Foto Iustin Surpanelu
Am citit undeva ca, daca am pune in camioane mancarea pe care o aruncam anual, s-ar forma un sir ca de la Bucuresti la Munchen – sau am putea hrani vreme de 20 de ani populatia unui oras cat Clujul. Aproape ca mi-e greu sa-mi imaginez asa ceva! In timpul asta poti sa faci un copil, il dai la scoala, ajunge si la facultate si tot mai ramane un pic din mancarea care se arunca anual la noi in tara. Presupun ca si la altii e la fel, dar nu ne putem consola in felul asta.
Butonand canalele de stiri am mai auzit niste informatii – ca scumpirea alimentelor la nivel mondial e in stransa legatura cu schimbarile climatice, spunea un economist, iar pe un alt canal am aflat ce mai cultivam noi in Oltenia (deocamdata la scara mica) – fructe kaki, catofi dulci, napi, migdale si, curand, maslini. Adica nu o sa mai vorbim despre pepenii de Dabuleni, ci despre migdale și kaki de Oltenia. Sunt bune fructele si legumele astea, nimic de zis, doar că acolo pamantul s-a transformat in nisip ca la malul marii. Asta ma ingrijoreaza – ca scenariile catastrofice despre care se tot vorbeste de ani buni incoace sunt tot mai aproape. Parca bat la usa.
Adevarul e ca stiu multa lume bine intentionata care-mi zice sincer ca ei nu cred ca fac risipa. A ramas doar un pic de mancare pe care au aruncat-o ca au cumparat si ea si sotul acelasi lucruri, am luat hainele astea, dar modelul celalalt e super si nu pot rezista si uite-asa se aduna camioanele alea cu mancare, peturi, plastice de la jucarii, haine si asa mai departe. Nu stim exact cat consumam, cat aruncam, de-asta cred ca suntem nonsalanti. Dar, daca am avea o masuratoare, altfel ar sta lucrurile. Spre exemplu, la energie sau apa stiu exact cat consum, ca platesc, imi vine pe factura, dar la altele e greu sa estimezi. De fapt, nu chiar la toate. Imprimanta HP ENVY 6020e pe care mi-am luat-o anul asta, ma ajuta sa contorizez exact cat consum. E adevarat ca nu mi-am dat seama de la inceput de asta. M-a tentat faptul ca e conectata la cloud si nu raman niciodata fara cerneala, odata ce am optat pentru abonamentul HP Instant Ink. Atunci cand e pe terminate cerneala, imprimanta se sesizeaza singura si te trezesti ca iti sunt livrate cartusele direct la usa. Imprimanta are un sistem de imprimare inteligenta HP+, pe care-l activezi cand o instalezi si beneficiezi de multe avantaje – spre exemplu, are abonamentul HP Instant Ink inclus timp de 6 luni, unde se ia in cosiderare numar de pagini printate, nu cerneala consumata, si vine un an suplimentar de garantie. Mi se pare cu adevarat interesant ca in aplicația HP Smart vezi cate pagini ai printat, iar in functie de asta, HP protejeaza si ajuta la refacerea padurilor in egala masura, indiferent de marca de hartie folosita. Apreciez lucrul asta si asa cred ca e corect. Sa ne propunem sa facem ceva bun pentru planeta cu totii – si persoane obisnuite si companii.
Pe vremuri – si ma gandesc la filozofii antici, Seneca, spre exemplu – cumpatarea era o calitate foarte pretuita. Azi, in era consumerismului, lucrurile nu mai stau chiar asa. N-ar strica insa ca acum, la final de an, cand ne facem lista de dorinte care vrem sa se indeplineasca in 2022, sa ne propunem sa fim oameni mai cumpatati. Sa pretuim mai mult fiecare lucru, ca sa cumparam mai putin. La ce ne ajuta concret asta? Este in primul rand o economie, pentru ca propriu-zis aruncam la gunoi banii pe care-i muncim, iar, din alt punct de vedere, satisfactia ca am facut un lucru bun, asa cum trebuie e rasplata imediata, nu? Tu ce parere ai?
2 thoughts on “Despre cumpatare si sustenabilitate”
Uneori pare asa usor sa facem asta 💛
Eu am redus mult in a-mi cumpăra mie si soțului haine, încercăm cat mai.mult din lana, iar în cazul în care luam si de la magazine mai mari made in China, Bangaldesh whatever- pe cat posibil le donam după ce le poartă copilul si nu ii mai sunt bune si de cele mai multe ori încercăm sa fie si acelea din bumbac organic sau reciclat x%.
Cat despre imprimanta, e super cute modelul Și vine chiar bine pentru listele de achiziții 2022. ❤
Legat de produse – inventăm retete noi cu ce ramane de prin frigi si de cele mai multe ori încercăm să nu fie plin frigiderul, pentru a reuși să consumăm produsele. (Deși la preturile alimentelor, nu prea iese faza asta cu frigi plin nici cand facem cump pentru 1-2 sapt, cum era anul trecut în pandemie).
Da, da! Am vazut recent doua documentare despre minimalism si tot de la tine, Laura, stiu ca mai mergi pe ideea de congelat mancarea, ca sa tina mai mult. Asa am inceput sa fac si eu! Sunt atenta la ce si cat cumpar, nu mai vreau sa risipesc si imi doresc sa protejez natura cat pot! Am ales si masina hybrid in acest sens, imi place tot ce este Verde! :)