rita și pentru faptul că încurajezi alăptatul, nașterea naturală alimentația sănătoasă…
Eu am alăptat băiețelul meu care acum are 3 ani până la 2 ani și opt luni.
A fost o experiență minunată pentru amândoi.
Am inceput sa lucrez când el avea un an și îl alăptăm doar dimineața ,seara când veneam acasă și apoi înainte de somn și noaptea 😋.
Spun asta și pentru mămicile care lucrează, pentru că marea majoritate cred că trebuie să întrerupă alăptatul când merg la serviciu.Lactatia se va adapta in funcție de cererea copilului și pentru noi nu a fost nici o problema.
L-am alăptat tot timpul la cerere atât în perioada alăptatului exclusiv cât și după ce a început diversificarea.
E greu sa ne dam seama daca a mâncat destul, in plus consistenta laptelui se schimbă pe parcursul unei reprize de alăptat.
Am multe de povestit pentru că e un subiect foarte important pentru mine dar e destul pentru moment.
Urmeaza-ti instinctul și găsește ceea ce va convine cel mai bine ție și Ritei.
Mult curaj.
Laura, esti minunata! Iti urmaresc toate postarile. Desi nu sunt inca mama, sunt convinsa ca am ce invata din toate materialele pe care le urci pe blog (si cele cu referire la experienta ta de mamica). Se vede ca te implineste enorm Rita, ca o iubesti mult si te completeaza fabulos! Te felicit pentru ceea ce esti! :)
Buna! Si eu am un baietel de 3 saptamani,exact azi implineste,care este hranit exclusiv la san. Pot spune ca la inceput am fost stresata pt ca aveam impresia ca nu se satura. In prima saptamana eu l-am hranit la cerere,insa din a doua saptamana am inceput programul. El noaptea se trezeste o singura data sa manance,insa ziua nu prea doarme. La noi functioneaza alaptatul la program,deoarece atunci cand il hraneam la cerere avea dureri de burtica si era mereu balonat; manca din ora in ora. Baietelul meu chiar daca este alaptat la program, a luat in greutate foarte bine si s-a si inaltat. Nu este usor sa-i faci un program de masa sugarului,dar cu multa rabdare vei reusi! Sanatate multa si toate cele bune!
Si cum poti face program unu i bebe ? La 3 saptamani doarme f mult mai ales daca mai are Icter.dar apoi sta din ce in ce mai mult treaz .Dacă plânge de foame ce faci? Nu l pui la san ca nu au trecut 3 ore de la ultima alaptare?
Buna Laura. Din pacate, asa cum spune neonatlogoa baietelului meu care e si consultant in alaptare, exista cadre medicale (neonatologi/pediatrii) deosebiti care insa, nu au cunostinte suficiente de alaptare. Alaptez exclusiv si la cerere bebe 1 an si 3 luni, in primele luni il puneam la san din ora in ora zi/noapte…am fost non stop impreuna..bebe statea cu orele…simteam ca nu pot sa fac nimic…dar mi-am asumat Nici o clipa nu-am indoit de laptele meu.
Am avut mici piedici, dar am primit mereu sfaturile cele mai bune, ca de exemplu, daca e cazul, sa te mulgi si sa dai supliment de lapte matern copilului, nu lapte praf. Nu a fost cazul. Bebele meu a avut si fren, am intervenit de 2 ori, mergeam des la consultantul in alaptare pt sfaturi, verificarea suptului, a venit acasa, am vb si inca vorbim pe net non stop daca am nelamuriri.
Grupul de sprijin “Alapteaza…” din Tm e minunat. M-am documentat de acolo din sarcina si in plus sunt mii de povesti de reusita 100% in ale alaptatului, plus niste consultante dragute si amabile si documentate.
Ti-as sugera sa mai iei legatura cu un alt consultant care sa iti spuna ca nu exista program la un bebelus atat de mic…exista doar MAMA, sanul, contact piele, co sleeping….non stop daca asa se simte el cel mai in siguranta.
Sanatate!
Ma refeream … in fiecare Luna cu o jum. De ora in plus la 3 ore … si asa timpul creste de la 3 la 3.30, apoi la 4 smd.
Buna Laura , felicitari in primul rand. Eu am doua fetite Deja 13/14 Ani pe care le am nascut in JAPONIA, si acolo se recomanda alaptarea la 3 ore si in fiecare ora cat mai departe cu jum de ora . In felul acesta mama se poate odihni ( caci poate deveni destul de greu sa sa ai o viata Cand copilul vrea Sa stea cu sanul in gura toata ziua) si apoi ptr bebe / el isi formeaza un oras si de masa si de somn.si eu Astept un baietel zilele astea si voi face la fel . Succes si inca o data felicitari!
Draga Laura, alaptarea e iubire pura!! Eu as renunta la lapte praf, e plin de chimicale si zahar! Alapteaza la cerere, si usor usor o sa isi faca micuta ta un program
Sunt mama unui copil voinic alaptat 2 ani si 10 luni, cu autointarcare blanda! Beneficiile le vei cunoaste abia mai incolo, cand vei vedea imunitatea ei in colectivitate. Iar sentimental, e greu de descris in cuvine! Stai sa vezi cand va vorbi cu sanul si iti va zambi! Te topesti de iubire♥️
Desi peste tot citisem de alaptatul la cerere, la noi nu a functionat. Absolut dupa fiecare masa facea caca, daca sugea de 15 ori pe zi, tot atatea scutece murdarea. Si problema nu erau scutecele, bineinteles, era faptul ca nu lua deloc in greutate. Asa ca am trecut la program, si cam in primele 3 luni nu am alaptat niciodata mai repede de 2 ore jumate, chiar daca uneori timpul trecea foarte greu. Dar pt noi a fost mai bine asa. Fix aceeasi poveste am patit-o cu 2 din cei 3 copii ai nostri. Pe primul, din pacate, nu l-am alaptat exclusiv decat vreo cateva zile. Si pe la 4 luni nu a mai supt deloc. Insa fetele au supt si pt el, una pana la 2 ani si 8 luni si cealalta cu o luna mai mult decat sora ei.
Foarte frumos articolul. Esti o mama minunata, iar Rita este copilul minune pentru tine/voi :)
Am citit toate comentariile primite si sincer, din propria experienta (am doua minuni de fetite) te sfatuiesc sa renunti complet la biberon.
In Belgia se primesc de la maternitate cutii cu o multime de cadouri de la firme specializate pe articole pentru bebelusi, informatii, etc ptr viitoarele mamici. Ei bine, maternitatea unde am nascut eu a scos din acele cutii biberoanele cadou, desi imaginea lor apare pe ele. Cand am intrebat de ce nu sunt si biberoanele in cutie, mi s-a explicat ca aici se insista foarte mult pe natural. Statistic, numai 2-3 la suta din femeile din intreaga lume nu pot produce lapte pentru bebelusii lor. De cateva ori pe zi, aveam discutii cu consultantul in alaptare care imi raspunea la orice intreabre, oricat de prosteasca ar fi fost :) Pentru bebelusi e minunat sa fie alaptati la cerere, sa nu fie lasati sa planga (a doua fetita a mea nu a plans decat foarte, foarte rar), trebuie sa fim atente la ei si sa reactionam ori de cate ori ne vor aproape. In primele 6 luni, tine-o cat poti de mult in brate, la san. Vorbeste-i, ascultati muzica clasica, dansati usor impreuna. Cu cat o tii mai mult la san, cu atat vei avea mai mult lapte. Uita de laptele praf. Uita de cantar pentru o saptamana doar. Este posibil sa fii epuizata, dar dupa 2-3 zile de stat cu ea cat de mult rezisti la san, vei vedea cum productia de lapte creste. Retine ca laptele maternal se digera in numai cateva minute. Ori, Rita are acum stomacelul foarte, foarte mic. Ea fiind micuta, e absolut normal sa ceara de mancare, oricat de des vrea. E dreptul ei :) Asta nu inseamna ca e nemultumita. Ci ca se simte minunat in bratele tale protectoare. Relaxeaza-te si profitati de fiecare clipa. Ei cresc atat de repede…. :)
Ce fiori ma trec ! Mai am trei săptămâni și nasc și eu o fetița și când citesc comentariile ma simt stângace :))) și pe dinafara total ! Și eu o voi alapta pe fata ,sper sa nu avem probleme sa am și lapte destul și sa învete repejor atât ea cât și eu cu Atașatul ei la sân. Am totuși o întrebare : acea formula de lp se da in condițiile in care nu îmi vine destul lapte? Cum îmi dau seama de asta? Și lp se da imediat după alăptare sau in locul unei alăptari cum ar veni? Multumesc mult
Bună seara,
Căutați Clinica de alaptare pe FB și vă va ajuta foarte mult!
Buna Laura! Felicitari pentru minunea de fetita☺
Vroiam sa iti spun ca nu toti copii sunt la fel. De exemplu, eu am o fetita de 1 an alaptata exclusiv de la nastere, care a luat foooarte bine in greutate inca din maternitate( a scazut doar 100 de grame in primele 3 zile).
Acum are 12 kg, este durdulie si sanatoasa, multumim lui Dumnezeu.
Si ca un sfat: exact in momenul in care spui ca totul este ok, si copilul are program de somn…de supt, ceva il da peste cap si isi schimba “programul” ( pusee, achizitii, eriptii dentare). Rabdare si spor la titilit ❤
Felicitari! In ceea ce priveste programul, e cam mica. Intr-adevar mamele noastte au alaptat la program, dar atunci nu erau informatii. Alaptatul se face la cerere, pompa folosita in exces scade productia, nu mai zic de lapte praf. Pacat ca mai sunt medici care dau astfel de sfaturi. Practic formula i-a marit stomacul si acum simte nevoia de mai mult. Dar un program la varsta asta de multe ori inseamna infometare. E normal sa ii dai san cand vrea ea ( cere si de sete, si din nevoia de afectiune). Ai incredere in ea si in tine, lasa ca totul sa vina natural, nu fortat, nimic impus. Nu e normal.
Eu sunt mama unei fetite de 3 luni si a unui baietel de 4 ani. A fost greu cu alaptatul la primul copil. Doamne…cat stres incercand sa i fac program de masa, asa cum insista medicul! Apoi, daca nu lua intr o luna in greutate atat cat trebuia, repede venea medicul cu solutia: completare!!!. In nici un caz n am ascultat asa ceva. L am pus la san cat de des a vrut. Si a luat in greutate foarte bine . La al doilea copil….eheee….cat de usor au stat si stau in continuare lucrurile! Cerere si oferta! Asta i principiul de baza in alaptare! Pune o la san des si daca vrea sa manance o sa manance! Sincer…nu ma asteptam sa cazi in capcana asta cu completarea! Nu te panica daca nu e in grafic cu greutatea….recupereaza ea….stai linistita!!
Felicitări, Laura pentru că vrei ce e mai bun pentru copilul vostru ! Cred ca presiunea e foarte mare pentru o mămică, mai ales daca e și persoana publică. Sfatul meu de mamă este sa alaptezi la cerere, sa asculti de instinctul tau si de bebe. Eu alaptez o fetiță minunată de 1 an si 11 luni. A fost greu la inceput: luat in greutate mai greu, colici, sfaturi aiurea, dar m-am informat și mulțumită consultantilor și mamicilor de pe grupul de alaptare am reusit. Programul o sa vi-l faceti voi împreună în timp. Ai răbdare și bucura-te de această perioadă minunată. Alăptare lina și creștere usoara!
Buna Laura!
Sa va traiasca si sa va bucurati de ea!
Si eu am un baietel de trei luni ,asa de greu mi-a foat si mie la inceput cu alaptatul la san insa nu am renuntat chiar daca era secatuita de puteri,insa nu i-am dat nici o formula de lapte praf doar cu laptele de la san se satura asa pare cel putin ,important este e ca e sanatos si ia in greutate si inca un lucru nu se trezeste noaptea niciodata si la inceput imi puneam ceasul sa sune la fiecare trei ore acum la recomandarea medicului il las sa doarma.
Eu incerc sa ii dau la fiecare trei ore dar daca il vad ca se agita ii dau si la doua ore jumatate.
Noi locuim in germania si acum trecem printr-o canicula si ii dau mai mult la cerere va nu pot lasa saracul copil sa astepte trei ore.
Mult succes in continuare👼😘💖👪
Si eu sunt o proaspata mamica…chiar azi baietelul meu a implinit 3 luni si pot sa spun ca,copilul meu iubeste mai mult somnul decat mancatul :). E alaptat exclusiv,formula a primit doar in maternitate si inca o zi acasa fiindca mi.a venit laptele mai tarziu. De la 2 luni bebele meu manca in jur de 9 jum 10 seara si s.a trezit si la 8 dim fara sa se mai trezeasca peste noapte plus ca imi accepta si suzeta si biberonul cu lapte muls…din punctul meu de vedere situatia difera de la copil la copil…ziua mananca mai des adica cam la 2-3 ore acum asta si pentru ca si.a modificat programul de somn si sta mai mult treaz dar in principiu cam la 3 ore cere de mancare…sunt de parere ca programul si.l face copilul in mare parte dar poti sa contribui si tu putin la el…
Felicitari pentru bebelina! Referitor la alaptat, proba suptului nu este ok, pune presiune si stres asupra ta, la fel si oamenii din jurul tau. Cum ai spus si in articol, detaseaza-te de ei si ai incredere in instinctul tau de mama si in bebelusa ta. Relaxeaza-te, alapteaz-o la cerere, cat cere si cand cere, fara program, fara proba suptului. O sa vezi ca va fi bine. Eventual, cand ai timp, mai cauta info pe grupul asta, pe mine m-a ajutat foarte mult – https://www.google.ro/amp/s/alapteaza.wordpress.com/2013/11/22/cum-sa-aveti-un-start-bun-in-alaptare-dr-jack-newman/amp/ . Succes 🤗
Felicitari si succes in continuare! Imi poti spune ce tetina din latex folosesti, de la ce firma?
Buna! Si eu am un bebelus de 3 saptamani alaptat exclusiv la san. La intoarcerea de la maternite ii dadeam sa manance la cerere,insa dupa o saptamana am inceput programul. Atunci cand era alaptat la cerere avea dureri de burtica,insa acum de cand avem program este mult mai ok. Noaptea se trezeste o singura data sa manance,in schimb ziua nu prea doarme. Si eu aveam impresia ca nu se satura si am vrut sa introduc formula,dar intr-o saptamana a luat in greutate 350 grame,ceea ce arata ca se satura. Mult succes in continuare si multa sanatate!
Felicitari pt ca ai reusit! Greul a trecut:) important e ca alaptezi. Cred ca majoritatea mamelor trec prin asta la inceputul alaptarii. Si la noi a fost bataie de cap in prima luna..cu rani, cantarit, muls, pompe, etc. Am avut ganduri de a renunta si momente de cumpana. Dar am reusit sa alaptez cu tetina pana la 2 luni iar apoi am renuntat la ea si a fost perfect. M-au ajutat mult ceaiurile de lactatie si pastilele de stimulare galafor forte. Lactatia s-a si reglat de la 6 saptamani si totul a fost de la sine de atunci incolo. Nu a mai fost nevoie de completare, am avut exact cat avea bebele nevoie. E important sa ai sustinere din partea familiei si liniste in jur. Lapticul tau si conexiunea cu mama e tot ce are nevoie puiutul :)
Eu am alaptat la cerere pana pe la 3 luni dupa care incet incet am incercat sa ii fac un program intre mese. La inceput la 2 ore iar apoi treptat am ajuns la 3 ore sa pape. Inafara de pusee sau dinti in care a vrut mai des, noi asa am papat. Pentru noi asa a fost bine, a luat tot timpul bine in greutate si s-a dezvoltat frumos. Asta mi-a explicat si medicul si am inteles ca nu ii pot face program inainte de 2 luni, stomacelul fiind micut iar laptele matern se digera usor, prin urmare ii e foame des. Plus nu e unicul motiv pt care ii place sa stea cu orele la san :) acolo se simte cel mai in contact cu mama, la fel ca in burtica. De partea cu dormitul nu intru in detalii, noi tot timpul am dormit cam prost, acum ne apropiem de un an si parca e mai bine in final. :)
Mult succes in continuare si ai incredere in alegerile tale! Mama stie cel mai bine de ce are nevoie copilasul ei iar fiecare copilas e unic :)
Felicitari pentru ca alăptezi și nu ai renunțat… și băiețelul meu a primit 2 sapt completare cu lapte formula pana a prins putere, la noi problema era ca obosea si adormea imediat la san fără sa mănânce suficient (nu lua nici in greutate) căci lapte aveam, luam și eu suplimente…după cele 2 sapt luând F bn in greutate pediatra mi-a zis ca e suficient doar sânul… mereu la cerere bineînțeles. L-am înțărcat la 20 de luni.
Laura,sa stii ca mam regasit practic in fiecare cuvant…..Doar ca nu am avut norocul sa gasesc un consultant in alaptat la timpul potrivit. A fost un chin adevarat,am trecut si printr-o interventie la san,dar nu am renuntat la alaptat nici asa. Nu stiu de unde am gasit forte sa merg inainte…..) Slava Domnului suntem bine. Savurati momentele :)
2ani si 5 luni de alaptat si continuam. 6 luni exclusiv, fara biberon, suzeta, completari , ceai etc. la cerere oricand si oriunde…la 3 luni fetita mea avea 8,5 kg iar la 6 luni 10 kg….in maternitatea a primit lp, nu am avut suport pt a invata cum se alapteaza, dar odata ajunsa acasa am pus fetita la san pur si simplu si ea draguta a stiut ce are de facut…dar, cam 1 an eu nu m am putut dezlipi de ea, nu am stiut ce e plecatul fara ea, “me time” samd… acum ne lovim de extrema cealalta, toti “binevoitorii” care considera ca deja e prea mare pt a fi alaptata si incep cu ” e rusine” . Fiecare mama face cum poate si cum considera ca e mai bine pt copilul ei.
Eu i-am dat Medeei tot timpul la cerere. Nu mi-a acceptat niciodata biberonul sau suzeta. Am fost de foarte multe ori “incurajata” de medici sa ii dau lapte praf deoarece nu lua in greutate, dar mi-am spus ca atata timp cat este un copil vioi, este ok. La sfarsitul lunii, in 31 implinim 1 an. 1 an de alaptat la cerere si culmea este in parametrii cu greutatea. In tot acest timp a fost racita doar o data si nu foarte serios.
Iti doresc rabdare multa si sănătate la amandoua!
La multi ani!!
Am si eu un bebita de 4 luni jumate…prima saptamana am folosit si formula pana cand mi-a venit bine laptele (plus mameloane de silicon pana s-au format bine…). Fiecare copil e diferit si nu toti mananca la fel. Unii mai mult altii mai putin. Al meu este un mancacios…dar si laptele cred ca este hranitor pt ca avem deja 8300 g…doar din alaptat si 68 cm deja. Dar fiecare bebe e diferit. Poate ce merge la unu nu merge si la altu. Sunt pro alaptat la cerere desi si al meu si-a facut singur program dupa 2 luni :) (exceptand puseele). Crestere usoara 😘
Buna, Laura. Alaptatul se face la cerere pana pe la 7-8 luni cel putin, buneinteles, ideal ar fi in primul an de viata sa fie la cerere. Sanul nu e doar hrana, e confort, linistire, iubire, dorinta copilului de a te avea aproape ca mama. Si scopul e sa iti ia in greutate, de aceea nu poti contoriza cati ml mananca la o masa. Asa cum ai mentionat si tu in articol, laptele matern se digera foarte repede si dupa un supt poate sa doreasca altul imediat si tot asa. Mai ales daca e alaptata exclusiv. Iar atunci cand copilul mai scade in greutate, sau stagneaza, ideea principala e sa fie corectat alaptatul in prima instanta (atasare, fren lingual, alaptare la cerere, analize pentru depistarea infectiilor, etc.) si abia dupa aia recomandata formula de lapte. Bebelusii alaptati iau diferit in greutate, iar graficele de crestere sunt facute dupa laptele praf si nicidecum dupa laptele matern unde nimeni, absolut nimeni nu stie cat mananaca un bebelus, decat el insusi. De aceea zic sa ai incredere in mica ta bebelusa!
Cat despre programul de somn, ca si sfat de mamica consider ca e importanta ora de culcare seara, cam atat. Ca ziua poate fi foarte haotica intr-ale somnului. Iti recomand cu multa caldura cartea Sfaturi blande pentru somnul linistit al bebelusilor (Sarah Ockwell Smith) extrem de utila, cu sfaturi practice! Si Programul de 90 de minute de somn al bebelusilor (Polly Moore). Aaa, si la fel ca in cazul greutatii, si copiii alaptati dorm diferit fata de cei hraniti cu formula :)). Mai gasesti informatii si pe site-ul: in brate la mami sau pe alapteaza.wordpress.com
Multa sanatate!
Sunt de acord cu cele spuse de Alessandra si Corina. Copilasii nu sunt robotei sa functioneze si sa se hraneasca dupa tabel si dupa o schema exacta de X ml/masa. Eu am o fetita de 1 an si 3 luni si inca o alaptez, dar sunt convinsa ca daca ascultam sfaturile neonatologului care insista sa facem “proba suptului” nu as fi ajuns in acest punct. In schimb am ales sa ascult sfaturile consultantului in alaptare, aceeasi persoana cu care am facut si cursul Lamaze, pentru ca in acest domeniu mi s-a parut mult mai bine documentata si la zi cu ultimele studii si cercetari stiintifice. Da, alaptatul la cerere poate fi epuizant, mai ales in primele luni cand sunt multe pusee de crestere si apare acea teama ca “nu e suficient lapte”, insa daca copilul este pus la san de cate ori cere, laptele se produce conform cererii. Asta inseamna ca poate fi si din jumatate in jumatate de ora sau chiar si dupa 15 minute de cand a mancat. Orice ai alege pe mai departe, important este ca puiul tau are parte de dragoste si ingrijire. Mamicia nu e deloc usoara si toate mamele sunt eroine pentru copilasii lor. Multa sanatate si sa aveti parte de tot binele! :)
Heii. Noi avem 6 luni, mâine. Abia pe la 3 luni am reusit sa afirm ca pot alapta exclusiv si fara chin. Noi am avut probleme mari cu burtica si într-adevăr, programul Ne-a ajutat. Am alaptat la program si plânsul de durere s-a transformat în plâns de foame.. asta vreo 10 zile(maxim). Plânsul de foame nu durea atât de tare la suflet ca cel de durere. Cand s-a adaptat prigramului.. au inceput sa dispara durerile de burtica si alaptatul sa devina usor. Acum, si daca incerc sa o pun mai repede la san , refuza.
Eu sustin “programul” din experienta. Mai este adevarat si faptul ca variante sunt milioane.. dar fiecare mama isi modelează viața ei si a pruncului dupa cum consideră ea ca e bine, di asta ar trebui respectat de cei din jur fara comentarii.
Succes cu programul. 🤗
La multi ani! :)
Felicitari, Laura! Pentru ca te informezi si sustii alaptatul. Imi imaginez ca e multa presiune, si eu am simtit-o in maternitate unde chiar am fost usor depresiva din cauza unei asistente care ma descuraja si a amicelor care imi descriau scenarii apocaliptice pentru ca ii dadeam formula in completare. Acasa cand m-am relaxat si am fost doar noi trei totul a decurs natural, la fel si trecerea catre alaptatul exclusiv. Ce pot spune, din experienta mea si a prietenelor care mi-au cerut apoi sfatul este ca e faci foarte bine ca iti asculti instinctul si ca fiecare copil e diferit, productia de lapte este influentata de multi factori, ca este dupa principiul cerere si oferta si ca este extraordinar de facil si util. Ultimele studii WHO arata ca alaptatul exclusiv in primul an de viata distruge celule canceroase si reduce semnificativ o serie de alte boli cardiovasculare. Revenind, asculta-ti instincul, consultantul in alaptare, sotul si pediatrul/pediatrii de nadejde. Noi am inceput un oarecare program de masa (alaptat la 2-3 ore) dupa 4-6 luni, dar a fost ghidat si acceptat de ea, iar in perioadele de eruptie dentara a fost clar mai des, mai ales noaptea. Cu somnul e alta poveste, abia dupa un an am inceput sleep training. Dar asta e alta poveste. Remember: Happy mommy, happy baby! Hugs, super mom!
Asadar sunt pe drumul cel bun! :)
“Program”poate dupa 6 luni, cand veti incepe diversificarea! Acum e totul la cerere si non stop daca ea vrea! Lp nici nu ar trebui sa ii mai dai atata timp cat ea suge. Daca e vrea sa suga non stop (cu mici pauza😂) e firesc! E prea mica pentru un program! Acum noi ne dedicam 100% lor! Alaptatul e un”chin” poate,ptr noi mamele,la un moment dat, insa ptr bebe e aur curat. Asa ca san caaaaaat de mult.
Ps: pana nu am intarcat fata la 1 an si 7 luni, ( acum are 2 ani si 2 luni)nu am stiut ce e ala somn de 3 h legat. In 2 saptamani urmeaza sa nasc iar.
Asa ca ii dam inainte. Sanul e cel mai important lucru ptr bebe!
Nastere frumoasa!!! Rita deja doarme noaptea 4 ore legate. Pare ca isi cam face programul ea. :)
Bebelusii isi fac singuri programul daca sunt lasati! Am alaptat pana la 1 an si 7 luni nonstop,la cerere. Noaptea a innceput sa doarma din ce in ce mai bine, ajungand la 2 treziri. Nu! Nu tinem copilul nemancat 3 ore. Asa cum noi bem apa, mancam, ne relaxam cand dorim, de ce am tine bietul suflet 3 ore fara nimic? Alaptare lina, spor si rabdare..
Buna Laura,sunt la al doilea bebe,acum in vârsta de 5 luni ,fix azi 😊și ce pot sa îți spun e ca ce ai povestit tu a fost exact ce am trăit eu la primul bebe.Insa la cel de al doilea m-am relaxat mai mult și am devenit mai selectiva in a asculta sfaturi și întrebări legate de alăptat și mi-am urmat instinctul …Adica îl alăptez fără sa ma uit la ceas ,chiar dacă uneori doar se alinta .Totodata Bebelușii traversează diverse perioade in care mănâncă cantitativ diferit …oricum nu putem măsura.In ceea ce privește somnul regula celor 90 de min s-a aplicat pana spre 4 luni …acum are doar 3 reprize de somn pe zi și cu siguranța îți va transmite când e momentul de somn.Sa fiți sănătoase și împreuna va veți descoperi și redescoperi in fiecare etapa a acestui miraculoase călătorii spre copilărie
La multi ani!
Multumim :)
Ceau Laura! Eu alaptez exclusiv la san de 5 luni. La inceput a fost super greu. Fiind la primul copil, nu stiam nici cum sa o pun la san, dar am invatat in spital. Inceputul este o agonie totala, cand iti explodeaza sanii de la cat lapte se formeaza si nici o crema din lume nu face pielea suficient de elastica in momentele acelea. Intr-adevar, laptele se regleaza in timp, dupa cum cere bebe. Nu e bine sa ii faci un program strict. Sa fii flexibila, dupa nevoile ei. Bebe singura va veni cu gurita dupa sanul tau si il va cauta.
Gonguta mea a scazut 200 g in primele zile si apoi a pus usor,usor. Eu incerc nici sa nu ma stresez tare cu cantaritul ei. Se vede pe haine si pe marimea de la pempi :) le schimbam regulat. Acum are 5 luni si cantareste 6.400. S-a nascut si mai mititica decat alti copii :) Eu nu m-am luat dupa sfaturile prietenilor si cunostintelor, ce si cum sa fac cu bebe. Daca pui presiune si te stresezi, pierzi laptele si bebe sufera. Trebuie sa lasi lucrurile sa vina firesc. Mie mi s-a oprit productia de lapte o zi ptr ca am plans incredibil de mult, nu am dormit si nu am mancat vreo 48 de ore cand mi-a facut temperatura mare de la primul vaccin. Am suferit mult si asta mi-a afectat laptele. Dar de atunci suntem bine.
Apropo, tu o sa o vaccinezi pe Rita? Am vazut ca in ultima vreme, mamicile refuza sa isi mai veccineze pruncii.
Vad ca nu ti-a raspuns cu privire la vaccinare…Si eu sunt curioasă:)
Laura ne răspunzi te rog si noua?sau răspunzi doar la anumite persoane?
Din punctul meu de vedere cred ca este devreme pentru un program de masa. Rita este inca prea micuta, e posibil ca la una dintre mese sa manance mai putin, astfel incat ii va fi foame mai devreme de 3 ore, iar in aceste conditii respectarea stricta a unui program de masa ar fi un chin atat pentru mama, cat si pentru copil.
Mai tarziu, poate pe la 4 luni, cand perioada durerilor de burtica ar trebui sa treaca, bebele va putea sa manance mult mai mult la o masa si e mult mai usor sa fie alaptat la un interval de 3 -4 ore.
In orice caz, eu cred ca bebele nu trebuie sa stea constant la san, cum arata o persoana mai sus, ci la un interval de cel putin o ora si jumatate. De fapt, nu e doar ceea ce cred eu, e ceea ce mi-a spus medicul.
Avem noroc ca Rita nu are colici! :)
Iti spun din proprie experiența.Alaptez de 9 luni(azi).Se poate,nu renunța.Incearca pe cat posibil sa eviti biberonul,sabotează alăptarea.Documenteaza-te mai mult.Bebele meu nu a primit biberon niciodata.Alaptat la cerere,nu la program.Verifica ca atașarea sa fie corecta la sân.O sa fie bine.Nu știu ce sa zic cu luatul in greutate,noi am luat foarte bine din primele 3 zile de la externare.Fiecare copil e diferit.Conteaza mult sa te relaxezi.
Perseverez, clar! Sunt sigura ca vom renunta la formula cat de curand!
Succes!O să vezi că o să fie bine.Nimeni nu s-a născut învățat.Noi suntem pro-alăptare si sper să alăptez cât mai mult.Dacă e voință se poate.Creștere ușoară în continuare!😘
Asa cred si eu! Totul este sa vrem :)
Te pup!Să știi că te urmăresc cu drag!Ai încredere în instinctul matern!Cel mai minunat lucru e să fim mame!❤️
Tot din experienta unei mămici stresate de medici sa faca program de alaptat, sa dea ceai intre mese….totul a fost bine cand am alaptat la cerere si am renuntat la biberon. Nu se doreste punerea de presiune pe cele care folosesc si biberon, doar o încurajare, o atenționare ca pentru bebe laptele este si hrana, si apa, si confort. Cu cat raresti mesele, cu atât se micșorează cantitatea ta de lapte. Hrănitul la ore fixe poate duce si la scaderea in greutate, cunosc personal un caz in care alaptarea a mers foarte bine doar ca medicul a sfătuit crearea acestui program fix de hrana, iar copilul a scazut in greutate. La capitolul alaptat nu chiar toti medici sunt bine pregatiti. Nu condamn mamele care nu vor sa alapteze, dar pe cele care vor si întâmpina îndoieli, nu vad de ce sa nu le-as sfatui si de cenu sa le-as explica unde greșesc.
Te asteapta multe provocări și multe bucurii! Curaj si asculta-ti bebelușul!
Felicitări pentru ca nu ai renuntat la alaptare si succes in demersul pentru scoaterea formulei. Din cate mi.am dat seama din ce ai povestit cred ca sunteti pregatite, acest proces durează pentru ca se scot cate 10 ml pe masa din formula, nu tot odata. Si noi ne am intors din maternitate cu formula introdusa, dar imediat ce am ajuns acasa m am relaxat, lapticul a venit si am scos imediat lp. Iar referitor la ultima intrebare.. BA, alaptarea se face la cerere, nu din 3 in 3 ore. La noi a fost cel mai dificil la 4 luni, a avut un puseu de crestre si a supt din 20 de din 20 de minute, dar totusi am fost norocoasă ca a durat doar o zi. Mult succes!!
Am inteles! :)
Eu zic sa o hranesti la cerere..atunci cand ii e foame …programul de mese il poti face dupa ce incepi diversificarea..eu am alaptat 22 de luni la cerere
Foarte frumos ceea ce ai scris! Si mie mi a fost foarte greu la inceput , în primul rand bebe nu știa sa suga , ba chiar o zi nu a facut absolut deloc pipi pt ca nu a mâncat.. Dar am fost încurajată de moase si de un consultat in breasfeeding sa nu i dau formula … Si uite asa m am trezit cu doua pompe de muls in mana pt a produce lactatia , pe urma au urmat rănile si durerile.. dar toate au trecut si a rămas ce este mai frumos , hranirea copilului la piept😍 legat de programul de alaptat, eu aveam unul pt bebe la inceput ,Dar doar ca sa ma asigur ca nu sta doar de confort si ca mananca … la fiecare 3h cate 10 min la fiecare san .. Dar nu te gândii că il lăsăm sa plângă de foame in aceste 3 h, doar incercam sa vad ce alta nevoie mai era de satisfăcut cand plangea , iar de Nu era il puneam la san. Bebelusii alaptati iau ik greutate la fel de bine ca si cei alaptati! Va pup 🤗
Exact asa facem si noi. Incercam sa depistam daca nelinistea ei vine de la foame sau are alte nevoi. Rita nici nu plange cine stie ce. Incercam sa-i anticipam nevoile!
Nici al meu bebe nu plângea, mai mult se foia .
Felicitari pentru ca ai reusit sa alaptezi! E foarte important pentru bebe si relatia voastra. Si eu sunt mamica unui baietel de 4 luni. La inceput era cam puturos, sugea cat sugea apoi se oprea, ca si cum s-ar fi saturat. Peste 1-2h iar ii era foame si trebuia sa o luam de la capat. Asa ca am decis sa il cantaresc la fiecare masa si daca observam ca nu mananc suficient ii mai dadeam completare. Toata lumea cand auzea ca il cantaresc se mira si mai ca ne radeau in fata, insa sotul m-a sustinut tot timpul in acest lucru. In aproximativ 2 luni am ajuns sa avem mese regulate si sa nu mai avem nevoie de completare, plus ca stiam ca daca cumva e marait nu e din cauza ca nu a mancat suficient si ca alta e cauza. Acum ma mir cateodata cat de repede surge si ce mult ii place.
Draga mea felicitari pentru fetita minunata pe care o ai, si pentru ca te preocupi sa fii cea mai buna mama pentru ea. Sfatul meu in legatura cu cantitatile si numarul de mese este acelasi pe care-l dai tu: relaxeaza-te si alapteaza la cerere, asculta-ti instincul. Nu e nevoie sa notezi nimic, ea singura iti va spune cand ii este foame si cand s-a saturat. Renunta la formula, si congeleaza-ti laptele, (daca doresti si vrei sa pompezi), pentru cand vei fi plecata de langa ea, pentru job ma gandesc.
Nu te stresa cu greutatea copilei, cantitatea laptelui, orele de somn etc., relax and enjoy.
Ia-o peste tot cu tine si alapteaza-o peste tot, asa veti avea parte de aventuri minunate impreuna.
Asa fac! :)
Felicitari pentru reusita!
Ce facem cu bebelusii care adorm f repede la san si nici nu deschid bine gura, asa ca suptul este ineficient? La tine Rita a stiut cum sa pape sau ai ajutat o cumva?
Rita s-a atasat perfect la san inca de la Ora Magica de pe masa de nastere. Pai eu o trezesc Rita. O mut non stop (cu tandrete), o gadil la picioruse, la obrajori etc. Este important sa auzi si cum inghite, nu doar sa stea cu sanul in gura!
Oh Laura, părerea mea este ca nu te ai documentat destul. Nu trebuia sa cazi in capcana biberonul cu formula. Bebele plânge in primele săptămânii de viața cand îl iei de la san pentru ca acolo vrea sa stea, vrea sa stea cu mama lui. Nu pentru ca nu s a saturat…are stomacului foarte mic.
Îți spun asta pentru ca am trecut prin perioada asta acum 7 luni. Efectiv in prima luna de viața bebele sta aproape NON stop la san, așa ne ajuta si pe noi sa producem din ce in ce mai mult lapte. Trebuie sa uitam de curățenie, făcut mâncare, ieșiri in oraș etc.
Poate ca ai altfel de viața, mai agitata, cu diferite obligatii, fata de o femeie care nu e persoana publica si atunci e greu sa te dedici 100% bebelinei acum in primele luni de viața.
Si clar nu la 3 ore! Alăptarea se face la cerere!!! Chiar si din jumate in jumate de ora. Program își va face singura :) si de dormit si de alăptat. Trebuie sa ai încredere in ea! Cu cât creste va suge tot mai bine, mai mult si mai rar…la 2-3 ore. Trebuie răbdare !
Succes in continuare, sa fiți sănătoase!!!
Buna! Eu merg mult pe instinct dar si pe ce spun cadrele medicale care ii urmaresc evolutia Ritei. Mi se pare mai important ca ea sa fie bine si hranita pentru ca apoi vin toate natural si firesc. :)
De foarte multe ori cadrele medicale nu sunt puse la punct cu tot ceea ce inseamna copilul in ziua de azi si nu de acum 40 de ani. Alăptarea la san se face la CERERE :) vor exista momente in care va vrea sa stea la san ore in sir, acum depinde de tine daca vei face lucrul acesta, asta nu înseamnă ca nu se satura, ci pur si simplu ba e la puseu, ba vrea doar sa suzeteze ori sa fie aproape de tine. Multa rabdare si timp…. Incearca sa te bucuri pentru fiecare moment… chiar daca va sta cu orele la san.
Suzeteaza iti dai seama. Mai ales ca nu i-am dat suzeta! :)))
Ai grija si cu suzeta.Nu e ok deloc mai ales ca alăptezi,încă un motiv în plus să nu se atașeze corect la sân.
Nu ii dam suzeta!!!
Dar Corina, sunt curioasa, care sunt diferentele intre copii de azi si cei de acum 40 de ani? In ceea ce priveste alaptatul, bineinteles.
Eu stau tot timpul cu Rita si cand ies este cu mine. O pun la san la cerere dar am inteles ca un program ar fi util. Oricum ea si-a cam facut singura programul din cate observ…
Salut Laura! In primul rand felicitari! Iti doresc multa rabdare si succes!
In al doilea rand trebuie sa te hotarasti daca vrei sa alaptezi exclusiv , combinat sau cu lapte praf exclusiv.
Daca vrei sa alaptezi exclusiv atunci trebuie sa renunti la laptele praf. Completarea cu lapte praf si orice program saboteaza productia laptelui.
Este normal ca in unele momente Rita sa nu se sature, in special cand au loc pluseele de crestere (te poti documents mai mult).In acele momente bebelusii vor vrea sa manance foarte des( in cazul meu si din 10 in 10 min ) , vor plange si vor vrea sa fie tinuti in brate,sa doarma pe tine . Este si firesc sa se intample asa. Corpul tau nu poate si nu stie sa produca cantitatea necesara bebelusei tale daca nu vei alapta la cerere.
In al treilea rand, daca te decizi ca vrei sa alaptezi exclusiv eu te sfatuiesc sa te dedici 100% acestui lucru. Este foarte greu si nu vei putea sa faci prea multe. Ca sa iti dau un exemplu( vizavi de postarea ta pe intagram cu salata de vinete, musafiri etc) : bevelusul meu are 4 luni, 4 luni in care eu nu am reusit sa fac nimic altceva decat sa ii dau sa manance, sa il culc( programul de 90min, desi nu rezista atat) si sa mananc ( de foarte multe ori cu greu).
Aceasta este experienta mea. Toti bebelusii sunt diferiti si toate mamicile au alt stil de viata si obligatii. Atata timp cat tu esti fericita si Rita va fi!
Va doresc multa sanatate!
Alaptatul la cerere nu are nicio legătură cu programul!
Încetul cu încetul bebelina își va face propriul program nu ai tu cum sa-i faci program decât în cazul în care îi dai și formulă în continuare!
În alaptat nu stii niciodata cât suge bebe și atunci e normal ca uneori să vrea să suga mai des! Plus că de acum înainte urmează câteva luni în care va avea pusee de creștere și atunci va vrea să stea mai mult la sân.
Al meu bebe împlinește luna viitoare doi ani și e încă alaptat! A fost mereu alaptat la cerere și a primit formulă doar în spital la naștere!
A fost uneori greu dar mai presus de toate perioadele grele sunt momentele sublime care rămân!
Dacă chiar îți dorești să alaptezi și poți, mult succes!
P.S. La puseul de trei luni al meu a supt intr-o zi de doisprezece ori!😂😍😘