Foarte mulți dintre voi m-au intrebat cum procedez cu mancarea Ritei in calatorii, asa ca astazi vreau sa discutam despre lucrul acesta. Acum cateva luni era o poveste. Acum, cu Rita la 1 an, e alta. Acasa gatesc de cateva ori pe zi si nu am mai bagat piureuri la congelator, pentru ca nu mai manca. Era o varianta convenabila, dar lucrurile s-au schimbat, iar noi incercam sa ne adaptam noii situatii. Ca sa pleci fara temeri cu copilul mic la drum (vei vedea ca se intampla dupa cateva calatorii reusite), unul dintre secrete este:
1. flexibilitatea, atat pentru parinti, cat si pentru copil. Ca parinti, stim ca niciodata nu avem cum sa prevedem absolut tot ce se iveste. Asadar, trebuie sa ne adaptam. Iar pe Rita incercam sa o crestem in acelasi spirit. Bine ar fi si sa nu te astepti ca o calatorie cu copil mic sa fie ca una in care mergi doar cu iubitul J. Cu cat accepti lucrul acesta mai usor, cu atat calatoria are sanse sa devina mai reusita.
2. Noi am obisnuit-o pe Rita de acasa cu diversitatea alimentara – iar acesta mi se pare un alt secret al unei calatorii reusite cu copil de varsta ei. Am incercat sa facem multe schimbari alimentare asa incat sa faca fata nevoilor din „deplasare”. Daca un copil manaca doar preparate gatite de mama acasa, pe scaunul lui si la orele lui, o calatorie il poate bulversa rau, pentru ca il scoate complet din ritm. Gusturile sunt noi si surprinzatoare pentru el asa s-ar putea sa nu manance, iar parintii sa se enerveze. Eu gatesc acasa, dar ii mai dam Ritei si mancarica la borcan, daca am treaba si trebuie sa ies, ca sa se obisnuiasca cu alte gusturi. Sa ne gandim ca intr-un fel se mananca in Israel si altfel in Italia sau Franta, tari in care am fost noi in ultima vreme. Copilul trebuie sa fie pregatit.
3. Un al treilea secret este sa nu te panichezi. O sa-mi zici ca e usor de zis si greu de facut. Iata cum procedez eu: iau la mine mancare pentru doua zile, pana vedem care este oferta locala. In Maldive, Rita a mancat in primele zile mancare facuta de mine. O transporti intr-o geanta frigorifica si nu ai probleme. Daca te stresezi, copilul simte si devine agitat si el. Daca esti calma, se va simti in siguranta si va fi mai usor.
Mai concret si referindu-ma la ultimele calatorii (in Italia si Israel) pot sa-ti spun ca in pachetul cu mancare al Ritei, pentru avion am urmatoarele:
- Apa
- Lapte preparat si nepreparat
- Doua borcanele cu mancare (cu legume si carne)
- Lingurita
- Bavetica
- Biscuiti, grisine, rondele de orez
- Banana
- Un incalzitor de la BabyMoov super practic pentru calatorii. Are incarcator si la masina si practic oriunde putem sa incalzim mancarea Ritei sau laptele. Ne este tare practic si il recomand din suflet celor care calatoresc. Il gasiti pe site-ul www.bebebrands.ro . Tot de la acest brand am luat si aparatul cu aburi pentru diversificare sau umidificatorul de camera ei.
- Diferite fructe: mere taiate – ii plac foarte mult, zmeura, cirese, coacaze, caise etc
Pentru calatoria cu avionul ii mai pregatesc de acasa preparate care se pot consuma reci. Spre exemplu:
- Orez cu lapte, scotisoara si portocale
- Banana cu avocado si praf de roscove
- Clatite cu spanac
- Turtite de naut sau diferite alte legume
- Mar cu fulgi de ovaz si praf de roscove
- Paste
In bagajul de cala am :
- Borcanele variate cu legume si carne pentru doua, trei zile –
- Gris, fulgi de ovaz, fructe, o razatoare mica
Rita are acum trei mese pe zi, cel putin doua gustari si lapte, dimineata si seara. Dar uneori, in functie de necesitati, variem. Cand am plecat in Israel, am procedat astfel:
- Dimineata i-am dat ou fiert
- A avut apoi o gustare cu fructe
- A baut laptele in avion, pentru ca – iti spuneam – o linisteste si adoarme
- In masina, i-am incalzit un piure de legume cu curcan, la borcanel. Incalzitorul de care-ti povesteam are si optiunea aceasta, poate fi folosit in masina
- Cand am ajuns la Ierusalim, i-am dat clatite cu spanac, pregatite de acasa
- Mai tarziu a mancat un pic de carne de miel cu cartof dulce (nu mananca prea mult acum, pentru ca ii ies dintii).
- Seara i-am dat lapte
In general, iau la mine mancarea care stiu ca-i place Ritei. Dar daca n-ar fi vrut nimic din toate acestea ne-am fi oprit la un supermarket si gaseam un iaurt, un hummus sau o branzica sa ii dam. O varianta la fel de buna este si restaurantul. In Israel au un fel de parjoale cu linte, foarte potrivite si pentru copii de varsta Ritei. De fapt, si noi mancam sanatos, asa ca avem ce sa-i oferim si ei. O alta idee este mancarea italieneasca. Poti alege paste si chiar pizza, dar varianta basic, cu sos de rosii si busuioc, iar daca e dimineata, o omleta. Rita e deschisa la variatii, mananca de toate cu cei sase dintisori ai ei. Acum putem sa-i dam si bucati mai mari, pentru ca am invatat-o sa mestece cu gingiile. Dar cel mai important e ca se adapteaza usor la nou.
Sper ca experienta mea sa-ti fie de folos si tie. Iar daca ai sfaturi pentru mine, le astept cu interes aici. Oricand e loc de mai bine!
15 thoughts on “Ce mananca Rita cand calatorim”
Buna! Rețeta de clătite cu spanac care este? A doua întrebare e: sunt camere de hotel cu pat pt copilași? In Romania? O zi frumoasa!! :)
Sunt camere cu patut, dar trebuie sa ceri inainte. :)
Buna Laura! Ce fel de lăptic ii oferi? De la ce firma?
Buna Laura! Iti doresc multa sănătate si multe bucurii! M as bucura daca ai posta încă o data un meniu al Ritei pentru o saptamana. Citind blogul tau m am inspirat cu multe lucruri in a mi creste baietelul mai mic cu o luna decât Rita! Ii dai doar fulgi de ovaz sau ii dai si de grâu, secara, orz , hrisca….. ?. Adica la vârsta asa mica nu e bine sa primească alt tip de fulgi? Care e mâncarea preferata a Ritei? Rita mănâncă singurica cu mana si daca o lasi sa mănânce? O lasi sa se joace cu mâncarea?. Multumesc pt raspuns. Zile de vara minunate.
cum preparati clatitele?
Vroiam sa te intreb dacă aparatul de gătit îl iei și pe avion,e voluminos? Am ceva asemănător,dar îl folosesc în călătoriile cu masina când pot lua “casa după mine”. Eu am 2 copii,iar mezinul are alergii multiple:aplv,ou. Chiar zilele trecute am apelat la un nutriționist specializat pe alergii sa ma ajute cu idei de preparate. E greu ca se încruciseaza intre ele și vrei sa îl diversifici și faci mai mult rău. De exemplu are alergie la hrisca,care se inrudeste cu lintea, iar cea din urma cu năut,fasole boabe. Iaurturi nu găsesc la orice magazin, iar cel făcut în casa nu tine mai mult de 2 zile la rece. În această ecuație ma tot uit pe destinații cu avionul și renunț ca nu știu cum sa fac cu mâncarea. Voi sunteți superbi, relaxați,la cat mai multe excursii.
Buna,dar am observat ca zici de lapte ca ii dai dim si seara,ai intarcat-o?nu o mai alaptezi?cum a fost pasul?…
Cum faceti cu somnul in deplasari ? Nu ii e afectat somnul de schimbari ? Are ritual de somn?
Noi ne pregatim de comcediu cu emotii pt somn, fetita mea si cand mergem la bunici doarme mai rau noaptea.
Buna, ce borcanele papati? (Ma intereseaza brand-ul). In curand o sa incepem sa papam si urmeaza primul concediu in 3. Bebe o sa aiba 7 luni si in caz de urgenta as vrea sa am o idee despre borcanele, poate si testam pana plecam, nu vreau sa il surprind atunci :)
Noi ii dam BabyBio, Hipp, Organix, Hole, Plasmon, Hero…le gasesti la Bebe Tei.
Procedezi super Laura!!!Bravo!!!Cred ca este important sa ai curaj si sa faci ce simti pe langa toate regulile.
Mai scrie si retete,ca sunt inspirationale!
Am si eu un pui mai mic decat Rita cu o luna.😊
Sanatate multa!
Rita e minunată! O urmaresc din totdeauna si e o placere😍
Cum a invatat sa mestece cu gingiile? Noi ne chinuim inca cu asta si din pacate suntem limitati cu mancarea (pt ca nu mesteca)
Chiar nu stiu…a invatat singurica! :)
Se vede ca sunteti super relaxati si Rita pare la fel. :) Sunteti o familie minunata cu un pui de om extrem de dragalas. Desi nu am copil, si eu cred ca micurii sunt mai relaxati atunci cand parintii le transmit aceasta stare de calmitate.
La cat mai multe vacante reusite!!!
Multumim! :)