Pentru ca destul de multi oameni m-au intrebat in ultimele zile ce-am mai citit si daca am descoperit vreun roman bun sa le recomand, m-am decis sa-ti vorbesc astazi despre cartile din viata mea. Poate, cine stie, gasesti intre ele vreun titlu care sa te inspire. Nu sunt doar o cititoare de beletristica. E adevarat, cel mai des citesc romane, insa, in functie de perioada prin care trec, interesul meu se indreapta uneori si spre nonfictiune. Mai jos sunt 11 titluri de carti – pe unele le-am citit deja, altele (recomandate de persoane in ale caror gusturi am incredere sau primite cadou) asteapta la rand. Dupa cum poti observa, in lecturile mele a aparut o zona noua de interes. Fetita mea e prezenta si aici .
1. „La ce sa te astepti cand esti insarcinata” de Heidi Murkoff, Arlene Eisenberg si Sandee Hathaway este o carte pe care eu o gasesc foarte utila. Am luat-o pentru ca am aflat ca este considerata „Biblia gravidei”. Si e adevarat, in sensul ca o poti consulta pe tot parcursul sarcinii si chiar si dupa aceea, in primele luni. E structurata sub forma unor intrebari si raspunsuri si se citeste foarte usor. Am fost incantata de ea, pentru ca multe dintre intrebarile din carte mi le-am pus si eu. Foarte utila. Recomand.
2. „The Big Fat Activity Book for Pregnant People” de Jordan Reid si Erin Williams este o carte pe care am primit-o cadou de la Aylin de Craciun :) Este foarte amuzanta si gasesti in ea cam de toate: sfaturi pentru perioada sarcinii, dar cu o abordare amuzanta, un fel de jurnal si carte antistres (in sensul ca este si carte de colorat). Cine are o zi mai imbufnata sigur se va inveseli rasfoind aceasta carte.
3. De Andy Puddicombe, cel care semneaza cartea „The Headspace Guide To…A Mindful Pregnancy” stiam deja. Este fondatorul platformei Headspace de meditatie ghidata și fost calugar budist. Am primit- o in dar de prietena mea Andreea si recunosc ca m-a nimerit perfect ! Oricum meditatia face parte din zona mea de interes si cred ca pentru o femeie insarcinata este important sa isi poata pastra echilibrul interior. Iar cartea lui Puddicombe exact lucrul acesta il face. Contine exercitii pentru mama si partenerul ei care au ca scop eliminarea anxietatii. Sunt de acord cu ce se spune la un moment dat in carte si anume ca un start bun pentru copil incepe cu linistirea mintii mamei.
4. Foarte interesanta, desi nu chiar o lectura usoara, este carte psihiatrului și misticului David Hawkins „Sinele: Realitate si Subiectivitate”. Este vorba, in linii mari, despre esenta constiintei umane, evolutia sa, formarea ego-ului si transcenderea sa prin atingerea iluminarii. Mi se par pasionante subiectele de acest tip!
5. Si oarecum din aceeasi serie, o carte importanta pentru mine este „Esti ceea ce gandesti” de Wayne Dyer. Este fascinanta spiritualitatea orientala si, de cate ori descopar vreun volum cu aceasta tema, nu rezist tentatiei de a-l cumpara. Cartea lui Wayne Dyer este de fapt o interpretare adaptata lumii moderne a Tao Te Ching, scrierea atribuita lui Lao Zi, care a stat la baza taoismului. Esenta cartii este castigarea echilibrului moral si spiritual in lumea noastra atat de agitata. Conform principiului taoist care spune ca atunci „când schimbi felul în care priveşti lucrurile, lucrurile la care te uiţi se schimbă“, cartea lui Dyer chiar acest lucru ne propune – o schimbare a perspectivei.
6. Cred ca am citit aproape toate cartile lui Dalai Lama publicate la noi! Imi place foarte mult stilul in care sunt scrise, abordarea lor extrem de inteligenta, modesta, plina de caldura si dragoste, deschisa spre oameni. „Minte Stiinta. Un dialog intre Orient si Occident“, o carte care contine dialoguri intre Dalai Lama si psihologi de renume, este scrisa in acelasi stil. Mi-a placut pentru ca asaza fata in fata intelepciunea straveche budista si stiinte ale sufletului moderne. Insa, nu pe pozitii de adversitate. Fiecare ar trebui sa invete de la celalalt, pentru ca in felul acesta, noi, toti oamenii vom avea de castigat.
7. Si pentru ca suntem in timpul Postului Pastelui, o carte la care revin din cand in cand pentru ca imi da o incredibila stare de bine este „Cum putem deveni mai buni” de Teofil Paraian. Este o carte despre credinta si bunatate, despre treptele pe care poti urca nu numai catre Dumnezeu, ci si pentru a avea o viata fericita si implinita. Cred ca bunatatea este calitatea cu cea mai mare valoare in universul nostru si daca am cultiva-o mai mult lumea ar fi un loc diferit. De altfel si Dalai Lama spune la fel. Din aceasta cauza tipurile acestea de carti nu se exclud unele pe altele.
8. O carte interesanta si utila pentru cupluri mi se pare „Inteligenta erotica” de Esther Perel, psihoterapeut specializat in terapia de cuplu. Spuneam ca este o carte interesanta pentru ca vorbeste despre lucruri care de obicei sunt ascunse „sub pres”. Ca, de exemplu, despre infiltrarea unor „agenti” nocivi gen plictiseala, rutina in viata de familie. Despre conflictul intre nevoia de apropiere pe care o creeaza dragostea si nevoia de distanta presupusa de pasiune. Am cumparat cartea pentru ca descrierea facuta de The Guardian mi-a starnit curiozitatea: „Principalul lucru pe care Perel vrea sa ni-l spuna este ca o casatorie fericita e, inainte de toate, una sexy”. Sunt de acord!
9. „Cele patruzeci de legi ale iubirii” de Elif Shafak, o carte despre care ti-am mai vorbit, m-a facut sa-mi doresc sa-l citesc pe Rumi. „Oceanul sufletului” este o culegere a scrierilor celebrului poet persan, fabule ce contin meditatii pe diverse teme, de la viata de zi cu zi, pana la spiritualitate si divinitate. Foarte util este faptul ca volumul cuprinde si interpretarea acestor fabule.
10.Un autor pe care-l iubesc mult este Irvin Yalom. Am citit pana acum „Minciuni pe canapea”, „Calaul dragostei” si „Plansul lui Nietzsche”, dar nu apucasem sa citesc „Mama si sensul vietii”, povesti de psihoterapie, cum spune subtitlul cartii. Cartea cuprinde sase povestiri si cred ca am ales s-o citesc acum tocmai pentru ca voi fi la randul meu mama. M-a impresionat mult prima poveste, care este de inspiratie autobiografica. Yalom ne vorbeste despre relatia cu mama sa si despre mame, in general. O surpriza, placuta, recunosc, a fost si povestirea care incheie volumul, „Blestemul pisicii unguresti”, o scriere fantastica, a carei atmosfera m-a dus cu gandul la nuvelele lui Eliade.
11.„Opreste-te putin si priveste in jur. Cum sa fii calm si atent intr-o lume grabita” scrisa de Haemin Sunim este o lectura foarte placuta. Haemin Sunim este calugar budist si profesor universitar care a inceput sa scrie aceasta carte pentru a oferi raspunsuri celor care ii solicitau fel de fel de sfaturi. Cartea te invata cum sa te linistesti intr-o lume agitata, iti deschide ochii sa intelegi ca lumea este de fapt asa cum o percepi, te invata sa te imprietenesti cu emotiile tale. Gasesti in ea sfaturi pentru momentele cand esti abatut sau cand iti cauti chemarea.
Tu ce carte mi-ai recomanda? Ai citit ceva ce ti-a placut mult in ultima vreme?
EN: (google translate)
Because quite a lot of people have asked me in the last few days what I read and if I found a good novel to recommend them, I decided to talk to you today about the books in my life. Maybe, who knows, find some headlines to inspire you. I’m not just a fiction writer. It is true, most of all I read novels, but, depending on the period through which I pass, my interest sometimes goes to nonfiction. Below are 11 book titles – some have already read them, others (recommended by people whose tastes I trust or received a gift) are waiting for. As you can see, in my readings appeared a new area of interest. My daughter is here and here.
1. “What to Expect When You Are Pregnant” by Heidi Murkoff, Arlene Eisenberg and Sandee Hathaway is a book that I find very useful. I took it because I found it to be considered the “pregnant Bible”. And it is true that you can consult it throughout your pregnancy and even afterwards in the first few months. It is structured in the form of questions and answers and reads very easily. I was delighted with it, because many of the questions in the book I asked myself. Very useful. I recommend.
2. “The Big Fat Activity Book for Pregnant People” by Jordan Reid and Erin Williams is a book I received a gift. It is very funny and you find in it all: tips for pregnancy, but with a fun approach, a kind of diary and antistress book (in the sense that it is also a coloring book). Whoever has a more confident day will be invested by looking at this book.
3. By Andy Puddicombe, the one who signed the book “The Headspace Guide To … A Mindful Pregnancy” already knew. He is the founder of the Guided Meditation Headspace platform and former Buddhist monk. So when I saw the book I bought it without thinking. A good investment! However, meditation is part of my area of interest, and I think it’s important for a pregnant woman to keep her inner balance. And Puddicombe’s book exactly does it. It contains exercises for mother and her partner that aim to eliminate anxiety. I agree with what is said at some point in the book, namely that a good start for the child begins with the silence of the mother’s mind.
4. Very interesting, though not easy reading, is the book of psychiatrist and mystic David Hawkins, “Self: Reality and Subjectivity.” It is broadly about the essence of human consciousness, its evolution, the formation of ego and its transcendence through the attainment of enlightenment. I like the topics of this kind!
5. And somewhat of the same series, an important book for me is “You’re Thinking” by Wayne Dyer. Oriental Oriental Spirituality is fascinating and, whenever it discovers any volume on this theme, it does not resist the temptation to buy it. Wayne Dyer’s book is actually an interpretation tailored to the modern world of Tao Te Ching, the writing attributed to Lao Zi, which was the foundation of Taoism. The essence of the book is to gain moral and spiritual balance in our world so agitated. According to the Taoist principle that then “when you change the way you look at things, the things you look at change,” Dyer’s book really proposes a change of perspective.
6. I think I have read almost all the books of the Dalai Lama published with us! I really like the style in which they are written, their extremely intelligent, modest approach, full of warmth and love, open to people. “Lies Science. A dialogue between East and West “, a book that contains dialogues between the Dalai Lama and renowned psychologists, is written in the same style. I liked it because it puts the front of the Buddhist wisdom and the modern soul’s wisdom. positions of adversity. Everyone should learn from each other, because we, all of us, will have to win.
7. And because we are during Easter, a book to come back from time to time to give me an incredible state of well-being is “How Can We Become Better” by the Archimandrite Teofil Paraian. It is a book of faith and kindness, about steps that you can climb not only to God, but also to have a happy and fulfilled life. I think that goodness is the quality with the highest value in our universe and if we cultivated it more the world would be a different place. The Dalai Lama also says the same. Because of this, these types of books are not excluded from each other.
8. An interesting and useful book for couples seems “Erotic Intelligence” by Esther Perel, a psychotherapist specialized in couple therapy. I said it is an interesting book because it talks about things that are usually hidden under the press. Like, for example, about the infiltration of blatant “agents” like boredom, routine into family life. About the conflict between the need for proximity that love creates and the need for a distance of passion. I bought the book because The Guardian’s description gave me the curiosity: “The main thing that Perel wants to tell us is that a happy marriage is, above all, a sexy one.” I agree! J
9. “The 40 Laws of Love” by Elif Shafak, a book I’ve talked to you about, made me want to read Rumi. “Ocean of the Soul” is a collection of the writings of the famous Persian poet, fables containing meditations on various themes, from everyday life to spirituality and divinity. It is very useful that the volume also includes the interpretation of these fables.
10. An author I love is Irvin Yalom. I have read so far “Lies on the Couch”, “The Cage of Love” and “Nietzsche’s Plan,” but I did not get to read “Mother and the meaning of life”, psychotherapeutic stories, as the book’s subtitle says. The book contains six stories and I think I chose to read it right now just because I will be my mother. I was impressed with the first story, which is autobiographical inspiration. Yalom talks about the relationship with his mother and mothers in general. A pleasant surprise, I admit, was the story that ends the volume, The Curse of the Hungarian Cat, a fantastic writing, whose atmosphere made me think of Eliade’s short stories.
11. “Stop a little and look around. How to be calm and attentive in a hurried world “written by Haemin Sunim is a very good reading. Haemin Sunim is a Buddhist monk and a university professor who began writing this book to provide answers to those who asked him for some sort of advice. The book teaches you how to calm yourself in a turbulent world, opens your eyes to understand that the world is actually the way you perceive it, teaches you to make friends with your emotions. Find her tips for moments when you are abusive or when you are looking for a call.
What book do you recommend? Have you read anything you liked a lot lately?
8 thoughts on “Jurnal de sarcina: Ce citesc in perioada asta”
Felicitări pentru minunea de omuşor adus! Si eu ma pregătesc temeinic pentru noul rol (de cativa ani :D) dar acum sunt sigura ca a venit momentul potrivit.
Iti recomand cu mult drag Cele noua trepte – Daniel Meurois, Anne Givaudan. Este o minunăție cartea asta. Si de asemenea m-a impresionat profund Amintiri din rai – Wayne W. Dyer, Dee Garnes.
Chiar daca deja ai depasit cele 9 trepte, cu siguranta aceasta lectura va contribui la legatura ta si a Ritei.
Iti doresc spor in toate si iti trimit multa iubire
Am nascut de curand si in timpul sarcinii pe citit o multime de carti. Dintre toate recomand cu toata inima MAMA SI Copilul de Emil Capraru si Herta Capraru de la editura medicala. Din pacate nu prea sunt cu cartile motivationale prefer sa citesc autobiografii sau viata unui sfant. Sarcina usoara si programeaza-ti cat mai ai timp o sesiune foto pentru tine si burtica. Eu până să o fac am născut.
❤ Irvin Yalom. Acum citesc ” Calatoria catre sine”. De ceva timp am redescoperit placerea de a citi. Multumesc pentru recomandari. O zi frumoasa!
Buna, Laura! Foarte faine cartile pe care le-ai ales:) Mie imi plac foarte mult cartile lui Hawkins, insa intr- adevar sunt foarte greu de citit. Cea mai accesibila si care mi-a placut foarte mult e “Calea renuntarii” si o alta carte faina de la el e “Putere vs forta”. Legat de inteligenta erotica, autoarea cartii are multe filmulete interesante pe youtube si de la conferinte si anul acesta si-a lansat a doua carte. Eu momentan citesc “Curajul de a fi vulnerabil” de Brene Brown si imi place ca scrie intr-un stil accesibil si furnizeaza informatii noi despre rusine, ce e rusinea, care e diferenta intre rusine si umilina, cum se manifesta rusine la femei si la barbati:). Cartea mea preferata e “Un pamant nou” de Tolle:), ti-o recomand.
Buna Laura!Sunt si eu insarcinata,cu o luna mai mare ca tine.😉
Am tot citit si eu multe carti,dar pur si simplu nu am gasit prima carte “La ce sa te astepti cand esti insarcinata”.Imi poti spune te rog de unde ai luat-o?Multumesc frumoa si sarcina usoara!😊
Buna. Stiu ce spui…din pacate nu mai este in comert in limba romana. Eu am primit-o in dar de la editura Curtea Veche. Oricum aplicatia “What to expect” este destul de asemanatoare si utila :)
Multumesc frumos!!!😊😘
Buna. Tocmai am cumparat aceasta carte de la Carturesti.