foto Alex Galmeanu
Zi mare in viata Ritei si a noastra, ca familie! Rita merge la cresa de cateva zile, asadar am trecut intr-o noua etapa! Stiu ca multe mame se framanta in legatura cu aceasta decizie – Ce este mai bine pentru copil? Cresa sau bona? – asa ca astazi vreau sa-ti vorbesc despre modul cum am luat noi hotararea.
Vreau sa spun dintru inceput ca nu pledez in mod special pentru niciuna dintre variante. Decizia am luat-o studiind cu atentie, de cateva luni incoace, personalitatea Ritei si preferintele ei. Vrem sa o crestem pe Rita independenta si increzatoare, deschisa spre contactul cu oamenii, dar daca firea ei nu ar fi fost asa, nu am fi avut ce face.
Cand nu esti parinte, decizia asta pare foarte simpla, dar stand zi de zi cu copilul si observandu-l, situatia se schimba.
Am vazut in jurul noastru tot felul de exemple: prieteni care au angajat bone filipineze, românce, rusoaice, altii care au apelat la bunici sa stea cu copiii sau mame care l-au ingrijit pe cel mic pana la 3 ani, apoi l-au dat la gradinita. Avem si prieteni care au apelat la cresa inca de cand copilul era foarte mic.
Impreuna cu Cosmin, am analizat cu atentie si varianta cresa si pe cea a bonei si am ajuns la urmatoarele concluzii:
– Atentia unei bone este indreptata exclusiv asupra copilului pe care-l are in grija
– Are responsabilitatea doar pentru el, asadar, se presupune ca este mai atenta
– Ii poate gati copilului mancarea cu care este obisnuit
In cazul cresei, avantajul este ca:
– Cel mic intra in colectivitate si relationeaza cu alti copii
– Este determinat sa se descurce cumva pe cont propriu
– Nu are un program preferential
– Se obisnuieste cu diferite feluri de mancare si mananca alaturi de alti copilasi macar o data pe zi.
Bineinteles ca fiecare mama alege pentru copilul ei ce e mai bine – cel mic nu trebuie scos fortat din mediul lui, iar mama trebuie sa aiba grija de psihicul ei. Sa nu-l dea pe cel mic la cresa, daca se imbolnaveste de grija!:)
In cazul nostru, nu am avut cum sa o lasam pe Rita cu bunicii, pentru ca parintii lui Cosmin sunt la Targu-Mures, iar ai mei la Iasi. Vin, intr-adevar, sa ne viziteze si stau cateva ore cu nepoata lor, iar noi nu am fost absurzi sa-i dezradacinam ca sa stea cu Rita. Nu sa s-ar fi pus problema :))
In lunile cat i-am studiat comportamentul Ritei ca sa vedem ce varianta i se potriveste cel mai bine, bona sau cresa, am fost incurajati de faptul ca ea este o fire foarte sociabila. Indiferent unde ne-am afla – in parc, in aeroport, in tara sau strainatate – daca vede vreun copil, fuge imediat la el. Practic, am simtit ca alegerea de a o da part-time la cresa e cea naturala, ca si cand i-ar apartine ei. Iar mai concret, lucrurile care au orientat decizia in aceasta directie au fost urmatoarele:
– Rita e un copil foarte sociabil. Ii place sa stea cu alti copii, e entuziasmata si se simte bine in prezenta lor si in parc nu este acelasi lucru.
– Se adapteaza usor la schimbari, iar din acest punct de vedere calatoriile i-au prins foarte bine
– In cazul ei, diversificarea a mers lin. Si tot calatoriile facute impreuna au ajutat-o sa nu fie reticenta la feluri noi de mancare
– Nu are o problema sa stea si cu alte persoane, pentru ca stie ce are nevoie – ca sa zic asa – comunica.
– Merge singurica de doua luni si astfel are autonomie.
Evident ca ne-am gandit si la riscurile presupuse de intrarea intr-o comunitate, respectiv sa raceasca mai des sau sa faca viroze. Dar cred ca, pe termen mai lung, imunitatea ei, care e in continua formare, va avea de castigat. Si interactiunea cu copiii si faptul ca are o aparenta independenta ii vor fi de folos in viitor. Cred ca o vor face mai puternica.
Acum, Rita sta jumatate de zi cu noi si jumatate la cresa. E un inceput. Vom vedea cum va fi pe viitor, dar va tin la curent!
Cand am ales cresa, am avut in vedere sa fie aproape de casa. Si norocul a facut chiar sa gasim asa ceva. Am dat-o pe Rita la o cresa din spatele casei, unde au fost si copiii unor prieteni de-ai nostri si au fost foarte multumiti. Nu este vreo cresa cu nume sonor, ci una cu oameni care pur si simplu iubesc copiii. In toata cresa sunt 20 de copii cu varste intre 9 luni si trei ani, cu activitati potrivite varstei, exista multe ingrijitoare si o doamna care vine in fiecare zi sa gateasca. Mancarea e proaspata, din ingrediente de calitate si adaptata nevoilor celor mici. Spre exemplu, nu folosesc zahar, iaurtul il fac ei si le dau copiilor numai fructe organice. In plus nu avem grup de mamici care mi se pare un factor mare de stres pentru mamicile din jurul meu.
Noi ne-am propus sa o dam la cresa acum cateva luni, dar fiind prinsi cu “calatoriile” atat de dragi noua nu am gasit sa legam 5 zile. :)) Ei bine, nici acum nu avem prea mult timp in care stam in Bucuresti, dar trebuie sa incepem de undeva, nu? :))
Concluzia ar fi ca intre variantele bona vs cresa, am ales cresa, pentru ca se potriveste mai bine felului de a fi al Ritei. Iar daca voi mai avea un copil, tot asa voi proceda: observ din comportamentul lui ce i-ar face mai bine si urmez acea varianta. Adica nu voi da copilul la cresa doar pentru ca asa am procedat cu Rita, ci voi tine cont de caracteristicile personalitatii lui. :)
Voi reveni intr-o postare viitoare cu detalii despre cum s-a acomodat Rita cu cresa, dar cel mai important lucru este acela ca
Voi ce ati ales intre cresa si bona si cum ati luat decizia?
28 thoughts on “Cresa vs. Bona”
Bună,
Am ajuns la articolul tau, avand aceeași dilema. Imi este de folos prezentarea ta si comentariile care au fost făcute.
Chiar daca este in spatele casei tale, mi-ar fi de folos sa imi poti spune numele cresei (faptul ca au numai copii pana la 3 ani mi-a atras atentia si mi se pare un aspect excelent).
Mulțumesc,
Gabriela
Buna, cred ca ati facut cea mai buna alegere. Eu am doi baietei, pe cel mare nu l-am dat la cresa preferand sa stea cu bunicii pana la 3 ani(mare greseala), pe cand cel mic a inceput cresa la 1 an si 3 luni. Acum suntem in al doilea an de cresa, e foarte sociabil, mananca orice, vorbeste foarte bine. Vrand nevrand am facut comparatii intre ei si clar plusul e la cel mic. Va doresc sanatate si timp cat mai placut la cresa!!!
Este o alegere dificila dar cred totusi ca la cresa, copilul socializeaza cu ceilalti, iar asta eu un mare plus.
simt ca ne apropiem si noi de acest moment. as vrea sa nu risipesc banii familiei pe servicii private dar totusi nu simt ca alegerea cu cresa de stat e o optiune pentru noi. De bona nu mai zic nimic pentru ca zilnic vad in parc diferite bone(10 pe putin) si vad dinamica si interactiunea care exista intre ei. ne poti spune si noua ce cresa ati ales?
va dorim multa sanatate si alegeri inspirate!
Este o cresa privata, care se afla in spatele casei. :)
Bună Laura!Ne poti spune te rog cum se numeste cresa?Si noi cautam de ceva timp pentru micuța noastră si ne ar fi de ajutor dacă ne ai da o recomandare.
Multumesc si astept raspuns!
Buna Laura ! Eu ma confrunt cu o problema : cum poate o mama perfectionista controlatoare dominatoare sa dea un copil la cresa? Cea mica a facut un an insa eu nu o las sa intre in contact cu alti copii prea mult am o obsesie cu bolile ,cu faptul ca nu stiu altii cum sunt ingrijiti ,cu faptul ca ea mananca numai bio si nu orice ,este nevaccinata si lacto vegetariana ? Cum reusesti sa gestionezi tu astfel de sentimente daca le -ai avut in vreun moment ? Multumesc
Eu pe prima fetiță am dat-o la creșă când a început sa meargă singurica dar tot așa , era o fire independenta și sociabila . Ii făcea bine să meargă ,era fericită și asta ne bucura pe noi. O lăsam până la 12 pentru că îmi permitea timpul sa nu o las la somnul de prânz.
In cazul celei de-a doua fetiță lucrurile stau puțin diferit ,are tot felul de alergii alimentare ceea ce mă face reticenta in ceea ce privește cresa. Momentan varianta potrivită este sa stea departe de noi in timpul săptămânii ,la bunici.
Fiecare alegere este buna daca copilului ii este bine.
Gânduri bune!
Cu adevarat ține foarte mult de copil. Primul a fost foarte legat de mine. Accepta cu greu persoane noi in jurul lui(chiar si pe bunici, cand veneau in vizita). In consecinta decizia a fost sa astept pana la 3 ani, cand a inceput grădinița. Si a fost cea mai bună alegere.
Acum la al 2 lea, voi proceda altfel pentru ca este un copil care se adapteaza usor la nou, vorbește, este foarte sociabil. Din toamnă va merge la creșă. Sper sa fie cea mai bună alegere pentru el.
Succes Ritei! ❤
Si baietelul meu de 1 an si 6 luni va merge la cresa din septembrie. In Bacau. E o cresa de stat dar foarte okcu bucatarie proprie. Sunt 3 educatoare la 20 de copii. El e foarte sociabil in general dar totusi am niste emotii de simt ca mor.
Buna! Noi am ales o bona cand Maria a implinit 6 luni. Am stam amandoi acasa 2 luni, apoi eu singura inca 4 ( cu ajutor cand sotul meu venea de la birou si ocazional bunicii…chiar daca erau in Bucuresti, nu ni s-a parut normal sa ii punem sa ne creasca fetita asa ca ii chemam sa o vada, eventual ii lasam o ora, doua ,cat dadeam o fuga la piata). La 6 luni eu nu m-am mai simtit confortabil sa stau acasa si mi-am dorit sa ma intorc la cabinetul meu ( cu program flexibil). Asa ca am apelat la o agentie ca sa gasim o bona. Conditiile noastre( de fapt ale mele :)) au fost: romanca ( nu cred ca e bine sa am bona filipineza care vorbeste stricat engleza…m-am gandit ca daca trebuie sa sune la 112 cum se descurca??), tanara ( maxim 35 de ani, ca sa fie energica, povestea cu “mai batrana are experienta ” mi se pare o prostie), sa aiba un copil de preferabil baiat ( aici toti au zis ca sunt nebuna dar am gandit dpdv psihologic: are un baietel deci fetita mea nu va concura cu el si o sa se ataseze de ea pt ca nu are o fetita).
Apoi am vrut sa fie asistent medical , sa fie o fire sportiva si sa stie o limba straina si mi-as fi dorit sa fi lucrat afara, pt ca strainii sunt destul de exigenti.
Reactia celor de la agentie: ” este foarte greu ce vreti dvs…aproape imposibil”.
Urmarea?
Dupa 2 saptamani am fost sunati.
“Stiti…am gasit o bona…ăăă…indeplineste absolut toate criteriile…nici noi nu stim cum se poate”. :)
Ne-am dus la interviu ( era primul si pt ea si pt noi) si a fost chimie la prima vedere . 34 de ani, un baietel de 5 ani, venita din Italia de o luna ( fusese bona 5 ani la Roma, familia de acolo i-a dat niste referinte superbe), stia italiana, meseria de baza era asistent medical si facuse tenis de performanta 16 ani. Asa a inceput colaborarea noastra care a durat 9 ani!
Nu am avut nici un repros, a fost un om care ne-a ajutat sa ne crestem fetita…
A fost respect reciproc, a avut carte de munca, zile libere, concediu…
Apoi a urmat gradinita ( programul ei a devenit mai scurt), apoi cand a urmat scoala s-a scurtat si mai mult ( o lua de la scoala, ii pregatea masa si o supraveghea la lectii) si momentul in care trebuia sa renuntam la ea a venit. A fost greu de ambele parti…foarte greu. Cel mai bine a suportat fetita noastra care era mare, isi dorea independenta, dar cu o bona era greu…
Au trecut cativa ani si relatia cu bona este in continuare buna.Ne vedem in parc, ne vizitam, fetita mea vorbeste cu ea de cate ori vrea. Bona nu a mai fost bona dupa aceea. A spus ca nu mai poate sa iubeasca alt copil asa ca s-a reprofilat profesional.
A fost un comentariu lung, stiu:).
Noi asa am ales la momentul anului 2008 si pentru noi a fost foarte bine.
Nu am vrut ajutor din familie ( e greu sa dai indicatii cand esti ruda si nici nu am crezut ca e corect sa le schimb viata doar pentru ca am facut un copil. Ei si-au crescut copiii, acum eu ii cresc pe ai mei.)
Nu am vrut bona straina pt ca mi se pare ca lucreaza in conditii care seamana cu un scalvagism modern ( tara straina, depind de angajator, salariu mic si munca multa, concediu rar) plus bariera de limba si diferente culturale.
Am angajat bona cu carte de munca pt ca am vrut sa vada ca o respectam si respectam legea.
Asa a fost experienta noastra cu bona.
Multumesc!
Eu mi-aș fi dorit din suflet să îl dau pe băiețelul meu la creșă (1 an și 4 luni), însă începând cu varsta de 9 luni și până în prezent nu a existat lună în care să nu facă febră și, mai nou, puroi în gât. Și am decis că nu e de intrat încă în colectivitate, îl mai las să crească încă un an și de la anul îl vom da. Avem bonă, el e un copil foarte sociabil, însă strict acest lucru m-a împiedicat să îl dau la creșă. Ah, și faptul că nu mănâncă orice. Din cauza panicii mele de a nu se îneca, chiar și acum încă prefer să îi dau mâncarea pasată … (nu e ok, știu, dar merg pe premisa că sigur nu va mânca pasat toată viața)
Noi locuim in Toronto si fetita noastra merge la cresa de la 1 an si 4 luni (concediul postnatal este de un an la noi). Eu lucrez de acasa, Asa ca la 6 luni de la nastere am decis Sa incep munca si a venit una din bunici la noi. Mi s-a parut ok asa, caci nu ma induram sa o duc pE V. la cresa de la 6 luni. Insa dupa 9 luni de locuit cu bunica, cand V avea déjà un an si ceva si devenise mai independenta am decis sa o introducem in colectivitate, intr-o home daycare cu 3 copii. A trecut deja un an de atunci si suntem foarte multumiti. Cred ca unui copil ii trebuie diversitate; nu cred ca e ok Sa petreaca 8 ore pE zi doar Cu un adult (bunica sau bona), Sa auda acelasi vocabular, Sa observe acelasi comportament si sa nu aiba accès la activitati pentru varsta lui, sa aiba contact minim cu copii atunci cand merge in parc. Deci eu sunt pro cresa :)
La ce cresa ati dat-o? Multumesc
Foarte dragut articolul si in concordanta cu evenimentele din viata familiei mele.
Noi am ales cresa pt baietelul meu dar incepand cu 2 ani. (Insa el a fost perfect capabil sa faca fata colectivului inca de mai devreme -in Austria totusi, nu primesti o sansa la cresa daca nu s-a terminat concediul maternal, iar acela il stabilesti pana la 3 luni de viata ale copilului cand inca nu poti determina cat de sociabil este-). Este foarte sociabil si iubitor cu alti copii, iar entuziasmul lui ne face pe toti sa fim increzatori ca va fi totul bine. Din pacate unde locuim acum locuri la cresa de stat nu am gasit decat din septembrie si suntem nerabdatori sa il vedem in colectivitate, tocmai pentru aceleasi avantaje enumerate mai sus dar si pentru a-i dezvolta o rutina. Il vom duce de Miecuri pana Vineri 6 ore pe zi. Va manca, va dormi daca va vrea si se va juca, toate acestea impreuna cu restul copiiilor. Ceea ce imi doresc sa se dezvolte in el prin experienta asta este respectul pentru munca/jocul/limitele celuilalt cat si impartitul obiectelor cu cei din jur. Pana acum s-a comportat minunat acasa in vizitele altor copii, dar sa vedem pe mai departe.
Ce m-as bucura sa gasesc aici pe blog ar fi un articol despre cum faci fata unor raceli si cum incerci sa ii intaresti imunitatea micutei. Noi suntem deschisi cu totul la ceva natural insa sunt curioasa daca sunt alte aspecte pe care voi le abordati privind subiectul acesta.
Va doresc momente frumoase si jucause la cresa si pe viitor!
Foarte dragut articolul si in concordanta cu evenimentele din viata familiei mele.
Noi am ales cresa pt baietelul meu dar incepand cu 2 ani. Este foarte sociabil si iubitor cu alti copii, iar entuziasmul lui ne face pe toti sa fim increzatori ca va fi totul bine. Din pacate unde locuim acum locuri la cresa de stat nu am gasit decat din septembrie si suntem nerabdatori sa il vedem in colectivitate, tocmai pentru aceleasi avantaje enumerate mai sus dar si pentru a-i dezvolta o rutina. Il vom duce de Miecuri pana Vineri 6 ore pe zi. Va manca, va dormi daca va vrea si se va juca, toate acestea impreuna cu restul copiiilor. Ceea ce imi doresc sa se dezvolte in el prin experienta asta este respectul pentru munca/jocul/limitele celuilalt cat si impartitul obiectelor cu cei din jur. Pana acum s-a comportat minunat acasa in vizitele altor copii, dar sa vedem pe mai departe.
Ce m-as bucura sa gasesc aici pe blog ar fi un articol despre cum faci fata unor raceli si cum incerci sa ii intaresti imunitatea micutei. Noi suntem deschisi cu totul la ceva natural insa sunt curioasa daca sunt alte aspecte pe care voi le abordati privind subiectul acesta.
Va doresc momente frumoase si jucause la cresa si pe viitor!
Noi am ales creșa, pentru Vladi, de când a împlinit 1 an și 2 luni și nu regretăm nici o clipă. Pentru noi această vârstă a fost ideala, pentru ca, Vladi, deja era independent motor, păpa singurel și era dornic de socializare. Adaptarea la creșa a durat cam 1 luna.
Acum, la 2 ani și 6 luni,suntem sociabili,descurcareţi si familiarizaţi cu mediul. Mai avem zile capricioase, dar per total suntem foarte mulțumiţi.😊
Bună, Laura!
În primul rând, felicitări ptr familia ta frumoasă. Încerc să te urmăresc cât pot de des, atât cât îmi mai permite timpul cu cea mică. Am citit mai sus ce ai scris și parcă mi-am citit gândurile și planurile. Fetița noastră tocmai a împlinit un anișor și, la fel, din septembrie va merge la creșă, part time, cate 4h dimineața. Am luat decizia asta ptr că este sociabilă, îi plac foarte mult copiii și îi place să interacționeze cu persoane, altele decât noi părinții. Din păcate, noi nu avem părinții aproape, suntem în străinătate, deci va avea colegi, la creșă, de diferite naționalități și culturi. Sunt puțin îngrijorată de răcelile și virozele pe care le va lua, dar, e o fetiță destul de puternica și cum ai zis tu, sistemul lor imunitar este in dezvoltare. Am inima cât “un purice” când mă gândesc că nu o voi avea lângă mine alea câteva ore, dar știu aigur că mă voi obișnui. Știu că ea se va adapta mai repede fără mine, decât eu fără ea :))
Asta e viața, puiii noștri cresc și trebuie să-i învățăm cum să treacă frumos prin viață.
Te pup și multă sănătate 😍
Buna Laura! Ai luat o decizie foarte înțeleapta! Băiețelul meu merge la creșă de la 11 luni, l-am dus strict pentru socializare . Am început cu 4 ore pana când (după aceste 4 ore + masa copioasa) il aduceau in brațe, dormind! 😂 Atunci am decis sa îl lăsam sa doarmă acolo, cam doua luni a stat câte 6 ore/zi . Si treptat l-am lăsat la 8 ore! S-a dezvoltat frumos, este sociabil, vesel și foarte isteț! Cred ca educația pleacă , in primul rând de acasă, iar creșă /grădinița vine in compleatare! Pana acum nu a răcit deloc, nu a luat nicio boala!!! Cred ca totul tine de noroc! Noi l-am avut! 🙈
Mult succes cu Micuța Rița!!! ❤️❤️❤️
Va îmbrățișezi!
Da, și eu ma gândesc de pe acum la acest aspect. Băiatul meu are 6 luni. La mine este clar ca cea mai buna și sănătoasă alegere ar fi creșa. Ce ma deranjează pe mine este ca sunt nevoita sa-l las de la 8 dimineața la 6 seara, adică o zi întreaga, începând cu 1 an și 8 luni(cam asa sunt nevoita sa-l dau). Oare este ok pt un copil sa stea o zi întreaga într-o creșă? Oare nu e prea mult?
Buna! Rita sta doar cateva ore la cresa…noi am platit programul complet si o ducem pe Rita in intervalul in care dorim, dar stiu ca exista si varianta sa platesti o jumatate de zi…Mi se pare mult sa lasi copilul chiar toata ziua, dar sunt parinti care nu au de ales.
Bună Laura
Și eu am ales tot creșă atât pentru prima cât și pentru a doua fetița …am ales una privată pentru ca la stat numărul copiilor depășea 30!!!
Atât!!! As fi interesată de la ce vârsta ai dat-o pe Rita!!
Prima fetița am dat-o la 2ani a doua va mwrge acum pe 1 sept având 1 an și 8 luni!!!
Multumesc anticipat!!!
Aceeasi metoda am aplicat si noi chiar dacă fetiță noastră de 1a9l a stat în permanență cu noi ,afara cand ieșeam era foarte încântată de copii ,ce este drept mai mult ne-a luat noua sa ne acomodam cu ideea ca ea o sa stea înconjurată de lume noua ,aveam si inca mai avem n întrebări pe această temă dar observand-o pe ea ca incepe sa se acomodeze cu educatoarele, nu mai plânge atat de mult cand o las dimineata ,am inceput sa ne mai relaxam:))deocamdata sta pana la 12 30 ,urmeaza sa o lasam pana la ora 16.00(alte emoții si atunci).Seara frumoasă!
Cred ca ai facut alegerea corecta si te felicit. Ca mama de gemeni, cu 2 bone angajate de la 6 luni si pana la 3 ani ai lor, ajunsi in colectivitate si vazand evolutia copiilor, mi-a parut rau ca nu am luat si cresa in considerare. Si am vazut fix avantajele mentionate de tine: copii sociabili, au adoptat usor alte feluri de mancare, s-au dezvoltat mult mai rapid in colectivitate si deja vin cu prietenii lor acasa.
Intrarea in colectivitate aduce si racelile, dar nu le vei evita, ci doar amana.
Succes si adaptare usoara.
Si eu am fost sceptica sa mi las fata de 14 luni la cresa, dar am observat f repede cat de bine ii prinde! A avansat f mult alaturi de ceilalti copii si imi place ca e invatata acolo lucruri care nu am putea noi sa i le oferim acasa, pur si simplu pt ca nu va avea frati/surori. Au existat faze mai grele prin care a trecut legat de somnul de pranz, dar a trecut cu bine peste toate.
Bafta voua!
Total de acord. O bona nu ar face decat sa il tina in acelasi mediu si nu s-ar dezvolta (din multe puncte de vedere) poate la fel de repede ca intr-un colectiv. Baietelul nostru e de aceeasi varsta cu Rita si inca suntem in cautarea unei crese unde totusi mancarea sa fie proaspata si gatita acolo… Cum se numeste cea la care este Rita?
Noi locuim in Zurich iar fetita noastra merge la cresa de cand avea 9 luni. Cea mai buna alegere pentru ea, acum are 1.5 ani si merge cu drag la cresa ba chiar nu vrea sa vina acasa cand merg seara dupa ea. De imbolnavit am fost norocosi si inafara de mucisori mari probleme nu au fost. Eu cred ca, copiilor le sta bine intre copii dar fiecare parinte stie ce e mai bine pt puiul lor. Zi faina Laura
Bravo Laura! Eu as face la fel (nu am copii inca). In conditiile in care copilul e singur la parinti (stiu, parintii vor incerca sa-l faca constient ca mai exista si altii in jurul lui) sunt sanse foarte mari ca copilul sa creasca putin alintat sau/si poate egoist… oricat s’ar stadui parintii/bunicii! copilul se afla rar in situatia de a imparti ce are, de a renunta pt ca alt copil vrea jucaria lui s.a.m.d…. Asta e deocamdata (pe langa cele punctate de tine) pt mine un motiv in plus sa cred ca cresa ajuta mai mult decat bona.