Aproape ca nu-mi vine sa cred cum zboara timpul! Parca mai ieri am nascut, iar acum ne pregatim ca Rita sa intre in rand cu oamenii mari! E un fel de-a spune ca am ajuns si la momentul diversificarii alimentelor. Desi nu am mari emotii in legatura cu asta, este totusi o etapa importanta si pentru ea si pentru noi.
Am auzit cateva povesti despre copii de vârsta Ritei, care refuzau ba un aliment, ba altul, asa incat era destul de greu pentru mame sa le nimereasca preferintele. Dar, in fond, e vorba numai despre adaptare, nu?
De cateva saptamani, am inceput sa ne pregatim pentru momentul asta, dar cu toate astea mi-ar prinde bine niste ponturi de la mamici care au trecut prin experiente similare. Intotdeauna sunt de folos!
Cand ziceam ca ne-am pregatit ma refer la faptul ca am cumparat vesela, tacamuri, cratite sau cutii speciale pentru alimente (in caz ca plecam la drum) mai „prietenoase” cu sanatatea celor mici. Spre exemplu, i-am luat o lingura de silicon de la EcoViking care nu raneste gingiile si nici nu are substante toxice in compozitie. I-am dat-o deja Ritei, care o duce la gura foarte serioasa, in timp ce ne urmareste cum mancam. Facem repetitii pentru momentul cel mare! :)
Sunt, in general, destul de atenta la obiectele pe care le folosesc pentru Rita, mai ales la cele pe care le baga-n gura. Pot contine fel de fel de substante chimice dubioase, iar apoi ne intrebam cum au ajuns sa aiba fel de fel de probleme de sanatate.
Spre exemplu, pentru baie si dentitie i-am luat Ritei puii de Bambi, legume care seamana destul de bine cu “originalul” de la Oli & Carol si ma amuza teribil ca duce felia de pepene la gura cu seriozitate. Aceastea sunt total inofensive pentru ca sunt facute din cauciuc 100% natural si pictati manual cu coloranti alimentari siguri. Iar materialul este antibacterian, asa ca poate sa-i roada linistita.
Si apropo de momentul cand va dori sa manance singura și probabil piureul de legume sau fructe va fi peste tot, noi ne-am pregatit cu bavete gen bandana. Sunt foarte practice si mi se par chic! Doar e si Rita fetita, ce daca va fi mozolita de sus pana jos! I-am mai luat dsi un suport de masa in forma de elefant (e din silicon si fara substante toxice in compozitie, deci poti pune linistita alimentele pe el), un set de tacamuri si vesela din bambus. Le gasesti aici, daca esti si tu in cautare de obiecte baby friendly. Mi-au fost recomandate si mie, pentru ca sunt usoare, potrivite pentru copii, nu contin ftalati sau alte minuni de genul asta si le poti baga fara probleme la masina de spalat vase, (eu nu am). In plus am si o caselora foarte cool (cea roz din imaginea de mai sus) pe care o poti pune in cuptor, dar si in frigider.
Acum mai mult ca oricand mi se pare extrem de important sa elimin plasticul din viata noastra pe cat posibil. Mi se pare esential sa avem grija de sanatate noastra si pe cat posibil sa oferim un start bun in viata celor mici!
Asadar, totul e pregatit pentru momentul diversificarii, mai trebuie doar sa o poftim pe Rita la masa. Sper ca dupa atatea repetitii generale totul sa mearga ca la carte. :)) Mi-ar prinde insa bine si cateva ponturi.
Sunt curioasa sa aflu, copilul tau cum a perceput schimbarea? Ce trebuie musai sa nu-mi lipseasca? Cu ce ai inceput diversificarea? Ai folosit si mancare la borcanele sau doar ce ai gatit tu?
30 thoughts on “Pregatiri pentru diversificare”
Buna Laura ! Mai sunt trei săptămâni pana încep și eu diversificarea cu fetița mea ! Mari emoții ma încearcă 😬 am comandat și eu de pe Adinish farfurioare din bambus boluri lingurițe furculițe pentru masa acel suport din Silicon tot ce trebuie pentru un start sănătos ! Însă am descoperit ca nu se sterilizează 🤭🥺🥺🥺 tu cum ai procedat ? Multumesc
Buna, eu le-am, spalat pur si simplu. Oricum din momentul in care copilul incepe sa mearga in patru labe, pune mana pe tot felul de lucrui, sterilizarea nu mai este ce a fost :)). Noi suntem relaxati in privinta asta, mai ales ca avem si catei iar Rita sta mult cu ei!
“Diversificarea naturala ” este o carte foarte populara , insa eu la cursul de diversificare, tinut de in pediatru foarte in tema cu noile recomandari OMS am aflat altceva. Dimineata este bine sa le oferim bebelusilor incepand cu 6l fructe proaspete de sezon( ex: mar ras, para, citrice etc) pe care le putem combina sau nu cu cereale(ex fulgi ovaz, hrisca etc) fierte in apa. A incepe diversificarea cu lapte pt un bebe alaptat nu e cel mai bine dpdv nutritiv…La pranz legume si carne/ou peste care punem unt sau ulei( bebelusii au nevoie de grasime ca sa creasca) . Lapte matern cat cuprinde in rest, chiar si inainte de masa. Pana la 1 an, conform Org Modiale a Sanatatii, laptele matern=baza si ei doar invata sa manance, li se formeaza gustul. De la 7-8 luni, dupa amiaza gustare branza/iaurt. Spre un an, cina, ceva fainos sa tina de foame, gen paine cu maia unsa cu unt, mamaliga cu branza, paste, orez, hrisca etc. Si intreaba si pediatrii pt ca acea carte Div Naturala este pt mamele americance care se intorc repede la munca si au nevoie ca bebeii sa pare satios + ca americanii nu sunt cei mai tari pe nutritite ca popor. Sper sa te ajute…In ceea ce priveste cat trebuie sa manance, este ok sa pape cat pot tine ei in pumn daca nu vor mai mult. Inca ceva foarte impo: Nu-I dam copilului de manacre cand e oboist, nu-I facem avionul, nu-l alergam prin casa, nu-l punem la desene. Il punem in scaunul de masa, ideal cu noi la masa si il invatam obiceiul mancatlui in familie. De obicei, copii se ineaca cand nu se respecta aceste regului…
Autodoversificare se poate face daca dam bucati moi(de consistenta avocado si banana) si supraveghem copilul!!!. Fie ca facem autodiversificare sau nu, el va invata sa manageuiasca inecul fie acum, fie mai tarziu cand incepe sa manance bucati( ca n-o sa manance pasat toata viata:))). Mai tz de 10l nu se mai recomanda pasat. Sau se poate pasa usor cu furculita. Autodiversificarea si div clasica pot fi imbinate cu succes atata timp cat nu-I indesam copilului lgta pe gat si ii dam in partea din fata. Cum gestionam inecul? Este bine de stiut( chiar recomand curs prim ajutor pediatric) ca atunci cand tuseste, un copil trebuie incurajat sa tuseasca pt ca elimina singur ceea ce bloca traheea. Trebuie intervenit(manevra Heimlich) cand copilul nu poate sa tuseasca, suiera, se invineteste. De asemenea, copiii nu pot fi in pericol sa se inece cu apa sau lichide deoarece acelea nu pot bloca traheea, doar bucatile de solide pot.
iti recomand curs de diversificare tinut de cel mai tare pediatru din bucuresti Ilinca Tranulis( pediatru si consultant in alaptare si mama a 3 copii mci). In curs se vorbeste de diversificarea clasica si autodiversificare si cum pot fi imbinate cu success, cand este bine sa-i dai copilului sa manange( ex: cand este bine dispus), cum nu este bine sa-i dai suplimente de fier, sucuri etc… Cartea diversificarea naturala este buna, in speta citez din Ilinca “pentru mamele americance care se intorc repede la munca si au nevoie sa manace copilul rapid orice”. Inca ceva foarte important care este atins in curs: cum gestionam inecul.
Ti as recomanda babycook, e genial! Multa rabdare si totul o sa fie bine! 😀
trei copii, total diferiti, primul..baiatul a acceptat orice aliment doar dc era pireu, nu suporta bucatelele, doar pireurile moi si sine..trebuia sa,i pun putin in lingura ca altfel isi facea greata. Al doilea copil, detita a acceptat orice aliment dar prefera compozitia mixta, adica sa nu fie pireu ci sa aiba si bucatele mici si moi..ei puteam sa.i bag oricat in gurita :). Cel de.al treile copil, e intre cei doi ca preferinte :))) cateodata prefera supele creme ( cred ca atunci cand ii ies dintisorii ) dar si supele clasice :))). Doar testand vei vede ce.i place micutei Rita…
Foarte adevarat, copilul isi alege diversificarea clasica sau autodiversificarea. Degeaba facem noi in plan, ca ei au altul…
Conform OMS si chiar Ghidului Național de Prevenție, diversificarea se incepe in jurul varstei de 6 luni atunci cand copilul are toate semnele ca e pregatit: sta in fundulet cel puțin 10 20 sec avand in mana o jucarie pe care o poate duce la gura fara ajutor, este interesat de mancare atunci cand vede parintii ca mananca, nu mai impinge obiectele cu limba atunci cand le duce la gurita. In ce priveste mancarea, indiferent de metoda aleasa BLW sau clasica (adica pasare cu furculita nu blenduire), regula de 3 zile se va tine doar in cazul in care exista in familie persoane care au alergii. Dar chiar si in cazul acesta se introduc in alimentatie toate grupele alimentare, mai ales carnea rosie care este foarte importanta pentru aportul de fier. Interzise sunt sarea, zaharul, alimentele prajite, afumaturile, alimentele procesate. Practic poti sa ii oferi din ce mancati voi dar adaptat Personal nu am dat niciodata mancare din borcanele pt ca am considerat ca nu e sanatoasa si nici gustoasa. Iti recomand cartea Diversificarea Naturala de Gill Ripley si un curs de prim ajutor in caz de inec. Spor la diversificare si ai încredere in copilul tau, va stii ce sa faca. Te imbratisez.
Bravo, Alexandra. Ma Bucur sa vad ca sunt din ce in ce mai multe mame informate
Buna, Laura! In curand vom incepe si noi diversificarea si dupa multe cerceteri ne-am horatat sa incercam autodiversificarea pentru ca personal mi se pare mai potrivită pentru bebe. Si cartea “Diversificarea naturală” scrisă de Gill Rapley si Tracey Murkett m-a ajutat in luarea deciziei si ti-o recomand si tie. Mult succes!
La primul copil am sterilizat, gatit, bsterf, fiert, dezinfectat obsesiv totul. Si acum are apeoape 8 ani si cam srnsibila, face des herpes la gura, practic abia o lasam cu lucruri normalw, exact ca si tine cumparat vesela si alte batzavonii. La a doya fetita, nimic nici lingurita ei maxar, ci lingurita normala de ceai, castron de prin casa, evident spalate inainte si atat!! Si da, acum cumpar si borcanele cu chestiile care mie nu imi ies, si cu fructele ce nu le gasesc. Nu vred in blw, de ce naiba sa risc sa se inece copilul? De ce atata graba? Fac mancare ptr 3 zile, pun in borcanele in frigider. Fructele dimineata proaspete. M-am inspirat din meniurile de pe biscuim. Ro. Si pana la 20 de ani copilul isi va forma sigur ce ii place, ce nu, va manca normal. Nu inteleg de ce atata graba….
A..am uitat sa mentionez..fara borcanele..eu nu le vad cu ‘ochi buni’..prefer sa vad eu legumele alea..fie ele din comert..biscuiti i.am dat tarzior..pe la 9 luni..mi se par cam lipsiti de nutrienti..iar cei pe care ii folosim sunt un soi de la Dm..nu mai stiu cum se numesc..ceva biscuiti spelt..fara zahar,sare..si alti crocobauri..eu am incercat sa ii fac in casa..dar nu prea mi.au iesit..ideal ar fi daca ai mai mult talent la prajiturit sa ii prepari in casa. Zi faina!
Hellou! Noi avem deja 1 anisor! Am trecut prin destule etape cu diversificarea…ce am invatat este sa nu ai asteptari prea mari..eu personal am incercat BLW initial..dar mi.a fost mult prea teama de inec..asa ca am facut un compromis si am decis sa nu i dau piureuri pasate la blender..ci doar pasate cu furculita..initial mai fin pasate..crescand ulterior treptat granulatia alimentelor.. de asemenea l.am lasat sa simta textura alimentelor(fie ele si pasate) in ciuda protestelor din partea bunicilor..si a mizeriei rezultate..este important sa simta texturi diferita..si sa ‘simta’mancarica..
Am avut si perioade de refuzuri alimentare de orice fel..alimente preferate..alimente refuzate vehement..dar toate trec..:)
Acum mancam bucati singurei..muscam din(aproape) orice..mestecam..
Eu am respectat regula de 3 zile la introducerea alimentelor pana pe la 9-10 luni..dupa nu am mai fost atat de vehementa cu asta.
Fructele (cat au fost de sezon) si carnea(de pui) le.am luat doar de la bunici de la tara. Iaurt am folosit doar grecesc grasime 10% pilos sau zuzu..rar napolact bio.
Nu ii dau sare,zahar,afumatura,nuci,alune,miere. Cu pestele este o provocare pt mine..deoarece nu prea am incredere in ce se gaseste prin comert..
De asemenea dupa 10 luni i.am facut tot felul de preparate cu quinoa,cus-cus,drojdie inactiva, cereale de ovaz, chia,etc..dar nu foarte des..cam 1 data pe saptamana sau chiar la 2 saptamani.
Sper ca iti vor fi de folos experientele noastre. Bucurati.va de fiecare experienta, pentru ca fiecare dintre ele este unica!
Zi faina!
Recomand cu incredere aparatul de gatit de la Philips – Avent. Este foarte practic. Am inceput cu legume, in special cartof dulce, morcov, dovleac placintar si i-au placut bebelui foarte mult. Nu am folosit pana acum mancare la borcanele, bebe are 7 luni jumatate. Am luat un termos foarte bun si ii iau mancare in el cand suntem plecati. Bavetelele de unica folosinta sunt foarte practice pentru deplasari. In rest…sa aiba bebele pofta! Mult succes!
Bună Laura,
Foarte drăguțe și de calitate superioara obiectele cu care te ai gandit sa începi diversifucarea.
Fetita noastră face 5 luni săptămâna ce vine, și deja am început diversificarea cu doar o singura masă pe zi. Motivul pentru care am luat inițiativa de a începe mai devreme a fost ca ea este alăptata cu formula încă de când avea 1 luna. Cerința ei pentru lapte deja începuse sa depășească 1000 ml pe zi, și a trebuit sa începem ușor sa ii dam și altceva.
Prima zi i am dat vestitele cereale… Am ales 2 tipuri : cu orez și porumb cu morcov.
A doua zi piure de pere. Am ales sa le fierb ca să pot folosii și sucul provenit pt ca textura sa fie foarte fina. Apoi am continuat a 3 zi cu piure de mere preparat în același fel. Iar în a 4 zi cu supa crema din 3 legume (morcov, dovlecel și pastarnac)..Am repetat apoi cerealele, perele, și azi piure din cartof dulce.
Pot sa spun ca nu accepta foarte ușor aceasta noua etapa. Tot ce ii dau cu lingurita scoate afara cu limba :)) usor ușor, cam într o ora, reușim sa mâncam tot ce avem în castron, mai cu o jucărie, mai ca m ai mănâncă și mamii, și tatii…. Uneori suplimentam și cu lapte, alteori da semne ca i a fost suficient.
Sper sa aveți o experienta frumoasa și mai ales foarte receptiva. Răbdarea este de mare folos în aceasta noua provocare, dar ca orice mama care și iubește mai presus de orice puiul sunt convinsa ca va ve ți înțelege extrem de bine.
Va doresc multa sănătate și pofta buna :*
Eu am incercat cu ambii copii baby led weaning, adica sa ii dai bebelușului de la inceput bucati de mancare in forma de bastonașe pe care le apuga singur si le baga in gura. La primul copil nu a funcționat de la inceput, pur si simplu a refuzat sa atingă el cu mana. Acum cel de-al doilea mananca singur cu mana de la început, si este foarte foarte incantat. Cat a fost vara l-am pus dezbrăcat in scaunul de mancat si dupa ce termina il spalam, acum ca este mai frig, am o bavețică care e cu maneci cu tot si nu se murdărește atat de tare. Acum dupa experiența cu amândoi sunt super incantata ca cel micananca singur cu mana si nu e nevoie sa il hranesc eu cu lingurița.
Sa nu-ti imaginezi ca la inceput mănâncă cantități prea mari. In Uk se spune ca e suficient pt un bebelus sa manance maxim cat poate tine intr-o palma. Sa te pregătești pt ca va face multa mizerie, dar doar asa poate sa exploreze si sa descopere mancarea in voie. Cel mic mananca orice, cel mare e mai pretențios.
Succes
Am inceput la 6 luni cu cele 4 zile si din 4 in 4 mai adaugam nu manca mare panica nu eram ca apoi s-a nu il fortezi si dupa s- a nu mai vrea fix cat doreste atat mananca.Succes si rabdare , iar borcanele nu le-am folosit deloc daca plecam undeva la drum mai scurt ii luam cv preparat la drum mai lung o parte din bucatarie😂😂😂🙈
Salutare! Maria este cu o luna mai mare decât Rita, asa ca a început deja împrietenirea cu mâncarea. Din punctul meu de vedere, cel mai important lucru este sa ai încredere în copil. Sunt atât de pregătiți și responsabili, știu ce au de făcut mai bine decât noi. Mie mi-a fost de mare ajutor “Diversificarea naturală” de Gill Rapley și Tracy Murkett.
Să vă bucurați de aceasta etapa la maxim și sa construiți împreună o relație frumoasa cu mâncarea!
Buna, noi avem 7 luni jumătate, am început diversificarea de la 6 luni, cu legume, cu regula de 3 zile , doar prânzul.Legumele făcute în aburi.. și de la 6 luni jumătate proteina.La 7 luni am introdus fructele… iaurt făcut în casa și branzica facuta în casa. Fara sare și zahar, pana acum oa plăcut mult de tot cartoful dulce, dovleacul plăcintar avocado….Nu e foarte mâncăcioasa tot tiți rămâne preferata!Bafta,poate Rita va fi o mâncăcioasa 😀Vă pupam.Mami și Irina
Buna. Va recomand sa cititi ghidul Organizatiei Mondiale de Sanatate, acolo aveti toate detalile legate de diversificare. Diversificarea se incepe in jurul varstei de 6 luni cu conditia ca bebe sa stea putin in sezut. Se poate incepe cu orice grupe alimentare ( atata timp cat nu exista teren alergic in familie) in afara de zahar, sare, prajeli, afumaturi si miere. Este foarte important sa lasati bebelusul sa aleaga tipul de diversificare( cea clasica sau autodiversificare) pt un rezultat promitator( noi asa am facut si spre surprinderea mea , fetita mea a ales autodiversificare).
Daca totusi mergeti pe diversificarea clasica trebuie luat la cunostinta faptul ca prin blenduire se distrug fibrele , de aceea se recomanda sa -i pasati mncarica.
In rest trebuie sa aveti doar multa rabdare , si daca doriti sa urmati sfaturi avizate , OMS ul fiind cel mai important , nicidecum nutritionisti care recomanda tabele ( il vor pube pe bebe la dieta doar) .
Sanatate.
Și noi am ales sa diversificam tot după recomandările Organizației Mondiale a Sănătății. Am început prin a-i oferi și pasat cu furculița și bucăți sa vedem ce prefera copilul. A ales autodiversificarea, nici nu voia sa deschidă gura la linguriță :) Fără zahar, sare, prăjeli, afumătura, miere. După prima luna cred,noi am adaptat meniul nostru pentru ea, asa ca nu a mai fost necesar sa gătim separat și pentru ea. Oricum după o perioada vrea sa mănânce exact ce mănâncă ceilalți și mâncarea de la mami din farfurie e totdeauna mai delicioasa. Succes și multa răbdare
Inca ceva, la început posibil apara constipația, dar poti evita amestecându i o lingurița de ulei de masline in portia de mâncare, chiar înainte de a o servi. De asemenea sa eviți excesul de morcov sau combinația de morcov si cartof dulce pt ca impreuna au prea mult betacaroten.
Când ajungi la fructe de exemplu banana mai coapta ajuta, para, marul…
Bună!
Am început cu legumele si am introdus una noua cam la doua zile.. Am folosit un tabel.
Dupa aproape o luna am ajuns sa inlocuiesc masa d lapte de la pranz in totalitate cu masa de legume.
Apoi am trecut la fructe, la masa dimineața, si am.mers in paralel cu fructe și legume inca o luna, apoi am introdus carnea, oul etc.
M am gandit sa ii acord timp suficient sa se acomodeze si stomacul cu noua hrana..
La început am gătit zilnic iar dupa trei luni am început sa fac pentru doua zile, iar acum dupa un an pt trei zile. Important e sa nu pui la loc in frigider ceva ce a intrat in contact cu saliva ei.
Daca nu a terminat tot, arunci sau mănânci tu. Borcane nu i am dat decat fff rar de la. Hipp mai mult în deplasări sau de ex piersica pe timp de iarna pt ca nu aveam piersici available pe piata, nefiind sezonul..m am uitat sa nu conțină zahar adaugat. Sare nu i am dat deloc pana la un an, caci rinichii încă nu o pot procesa si ii face rau.
Altceva.. Multa răbdare, daca va refuza uneori nu e stres, data viitoare.. Important e ca masa sa fie un moment plăcut pt ea.. Bafta!
Eu ii gătesc la abur în aparat de la Philips. Ies foarte bune și își păstrează mai bine vitaminele. Urmăresc site-ul flaveur.ro. De acolo am aflat multe informații despre diversificare. Succes.
Heiii! Succes!!
Noi gatim de 3 ori pe zi,mer3u proaspăt. În “deplasare” folosim recipiente sterile si gatim înainte de plecare.
RECOMAND un aparat de gătit pe aburi. Il pornești si pleci linistita la plimare. Sănătos și practic!
Succes încă o dată si RĂBDARE!
Buna, foarte bună alegerea ta si cred ca o sa te descurci super, fiecare mămică isi simte puiul mai bine ca ceilalti! Eu am inceput cu morcovel, un eșec total , daca as relua as incepe cu cartoful dulce un mare succes pt. Noi! Borcanele am ales să nu ii dau, am mers pe varianta clasica, i am gătit în fiecare zi! :) spor la diversificare si răbdare multa, mami! :*
95% doar ce am gătit eu, la borcanel in deplasare, iar singurele acceptate au fost cele marca DM (nu știu dacă in România sunt, in Deva nu găsisem). Eu am început după 6 luni, dar doar pentru ca băiețelul era dolofan și nu stătea nici susținut in fund. Și pentru ca am fost o mama panicoasa, am dat doar piureuri, deși el sigur ar fi vrut BLW, așa ca nu a prea mâncat și din păcate a pierdut interesul treptat. Dar tu deja ai multe (poate chiar toate) informații necesare și sunt sigura ca va fi totul ok. Acum are aproape 3 ani și manaca normal. Succes in noua etapa! 😍🤗
Bună Laura! Noi am inceput la șase luni cu Pireu de legume,fara supe și alte crocobauri.si acum la 1,6 luni ii fac mâncarea separat de a noastră ,fara sare,și o mănâncă foarte bine.
Eu mi.am cumpărat cartea Diversificarea Pas cu Pas- alimentația copilului de la 6 luni la 2 ani,de Cosmina Nițu ( cea mai buna carte ever pt începerea diversificării.
Se găsește și în bebetei. In rest vesela doar pt el, detergent de spalat veselă și tacâmurile special de bebeluși .
Buna, noi am inceput diversificarea de la 4 luni, fiind alaptata 100% cu lapte praf (din pacate) Noi nu am avut probleme de adaptare, am inceput cu sucul de morcov facut in casa, dupa 2 zile am combinat cu sucul de mar si incet incet am reusit sa-i oferim”toate combinatiile. Noi nu am fosolit mâncarea de la borcanas, am mers doar pe ce am gatit in casa…pana la 1 an jumatate nu am mancat deloc dulce dar dupa am intrat in colectivitate si acolo nu prea poti controla chiar totul :) Succes !
Ma bucur mult pentru tine! Treci prin niste etape magice! Am trecut si eu prin ele de doua ori deja si chiar nu ai de ce sa iti faci griji. La cei mici ai mei am observat o preferinta fata de alimentele pe care le am consumat regulat in timpul sarcinii, asa ca nu a trebuit sa caut retete “miraculoase”. In plus, in functie de greutatea Ritei, pediatrul iti va spune daca e ok sa incepi cu piureurile de fructe sau cu cerealele pentru bebelusi. Oricum, sa creasca mare minunea ta si sa va bucurati la maxim de fiecare masa!