Am scris articolul de mai jos in urma cu cateva luni insa nu am apucat sa-l postez. Sper sa le fie de folos mamicilor care se afla in prag de difersificare. Acum Vera mananca cam tot ce mancam noi, doar ca inca evitam sarea, zaharul si mancarurile picante.
Astazi a fost zi de gatit pentru Vera – piureuri pentru diversificare din legume variate si carne de vita sau curcan. Cum ti-am mai povestit si altadata, cand gatesc piureuri pentru bebelusi, nu fac doar pentru o singura zi. Prepar mai multe combinatii de legume si carne, dupa cum consider ca are nevoie sau ce stiu ca ii place copilului, iar surplusul il pun la congelator. E o metoda foarte practica, pentru ca, daca trebuie sa plec de-acasa o ora, doua, stau fara grija mancarii ei. Trebuie doar scoasa din congelator si incalzita. Fac portii mici, dar variate, pentru ca e important sa manance legume diferite, fiecare cu aportul ei de nutrienti. Iata ce i-am gatit Verei pentru saptamana asta.
Luni
Piure din sparanghel, mazare, morcov, vita, telina, patrunjel
Cu gustul lui neutru, sparanghelul e o leguma pe care copiii mei au acceptat-o usor. L-am introdus in piureuri pentru ca e bogat in antioxidanti, care ajuta la cresterea imunitatii. Are si foarte multe vitamine si minerale, printre care calciu, bun in perioada cand le ies dintii. Ca sa-l prepar am pus carnea de vita la fiert, iar legumele le-am gatit la abur. Apoi, le-am maruntit cu blenderul pe toate si am mai diluat cu zeama de supa.
Marti
Piure din cartof dulce, piept de curcan, telina, ardei rosu, sfecla rosie
La fel ca Rita si Vera se impaca bine cu gustul de cartof dulce. E o leguma hranitoare, cu multe fibre si se digera usor. E excelent in caz de constipatie la cei mici, pentru ca rezolva imediat problema. Ca sa fac piureul acesta am fiert carnea si cartoful dulce separat, iar restul legumelor le-am preparat la abur. Apoi le-am mixat si masa a fost gata!
Miercuri
Piure din stevie, spanac, carne de vita, mazare, morcov, patrunjel
Am convingerea ca anotompul trebuie sa se refecte si in ce punem in farfurie, asa ca unul dintre piureurile de saptamana asta are ca ingrediente principale stevia si spanacul. Stevia e putin acrisoara, asa ca nu pun foarte multe frunze, dar are o consistenta cremoasa si e gustoasa. E bogata in vitamina C buna pentru imunitate, are vitamina A, calciu, magneziu si fier, ca si spanacul. Ca sa prepar piureul fierb carnea de vita, legumele le gatesc la abur, apoi mixez totul. Iar daca vreau sa-l subtiez, adaug un pic de zeama de supa.
Joi
Piure din fasole pastai, morcovi, piept de curcan, dovlecel si telina
Acesta este un piure foarte usor de digerat si gustos. Stiu din povestile prietenelor si ale medicului ca unii copii pot avea probleme cu telina, dar nu a fost cazul fetelor mele. Mie mi se pare ca are un gust foarte bun si o folosesc si in retetele pentru noi, adultii, in combinatie cu ceapa – la sos pentru spaghete bologneze, spre exemplu. Telina contine acid folic, ajuta digestia si e buna pentru sistemul imunitar. Am citit undeva ca ar preveni si raceala. În plus, are multe vitamine din grupul B, ca si fasolea verde, de altfel. Aceasta este o reteta pe care o poti prepara exclusiv la abur, apoi mixezi toate ingredientele cu blenderul.
Vineri
Piure din cartof dulce, broccoli, ardei rosu, piept curcan, morcov, patrunjel
Broccoli e un tip de leguma care starneste in general reactii extreme – unii copii nu o suporta deloc, altora le place in mod deosebit. Pentru ca nici in familia mea nu e primit cu cine stie ce entuziasm, „camuflez” broccoli cu cartof dulce, ardei, pătrunjel și gustul dulce de morcov. Nu vreau sa-l exclud din piureuri, pentru ca e un aliment super sanatos. Contine multa vitamina C, zinc si seleniu, asadar e tot ce trebuie pentru imunitate puternica. Ca sa-l prepari, gateste ingredientele la abur ca sa-si pastreze nutrientii, apoi mixeaza-le la blender.
Sambata
Piure din carne de vita, cartof, sfecla rosie
Este un piure care place in general bebelusilor, pentru ca are gustul dulce, specific sfeclei. Poti sa o tai felii si sa o gatesti la abur, dar va dura sau sa o fierbi intreaga. Eu asa am procedat. Mixezi apoi la blender toate ingredientele si subtiezi cat crezi ca e necesar cu supa de legume. Sfecla e foarte sanatoasa. Are multe fibre, asadar e recomandata pentru prevenirea constipatiei si contine mult calciu, magneziu și fier. E bogata si in acid folic, care ajuta copiii sa se dezvolte frumos.
Duminica
Piure din conopida, spanac, patrunjel, morcov, ardei rosu, vita
Cand gatesc pentru copii, imi place sa ma gandesc la ce contine fiecare ingredient si cum ii poate sustine sanatatea. Asa ca la piureul de duminica am pus carne de vita pentru ca e sursa importanta de proteine, care sunt „caramizile” organismului. Am adaugat patrunjel – energizant, plin de vitamina C si calciu – si morcov, bogat in antioxidanti. Aleg ardeiul rosu pentru acid folic si spanacul pentru fier. Conopida, cu multa vitamina A pentru ochi sanatosi e vedeta piureului alaturi de morcov, care creste imunitatea si rezistenta la infectii.
Cred ca daca le spunem copiilor de mici cum ii ajuta alimentele – bineinteles, adaptat intelegerii lor – le formam gustul pentru viata sanatoasa. Pentru ca atunci cand vor alege singuri ce sa puna in farfurie sa se indrepte spre ce le foloseste.
Daca doresti poti comanda si volumul “Papa Tot” in care gasesti o multime de retete atat pentru perioada diversificarii cat si pentru copilasii ceva mai mari, de pe ste 1 ani. Il gasesti aici sau la librariile din tara!
Tu cum procedezi daca bebelusului tau nu-i place un anumit ingredient din piure si totusi nu vrei sa renunti la el?
Vesela este de la Adinish :)
3 thoughts on “Meniu Vera pentru 1 saptamana si proviziile (diversificare)”
Buna Laura, cat pastrezi piureul la congelator? Multumesc frumos
Poti sa ne spui cum incalzesti pungutele?:)
EU le scot din congelator cu o seara inainte si le las in frigider cand vine ora mesei le incalzesc intro cr8aticioara .