Bali este o destinatie superba, sunt locuri de vis care merita descoperite pas cu pas, insa multe familii cu copii mici se tem sa mearga aici, din diverse motive: pentru ca este departe, ca e o destinatie tropicala, nu stiu sigur daca trebuie viza sau vaccinuri speciale, daca gasesti cu produse de ingrijire pentru cei mici, ce poate manca sau ce tip de distractii exista pentru copiii de toate varstele. Dat fiind ca am stat deja o luna cu Rita in Bali, as vrea sa ofer celor interesati un fel de „ghid de calatorie”. Folosesc expresia intre ghilimele, pentru ca pot vorbi doar din experienta noastre de familie, plecata la drum cu un copil un pic mai mare de un an. In cele ce urmeaza, o sa incerc sa raspund intrebarilor celor mai frecvente pe care le-am primit in legatura cu calatoria in Bali cu copilul.
Inainte de calatorie este important sa te documentezi, sa intri pe site-uri sau forumuri dedicate.
Pasaportul trebuie sa aiba valabiltate minim 6 luni. Copilul calatoreste cu pasaportul indiferent de varsta.
E nevoie de viza sau vaccinuri speciale pentru Bali?
Cine calatoreste in scop turistic in Bali nu are nevoie de viza, daca sta o luna si daca intra in tara prin anumite puncte ale frontierei (porturile sau aeroporturile sunt menționate pe site-ul MAE). Cat priveste vaccinurile, nu e obligatoriu niciun vaccin special. Nu am facut nici eu, nici Cosmin si nici Rita.
Cazarea in Bali
Cum este bine sa alaegi cazarea in bali? Foarte simplu. Trebuie sa ai in vedere varsta copilului. Daca este bebelus si inca nu merge poti opta si pentru o camera la etaj cu balcon etc. Insa daca cel mic este deja pus pe “deplasare” recomand sa cauti o cazare intr-o vila cu camera la parter, gradina, teren plan ca sa ii poata fi mai usor. cel mai bine este sa scrii celor de hotel dorintele tale ca sa nu existe surprize neplacute. Tot in mail sa specifici ca esti cu un bebelus si ca ai nevoie de un patut pentru el in camera, dar si de scaun pentru masa.
Noi am ales miocul dejun inclus care este important cand mergi cu copilul in vacanta.
Alege o zona mai putin aglomerata ca sa nu iti strici vacanta. :)
Alegi camera cu piscina privata?
Depinde in primul rand de varsta copilului, dar si de cum este piscina. Uneori poti beneficia de o piscina cu marginea inalta si sant cu apa (cum am avut noi in Jimbaran la Kayumanis) si astfel copilul nu poate ajunge foarte usor in piscina. Insa decat sa te stresezi mai bine astepti sa creasca copilul si te bucuri apoi alaturi de el de o cazare cu “private pool”. :)
Biletul de avion
Fiecare companie aeriană stabilește propriile norme pentru transportul infanților, copiilor și tinerilor.
Companiile aeriene low-cost
Cele mai multe companii aeriene low-cost vor aplica următoarele categorii de vârstă:
- infanți – de la 0 la 2 ani;
- copii – de peste 2 ani. Limita superioară de vârstă este dependentă de companiile aeriene și variază între 12 și 16 de ani;
- adulți – de obicei peste 16 ani;
- Infanții călătoresc întotdeauna în brațele unui adult. Tariful biletului de avion pentru infant reprezintă, de fapt, plata unei taxe de bebeluș stabilită de fiecare companie în parte, iar un bilet de avion pentru copii este la aceeași valoare cu cel pentru un adult.
Taxa pentru bebeluș variază în funcție de operatorul de transport. Tarifele aplicate de companiile low-cost ce operează în România*:
- Ryanair – 20 EUR/zbor (sau echivalentul în moneda națională);
- Wizz Air – 25 EUR/zbor;
- Blue Air – 35 EUR/segment de zbor
Atenție: companiile aeriene pot modifica valoarea taxei pentru infanți fără o notificare prealabilă.
Info de mai sus sunt pentru cei care zboara cu lowcost pana undeva in Europa de unde pot lua zborul spre Asia mai ieftin.
Noi am zburat cu KLM, via Amsterdam. In cazul nostru Rita a platit o taxa de 300 euro chiar daca nu i-am luat loc separat, insa am avut mare noroc sa nu se ocupe al treilea loc de langa noi si astfel s-a odihnit foarte bine.
Copii și tineri
Cele mai multe companii aeriene au aceleași tarife la biletele pentru copii sau tineri ca biletul pentru adulți.
Companii aeriene de linie
Cele mai multe companii aeriene de linie vor aplica următoarele categorii de vârstă:
- infanți – de la 0 la 2 ani;
- copii – de la 2 la 11 ani;
- tineri – de la 12 la 17 ani;
- adulți – de la vârsta de 18 ani.
Categoriile de mai sus pot varia în funcție de compania aeriană.
Reduceri:
Infanți
- nou-născuții sau infanții – până la 2 ani, pot beneficia de până la 90% reducere (există companii aeriene care nu percep niciun fel de taxă pentru infanți);
- pentru infanții care călătoresc în brațele unui adult nu se plătesc taxele de aeroport sau alte comisioane;
- infanții care călătoresc pe un loc separat beneficiază de aceleași reduceri ca un copii.
Copii
- reducerile sunt stabilite de fiecare companie aeriană, nivelul cel mai frecvent utilizat este între 25% și 33%;
- uneori, la tarifele promoționale nu se oferă reduceri speciale pentru copii;
Cat de periculos e sa mergi in Bali?
Desi e o destinatie tropicala, insula indoneziana e un loc sigur unde poti merge cu familia. Nu trebuie sa te temi nici de malarie, nici de febra galbena, iar tantarii sunt putini (mult mai putini decat in Bucuresti) si nu sunt agresivi.
Poti lua caruciorul in avion?
Poti lua caruciorul cu tine pana la gura avionul cand este predat. Il preiei apoi fie de unde l-ai lasat, fie de pe banda unde vin bagajele, fie de pe o alta banda dedicata obiectelor de dimensiuni ciudate.
Este bine sa ai asigurare medicala la tine pentru toti membrii care calatoresc.
Cand ajungi in Bali
Sunt bai pe traseu, deci poti sa te relaxezi din acest punct de vedere. Exista coada in care ai prioritate daca esti cu copii, iar viza se pune la ghiseu pe loc. Nu ai nevoie de poza sau sa platesti vreo taxa ci trebuie doar sa ai completat formularul pe care-l primesti in avion.
Bagajele ajung relativ repede. Poti scoate bani ca sa ai la tine, dar in general totul se plateste cu cardul. Poti cumpara si o cartela de date, dar verifica sa fie 4G.
Daca ai transfer de la hotel vei fi asteptat cu o pancarta pe care e trecut hotelul sau numele tau.
Nui te lasa pacalit de cei care se ofera sa te duca cu taxiul. Noi am platit aeroport-Ubud (drum de 2h daca este trafic 400.000 rp) aprox 40 euro.
Medicamente si spitale
Noi am luat o trusa de prim ajutor la noi cam cu de toate pentru tot felul de afectiuni, recomandate de pediatru. Insa in Bali sunt farmacii si unele sunt deschise pana seara la 22.00, dar si spitale. Hotelurile de 5 stele au medici pentru urgente.
Baby sitter
In Bali exista stfel de servicii dar trebuie sa verifici la hotel. Au si camere de joaca dedicate celor mici cu aer conditionat pentru zilele foarte calduroase.
Cand e de preferat sa mergi in Bali?
Cel mai bine e sa te duci in sezonul uscat, adica din aprilie si pana in septembrie. Vremea e perfecta, nici soare sa te arda, nici frig – o temperatura moderata, pe care copiii o suporta usor. 27 grade ziua si 24-25 seara.
Cum te deplasezi in Bali? Se pot face plimbari cu caruciorul?
Noi am mers mult in Bali si pe jos si cu mijloace de transport (taxi, masina). Nu-ti face nicio problema daca vrei sa plimbi copilul cu caruciorul daca esti in zona de mare, la sud, pentru ca au infrastructura bine pusa la punct (cel putin in zonele turistice). In Ubud insa deplasarea cu caruciorul este usor complicata. Poti sa te bucuri de el in orezarii, in anumite zone sau in zonele turistice cum ar fi Monkey Forest. In rest iti sugerez sa iei un rucsac pe cadru (il gasesti la Decathlon) sau portbebe-ul . Resorturile iti asigura transport daca ai nevoie sa te deplasezi si poti cere scaun special pentru copil, dar este mult mai ieftin sa iei taxi-ul. In taxi insa nu ai ascaun de masina si uneori nici centuri de siguranta, insa se circula foarte incet . Poti sa si inchiriezi masina dar se circula cu volanul pe partea dreapta.
Recomand insa sa nu iei la tine cel mai bun carucuior ci unul mai mic si pliabil pe care sa il poti strange si pune in taxi mai simplu.
Cum te descurci cu mancarea copilului in Bali?
Foarte usor, dupa parerea mea! Balinezii au un stil de a se hrani foarte sanatos si exista nenumarate optiuni pentru copii. Exista la restaurante mancare vegetariana, pe care o poti da cu incredere si celor mici, orez si taitei preparate in diverse feluri, peste proaspat si fructe de mare. La unele restaurante au mancare mediteraneana sau europeana de unde poti alege și preparate potrivite pentru copii. Poti cere mancare fara sos sau nepicanta, legume fierte, pui, tofu fript, fructe de tot felul, paste sau pizza. La Coco Supermarket din Seminyak, Carrefour si la AlfaMart am gasit piureuri pentru copii produse in Australia, cu care Rita s-a impacat foarte bine. In Ubud este usor mai complicat de gasit aceste borcanele. In rest sunt fructe pentru toate gusturile!
Gasesti la supermarket si variante diferite de formule de lapte, spre exemplu Aptamil. Multe sunt produse in Indonezia sau Australia.
Se gasesc usor scutecele ?
In Seminyak am gasit chiar de la firma Pampers, dar in Ubud nu existau. Am cumparat insa unele produse din Japonia, care au fost foarte bune, iar Rita nu s-a iritat deloc. Este bine sa ai un stoc la tine daca copilul este mai sensibil…
Cumparaturi:
Recomand sa nu iei multe lucruri cu tine pentru ca in Bali gasesti haine foarte faine si la preturi decente, dar si servetele, dezinfectant, cosmetice, deci nu trebuie sa le cari dupa tine din tara.
Hainele se pot da la curatorie fie la hotel, fie pe strada la un pret mai mult decat decent si le primesti a doua zi parfumate si calacte. :)
· Ce poti face cu copilul in Bali?
Distractiile pentru copiii sunt foarte variate si, cred eu, pe gustul lor. In primul rand, pentru balinezi copiii sunt niste mici zeitati – asa sunt tratati. Toti sunt foarte prietenosi cu ei si nu stiu cum sa te ajute mai mult. In functie de varsta copilului, atractiile sunt foarte variate si poti avea acces usor la ele daca te organizezi bine.
- Poti merge la Waterbom Bali, un water park votat cel mai bun din Asia
- Copiii ceva mai mari decat Rita pot face o plimbare cu elefantul la Elephant Safari Park
- Ritei i-a placut teribil la rezervatia naturala din Ubud, Monkey Forest, unde era plin de maimute. Cred ca nu exista copil care sa nu le placa!
- Doritorii pot vizita si gradina zoologica din Bali, unde animalele sunt lasate in libertate – pastrandu-se masurile de siguranta pentru vizitatori, evident
- O atractie pentru cei mici este si Parcul fluturilor, unde poti vedea exemplare pur si simplu spectaculoase
- Chiar si sa iei masa impreuna cu familia pe plaja, la Jimbaran este foarte placut atat pentru adulti, cat si pentru cei mici, care se pot juca in asteptarea mancarii
- Poti vizita temple, pentru ca in Bali nu e greu sa le gasesti, insa copiii foarte mici s-ar putea sa nu aiba rabdare. Insa daca prinzi vreun spectacol de dansuri traditionale, cum se intampla la Uluwatu, langa Jimbaran, situatia se schimba. Si copiii si adultii vor urmari fascinati reprezentatia!
- Noi am mai fost la Safari si Marina Park, unde cei mici pot admira multe exemplare de animale si pesti. Se poate lua si masa acolo, in timp ce pe fereastra urmaresti tot felul de exemplare de animale salbatice.
- Noua ne-a placut sa vizitam orezariile, sa petrecem timp la piscinele resortului, unde exista si mici bazine pentru copii.
- In Bali, chiar si sa admiri apusul soarelui este un spectacol!
Cu alte cuvinte, cred ca dintr-o astfel de calatorie copilul, mai ales daca este un pic mai mare, are multe de invatat. Chiar si pentru Rita, care e atat de mica, va exista intr-un colt al memoriei, macar ca atmosfera, pacea si bucuria pe care le-a trait aici!
Tu ai vrea sa mergi cu copilul in Bali?
4 thoughts on “Bali- informatii UTILE pentru calatoria cu copilul”
Scumpa mea, am citit un titlu intr-un ziar local cum ca ati optat sa duceti fetita la cresa. Te rog mult sa ma scuzi ca imi dau si eu cu parerea dar cred ca faci o greseala. Oricit de buna ar fi cresa si cite camere de supraveghere ati pune e mai bine pentru cea mica sa nu intre in contact cu microbiii atat de devreme. Inainte de orice trebuie sa iti inchipui ca bebeii fara sa vrea isi dau unul alutuia in primul an de comunitate toti microbii ca sa nu mai spun apucaturi mofturi etc. E in interesul ei sa fie protejata si etapa asta sa fie mai incolo in timp cand sistemul imunitar va fi mai puternic. Unei bone ii poti impune un program in care sa fie si acomodarea cu copiii de varsata ei dar nu asa brusc la cresa. Eu iti doresc sa nu ai probleme cu cea mica de nici un fel sa fiti bine cu toti. Daca ai timp mai consulta mame vezi si alte pareri. Un set de analize nu ar strica vei fi uimita cate aflii. Eu am crescut doi baieti care acum sunt mari si regret foarte mult ca atunci cand erau micuti m-am grabit sa-i duc la gradi in loc sa stau cat mai mult cu ei. Relatia cu copilul se face pana la 7 ani dupa este deja mare… Cu mult drag
Legat de infanfi pe avion, se poate suna la compania aeriana si cerut patut pe avion (daca e zbor de cursa lunga – fiecare companie are alte criterii de lungime/greutate pt bebe) dar e mult mai user, mai ales daca e zbor de noapte si e ora lor de dormit. Deasemena si pentru infantii poti plati pentru scaun propriu in avion, dar trebuie pusi cu scaunul de masina.
Wow multe informatii utile. Eu imi doresc mult sa mergem in Bali si trebuie sa recunosc ca tu mi-ai deschis pofta, fetita noastra acum are 6 luni. Ma gandeam pt la anul dar sotul meu e reticent pt drum si mai ales dupa ce pediatrul a recomandat sa nu mergem asa departe ca e prea obositor atatea ore in avion pt copil :( …. deci nu stiu daca voi reusi la anul sau mai asteptam cativa ani :)
Buna..nu este deloc obositor oentru copiii.crede.ma noi suntem ij Brasilia Porto Seguro 15 ore de avion..baietelul meu are 2 ani..dupa onsingura zi deja era in forma!!Se simte minunat,distractie la maxima pe toate planurile..daca copilul are maxim 1 an..avionul iti da patut asa ca se poate odihni..nici nu simte orele de zbor!!