M-am intors deja de o saptamana si am intrat direct in priza. Cu repetitiile pentru o noua piesa și un lung-metraj si cu copiii, care abia imi lasa timp sa respir, iata ca de-abia acum reusesc sa fac ce mi-am propus: sa-ti povestesc cum a fost vacanta din Franta, in caz ca esti in cautarea unei destinatii atractive pentru vara asta.
Am stat doua saptamani in sudul Frantei, pentru ca am fost s-o vizitam pe sora lui Cosmin, in Provence. Ne-am strans de data aceasta o gasca mai mare si am mers impreuna cu parintii lui Cosmin, care planuiau de multa vreme o excursie cu familia extinsa. Cunosteam sudul Frantei, pentru ca am mai fost in Provence cand era Rita mica. Stiam ca e impresionant! Am vizitat multe orasele cochete, unele atractii turistice cunoscute, altele frecventate mai mult de francezi, gradini spectaculoase si plaje, am vazut peisaje care pareau mai mult tablouri decat ceva real, atat era de frumos, am mancat la bistrouri, am fost in piete, la circ, la clatitarie, gelaterie si am facut plimbări pe inserat sau dis-de-dimineata. A fost o vacanta intensa, in care am ingramadit atat de multe lucruri incat am ajuns acasa mai obosita decat am plecat. Asa ne-a iesit, dar nu regret. Sper insa sa ma pot recupera cumva, pentru ca toamna se anunta cu multe proiecte, iar copiii nu-mi lasa nicio pauza.
Ce cerinte sunt daca mergi in Franta
Daca anul acesta ai de gand sa-ti petreci vacanta de vara in Franta, poti sa mergi absolut relaxat. Eu m-am simtit foarte in siguranta, in ce priveste pandemia de coronavirus. Tara a fost inchisa pana in ajunul plecarii noastre si cand am ajuns acolo abia ce se deschisesera restaurantele si hotelurile. Poti sa intri in Franta cu un test PCR sau cu dovada vaccinarii, iar cand te intorci in Romania nu e nevoie sa stai in carantina. Din punctul asta de vedere mi se pare o destinatie super.
Ce am vazut in Franta si mi-a placut
Cand am ajuns in Franta, ne-am oprit intai la mare, in satul Le Castellet, inclus pe lista celor mai frumoase din Franta. Este, intr-adevar, un colt de rai tipic provensal, un sat inconjurat de vii, cu stradute cochete, ateliere de olarit, gelaterii artizanale si renumit pentru cursele de Formula 1 si nu numai. Noi, spre exemplu, intr-una dintre cele 4 zile cat am stat aici, ne-am intalnit cu nasii nostri. Ei venisera cu Filip, baiatul lor cel mare, care e pilot pe Formula 3 si participa la un raliu. Asa ca am profitat de ocazie ca sa ne vedem si sa petrecem timp impreuna. Le Castellet este un loc celebru pentru calitatea vinurilor, dar n-am mancat deloc bine aici. Este o zona putin turistica, atractiva pentru cei care vor sa mearga in zone mai putin frecventate. Mie mi s-a parut insa atmosfera cam ca in anii 80. In plus, nu se vorbeste engleza, asa ca e cam greu sa te intelegi cu localnicii.
Am plecat apoi spre sora lui Cosmin, care sta in Nîmes, un orasel mediteranean unde e soare 300 de zile pe an! E o zona foarte frumoasa, numita „Roma franceză”, dar n-am stat prea mult pe loc, pentru ca am vizitat in fiecare zi cate ceva.
Am fost la Saint-Mandrier-sur-Mer, un oras vechi, cu un port pitoresc, atestat inca din secolul al 6-lea. Aici am stat cateva zile, pentru ca ne-a placut atmosfera. Am mai vizitat Château de Pondres, langa orasul medieval Sommières. Am mancat la restaurantul castelului si am vizitat si imprejurimile – de fapt, cat s-a putut, pentru ca parcul se intinde pe 15 hectare. Ne-am bucurat sa fim impreuna si de ziua de nastere a socrului meu, pe care l-am aniversat la castel ☺️
Iti recomand sa vizitezi Pont du Gard, apeductul construit de romani in secolul I dupa Hristos. Este atat de impresionant incat, se spune, nici chiar invadatorii nu au indraznit sa-l distruga dupa ce au cucerit zona. Pentru noi a fost o destinatie relativ aproape de „casa”, pentru ca Pont du Gard e la doar 27 km de Nîmes.
Tii minte cand cantam in copilarie „Sur le Pont d’Avignon….”? Am ajuns si la aceasta destinatie. Iti recomand sa o vizitezi, mai ales centrul istoric, care e inclus pe lista patrimoniului cultural mondial UNESCO. In Avignon se afla si Palatul Papilor, cel mai mare palat gotic din lume, resedinta a 7 papi, de-a lungul istoriei crestinatatii. De fapt, intreaga zona a Orasului Vanturilor – cum este denumit Avignon – este superba. Este o calatorie intr-un trecut uluitor, grandios, dar in acelasi timp stradutele cochete te fac sa simti aerul relaxat tipic provensal.
Am mai fost la La Bambouseraie en Cévennes, o gradina exotica superba, considerata una dintre cele mai frumoase din Franta si am vizitat Vézénobres, un sat istoric cu arhitectura uluitoare – se spune ca unele case arata neschimbat de 600 de ani! La un moment dat, obositi de cat am vizitat, am facut un scurt popas si am mancat aici niste clatite fantastice! Am ajuns si in Camargue, Delta Ronului, renumita pentru cele 3 specii pe care le adaposteste – taurii negri, caii albi de Camargue si pasarile flamingo.
In drum spre Antibe ne-am oprit la Gordes si Roussioun (ocree stancile rosii) in zona Luberon si la lanurile interminabile de lavanda!
La final, ne-am oprit la Antibes, o statiune pe Coasta de Azur, unde am stat la Juan-les-Pins, care se invecineaza cu Nisa la est si cu Cannes la vest. Aici plajele au nisip foarte fin, poti sa faci sporturi de apa, iar iubitorii de locuri incarcate de istorie au si ei ce vedea. Nici aici nu am stat la un loc si am vizitat tot ce se putea in jur. Orasul Saint-Raphaël, de unde a plecat Napoleon in exilul sau pe insula Elba mi s-a parut cel mai interesant.
Am mai vizitat zona Grasse si parfumeriile renumite, Fragonard si Molinard, dar si oraselul Eze care mi s-a parut spectaculos!
Ce mi-a placut mai putin in vacanta din Franta
Dupa cum iti spuneam, au fost doua saptamani pline de evenimente, de intalniri cu prietenii, familia, de vizite la tot felul de obiective turistice. A fost frumos, interesant, dar unele lucruri mi-au placut mai putin. Ca de exemplu:
· Nu am gasit locuri unde sa mancam fructe de mare si peste proaspat decat cu greu
· Adesea, serviciile lasa de dorit, desi preturile pe care le cer pentru ele sunt maricele
· In foarte multe locuri abia de te intelegi cu localnicii, pentru ca nu vorbesc doar franceza
· In zonele mai putin turistice, poti sa mori de foame! Poate ca exagerez putin, dar ce vreau sa spun e ca au micul dejun si masa de pranz intre 12.00 – 14.00. Daca ratezi pranzul, pana seara rabzi!
Una peste alta, am vazut multe lucruri, dar nu pot spune ca a fost o vacanta in care sa ma odihnesc. Acum nu mi-a iesit. Poate data viitoare. ☺️
Oricum ma bucur mult ca am petrecut timp cu familia. Asta este cel mai mare casting!
Acum m-am intors la proiectele dragi mie, repetitii pentru spectacole noi de teatru, film de lung metraj si campaniile in care sunt implicata. Gandul insa imi fuge la o noua vacanta, undeva la mare, in Grecia cel mai probabil la inceput de an. Ceva recomandari? Tu unde ai de gand sa mergi in vara asta?
2 thoughts on “Franta: Provence”
Poți sa ne spui de unde sunt rochițele? Sunt foarte frumoase. Cea roșie măcar 😉 pls
Mulțumim frumos că împarți cu noi din frumoasele tale amintiri. Sunteți minunați o familie superbă.