Spre deosebire de sarcina cu Rita, cand nasterea, desi a venit la vremea potrivita, parca tot m-a luat prin surprindere, acum lucrurile stau cu totul altfel. I-am pregatit surioarei mai mici un loc in camera Ritei, dar si unul in dormitorul nostru, despre care vreau sa-ti povestesc azi. Nu-mi mai fac iluzii, ca prima data, ca de la maternitate vin cu copilul acasa si il duc direct in camera lui. Am trecut o data prin experienta asta si mi-am dat seama ca, daca vrei sa alaptezi, o astfel de naveta, de cateva ori pe noapte, devine obositoare.
Insa, chiar daca am conceput un spatiu in dormitorul nostru pentru cea mica, nu l-am reamenajat, ci am integrat firesc noile lucruri, astfel incat sa se potriveasca cu designul camerei. De fapt, chiar asta este ideea noastra: o primim pe surioara Ritei si fiica noastra mai mica cu dragoste, cu bratele si inimile deschise in familia pe care a ales-o. Si totodata ii aratam valorile noastra, lucrurile in care credem si pe care le iubim – portul national, natura, traditiile, credinta. Iar zona pe care am amenajat-o in camera noastra pentru cea mica vorbeste despre toate acestea. Bineinteles, am aproape de mine si obiectele care imi vor fi necesare, un dulap cu hainele ei – o parte noi, o parte de la Rita – fotoliu de alaptat, pe care nu stiu daca il voi folosi, dar poate ii va trebui lui Cosmin. Intram iar in etapa cand eu alaptez copilul, iar apoi Cosmin o ia in brate si o bate pe spate sa elimine aerul, sa o ferim de colici. I-am mai luat un cosulet, sa se simta in siguranta, asternuturi din bumbac, body-uri, scutece si alte lucruri de stricta necesitate, nu foarte multe. Acestea sunt obiecte utile, de care ne folosim, dar cele cu adevarat importante sunt cele cu valoare de simbol, care au un corespondent in mintile si inimile noastre. Acelea vreau sa fie din abundenta.
Spre exemplu, patutul a fost ales astfel incat sa aiba designul unui leagan traditional, asa cum se gasea la bunicii de demult, in fiecare casa cu prunc. Avem si unul foarte vechi de acest gen, la casa noastra din Maramures, pe care o renovam acum. Vom reconditiona si patutul, pentru ca e foarte frumos, dar il vom pastra pentru acolo.
Patutul pe care l-am cumparat pentru Vera de la Concept Kids, Adinish este o reinterpretare a celui traditional, care se potriveste foarte bine cu camera noastra. Are saltea antireflux, foarte importanta pentru nou-nascuti, se poate legana, dar si bloca. Iar sentimentul de traditional este atat de puternic incat ma si vad langa cea mica, leganand-o si cantandu-i: „Nani-nani, copilita,/Draga mamei garofita,/Ca mama te-a legana/Si pe fata te-a spala/Cu apa de la izvoare/Ca sa fii rupta din soare/Sa fii nalta, trestioara,/Alba ca o lacramioara,/Blanda ca o turturea/Si frumoasa ca o stea!”. :)
Buchetelul de busuioc invelit in dantela sta de obicei langa iile noastre. Acum, l-am pus la baldachinul ei si nu intamplator. Este o parte din buchetul meu de mireasa, care ma duce cu gandul la nuntile vechi de la tara, asa cum a fost si nunta noastra traditionala din Ardeal, cu atat ma mult cu cat Vera s-a nascut de sf Maria, cand aniversam si noi 5 ani de la nunta tradionala. Atmosfera camerei mai duce cu gandul la copilarie fireasca si frumoasa, petrecuta in locuri cu valori puternice si sanatoase: „Ca mama te-a legana/ Si mama te-a cauta/ Ca pe-o floare dragalasa,/ Ca pe-un ingerel in fasa”.
Am cules pentru cea mica mai multe buchete de flori, pe care le-am uscat. Si fiecare dintre ele are o semnificatie aparte. Busuiocul este planta sacra, care ne apara de rele, dar si un simbol al dragostei. Despre salvie se spune ca este floarea binecuvantata de sfanta Maria si planta sanatatii, iar menta simbolizeaza ospitalitatea si prietenia. Buchetul de cimbru vorbeste despre dragostea de viata si pretuirea fiecarei clipe. In acest fel vrem sa ne primim fiica cea mica: ii dorim sa fie sub protectie divina, sa fie sanatoasa si pazita de rele si ii mai vorbim despre dragostea noastra, dragoste de oamenii pe care ni i-a daruit Dumnezeu si dragoste de viata. Iar pentru ca gandurile noastre bune sa fie mai explicite, le-am scris si le-am pus intr-un bol. Evident, nu le va citi vreo cativa ani, dar le va simti. Eu cred in povesti si de altfel, asta mi-am dorit pentru Vera – un loc de poveste si un loc in povestea noastra.
Mai jos gasesti si link-urile cu obiectele pe care le vezi in fotografii, toate de la Adinish, in cazul in care vrei mai multe informatii despre ele:
Born Copenhagen Babynest – Flora este foarte practic, pentru ca salteaua se scoate cu usurinta si are si o protectie de rezerva, rezistenta la apa, daca saliveaza copilul sau cine stie ce se mai intampla
De baldachinul Filibabba m-am indragostit din prima clipa cand l-am vazut. Te duce cu gandul la vechea panza traditionala, la ie sau, cel putin, asa mi se pare mie.
Lenjeria de pat Flora e moale, placuta la atingere, foarte rezistenta si 100% bumbac organic – exact ce trebuie pentru bebelusi
Iata si patutul Kid’s Concept despre care ti-am vorbit. Este din bambus lacuit, rezistent la apa si intr-un stil minimalist care aduce atat de bine cu leaganul traditional romanesc.
Pentru patut, am luat si o aparatoare laterala, din panza si bumbac.
Am mai luat cateva museline din bumbac, moi, placute pe piele, servetele umede din bumbac si o perna pentru alaptat foarte practica – de-asta spuneam ca nu stiu daca voi folosi fotoliul.
Am luat si cateva lucruri pentru baie si igiena: set de 3 periute de dinti, care pot fi folosite si de bebelusi, un set de ingrijirea unghiilor special conceput pentru nou-nascuti, o perie din par natural si pieptene.
Am luat si cateva lucruri de imbracat: body-uri Tropical Blush, 100% din bumbac organic, altele model Tropical Summer, care te duc cu gandul la vacanta, niste body-uri Kimono simpatice si o paturica de infasat din bumbac organic. Iar pentru vreme mai racoroasa, am luat setul Aden + Anais, cu patura si caciula din tricot, foarte moi si placute.
Ghirlandele crosetate sunt de pe site-ul www.miaki.ro
Fotoliul de alaptat este de pe www.bebebrands.ro
Si cum intotdeauna trebuie si ceva de suflet, nu am rezistat la Prima carte a bebelusului, sa o umplem cu amintiri frumoase, pe care sa le rasfoiasca cea mica atunci cand va fi mare!
P.s: Florile nu sunt in camera cand este Vera, le-a asezat cu maiestrie, special pentru aceste imagini, prietena mea, Andreea Banita!
2 thoughts on “Locul Verei in camera noastra”
Foarte frumos, gingaș și natural!
Eu aș dori să te întreb de unde e lenjeria de pe patul vostru?
Să fiți toți patru sănătoși și fericiți!🤗
Buna Laura,
Felicitari pentru Vera! Sa ai putere si echilibru!
Eu am o intrebare mai banala, care nu se prea integreaza cu frumusetea momentului prin care treci, insa sper ca o sa gasesti putin timp sa imi raspunzi:)
Dulapul alb din camera, este facut la comanda? Cu ce firma ai colaborat?
Multumesc frumos
Anca