Cred ca de vreo 10 ani incoace, poate si mai bine, se pune si la noi un accent din ce in ce mai mare pe preventie. Pe toate canalele de comunicare suntem sfatuiti sa apelam la un stil de viata sanatos si la tot ce ne pune la dispozitie medicina moderna ca sa prevenim, sa preintampinam bolile, sa nu ajungem acolo. Pozitia asta mi se pare atat de naturala incat nu-mi explic de ce mai e nevoie sa ne convinga cineva ca trebuie sa facem tot ce putem cu mijloacele existente, ca sa ramanem sanatosi cat mai mult timp si sa avem o calitate buna a vietii.
Medicina a avansat foarte mult, putem profita de tot ce ne pune la dispozitie, dar e o problema – nu suntem destul de informati si atunci cum putem face alegeri corecte in ce priveste sanatatea noastra? Un exemplu: Romania e pe primul loc in Europa la incidenta si mortalitatea din cauza cancerului de col uterin. Parca ma doare sufletul cand citesc ca suntem mereu pe primul loc numai in statistici negative, de genul acesta. In timp ce la noi femeile mor pe capete rapuse de boli ingrozitoare, care nu sunt usor de dus, in alte tari, cum ar fi cele nordice, riscul de a dezvolta tipuri de cancer provocate de infectia cu HPV a scazut și cu pana la 88%. E o diferenta ca de la cer la pamant. Se intampla asta pentru ca multe tari au inclus vaccinarea anti-HPV in programele nationale de imunizare. Bineinteles ca si la noi se poate face vaccinul acesta foarte simplu, dar trebuie sa fim informati. Sa intelegem cum ne ajuta, cine trebuie sa-l faca, care sunt beneficiile si asa mai departe.
De unde ne informăm?
Pentru toti parintii interesati de subiect exista un site care se numeste Protejeaza-te de HPV, unde se gasesc toate informatiile necesare, de la ce este HPV si ce afectiuni cauzeaza, pana la cum se poate preveni infectia cu HPV, mituri legate de vaccinare si de ce e important ca atât fetitele, cât si baietii sa beneficieze de vaccinarea anti-HPV. Acolo am citit informatiile la care am facut referire mai sus, dar si altele, mai optimiste. Spre exemplu, in Suedia au facut un studiu a carui concluzie a fost ca riscul de a dezvolta cancer de col uterin a fost cu 53% mai mic daca vaccinarea anti-HPV a fost efectuată la varste intre 17 si 30 de ani si cu 88% mai mic daca vaccinarea s-a facut inainte de 17 ani. Exista pe acest site chiar si un ebook gratuit, pe care parintii pot sa-l descarce, ca sa se informeze.
Este important să știi:
În România, vaccinarea împotriva infecțiilor cu HPV este inclusă în cadrul Programului Național de Vaccinare, pentru fetele cu vârsta curpinsă între 11 și 18 ani. Vaccinarea este gratuită și se face la solicitarea părinților/ reprezentanților legali care vor formula o cerere la medicul de familie.
Așa că dacă ai o fiică ce are vârsta între 11 și 18 ani, vorbeste cu medicul de familie despre vaccinarea anti-HPV, documentează-te și din alte surse valide, precum www.protejeaza-tedeHPV.ro și ia o decizie informată. Decizia pe care tu o iei acum, îi poate oferi protecție copilului tău în viitor, împotriva cancerelor cauzate de infecția cu HPV.
Asta mi se pare esential – sa ne informam – apoi decidem ce avem de facut, dar in cunostinta de cauza.. Nu putem sa aratam senzational daca nu avem grija in primul rand de sanatate, iar calitatea vietii conteaza enorm daca vrem sa fim – nu zic fericiti – dar macar multumiti de modul in care traim si de ceea ce inseamna existenta noastra. Indiferent ce decizie luam trebuie sa incepem cu acest pas, cu informarea, ca sa fim siguri ca gandim cu capul noastru si nu cumva am devenit victime ale dezinformarii. Tu ti-ai propus sa afli mai multe despre infectia cu HPV? Esti preocupat(a) de subiect?
3 thoughts on “Preventia este importanta”
Super articolul, multumesc pentru recomandari ;)
Laura, tot la preventie ar putea intra si prevenirea actelor de violenta asupra femeilor. Eu predau krav maga, o arta martiala de autoaparare, si mai mult de jumatate din participanti sunt doamne. Iti las localizarea dojo-ului meu, in caz ca vrei sa incerci. Pentru oricine, prima lectie e gratuita.
Scoala Bukan de Krav Maga – Tineretului Dojo
0722 225 563
https://maps.app.goo.gl/Konu8jgdhoSvh2QBA
Sunt preocupata de subiect si imi pare rau ca nu ma pot vaccina si eu (am trecut de 30 de ani). Insa am foarte mare grija, cunosc subiectul foarte bine si il abordez cu deschidere cu prietenele mele. Imi pare rau ca lumea nu e asa deschisa la stiinta, cred ca ar trebui sa fim fericiti ca a aparut acest vaccin. Cunosc si un barbat care l-a facut, a castigat tot respectul meu. Interesant articol!