Ti-am vorbit adesea despre echilibru si asta pentru ca eu il consider una dintre cele mai importante valori ale vietii. Cred ca echilibrul este in esenta tuturor lucrurilor importante pentru noi – in armonia sufleteasca, frumusete si sanatate. Probabil ca, instinctiv, fiecare dintre noi stie lucrul acesta, dar tot ne prinde bine o confirmare a faptului ca gandim corect. Iar eu am primit aceasta confirmare citind un interviu cu un chef de la un restaurant din New York, cu profil ayurvedic, Divya Alter. In alimentatia ayurvedica este vorba exact despre acest lucru: folosirea alimentelor pentru a echilibra corpul si realizarea unei armonii intre tine si natura. Din pacate, ritmul vietii moderne ne obliga adesea sa mancam pe fuga, orice gasim, de multe ori cu nasul in calculator sau plini de nervi, cu gandul la cate avem de facut. Iar aceasta are consecinte nu numai asupra starii noastre de bine, ci si asupra sanatatii. Medicina ayurvedica se concentreaza tocmai pe mentinerea unui echilibru intre fizic, emotional, mental si spiritual, iar alimentatia este un mijloc eficient pentru atingerea acestui scop (bineinteles in combinatie cu alte lucruri). Totul incepe prin a ne conecta cu noi insine, cu nevoile noastre si cu mediul in care traim. Modul in care ne simtim depinde de elementul care este dominant in constitutia si energia noastra interioara (dosha). La unii oameni focul este elementul care le defineste energia (persoane din categoria Pitta), altele inclina mai mult spre pamant (Kapha), iar pentru o alta categorie (Vata) caracteristic este elementul aer. Totul poate parea foarte complicat, insa doar la prima vedere. Un principiu de baza in alimentatia ayurvedica este respectarea unui meniu impus de sezonul in care ne aflam. Spre exemplu, iarna sunt preferate mancarurile calde si acele alimente care provin din pamant pentru a crea un echilibru cu vremea de afara – rece si vantoasa. In perioadele ploioase ale primaverii, chef Divya Alter recomanda mancaruri mai picante tocmai pentru ca afara e multa umezeala. Se spune ca daca respectam macar acest principiu al alimentatiei ayurvedice la care se adauga si o combinatie echilibrata de arome (intre dulce, sarat, acru, amar, picant si astringent) „batalia este pe jumatate castigata”.
Eu imi amintesc ca in copilarie bunicii si parintii ne hraneau intotdeauna tinand cont de anotimp si ceea ce ni se potrivea mai bine fiecaruia dintre noi. Asa ca, iata, macar acest principiu era respectat din instinct. Sunt convinsa ca, daca observam cu atentie care sunt nevoile noastre reale nu avem cum sa gresim.
Tu ai observat vreodata ca anumite alimente te echilibreaza in anumite momente, iar alteori dimpotriva?
2 years ago
2 thoughts on “Alimentatia Ayurvedica”
Bunicul meu,fara sofismela 90 de animai cerea zilnic ,,cinzeaca de tuica,, intre 11 si 12..ziua.Era ritual.S.a dus la 91 sărmanul…fara vedica dar cu mai putina carne.O fi fost bine?Tu trebuie sa stiu..Daca poti răspunde.mi!:)))
Frumos spus, imi amintesc si acum de boabele de porumb fierte in oala de lut iarna in jarul sobei si de dovleacul copt in cuptorul acesteia…deschideam de nenumarate ori usa…sa vedem cand e gata…