Cred ca unul dintre secretele educatiei copiilor mici este invatarea prin imitatie. Adica, in loc sa-i tin Ritei o prelegere de tipul „trebuie sa faci cutare lucru”, iar apoi sa urmeze o argumentatie lunga – pentru ca oricum nu ar fi atenta – mai bine fac eu. Rita va fi curioasa si va dori sa ma imite. Ea va avea bucuria ca face ce face mama, iar eu satisfactia ca o invat un lucru fara sa-mi bat capul.
Chiar daca vrem sau nu, suntem niste exemple pentru copiii nostri. Ce vad in casa la varstele acestea mici li se intipareste in minte si formeaza de la sine un set de reguli in viata. Pentru ei, aceea va insemna firescul, normalitatea.
Uitandu-ma la Rita, imi dau seama ca sunt un fel de oglinda pentru ea. Daca fac yoga, se uita cu interes la mine si vrea sa stea cu mine pe covoras, sa faca sport, ca mama. Daca ne asezam la masa, vrea sa guste din farfuria mea sau a lui Cosmin. Ar fi frustrant pentru ea sa-i spun ca nu are voie. Insa nu e cazul, pentru ca si noi mancam sanatos.
Parintii sunt cel mai bun exemplu pentru copii. Nu-l poti deprinde pe cel mic cu miscarea, daca pe tine te vede asezat continuu in fata televizorului. Nici nu-i putem tine prelegeri despre alimentatie sanatoasa in timp ce noi, parintii, ne indopam cu feluri carnati prajiti si bem cine stie ce bauturi dubioase.
E complicat sa fii model pentru copil, insa lucrul acesta are incontestabil si avantaje. In primul rand, nu pui presiune pe cel mic. Ii dai sentimentul ca e liber sa aleaga, dar de fapt, el face ce trebuie.
Spre exemplu, seara, avem ritualul nostru de ingrijire. Cand ma spal pe dinti, ii dau si ei periuta. Iar asta se intampla de cand Rita avea 7 luni si doi dintisori in gura!
E un moment super simpatic! Ascultam muzica simfonica, fredonam infundat si cu gura plina acordurile si ne periem dintii de zor. De fapt, imita ce fac eu. E adevarat ca inca nu are dexteritate, dar a invatat ca inainte de culcare ne distram cu spalatul pe dinti. Acum are opt dintisori ☺️
La inceput, am lasat-o sa se spele fara pasta. Macar sa invete cum sa foloseasca periuta. Apoi m-am interesat ce pasta de dinti ar fi mai buna pentru ea si am gasit la Sensiblu, brandul Splat. Este o pasta de dinti 99% naturala, fara fluor si parabeni, iar daca Rita o inghite, nu e nicio problema, pentru ca e facuta din uleiuri si extracte de plante. Eu folosesc pentru ea varianta de la 0 la 3ani, care e fara menta, iar pentru mine un sortiment pentru adulti. In farmaciile Sensiblu gasiti variante de pasta de dinti si pentru copiii mai mari, cu varsta cuprinsa intre 2-6 ani dar si alte variante pentru adulti pe baza de cărbune Karelian, minerale marine, ardei chilli, aloe vera.
Pentru Rita, am un sortiment cu aloe, cu gust de mar si banana. Normal ca-i place! Iar cand am cumparat-o, mi-au dat si o periuta de silicon pentru degetelul ei, asa incat sa-i fie mai usor sa se spele. I-o dau cu incredere, pentru ca nu contine produse petrochimice si e hipoalergenica. In plus, are efect antiinflamator datorita extractelor din plante. Inca nu reuseste sa foloseasca periuta la adevarata capacitate, dar macar se joaca si sunt convinsa ca treptat ii va intelege utilitatea.
Cercetarile le-am facut in timp, ca sa ma asigur ca aleg un produs sigur pentru Rita. Apoi, a urmat doar o „punere in scena” relaxanta si cat mai amuzanta pentru ea. Deocamdata, nu s-a plictisit de distractia noastra cu spalatul pe dinti in ritmul muzicii. Insa daca vad ca-si va pierde interesul, inventez altceva. Ce sa-i faci? Asta e responsabilitatea mea de mama.
Tu crezi ca parintii au rol de model pentru copiii lor?
3 thoughts on “Pasta de dinti pentru copii”
Multumesc mult pentru recomandare, chiar nu stiam ce sa aleg pentru cea mica. Sunt multe prostii pe piata.
Buna Laura ! Spune-mi te rog de la cate luni o speli pe dinti pe Rita ? Multumesc
Asa este, insa este foarte probabil ca un copil sa nu isi adopte modelul oferit de parinti.