Nu am mai trait asa emotii de cand ma stiu. Ti-am povestit ca urmeaza detalierea episodului “Nunta cu traditii” si ca tot ce s-a intamplat la Bala a fost dincolo de ce mi-as fi putut imagina. Totul a inceput in urma cu doi ani, cand de Paste, stateam cu Georgiana pe terasa casei la un ceai povestind despre cum incet, incet se pierd traditiile romanesti. Ne-am amintit de cum era cand eram micute, cum se respectau toate traditiile la fiecare sarbatoare. Ii povestisem atunci ca mi-as dori o nunta cu traditii, tocmai pentru ca vreau ca in acea zi importanta sa retraiesc momentele emotionante din copilarie, cand nu ratam nici o nunta din satul ardelenesc al copilariei mele, Coslariu.
Dupa doi ani, la aceeasi masa, imediat dupa ce i-au plecat musafirii, I-am anuntat (pe ea si pe sotul ei, Steve) ca urmeaza sa ne casatorim… vara asta. Nu pot sa iti descriu in cuvinte bucuria din ochii ei copilarosi si binecuvantarile primite de la Steve. Erau parte din povestea noastra si i-am simtit cu totul langa noi.
Georgiana este hair si make-up artist (unul dintre cei mai buni cu care am lucrat vreodata) si locuieste la Londra. M-a sunat cu putin timp inainte de revenirea in tara, sa ma intrebe daca nu as vrea sa ma aranjeze pentru nunta, lucru pe care mi l-as fi dorit doar ca nu apucasem sa ii spun. Evident ca m-am bucurat nespus si asa a venit si ideea mareata de a organiza gatitul miresei, la Bala, in hambar. :)
Din acel moment totul s-a legat. De la Georgiana care a organizat totul impreuna cu primarita comunei Bala, Mariana Vlad si pana la sateni, copii, dansatori, staroste. Acesta a fost practic cadoul pentru mine si pentru Cosmin din partea familiei Teers si a comunitatii Bala, oameni cu suflet mare care au reusit sa-mi sarbatoareasca ziua nuntii in cel mai valoros mod cu putinta. Sunt recunoscatoare familiei mele pentru ca am fost crescuta in spirit traditional, pentru ca sunt convinsa ca traditiile reprezinta cel mai mare tezaur al nostru.
Povestea noastra ar putea incepe cu “A fost odata ca niciodata, ca de n-ar fi nu s-ar povesti”…
La nunta noastra am avut staroste – cel care a condus toata ceremonia – Ioan Ungur, din comuna Bala (jud. Mures), s-a ocupat de 206 nunti. Insa de mai bine de 10 ani nu mai facuse nicio nunta in stil traditional! Acum intelegi de ce am ales acest tip de ceremonie? Pentru ca as vrea ca toate aceste obiceiuri frumoase sa nu fie uitate!
Cu o zi inainte de nunta, portile de la casa miresei sunt impodobite cu doua coronite din frunze de alun si iedera, baloane si ornamente din hartie creponata si toti oaspetii sunt intampinati cu urarea de “Bine ati venit!” scrisa pe o tablita care este prinsa intre cele doua coronite.
Intrarea in curtea miresei nu se face oricum, ci prin negociere – de asta s-a ocupat starostele Ioan Ungur, care a aruncat peste poarta o punga de monede. Aceasta se face pentru a arata bogatia mirelui, iar principalii “beneficiari” au fost copiii, care au adunat bucurosi banutii! Doua chiuitoare asteptau alaiul mirelui, cu cate o sticla cu tuica, impodobita cu flori in mana si chiuiau:”Dragu mi de dumneavoastra, c’ati venit la casa noastra, ca de cand sunteti pe drum am facut jinarsu bun, si de cand sunteti pe cale v-am facut jinarsu tare, jinarsu-i cu săcăre’ sa traiasca cine’o be’ ” “Mire, mire dragu nost’, daca tu mireasa vrei, sa ne dai vre-o cativa lei, si de vrei s’ajungi la ea si pe noi nii saruta, pe obraz de doua ori, c-avem camsa cu flori si asa-i la noi in sat, mireasa-i de cumparat”
Ca sa treaca de ele, s-a purtat o alta negociere – chiuitoarele au fost platite de “nanasi” cu bani si cu cate un sarut de la Cosmin ☺ si astfel a fost lasat sa intre la mine. Vezi ce greu se ajungea? ☺
Cand mirele a intrat in casa, l-am asteptat in “casa de inainte”, care este folosita doar la evenimente speciale. Am fost foarte emotionata in momentul in care l-am vazut insotit de staroste, nasi, invitati. Eu i-am oferit floarea pe care a purtat-o in piept, iar el, buchetul de mireasa. In curtea casei au ramas tinerii imbracati in costume populare – un alai vesel si zgomotos, care mi-a iesit inainte cu chiuituri specifice obiceiului de nunta din Bala: “Gata-te mireasa bine, ca noi venim dupa tine cu mandrete de nanasi si cu mandrii ceterasi!” ☺ Asta a fost una dintre ele!
Prin vocea starostelui am fost indemnata sa-mi iau ramas bun de la cei dragi, dar si sa le cer binecuvantarea pentru casatorie. A fost un moment foarte emotionant! Apoi toata lumea a rostit “Tatal nostru”, ca sa avem noroc pe drum si apoi a cantat “Multi ani traiasca!”. Il tineam pe Cosmin strans de mana, si simteam cum imi curg lacrimile pe obraz. M-au emotionat vorbele starostelui deloc straine de mine. Le stiam pe de rost inca de mica, iar apoi rugaciunea care are o insemnatate si o incarcatura spirituala deosebita.
Dupa ce am iesit din casa, am fost intampinati cu aplauze de multimea adunata sa vada nunta. In curte, s-au incins jocuri traditionale dansate atat de dansatori cat si de noi.
Apoi, cei veniti dupa mireasa sunt pusi la masa doarece au venit din departare. Ei sunt serviti cu mancaruri traditionale precum paine de casa, cocă cu branza si varza, cozonac, prajituri de casa, fructe, platouri cu urdă, caş, slănină, rosii, ardei, castraveti (toate din gospodarie) precum si cu bauturi ca limoanda, vin, sampanie si nelipsitul jinars de prune (tuica).
Lumea din sat, venita sa vada nunta, conform traditiei este servita cu prajitura si tuica, in drum.
Dupa ce chiuitoarele ne-au urat de bine si au aruncat peste noi cu grau pentru belsug si ne-au stropit cu apa cu ajutorul unui manunchi din busuioc, iedera si floare de muscata,”Noi cu apa va stropim, numa bine va dorim, va stropim cu busuioc, s’aveti in lume noroc”, am pornit cu totii la drum!
“Floricia de alun, Doamne ajuta-ne la drum, floricica de pe vale, Doamne ajuta-ne la cale!”
“Vai de mine ce de om, parc’o inflorit un pom, si noi suntem o gramada, parca am iesit din lada”.
“Mire mire fi voios, c-ai ales ce’o fost frumos, fi mireasa bucuroasa, mirele-i de vita aleasa, foaie verde busuioc, deie-va Domnul noroc.”
In drum spre Tg. Mures, drumul ne-a fost legat de copii cu o sfoara impodobita cu flori, alaiul se opreste iar nasul este obligat sa plateasca copii, dupa negociere. :)
Si iata cum am retarit fiecare moment in parte exact ca pe vremea copilariei mele. Intotdeauna mi-am dorit o nunta cu traditii si iata ca mi s-a indeplinit visul, cu ajutorul celor care mi-au daruit acest cadou unic.
Mi-am dorit mult sa detaliez acest episod important din viata mea. As vrea ca tot romanul sa citeasca randurile de mai sus, sa incerce sa pastreze in viata lui macar o particica din traditiile care ne fac oamenii de azi.
Vreau sa-i multumesc prietenei mele Georgiana si sotului ei Steve pentru ca sunt atat de buni, calzi, iubitori, primaritei din Bala, Mariana Vlad, ca s-a ocupat ca aceasta zi importanta din viata noastra sa fie idilica, emotionanta, autentica. Multumesc starostelui Ioan Ungur, care si-a dedicat timpul pentru a ne bucura noua sufletele, multumesc ansamblului de dansuri “Flori de pe campie” si instructorilor Raluca Faghiura si Larisa Trifan, pentru dansurile traditionale (“De-a lugul”, “Fecioresc”, “Invartita” incheiat cu o hora moldoveneasca si una ardeleneasca) acompaniati de instrumentisti profesionisti: Alex Cochisa-vioara, Florin Cochisa-saxofon si Remus Faghiura-acordeon. Multumesc chiuitoarelor, care ne-au inveselit petrecerea de nunta cu strigaturi vechi de sute de ani, Maria Santean Faghiura si Mariana Mihutiu.
Sunt binecuvantata si ii multumesc bunului Dumnezeu pentru viata frumoasa, pentru familia din care provin si pentru familia in care tocmai am intrat, pentru norocul de a avea langa mine barbatul care ma face fericita zi de zi, pentru ca m-a lasat sa exist pe pamant romanesc, cel mai iubit cu putinta! Multumesc!
44 thoughts on “Nunta: Bala (Traditii din Ardeal)”
Ce frumos! O nunta care ne inspira!
Am recitit frumoasele randuri scrise de tine cu emitie si lacrimi in ochi…reusesti sa transmiti emotii si un sentiment de liniste sufleteasca.Bucuria mea mare este ca am avut norocul sa fiu si eu acolo si sa ajut la pregatirea nunții tale (santem finutii Georgianei ) am facut o cu mare drag .Vreau doar sa te felicit pentru ceea ce esti,si va asteptam cu drag la Bala))sunteti deosebiți amîndoi sa va dea bunul dumnezeu viața frumoasa si plina de iubire!
Iti multumim Steluta pentru tot! Va pupam cu drag si asteptam revederea!
Fericirea sa va insoteasca toata viata..@
Ma bucur sa revad poze din acea zi de poveste, memorabila pentru tine si Cosmin sotul tau, dar la fel de neuitat si pentru noi! Pentru mine a fost o onoare sa pot participa la organizarea minunatului eveniment alaturi de matusa mea Georgiana Teers, mama mea Mariana Mihutiu (chiuitoare), Maria Santean Faghiura (chiuitoare) , bunica mea Panca Rafila, matusi, unchi, verisori, primarul din Bala Mariana Vlad dar si alaturi de alti oameni minunati, sateni ai comunei Bala! Va dorim tot binele din lume si va imbratisam cu drag! Va iubim!! :) :*
Ce traditii frumoase!!
Foarte frumos! Asa ceva mai rar vezi,in ziua de astăzi. Va doresc din tot sufletul multa fericire,iubire si casa de piatră!
Iti multumesc, Bianca! :)
Laura, nu prea înțeleg de ce nu ai făcut nunta în Moldova. Tu ești moldoveanca nu ardeleanca. Nu ca ar conta de unde suntem…..
Eu sunt nascuta la Iasi, dar parintii mei si trei dintre bunici sunt din Ardeal. Bunicul meu de pe tata, era basarbean dar traia in Ardeal, pana cand a fost “mutat” la Iasi drept profesor universitar de limba latina. Asa am ajuns eu moldoveanca. Toate rudele mele sunt insa din Ardeal, acolo am copilarit si Cosmin este tot ardelean. :)
Casa de piatra , multa sanatate si noroc …am citit despre nunta voastra inlacrimat …acolo am copilarit ,acolo am crescut si acolo o sa ma intorc negresit …la Bala ….felicitari
Mi-au dat lacrimile cand am citit randurile scrise de tine,pentru ca si eu sunt din Ardeal si imi plac obiceiurile.Vreau sa am la nunta mea staroste, desi mereu plang la partea cu “Ia-ti mireasa ziua buna”.Ai fost simpla si superba! Casa de piatra si multa fericire in viata voastra !
Draga Laura,
M-ai facut sa plang in adevaratul sens al cuvantului. Mi-am adus aminte de copilaria frumoasa in satul bunicilor . La Cluj, erau aceleasi obiceiuri nemaipomenite care din pacate se pierd.
Dumnezeu sa-ti dea sanatate si tot ce e mai bun in lume, iar viitorilor tai copii Dumnezeu sa le dea Sanatate, Minte si Noroc pe lume. (Urarea bunicii sotului meu, femeie fara carte dar foarte inteleapta.)
Bunicii, binecuvantarea noastra! :)
Si eu am fost la o nunta in Ardeal si mi-am adus aminte cum ai povestit tu.Foarte frumos!!!
Buna,Laura!superbe traditii in acea zona..eu sunt din Dambovita si am avut nunta in luna iunie a acestui an..am avut tema traditionala si am urmat toate traditiile,gen caratul apei,impodobitul bradului etc…nici la mine nu se mai pastreaza traditiile si vreau sa spun k toata lumea a ramas placut surprinsa k le am respectat!Casa de piatra si multa fericire:)
Tradițiile se tot pierd și vin alea din occident, lumea nu își dă seama acum ce pierde.
Foarte frumos si emotionant !!! Mi-au dat lacrimile in timp ce citeam postarea. M-am vazut din nou copil,….mi-am amintit de nuntile din copilaria mea,mai ales ca m-am nascut la tara in jud Mures.Exact ,aceleasi obiceiuri erau si la noi,asa cum le-ai povestit tu Laura .,venea tot satul sa vada nunta….mai ales mireasa !!!!!Felicitari si sa ai o casnicie fericita si binecuvantata de D-zeu.
Traditiile pe care le-ai impartasit cu noi in aceasta postare nu imi sunt deloc straine, bunicii mei locuiesc foarte aproape de casa unde ai avut nunta si stiu ce mult inseamna pentru ei sa aiba un eveniment important (pregatirile trebuie facute “ca la carte”). Felicitari pentru aceasta frumoasa idee!!!
Sincere felicitari! O nunta cu traditii e cea mai frumoasa. Casa de piatra si numai bucurii! :-)
Draga Laura, te felicit pt alegerea pe care ai facut-o, traditiile intr-adevar nu trebuiesc pierdute. Eu sunt din Hirlau, oraselul mic de langa Maxut unde este conacul Polizu. In 2 ani am sa fac si eu nunta si ma gandeam sa fie ceva simplu, fara traditii, insa citind acum articolul tau, mi-am cam schimbat alegerea. M-a emotionat pana la lacrimi tot ce am citit, mi-am dat seama ca ador traditiile si ca pentru asta, am sa aleg pentru nunta si traditiile. Multumesc, esti o inspiratie! Va doresc o viata minunata impreuna! :)
Superb, Laura. Ca si tine participam la nuntile din sat cand eram micuta, insa astazi traditia s-a pierdut si la fel si emotiile pe care o astfel de nunta le aducea,
Iti doresc multa fericire si tot ce e mai bun!
Sunt atat de emotionata si atat de mandra de tine… ai facut o nunta de poveste, doar ca o poveste cu adevarat romaneasca. Ador ospitalitatea specifica nuntilor de la tara,parca e o sarbatoare mare,iar satenii care nu participa la nunta, ies macar in intampinarea nuntii salutand si urand toate bune mirilor. Cel mai mult ador batranelele care vin cu basmalutele lor de sarbatoare pe cap si hainutele lor pe care le tin in odaia de buna si le folosesc la zile mari. Am vazut cazuri cand erau judecate pentru tinutele lor, motivul fiind ca strica pozele si atmosfera de lux a unei nunti. Tu ai evidentiat aceste lucruri si de aceea tin sa te felicit !
Bala nu este chiar aproape de Coslariu. Cum ai ales aceasta locatia (care e minunata)? Nu a fost greu cu transportul persoanelor? Era o curiozitate. Multe felicitari si sa fii mereu fericita cum esti in pozele astea. Sau mai mult! :)
Nu este aproape, dar traditiile sunt la fel, fiind vorba de Ardeal. Au fost doar o parte din invitati prezenti. Familia, nasii si prietenii si nu a fost complicat pentru ca am mers toti cu masinile. :)
Prea frumos , prea ca la tara :) , felicitari laura si casnicie fericita iti doresc :*
Oh, Doamne!
NU ai idee, Laura cat de tare ne-a parut rau ca nu am participat si la nunta de la Tg. Mures. La ora 12.00 pe 15 august am vrut sa intram in masina si sa plecam insa era prea tarziu. Vorbisem deja cu Ligia si nunta incepuse.
Insa si la Polizu a fost o nunta la superlativ de eleganta si la ștaif facuta. Ssa cum am mai spus si pe FB, ne-am simtit undeva in spatele ecranelor, iar pentru asta va multumim.
Cred ca ati avut o nunta de vis asa cum ati meritat.
Ce frumos ca povestile noastre cu Ilene Cosânzene si Feți Frumoși se adeversc din cand in cand!
Sa fie intr-un ceas bun acest pas in viata si sa aveti buna paza de la Dumnezeu!
O imbratisare de la Eliza si Nixon.
Am rămas fără cuvinte, frumos şi emoţionant, mi-am adus aminte de copilărie, de nunţile din localitatea mea, de momentul când sa căsătorit verişorul meu iar părinţii mei au fost naşi. Sunt din Republica Moldova dar din păcate şi la noi tare sau mai modernizat tradiţiile. Vă urez viaţă cu dulceaţă şi să vă binecuvânteze bunul dumnezeu şi cu copilaşi
Superba nunta, chiar m-a emotionat!
Felicitari pentru casnicie, felicitari ca inca pastrezi traditiile romanesti…din pacate incet incet se duc aceste obiceiuri minunate si sunt inlocuite cu ceva ce nu ne apartine, nu ne defineste.
Si eu sunt mandra ca sunt romanca si ma bucur ca sa vad ca mai exista astfel de oameni.
Divin!!! Mi- au dat lacrimile cand am citit randurile de mai sus.Sunt amintiri frumoase care vor dainuii!Si noi am ales sa facem nunta in varf de munte in port popular.Felicitari!!! Va dorim o viata in doi pline de experiente minunate!:)
Cred ca a fost de vis! Intoarcerea la radacina, ce poate fi mai frumos…:)
Laura, trebuie sa recunosc ca esti o adevarata inspiratie. Ma bucur nespus ca ai ales sa pastrezi traditiile romanesti cu ocazia unui eveniment atat de important din viata ta. Ar trebui sa incercam sa pastram aceste traditii pentru ca ele reprezinta ceea ce ne defineste ca si popor si este pacat sa se piarda in timp…Iti doresc o viata minunata si mult succes si impliniri in tot ceea ce faci :-)
Iti multumim, Ileana!
Draga Laura, m-ai emotionat asa de tare, nu ma pot opri din plans; sotul meu e din Urziceni ( unde si locuim acum ) dar nunta noastra a fost acasa la mine, in Mures, intr-o localitate apropiata de Bala :) am retrait toate momentele de acum 3 ani :) ce frumos ai povestit totul !!!
Am vrut sa ramana scrise toate aceste obiceiuri, sa le recitesc ca si tine, in timp, ca intr-un jurnal. :)
Felicitari si pt nasi, sunt deosebiti :)
Super!!!Mi-am adus aminte cu drag de traditii si de copilarie!Sa fii fericita si iubita!!! :)
Si mie mi-au dat lacrimile citind randurile de mai sus, noroc cu cafeaua care mi le-a inecat. :)
Urmatoarele emotii puternice iti doresc sa le ai la venirea primului copil care pe mine m-au coplesit. O viata frumoasa alaturi de Cosmin. :*
Mi-au dat lacrimile cand ti-am citit postarea. Ai avut o nunta minunata, ma bucur ca ai ales sa pastrezi traditiile satului nostru. Esti speciala si ma bucur pentru tine, fiindca ai o viata atat de frumoasa si binecuvantata de Dumnezeu. :) sper sa inspiri oamenilor nevoia de a se reintoarce la traditii. Te pup!
Multumesc, Oana! Alegerea a veit firesc, natural, din suflet.
Oooo…ce dragut si frumos…Imi aduce aminte de nuntile la care participam cu atata emotie in copilarie. Foarte dragut!
Unde ai copilarit?
Minunat! Pozele transmit multe emotii… e minunat!
:)