Am promis ca voi reveni cu detalii despre modul cum ma organizez cu mancarea Ritei la drum, dar as vrea sa o luam cu inceputul. Asa ca astazi vreau sa-ti povestesc despre calatoria cu un copil de 1 an cu avionul si masina.
E ceva total diferit fata de ce era acum cateva luni, cand Rita era mai mica. Acum nu mai e un bebelus. Are personalitate, e un copil cu care poti sa comunici foarte bine, iti raspunde cand o intrebi ceva. Bineinteles, dorinta de a explora e mai mare si, cum face cativa pasi singura, trebuie supravegheata mai atent. In plus, doarme mai putin ziua, are alte nevoi, asa ca zborurile sunt o adevarata „distractie”. Dar noi ne-am organizat foarte bine, asa incat sa ne bucuram de calatorie cu totii.
Nu vreau sa ma erijez in vreun specialist, ci doar sa-ti povestesc din experienta mea. Si, tinand cont ca Rita a zburat deja de 20 de ori cu avionul pana la un an, cred ca am acumulat ceva. Deci, iata cum procedam.
Ce bagaje luam cand calatorim cu Rita cu avionul si ce punem in ele:
Nu ne incarcam foarte tare cand plecam la drum, ca sa avem mainile libere. Luam cu noi doar:
- un troler, un rucsac, geanta mea si caruciorul. In aeroport exista un loc pe unde poti trece cu caruciorul si chiar daca e coada, cu copil mic poti sa ai intaietate
- 2 saci mari in care sa ambalam cele doua piese ale caruciorului, pentru ca se poate deteriora la transport. Noi nu am patit asta, dar am vazut bucati de carucioare imprastiate pe banda, asa ca mai bine previi. Sunt companii care asigura acest serviciu, dar nu companiile low cost.
- cate un rand de haine de schimb pentru Rita
- mancare pentru cateva ore
- pampersi
- apa – te lasa sa treci cu apa daca ai copil mic
- lapte, biscuiti, fructe, diferite gustari, carti si jucarii
- bavetica, o lingurita si un borcan cu mancare, poate chiar doua daca avem de asteptat mai mult in aeroport si daca este un zbor putin mai lung.
Cum procedez cu Rita in aeroport
- o lasam sa se joace in aeroport pana cand se oboseste destul de tare. In avion va sta destul!
- cat asteptam, mergem la lounge si o lasam pe Rita sa zburde pe-acolo, sa se plimbe, sa interactioneze cu oamenii. Nu ne facem griji ca se murdareste! Important e sa se simta ea bine.
Cum ne organizam in avion
- o tin ocupata! Cosmin aranjeaza bagajele, eu ma asez cu Rita si ii explic tot ce se vede in jur.
- luam locul de la fereastra si cel dinspre coridor, asa ca, de multe ori am avut norocul ca intre noi sa ramana locul gol si sa stea Rita. Iar daca vine cineva, ne mutam unul langa celalalt, fara probleme.
- avem grija sa-i cream micul ei univers. Pana acum nu am avut descarcate pe tableta nici desene animate, nici muzica pt copii. Ne-am jucat noi cu ea sau i-am dat jucarii si i-am mai distras atentia cu mici gustari. De obicei, avem la noi si reviste cu care ii captam atentia, pentru ca ii explicam personajele si cu ce se „ocupa” ele.
- daca avem norocul sa-si gaseasca vreun interlocutor, o persoana care sa o ia in brate si cu care sa „stea la taclale” e bine, pentru ca mai trece timpul. Asta pentru ca, fata de lunile trecute, cand era mai mica, Rita este acum foarte energica. Se ridica, vrea sa mearga la cei din fata sau din spate, e volubila, intra in vorba cu copiii, le zambeste si ii aplauda.
- daca am epuizat toate metodele si constatam ca s-a plictisit, o plimbam pe coridor, facem, mai sta la povesti cu stewardesele. Ea se imprieteneste usor, iar obiectivul nostru e sa umplem orele de zbor cu activitati care sa o captiveze.
- Daca in timpul zborului se intampla vreun „accident” firesc la varsta de 1 an, poti schimba copilul la baie fara probleme.
Cum procedam cu mancarea in avion
- daca zborul e devreme, ii dam dimineata fructe, iar laptele il amanam pentru cand suntem in avion. Daca avem noroc, dupa ce-l bea, doarme in jur de 40 de minute, ceea ce inseamna ceva la doua, trei ore de zbor.
- lapte ii dam in principiu la aterizare sau la decolare, depinde de situatie.
- avem la noi diverse snack-uri sanatoase si biscuiti pe care le folosim ca sa-i mai abatem atentia
- ii dam sa rontaie ceva si la aterizare sau sa bea apa, pentru ca isi regleaza presiunea din urechi.
- foarte important, avem grija de copil cu schimbul. Spre exemplu, stau eu cu Rita in timp ce Cosmin lucreaza sau se relaxeaza, iar apoi sta el. Important e sa nu va ocupati amandoi deodata. Va conservati energia si nu se zapaceste nici copilul cu doi adulti care-i vorbesc in acelasi timp.
- odata ce am aterizat si suntem din nou in aeroport o lasam sa-si consume energia. Ne oprim, luam un sandvis, noi bem cafea, apoi inchiriem o masina si urmeaza inca o ora, doua de drum.
Cum ne organizam cand calatorim cu Rita cu masina
- inchiriem un scaun de masina cand plecam cu copilul la drum, oriunde ne-am afla
- facem popasuri, ca sa nu se plictiseasca Rita si sa-si poata consuma energia. Nu-i nimic daca intarziem un pic la destinatie, macar avem o calatorie placuta.
- oprim pentru masa si hidratare.
- avem la noi jocuri pentru calatorie, carti, o tableta cu magneti si jucarii care nu se imprastie. Pana acum nu i-am dat telefonul. Am apelat doar la varianta audio daca situatia devenea „tensionata”.
Am constatat din experientele mele ca organizarea riguroasa te scapa de multe batai de cap! Tu cum procedezi cand calatoresti cu avionul sau masina cu copilul mic?
16 thoughts on “Calatoria cu Rita la 1 an (cu avionul si masina)”
Va ador! Sunteti atat de frumosi, simpli, naturali! Rita este minunata, obrajorii ei cer 10000 de pupici. :)
Asa de ,,simplu,,pare si ce faci candt bebele are rau de masina?Cum te mai organizezi,eu nu pot pleca nici 3o de km cu el
Maine vom pleca pentru prima data intr- o calatorie mai lunga cu Anastasia , care are 1 an . E drept, ne ajuta fratiorul , Stefan, care are 9 ani si caruia ii place sa o “intretina” pe surioara lui. Va fi o calatorie cu masina de la Targoviste la Bran .
I am luat mici gustari pentru drum, apa, jucarii si , bineinteles , cantecele la radioul masinii. Inca nu i-am dat telefonul pe mana:)). Avem timp.
Am emotii pentru maine dar sunt optimista pentru ca este cuminte.
Va pupam!
Curaj! :) Drum bun!
Noi nu am calatorit inca cu avionul cu cel mic,insa cu masina este foarte greu! Ma gandesc cu groaza cum va sta in scaunul de masina pana la mare. Nu am calatorit cu el pe distante lungi,am mers doar maxim 40 km cu masina. Si eu ii cant, ii spun poezii,ii povestesc despre ce vede pe geam,dar tot plange. Am mai apelat la cantecele de pe youtube,se linisteste pe moment,dupa care iar incepe scandalul. Gandesc insa pozitiv,ca vom gasi si noi metoda “magica” prin care va sta si piticul meu in scaunul lui.
Buna Laura! Si noi avem carucior cybex si deja ni l-au julit un pic la aeroport. Ce fel de saci folosesti si unde se gasesc? Merci!
O mai alaptezi pe Rita?
Nu, de la 8 luni.
Super articolul!
Ai putea sa a ne povestești despre cum a fost la voi înțărcatul?😊
Laura, cum pregatesti laptele praf cand sunteti pe drum sau la cazare? Baietelul meu mananca doar la culcare si dimineata la trezire, pana acum la plecarile in vacanta a avut san, acum ma tot gandesc cum sa fac cu apa calda in deplasare.
Cum a decurs procesul de înțărcare? ☺️
Foarte lin. A fost in momentul in care Rita a fost pregatita…
Nu știu Laura ce sa zic…. si eu am un baiat de un an jumate.
La tine pare totul așa de simplu.
Dar la mine o călătorie cu mașina de 2-3 ore ma epuizează. Soțul conduce si eu la un moment dat trebuie sa ma duc in spate si efectiv ne jucam intr una. Cărți, jucării, stikere, cant toate melodiile, oprim la 50 de minute sa ne relaxam sa mai alergam…dar spre finalul călătoriei tot la câteva cântecele pe telefon apelam… 20 de min maxim.
Poate ca sunt si eu epuizata si nu mai am răbdare si imaginație … nu știu :)
La alții mereu pare mai simplu si la mine nu. E foarte solicitant un copil așa mic. E frumos si greu in același timp.
Noi la drumurile lungi cu masina (ma refer la 5 h) plecam seara si in general adoarme. Dra la drumurile mai scurte facem pauze…Oricum fiecare copil are alte nevoi, exact ca noi :)
Luați mai mulți pamperși, mai ales pe avion, am întâlnit cazuri in care veneau oameni sa întrebe dacă avem pamperși in avion🤦🏼♀️ Și dacă copilul are câțiva ani, sunt diverse uleiuri mentolate care prin mirosite ajuta la durerea din timpane și,clar, ii oprește si din plans.
Alessandra, stai linistita ca nu esti unica. Stiu ca nu te consoleaza, dar cu fata mea de 14luni niciodata nu am putut merge linistiti cu masina mai mult de 15-20 minute. Nu vreau sa recurg la telefon niciodata. Jucarii, carti, cantece si snack. Dar mai mult de 20 min nu functioneaza nimic, trebuie sa oprim. Noroc ca avem totul la indemana si nu ttebuie sa folosim mult masina. Laura e incredibila. Cred ca energía lor zen o ajuta pe Rita❤️