Am promis ca voi reveni cu detalii despre vacanta pe care am facut-o cu autorulota, pentru ca acel sentiment de libertate mi s-a parut o experienta minunata, care merita traita macar o data-n viata. Astazi vreau sa-ti povestesc despre modul in care ne-am organizat din punct de vedere culinar, ce am gatit si am mancat in zilele cat am umblat prin tara.
Poate unora li se va parea obositor sa gateasca in vacanta, dar eu cred ca este foarte placut sa faci foc de vreascuri, sa instalezi gratarul sau ceaunul deasupra și să te apuci sa faci mancare in mijlocul naturii! Am fost la restaurante de toate tipurile si pe toate continentele. Dar sa gatesc in rulota sau in proximitatea ei a fost o premiera in viata mea! Iată cum procedam de obicei:
Dimineata, ne rasfatam cu un mic dejun variat. Fie aveam un mic dejun romanesc, cu oua prajite, sunculita taraneasca, telemea, rosii si ardei, fie unul frantuzesc, cu branzeturi fine (branza de capra cu miere, branza cu mucegai, cu nuci, cu chimen etc). Uneori aveam chef de ceai cu paine cu unt si miere, iar alteori de un mic dejun italienesc, cu mozzarela, rosii cherry si mezeluri specifice. Daca ne trezeam cu pofta de omleta cu ardei gras si branza Cheddar, preparam imediat la aragazul din rulota, la butelie. In unele zile ne doream doar lapte sau iaurt cu cereale si mixuri de seminte (pe care le-am avut la mine, pregatite de acasa).
La pranz, daca eram pe drum, mancam sandvisuri pana ajungeam la locul de campare. Dar daca eram deja instalati, atunci mancam chiar ca acasa! Am facut intr-o zi ciorba de cartofi cu tarhon si smantana, altadata, bors de sfecla acrit cu lamaie, pentru ca am uitat sa iau bors, dar e foarte bun si asa. Am mai facut ciorbita de legume, paste, tocanita, orez cu legume, salata orientala, mamaliga cu branza – exact ca in bucataria mea. De fapt, m-a ajutat si ca am avut la mine vase de gatit de calitate. Am un vas de la Zepter în care pot sa prepar cam tot ce-mi doresc. Mica Printesa, asa se numeste, dar eu am pus-o serios la treaba!
Fundul vasului are trei straturi de otel inoxidabil de cea mai inalta calitate, care nu se deterioreaza si, cel mai important, nu este alergenic! Credeam ca stiu tot in materie de vase de gatit de calitate, dar uite ca intotdeauna e loc de mai bine!
Ce-mi place e ca gatesc in siguranta si nu mi-e teama ca vreo substanta toxica s-ar putea „strecura” pe nesimtite in mancarea Ritei. Mica Printesa are si un capac super-destept care inchide vasul bine si transfera caldura lent si uniform spre alimente, care se gatesc in suc propriu. Practic, tot ce e mai bun din legume si carne – nutrienti, vitamine, minerale – iese sub forma de vapori si pica inapoi in vas, iar gustul este foarte intens. Iar daca faci legume, nici n-ai nevoie de apa!
O alta chestie tare, care la inceput mi s-a parut cam science-fiction, a fost termocontrolul. Capacul are un termocontrol care ma anunta cand am atins temperatura ideala de gatire. Apropo, daca te gandeai ca gatesti mai repede si mai sanatos la foc mare, ei bine, nu-i chiar asa. Cu cat focul este mai mare, cu atat risti sa arzi mancarea si cu ea toti nutrientii! Deci mare atentie cu ce iti hranesti corpul!
Mica Printesa m-a ajutat sa gatesc mancarea rapid, sanatos si in tihna. Adica am lasat acul termocontrolului sa ajunga in zona verde, am oprit focul si am lasat-o sa-si faca treaba singura, fara sa stau s-o pazesc. Mica Printesa la bucatarie, iar eu pe-afara, la joaca cu Rita!
Am gatit de toate in vasul asta: tocanita, ciorba, chiar si orez cu lapte! Am pus laptele la fiert, la foc mic. Cand a inceput sa fiarba, am pus orezul si mirodeniile, am asteptat un minut, am oprit focul si am lasat deoparte vasul vreo 20 de minute – destul timp pentru o plimbare in natura! Cand m-am intors, l-am servit cu scortisoara si miere si CALD!
Altfel spus, in vacanta am luat la mine un vas si bun, in loc de mai multe, pentru feluri diferite. Si – uitam sa-ti spun – are o garantie de 30 de ani, deci clar o sa i-l las mostenire Ritei! 😂
Seara preferam sa facem mancare afara, un gratar cu carne sau carnaciori si legume, uneori puneam si cateva felii de slaninuta alaturi, pentru ca aveam mai mereu oaspeti amatori de mancare romaneasca neaosa. Iar gulasul la ceaun gatit la foc de vreascuri iese o grozavie! In plus, e si atmosfera frumoasa: multi oameni stransi in jurul ceaunului, fiecare mai adauga ceva, mai gusta, mai spune o poanta. Si uite asa, cu o gluma, un pahar de Prosecco, cu cantece, mancare buna si prieteni alaturi am petrecut de minune.
Si pentru ca mi-ati scris ca doriti mai multe informatii legate de organizare inainte de vacanta cu autorulota, revin cu un articol foarte aplicat despre cum am procedat noi.
3 thoughts on “Ce am preparat bun in vacanta cu autorulota”
Waw, mare curaj ati avut sa plecati cu rulota, eu unul nu as putea fara familie si totii prietenii.
Reclama mascata la Zepter!
Heii,
In sfarsit aud pe cineva care foloseste Zepter!
Eu ii gatesc micutei inca din prima zi orice in el, mi se pare mai util decat orice aparat de gatit la aburi, aromele raman intacte si pe deasupra parca amplifica dulceata din fiecare aliment :) nice choice!
App. Cand mergeti in vacante cu avionul, la destinatie in ce ii gatesti la abur?