In ultima vreme, foarte multa lume m-a intrebat care este alimentatia corecta a mamei in timpul alaptarii. Eu nu sunt specialist in domeniu, nici Mafalda sa stiu ce este mai bine pentru fiecare mama in parte si pentru copilul ei. Pot vorbi doar din propria mea experienta alaturi de Rita. Consider ca fiecare mama este unica si la fel bebelusul ei. Pot insa sa-ti ofer cateva tipsuri referitoare la modul cum procedez eu cu fetita mea. Daca vei considera ca sunt potrivite si pentru tine si iti vor fi de folos ar fi o mare bucurie pentru mine. :)
In primul rand vreau sa-ti spun ca nu am primit niciun fel de interdictie alimentara de la neonatolog, pediatru sau consultantul in lactatie. Iau in continuare schinduf, o planta care, pe langa faptul ca sporeste cantitatea de lapte, ajuta și la mentinerea sanatatii mamei. In rest, mananc ce mi-a facut bine si inainte, cu unele mici corectii. Iata-le:
1. Beau multa apa, pentru ca alaptarea deshidrateaza. Sunt necesari minimum 3 litri de apa pe zi pentru a evita probleme legate de deshidratare. Bineinteles, beau apa plata – nu bauturi carbogazoase.
2. Nu mananc sarat, pentru ca asta ar insemna ca organismul meu sa retina in tesuturi cantitatea de apa pe care o beau.
3. Nu mananc picant, pentru ca lucrul acesta ar putea sa o deranjeze pe Rita, in sensul ca laptele si-ar putea schimba gustul. Daca ei ii place laptele asa cum e acum, ma gandesc ca ar fi intelept sa nu schimb „reteta”.
4. Nu mananc alimente care baloneaza. Lucrul acesta ne-ar face rau si mie si fetitei. Asadar, in aceasta perioada, nu mananc fasole boabe, mazare, varza, soia sau linte.
5. Mananc legume si fructe cat simt nevoia. Prefer legumele si fructele proaspete, de sezon, cat mai variate si consum atatea cate imi pica bine.
6. Beau putina cafea, dupa ce alaptez, dimineata. Insa am grija ca dupa aceea sa beau si o cantitate mare de apa.
Cum este Rita
1. Nu-i dau Ritei sa manance mult odata. In sensul ca o iau de la san, o asez cu diagrafma pe umar si o bat pe spate. Si eu si Cosmin dedicam mult timp tehnicilor de eliminare a aerului. Rita nu are colici. In prima luna avea o usoara jena, dar ii puneam pe burtica un saculet cu samburi de cirese incalzit in cuptor si se linistea. De altfel, cred ca Rita nu sufera de colici tocmai pentru ca ne straduim sa elimine aerul din stomac. Am observat si ca e mai bine sa nu-i dam tot timpul sa manance, sa facem si pauze, ca sa aiba timp sa digere laptele.
2. Pana acum, nu s-a stabilit exact ce anume provoaca bebelusilor colici. Unii spun ca de la alimentatie, altii de la stres. Am fost intotdeauna atenta la alimentatie, cat despre stres nu simt in perioada aceasta nicio tensiune. In continuare ne ocupam de copil doar eu si Cosmin, nu ne ajuta nimeni. Insa sunt foarte linistita si asa este si Rita.
3. Nu neglijam nici masajul la burtica, benefic pentru bebelusi. Bineinteles, este vorba despre miscari blande, foarte delicate, evitand zona ficatului si numai in sensul acelor de ceasornic.
4. Suntem atenti si la scaun, dar lucrul acesta sunt convinsa ca nici nu mai trebuie sa-l spun. Fiecare proaspata mamica este experta in „cititul” sanatatii digestive a copilului, asa cum se arata in scutec.
Eu si Cosmin asa procedam pentru ca Rita sa aiba o alimentatie corecta si sa o ferim cat putem de colici. Tu ce metode aplici?
19 thoughts on “Ce mananc cand alaptez”
Am facut o sedinta de bowen si nu ia trecut.deci nu prea cred in acele masaje
Ce frumosi sunteti voi :) big like :D
Sa fie sanatoasa si voi sa va bucurati de ea!Bebelusul meu, Darius este nascut pe 8 iunie, cu cateva zile inaintea Ritei! Si eu consider ca atutudinea noastra pozitiva le da si lor o stare de bine! Mananc orice, mai putin usturoi,fasole,mazare si nu am avut probleme mari cu colicile ! Ai mare dreptate cu eliminarea aerului dupa ce mananca! 🤗
Hello :) Eu sunt una din “necredincioase”. Nu cred in colici; cred in anumite disconforturi pe care le poate avea un bebelus, alergii, intolerante, sau reflux. Bebelusul meu, de exemplu, sufera de alergie la proteina laptelui de vaca, deci daca mananc eu lactate, se dezlantuie iadul. Plange, se umple de bubite, il doare burtica. In plus mai are si reflux silentios, care este destul de greu de diagnosticat si usor de confundat cu acesti “colici”. Prima pediatra la care am fost mi-a zis sa alaptez copilul la doua ore “ca sa se digere laptele, sa nu se amestece in stomac”, ceea ce este o maaaaare mare ineptie. Copilul trebuie alaptat la cerere, mai ales la puseele de crestere. Norocul meu a fost ca am gasit ulterior o alta pediatra extraordinara, capabila, si informata la zi cu tot ce spune OMS. :)
In concluzie, noi, inafara de lactate, nu ne ferim de niciun aliment.
Multa sanatate si fericire va doresc!
Salutare, Laura! Sa stii ca si eu am un bebeluș de aproape 4 luni. La fel, mi-au recomandat atat consultanta in alaptare, cat si dr sa mănânc cât mai multe fructe si legume proaspete si sa nu mănânc doar alimentele enumerate de tine. Am tinut-o tot asa până aproape de 3 luni, timp în care i-am dat foarte multe picături si am facut si 3 sedinte de masaj Bowen, a avut colici zilnic, făcea crize si se innegrea la fata. Nimic nu s-a dovedit a fi util. Asa ca la insistențele mamei, am inlocuit fructele proaspete cu compot ( am mai mâncat doar mango si banane) si legume proaspete nu mai consum (doar ardei, abicado, morcovi). Si asa a scăpat bebelusul mei de colici. Dacă incerc sa mănânc din nou fie si un mar, are iarăși crize. Interesant, nu? Cand toata lumea sustine ca nu are importanta ce mănânci. Dar, cum ziceai, fiecare caz e diferit, fiecare copil e unic. Te pup.
Buna Laura! Sa inteleg ca alaptezi la program si nu la cerere? Mersi
Incepe sa isi faca ea un program :)
Buna Laura!Ne poti spune ce tip de vitamine schinduf iei?As dori si eu sa iau,dar nu stiu ce sa aleg.
Fenugreek de la Secom
Multumesc frumos!😊
fenugreek nature’s way? am vazut ca pe prospect scrie ca nu e indicat femeilor care alapteaza. iei alta formula? cate pe zi? si eu am nevoie sa cresc putin productia
Buna! Cate capsule iei pe zi? Se pot lua si fara recomandare medicala? Ai luat si inainte de a ramane insarcinata?
Buna! Schinduf sub ce forma iei?
Vitamine.
Laura,spune-mi te rog daca o vaccinezi pe Rita.
Da.
Cand toate astea n au mai functionat, am apelat la terapie Bowen. O sedinta a fost suficienta pt un bebe linistit si fara colici:)
Ce momente frumoase traiti! :) Sunteti foarte norocosi pentru ca micuta Rita nu are colici, cred ca aveti parte de nopti linistite.
Va doresc tot ce-i mai bun si mai frumos, sa va bucurati de minunea voastra!
Multumim! :)