foto: Barna Nemethi
Am citit de curand un articol in care se spunea ca modul in care ne controlam emotiile si capacitatea noastra de a ramane calmi in conditii de stres au un efect direct asupra performantelor noastre, de orice tip ar fi ele. Eu as spune ca, in primul rand, au efect asupra starii de sanatate. In ziua de azi vorbim frecvent despre modul in care stresul ne afecteaza vietile si am auzit oamenii spunand ca oricum nu avem cum sa evitam stresul. I-as contrazice pe cei care sustin asa ceva. Am calatorit frecvent in Asia si am invatat mult din cultura si spiritualitatea celor care traiesc in aceasta zona. Si eu m-am luptat cu efectele stresului, insa acum stiu ca acestea pot fi controlate intr-o buna masura. Tot ce trebuie este o anumita disciplina de viata si cultivarea unui mod de a trai armonios. Ca sa fiu mai concreta, o sa-ti detaliez doar cateva dintre metodele pe care poti sa le aplici ca sa ramai calm in conditii de stres.
1. Se spune ca trebuie sa fii recunoscator pentru ceea ce ai, sa apreciezi sincer ce ti-a oferit viata. Acestea nu sunt doar vorbe in vant. Un studiu realizat la Universitatea din California a ajuns la concluzia ca cei care cultiva recunostinta pentru ceea ce au reduc nivelul de cortizol (hormonul stresului) din organism cu pana la 23%. Aceasta inseamna concret o imbunatatire a starii de spirit si o crestere a nivelului de energie. Si, pana la urma, daca psihic ne simtim bine suntem la cote optime si fizic.
2. Stii acele scenarii negative pe care le realizam in mintile noastre si care incep cu „si daca se intampla cutare lucru”? Ar fi bine sa le evitam. Din experienta mea am invatat ca viata ne poate surprinde intotdeauna cu o varianta la care nu ne-am gandit. Asa ca ce rost are sa ne imaginam toate catastrofele posibile? In realitate nu facem decat sa ne ingrijoram pentru ceva ce nici nu stim daca se va intampla cu adevarat. Mai bine taiem raul din radacina. Facem tot ce tine de noi si mai departe fie ce-o fi.
3. Stresul in sine nu este un lucru rau. Ne tine in garda si ne ajuta sa reactionam rapid in situatii de criza. Ceea ce ne distruge sanatatea este stresul prelungit, starea de alerta sau ingrijorare continua. Din cauza aceasta se vorbeste atat despre gandirea pozitiva. Cand suntem coplesiti de ganduri negre putem alege sa ne mutam constient atentia asupra unui lucru care ne face placere astfel incat sa intrerupem actiunea stresului macar pentru cateva zeci de minute.
4. Lipsa orelor suficiente de somn creste nivelul hormonului stresului chiar fara sa mai existe un motiv concret pentru a ne face griji. Capacitatea noastra de autocontrol, atentia si memoria sunt reduse atunci cand nu ne-am odihnit suficient. Somnul ne ajuta sa pastram nivelul de stres la cote rezonabile si se spune ca dezvolta inteligenta emotionala.
5. Modul in care respiram este in stransa legatura cu starea noastra de spirit. Cand suntem agitati respiram scurt si sacadat, cand suntem linistiti avem o respiratie mai profunda. O metoda foarte simpla prin care ne putem linisti este sa incercam sa ne concentram doar pe respiratie, pe modul cum inspiram si expiram. Si daca faci lucrul acesta doar 10 minute, vei fi surprins cat de bine te poti simti dupa aceea.
Tu ai vreo metoda speciala prin care incerci sa controlezi stresul?
9 thoughts on “Cum controlam stresul”
stresul ne-a cuprins pe toti si de la stres pleaca toate probleme noastre….autosugestia este o tehnica buna care poate remedia aceasta problema, parerea mea
Ce a functionat la mine a fost sa imi identific fricile care au stat la baza stresului : sa nu se imbolnaveasca copilul, sa nu imi fie familia in pericol fizic, sa nu raman singura, sa nu ma simt cumva umilita sau jenata, sa nu pot sa ating astetarile celorlalti, sa nu raman fara job, etc. Am identificat cele mai rele scenarii posibile, am gasit rezolvari si planuri de reactie ipotetice, si stresul a disparut o data ce mi-am dat seama ca nu e totul asa de negru. Din toate cele o mie de frici, am mai ramas doar cu 2 legate de copil, care nu cred ca or sa dispara niciodata, dar sunt cat de cat controlabile.
Eu cred ca este mai mult totul din minte. Eu le numesc predispozitii. Cea mai buna metoda de a le controla este sa ramai martor [detasat] in orice situatie, fie ca este vorba de fericire sau tristete stress sau alte probleme. Mai exact, sa urmaresti mintea si sa ii vezi fluctuatiile. Mintea si Eu nu sunt unul si acelasi. Acest Eu ramane neschimbat si neafectat de nimic. Restul… e doar mintea [care trebuie urmarita].
O alta metoda ar fi sa acceptam in egala masura si ce e bine si ce e rau fara a investiga prea mult cauzele. Asta nu trebuie inteles a ramane nepasator.
Exact ca intr.un vis. Mintea creeaza tot universul din vis si totul pare real si coordonat. Cand te trezesti nu mai e nimik real dar Eu.l ramane acelasi [neafectat de nimik]. Exact asa e si universul asta.
Laura, ai amintit de calatoriile tale in Asia. Imi poti spune ce site de rezervari sau agentie recomanzi pentru o calatorie in Thailanda? Cum iti planifici o calatorie de genul: bilete de avion, cazare, cu ce te deplasezi acolo?si alte lucruri bine de stiut.. :)
Buna Nico, imi organizez singura calatoriile. Biletele le iaul de pe Vola.ro, rezerv cazarea pentru primele 2-3 nopti si apoi caut puncte de interes in functie de stare dar si de vreme. In general in Asia vremea poate fi capricioasa. :)
Buna Laura,
stresul meu suprem isi are radacinile la locul de munca, lucrez la birou. Zi de zi iau contact cu foarte multe persoane care transmit mai departe stresul lor si iti induc o stare de agitatie. Am incercat sa gasesc solutii, ba chiar mi-am propus sa cumpar niste produse omeopatice pe baza de plante sa vad daca reusesc sa ma calmez, sa nu mai fiu stresata si agitata. Nu e un stres pe termen lung, sunt zile si zile, cum are toata lumea. Azi poate fi o zi perfecta si maine dintr-o data simt ca sunt agitata. O sa incerc sa aplic metoda ta legata de respiratie sa vad daca se va schimba ceva, iar daca voi folosi acele produse te anunt daca vor avea efect :) Azi e o zi superba,soare, e cald … o zi fara stres :)
Lucreaza constient pe stres, ivata sa-l domini. Respira adnac, casca ochii, zambeste si trimite-ti gandul la ceva ce te face cu adevarat fericita. Nimic nu este obligatori, scoate-ti din vocabular “trebuie”, seteaza-ti propriile limite. :)
Sunt foarte bune metodele tale. Eu le aplic de multa vreme in combinatie cu sport (mult mult spinning, care m-a salvat din nenumarate situatii tensionate), mancat sanatos si pauze (timp de calitate petrecut cu mine sau cu cei dragi, timp in care citesc, fac fotografii sau pur si simplu hoinaresc prin parcuri, plaje, orasele fara o directie anume). Nu pot spune ca nu mai sunt stresata. Insa am invatat sa recunosc stresul si sa il folosesc in favoarea mea (de exemplu de inaintea unei prezentari ma ajuta sa ma concentrez mai bine pe ce am de spus si a inceput chiar sa imi placa). Cred ca asta e primul pas: sa recunoastem stresul si sa il transformam din cel mai de temut dusman in prieten.
Ma bucur mult cand vad oameni care nu sunt prizonierii creierului, care fac eforturi in a se cunoaste. Aceasta tema va fi si mai mult abordata in noua mea carte de bucate, care sper sa aduca solutii in vietile celor care se simt depasiti… :)