Am fost plecata cateva zile la Tg Mures, dar cum am ajuns acasa mi-am reluat activitatile care ma relaxeaza atat de mult. Am preparat bame, care arata ca niste mini castraveti.
Sunt extrem de sanatose, slabe in calorii dar cu proprietati nebanuite. Bamele sunt bogate în vitamine şi minerale: A, C, acid folic, tiamina, calciu, zinc, fibre, riboflavina, betacaroten, potasiu, magneziu şi vitamina B6. Întrucât conţin acid folic, bamele sunt recomandate viitoarelor mame, acidul folic ajutând la dezvoltarea tubului neural al fătului.
Mucilagiul din bame micşorează nivelul de colesterol şi acidul din bilă (ca na am ceva probleme :)), eliminând astfel toxinele prin filtrarea ficatului şi, graţie proprietăţilor laxative, curaţă intestinul gros iar fibrele din bame menţin sănătatea intestinului gros.
Bamele consumate frecvent vindecă întregul organism si datorită conţinutului de vitamina C au un puternic efect antioxidant şi antiinflamator. Deci despre bame numai de bine!!!!
Ele pot fi preparate in mai multe feluri, cu sos de rosii, in ciorbe, fierte sau la gratar, dar eu le-am facut la cuptor adaugand ulei de masline, sare si piper. In 15 minute erau gata. Am pus lamaie peste ele si urmeaza sa le servesc acum, la pranz, cand se inoarce sotul acasa. Le-ai incercat vreodata? Cum le prepari?
.
11 thoughts on “Bame”
Salut! Par foarte interesante. Unde se gasesc de cumparat?
La piata se gasesc in perioada aceasta. De unde esti? Le gasesti si congelate la metro.
La piata nu am gasit, sunt din Cluj-Napoca… poate nu se cultiva in aceasta zona (?). O sa ma mai uit in supermarketuri sau la metro. Mersi de raspuns! :)
Buna! Eu nu am incercat bamele ( okra ) decat acum vreo cativa ani, in 🇨🇦. Sunt plecata din tara de 5 ani…. in Romania,doar bunicii ii placeau,data fiin consistenta lor “ slippery “ :).
La indemnul sotului meu italian,si care,pe deasupra e un bucatar desavarsit m-am decis ca merita o sansa 😊
Uiteccum le prepar eu: un ulei de masline de buba calitate, pus intr-o tigaie buna si ea…. dupa ce uleiul a devenit caldut,adaug bamele spalate bine bine si taiate simetric, apoi zdrobesc un catel de usturoi si il las sa isi faca treaba. Dupa cateva minite,storc o jumatate de lamaie ( gelatina specifica bamelor dispare, pur si simplu! ). Spre sfarsit ( dureaza nu mai mult de 20 de minute prepararea lor ) adaug rosii cherry,care-s dulci si bune bune. Le las sa se bucure unele de altele ( bamele de rosii si invers ),apoi opresc aragazul si adaug patrunjel proaspat,pt surplus de savoare 😊
Cum ar spune sotul meu italian:
“ Favorite ! “ 😊
Bună Laura,
Nu le-am încercat niciodată, dar acum am să le gătesc şi eu, mai ales că soţul meu a renunţat la carne de ceva vreme şi sunt în pană de idei.
Mulţumesc pentru reţetă ;)
Apreciez noua ta experienta culinara, dar te sfatuiesc sa mai experimentezi, citesti si apoi sa scrii un articol despre bame, mai ales ca publici si carti cu si despre “mancare”. In primul rand, din fotografii reiese ca nu stii sa le cureti si pregatesti “ca atare”. In al doilea rand, bamele nu au nici o legatura cu castravetii, nici ca “familie” nici ca aspect.
PS: bamele sunt in bucataria traditional romaneasca, de secolor, cu precadere in Muntenia.
All the best,
Monica
@Monica S buna, ai dreptate cand spui ca Laura nu stie sa curete si sa le pregateasca “ca atare” pentru felurile de mancare cu care noi am crescut din generatie in generatie in familie si astfel ni se pare ‘anormal’ cand cineva le prepara “altfel” . La noi, in Dobrogea (sau cel putin in familiile de tatari si turci dobrogeni), bamele sunt crescute in gradinile proprii si se pun foarte des in tocanite, ghiveci si in felurile cu cartofi. Mama le curata numai “mustatile”, cum le zice dansa, si doar racaie partile negre-maronii de la capete, avand grija sa nu le taie ca nu cumva sa iasa mucusul din ele atunci cand sunt in oala, pe foc, astfel compromitand toata mancarea :) (la acest aspect ii dau 100% dreptate pentru ca mucusul nu se vede foarte estetic in mancare si parca nici mancarea nu mai e gustoasa, poate ca este ceva psihic, nu stiu). Dar, in postarea aceasta, Laura a pregatit bamele la cuptor, fara sa le puna in mancare sau sa le fiarba, astfel ca mucusul nu are cum sa iasa si sa strice mancarea. De exemplu, eu nu stiam ca se poate pregati si altfel decat ca mancare si apreciez foarte mult creativitatea ei si chiar o sa incerc sa fac bamele si in acest fel :). Asadar, sa lasam oamenii sa ne incante simturile si gusturile si sa ne bucuram de varietatea de retete :). Numai bine! Dinsel Sali
Buna !Eu sunt din Iasi nu am gasit aceste alimente in magazine.Unde le as putea gasi?
N-am auzit niciodata de bame si nici n-am vazut ceva asemanator prin supermarket’uri…par putin ciudatele. :D Pot sa le asociezi cu ceva mai cunoscut la gust?
http://www.happyamy.ro
Hmmm ….aduc cu ardeii :)
Laura, ce produse folosesti pentru ten? Ai un look ft fresh. Daca recomanzi un produs pt porii deschisi, as fi mai mult decat incantata. Multumesc.