Am citit de curand un articol foarte interesant in „The Telegraph”, in care era vorba despre mancare organica versus cea conventionala, pe care o putem gasi in toate supermarketurile la preturi (relativ) decente. Este adevarat ca astazi, mai mult ca oricand, lumea este preocupata sa manance cat mai sanatos si natural posibil. Exista un adevarat trend de a consuma produse organice, insa asta inseamna si costuri suplimentare! Tot ce are stampila de „organic” este cu mult mai scump! Iar uneori te intrebi daca ai dat banii pe ceva ce merita, cu adevarat.
In articolul despre care ti-am pomenit este citat si Norman Borlaug, „parintele” Revolutiei Verzi, laureat al premiului Nobel. Biologul spune la un moment dat ca infiintarea de ferme organice la nivel global ar lasa miliarde de oameni fara hrana. „Nu prea vad doua miliarde de oameni oferindu-se voluntari sa dispara!”, spune acesta si pe buna dreptate. Jumatate din populatia globului pamantesc se hraneste cu alimente crescute cu fertilizatori sintetici, care nu sunt folositi in culturile organice. Pe de alta parte, articolul arata ca este nevoie de mult mai mult pamant pentru a cultiva organic fata de conventional. E nevoie cam de 84% mai mult teren. Spre exemplu, pentru a hrani populatia Statelor Unite numai cu mancare organica ar fi nevoie de infiintarea unor noi ferme, cu o suprafata cat de doua ori intinderea Marii Britanii! Ori aceasta nu s-ar putea obtine decat daca in Statele Unite s-ar defrisa tot si s-ar face terenuri agricole! Ceea ce iar nu e bine!
La fel de adevarat este ca ne e dor de legume si fructe asa cum se gaseau pe vremea bunicilor nostri – capsune si piersici parfumate, rosii gustoase si zemoase si nu tari ca un cartof si fara gust, struguri dulci si aromati si nu frumosi ca un bibelou, dar care nu spun nimic papilelor gustative.
Este intr-adevar si aceasta o dilema, care nu stiu cum poate fi rezolvata mai bine. Cum sa faci sa fie destula hrana pentru toata populatia globului si sa fie in acelasi timp si sanatoasa? Sunt convinsa ca in niciun caz asa cum spunea celebrul designer vestimentar Vivienne Westwood, cu o lipsa de sensibilitate uluitoare: „Cine nu isi permite sa manance organic sa manance mai putin!”.
Poate ca o solutie ar fi ca fiecare dintre noi sa arate mai mult respect fata de natura si tot ce-l inconjoara. Eu asa cred. Tu ce parere ai?
2 years ago
7 thoughts on “Organic vs. Conventional”
Organic!!!!!!!!!!!!!!
De multe ori ma intreb, daca mancare pe care o cumparam este cu adevarat organica, sau este un mit? Traim intr-o lume destul de fada din puctul meu de vedere . Aceste legume si fructe organice, sunt foarte scumpe, nu-ti poti permite sa mananci organic 100% la 100% mai ales pentru un om de rand .Cum spunea celebrul designer vestimentar Vivienne Westwood asta insemna un om care nu stie sa respecte natura si omul . Nepasarea lor au distrus natura, harana doar pentru lux si banii. Eu nu pot sa aceept acesti omenii! Fac umbra degaba pamantului.
Stiu de la prietenele mele din SUA ca acolo chiar conteaza sa cumperi alimentele din magazinele cu produse organice, daca tii la sanatatea si silueta ta. In Europa nu cred ca problema a ajuns la nivelul existent in State si ca inca exista o multime de lucruri pe care le putem manca fara probleme. Oricum, la cate informatii contradictorii apar in ceea ce priveste alimentatia, eu aleg sa nu mai am o sursa de stres suplimentara si sa merg pe cateva reguli de bun simt. Nu cumpar alimente care au dimensiuni exagerate, incerc sa cumpar legume si fructe din piata (si aici e o intreaga dezbatere) sau macar ca tara de provenienta Romania, fara produse alimentare din China, fara semipreparate sau produse finite din comert.
Cred ca in viitor formele de organizare vor fi astefel concepute, incat mai multe persoane sa aiba acces la mancare sanatoasa. De exemplu in loc de inca doua etaje de apartamente, sa existe in fiecare bloc doua etaje de sere organice! :D
Falsaproblema.Daca s.ar cheltui 1/2 din cat se da pe inarmari,iar desertul ar fi prelucrat ,poate fi hranita de 5 ori populatia terrei.Iar sa nu mai fie otravite apele mari si mici de 10 ori populatia terrei.Dar marile concerne nu folosesc motorul ce functioneaza cu apa,energia descoperita recent tot de un ro..putem gandi mai departe.Depopularea planetei se face de o mana de descreierati..ptr a conduce ei mai usor..Pot continua..dar nu are rost.Sa auzim numai de ,,bine,, de care ma cam indoiesc..de la un timp.Bine pusa problema,de catre tine Laura.Felicitari pentru subiectele alese.Continua.
Intotdeauna organic.
Asta este o problema destul de serioasa.In viitor tot mai putina mancarea organica va fi pentru ca populatia tinde sa se mareasca pe zi ce trece.Si eu sunt de parere ca trebuie sa avem grija de natura.Daca avem grija de ea in acelasi timp avem si de noi.