Astazi, cand Rita implineste trei saptamani (2 iulie 2018), m-am gandit ca e o buna ocazie sa-ti povestesc cum ne-am descurcat cu ea cand am ajuns acasa, in noua calitate, de „parinti incepatori”. Probabil sunt multe mamici si multi tatici in situatia noastra, asa incat un schimb de experienta cred ca va fi de ajutor tuturor.
La inceput, noi am preferat sa ni se acorde timpul necesar ca sa ne obisnuim cu evenimentul. Este adevarat ca, in prima zi, bunicii Ritei au venit la maternitate sa o vada. Insa ulterior si rudele si prietenii au inteles ca avem nevoie de o vreme ca sa ne obisnuim cu noua noastra viata, sa ne intram intr-un ritm firesc. Am vrut sa fiu doar cu Cosmin in primele doua saptamani acasa, pentru ca voiam sa vad cum vor decurge zilele si mai ales noptile si cum ne descurcam. Acum, uitandu-ma in urma, cred ca ne-a folosit mult faptul ca la maternitate nu am lasat-o pe Rita de langa noi nici zece minute si am incercat tot timpul sa facem fata situatiei fara sa apasam butonul de urgenta. Am fi putut sa apelam la neonatolog pentru orice ni s-ar fi parut in neregula, dar am preferat, pe cat posibil, sa ne descurcam singuri.
In prima zi cand am ajuns acasa eram epuizata. Nu dormisem aproape deloc si mancasem pe sponci. Insa am avut noroc ca m-a ajutat Cosmin. Am facut cu schimbul, ne-am sprijinit unul pe altul si, pana la urma, cred ca toti trei am facut o echipa grozava. Nu spun ca a fost floare la ureche, ci ca, usor-usor, ne gasim un ritm, iar lucrurile par sa intre pe un fagas firesc. Ne-am concentrat pe ceea ce conta mai mult – sa-i fie bine Ritei. In rest, nu a contat nici ca in jurul nostru s-a facut dezordine, nici ca nu era mancare gatita. Am tot comandat cand ne-a fost foame. :)
Eu o alaptez pe Rita, asa ca, in primele zile, a trebuit sa stea destul de mult timp la san. Mi-am impartit treburile cu Cosmin, in sensul ca, dupa ce o alaptam, o prelua el, o batea pe spate ca sa elimine aerul, o adormea, asa puteam sa dorm si eu – cam jumatate de ora – dupa care o luam de la capat.:))
Mai dificil a fost a doua noapte dupa ce am ajuns acasa. Rita a plans foarte tare, sfasietor, ceea ce nu s-a intamplat pana atunci si nu reuseam sa o linistim cu niciun chip. Cosmin i-a compus chiar si niste cantecele pe loc, de „stare de urgenta”, insa nimic nu a avut efect. Pana la urma am cedat si am sunat neonatologul (Lucica Moldovan, iti multumim) , care ne-a spus ca probabil nu este satula si trebuie sa-i dau mai mult san. Mi s-a rupt sufletul cand am vazut-o pe Rita adormind printre suspine, cu atat mai mult cu cat nu stiam cum s-o alin. Insa ziua urmatoare am vorbit cu Mihaela Timofte (o gasiti la Medicover ca tot am fost intrebata), consultantul in alaptare, care mi-a recomandat niste vitamine foarte bune, asa incat nu au trecut nici doua zile dupa ce am inceput sa le iau si laptele a devenit mai consistent. Bineinteles ca m-am confruntat si eu cu problemele ranilor la sani, insa folosesc o crema cu lanolina si parca situatia s-a ameliorat.
Rita are acum nopti cand poate sa doarma si trei sau patru ore legate, dar si nopti cand se trezeste din ora in ora. Dar noi incercam sa ne facem o rutina de viata cat mai placuta, mai frumoasa. Suntem oameni destul de echilibrati, nu ne panicam usor si sunt de parere ca linistea pe care o avem si pe care incercam sa o pastram langa ea e importanta. Un copil simte daca parintii sunt stresati si reactioneaza imediat. Uneori, ma trezesc cerandu-i scuze Ritei ca sunt incepatoare si trebuie sa invat „meseria de parinte” din mers, iar ea pare sa inteleaga ca imi zambeste strengareste. :)
Din fericire, momentele de panica nu s-au mai repetat si treptat incepem sa intelegem ca toate acestea fac parte din evolutia fireasca. Mentalitatea aceasta si faptul ca de obicei vad parte buna a lucrurilor ma ajuta sa-mi fie mai usor. Ma gandesc cum se descurca toti cei care nu au ajutoare sau au mai multi copii. Iata, Cosmin a putut sa stea in perioada aceasta langa mine. Dar daca trebuia sa plece la serviciu cu noaptea-n cap si ramaneam singura?
Batai de cap si griji mai sunt – spre exemplu, Rita nu a avut scaun doua zile – dar incercam sa le rezolvam cum vin si sa nu le amplificam. Ii facem masaj pe burta, ii cantam, ii facem gimnastica, ii distragem atentia si de la supt non stop. Incercam sa avem o comunicare cat mai buna cu ea si sa-i intelegem nevoile.
Dupa doua saptamani, au inceput sa ne viziteze si rudele si prietenii si treptat intram intr-o noua etapa a vietii noastre. Pana acum Rita a dormit cu noi, dar vrem sa o obisnuim la ea in camera. Deocamdata avem doar patul si fotoliul de alaptat montate, insa curand va fi totul gata. Pana atunci, ne gandim cum sa facem aceasta trecere mai lina. Daca aveti sugestii sunt bine venite!
Un lucru care imi tot vine in minte in perioada aceasta e faptul ca vietile noastre parca au inceput sa capete mai multa valoare. Si eu si Cosmin incercam sa avem cat mai multa grija de noi si unul de altul, pentru ca impreuna sa putem avea grija de Rita. Odata depasita perioada de inceput, de acomodare, rutina noastra de viata devine mai frumoasa. Imi plac diminetile pe care le petrecem impreuna toti trei, dar si serile, cand ii facem baie. Nu plange absolut deloc, nu e stresata si pare ca are incredere in noi ceea ce ne incurajeaza. E un sentiment minunat, trebuie sa recunosc! Imi place si momentul cand ii spun rugaciunea seara, rugaciune pe care ne-o spunea si noua Mamuca, „Inger, ingerasul meu”. Asa vreau sa o cresc – cu credinta, in armonie, cultivand momentele frumoase.
Acum Rita este langa mine si ii simt caldura. Uneori in somn schiteaza un zambet in coltul gurii, alteori cand este treaza ma priveste atenta cu ochii ei mari si senini. Ii multumim lui Dumnezeu pentru un asa dar. Am primit des intrebarea inainte, pe vremea cand eram insarcinata “Cum ai vrea sa fie fetita ta?” si de fiecare data imi venea in minte un singur lucru: as vrea ca Rita sa fie buna! Si acum, tinand-o strans in brate, simt ca asa este!
P.S: Camera Ritei nu este gata, dar cand va fi am sa fac o poastare detaliata. Pana una alta, in living avem un leagan primit in dar de la nana Ritei si este de la Leander, salul prins de patul este de la Cuvinte Tricotate iar scaunul de alaptare este de pe www.bebebrands.ro
45 thoughts on “Primele zile acasa cu Rita”
Inainte sa se nasca Mark, si noi aveam impresia ca va dormi in camera lui, no stress, i-am luat chiar si sistem de supraveghere. In prima luna, am dat jos o laterala a patutului si l-am lipit de patul nostru mare, urmand ca, ulterior, pe la 2, 3 luni visam noi, sa-l mutam la el in camera. Cata naivitate! A fost de cosmar pentru toti 3 aceasta prima luna. Bebe se trezea din jumatate in jumatate de ora, de foame, ziceam noi, nestiind ca bebelusii nu vor la san doar pentru mancare, ci si pentru alinare si confort. Well, now we know.
Dupa prima luna si dupa ce am citit diverse carti si articole pe aceasta tema, am decis sa il luam langa noi in pat, sa vedem ce iese. Abia dupa ce am luat decizia asta am aflat ce inseamna “alaptarea lina” la care viseaza toate mamicile, si cam de pe atunci, am inceput sa ma odihnesc si eu si sa imi revin. Am inceput sa alaptez pe o parte, la primele semne de foiala ale lui bebe (il simteam imediat, fiind langa mine, nici nu incepea sa planga), si uite asa, bebelusul meu a inceput sa doarma cate 10, 12 ore pe noapte, doar cu foielile de rigoare, cand ii dau sanul si ne culcam la loc. Se poate si fara metode crude de sleep training!! Se poate orice, atata timp cat esti atenta la nevoile bebelusului, iar in felul asta toata lumea este fericita.
Cat despre intrebarea arzatoare “mai exista viata sexuala cu copilul in pat?”, la noi raspunsul este un mare “DA”. Seara, il adorm in sistemul de purtare (ERGONOMIC, NU CHILOT ATARNATOR, DA?:)) ), il asez in pat, si sufrageria este a noastra :) In felul asta exista o utilitate si pentru sistemul ala de supraveghere video de care povesteam la inceput.
Cand o sa mai creasca bebe (acum are 4 luni si jumatate) o sa vedem noi cum facem, si daca o sa mai mearga aceeasi schema, dar chiar daca nu, sunt sigura ca vom reusi sa gasim un echilibru.
Noi suntem fani attachment parenting, si mi se pare cea mai buna metoda de crestere a unui copil, cu blandete, nu cu independenta fortata din bebelusie. :) Independenta vine treptat, atunci cand copilul realizeaza ca are in familie tot sprijinul emotional si toata afectiunea de care are nevoie.
Citeste cartea Natural Baby Sleep Solution (90 minutes sleep solution) Polly Moore PhD. E o cercetatoare si mama care explica ciclurile de somn ale copiilor in primul an de viata si cum la fiecare 90 de minute un bebelus (0-6 luni) trebuie sa doarma. Amalia Enache a folosit solutia asta. Intreaba-o si pe ea.
„Sa-i fie bine Ritei“- toata viata ta se va invarti in jurul acestei afirmatii 😊
Salut Laura,
In primul rand felicitari pentru Rita!
In articolul tau aminteai despre Consultantul in alaptare care ti-a recomandat niste vitamine foarte bune pentru imbunatatitea laptelui.
Poti sa imi spui si mie care sunt acestea?
Am si eu un baietel nascut in 06.06 pe care il alaptez exclusiv la san si as dori sa ii dau un lapte cat mai bun si consistent!
Multumesc
Felicitari pt micuta Rita!
La noi fetita a dormit inca din prima zi in camera ei, in patutul ei (stiu ca e un subiect controversat). Prima noapte am dormit si noi pe canapea (una extensibila) langa patutul ei. Am fost stresati toata noaptea si ridicam privirea la fiecare mica miscare a ei. Draga de ea dormea atat de bine :) Doar noi ne stresam aiurea. Ne am dat seama ca e mai bine sa revenim la noi in dormitor. Zis si facut. Am alaptat la cerere de cate ori a fost nevoie si nu m-a deranjat sa mai fac drumuri catre camera ei. In noptile in care avea nevoie mai multa de mine (eruptii dentare, pusee etc) mai dormeam eu acolo. Insa ea a fost copil cuminte si i-a placut somnul. A crescut frumos si inclusiv astazi cand are 1 an si 8 luni desi o mai chemam la noi in pat ea prefera camera ei. Nu cred ca exista un standard. Cred ca ne adaptam dupa copil, mai ales daca e cuminte si doarme frumos. Sigur ca un copil cu colici va avea nevoie mai mare de mama, sa o simta alaturi. Cred ca si voi veti sti mai bine cum sa procedati in functie de cum o simtiti pe Rita.
Ah si noi la fel comandam online mancare pt ca alaptand exclusiv aveam o pofta de mancare ft mare:)))) Desi ne mai ajuta mama cu mancare, mai comandam si noi uneori. Si a fost ft bine. O grija in minus pt noi :)
Mult succes in continuare! Radiezi de fericire. Esti o mama minunata si sunt sigura ca vei lua cele mai bune decizii pt copilul tau!
Doamne Ajuta!
Bună Laura şi Felicitări pentru minunea din viaţa voastră.
Prietena mea are un bebeluş care a împlinit o luna de viaţă şi deja observ ca zambeste şi gangureste. Se spune că sugarii se calmeaza rapid cand sunt in prezenta mamei sau cand ii aud vocea, tonul calm, cald, melodiile cantate şi poeziile îl ajută foarte mult şi chiar dacă nu pare, ei le “înregistrează”.
Să fiţi sănătoşi şi să aveţi o viaţă minunată împreună :)
Felicitări, sa fiti cu toții sanatosi si in putere!
Vreau sa fac o precizare concret, din propria experiența. Fetița noastră, pana la 6 luni cand am inceput diversificarea, a avut întotdeauna scaun la 2-3-4 zile. Nu prezenta semne de disconfort, dar asa funcționa burtica ei. Citind foarte mult despre asta, consultandu- ma cu 3 pediatri, am aflat ca nu reprezintă motiv de îngrijorare atata timp cât nu mănâncă altceva inafara de lapte matern. Unii copii digera complet laptele mamei. Daca nu are burtica umflata, nu se strânge de piciorușe de durere, ia in greutate, are pofta de mancare, înseamnă ca asta e ritmul ei. Fetița noastră s- a reglat imediat cum am inceput diversificarea.
Oricum va veti da seama pe parcurs de toate astea, vocea interioară a mamei, cand este atenta la copilul ei, ii șoptește absolut tot ce bebe are nevoie… trebuie doar sa o asculte.
Multa sănătate!
BunaLaura,asa cum am scris si pe Instagram fetita noastra Teodora doarme singura in camera ei (alaturata dormitorului nostru) din prima noapte,avem o camera video pe care o monitorizez cand se trezeste si merg la ea). Probabil este mai comod sa doarma alaturi de parinti,dar gandind pe termen lung noi consideram ca am facut cea mai buna alegere acum la5 luni deoarece somnul ei este foarte bun (nedepinzand de proximitatea mea fizica pentru a adormi doarme singura foarte bine),insa am preferat sa fac drumul in toiul noptii pentru binele tuturor si sa o alaptez doar in fotoliu. Iti recomand un sistem video si ai sa vezi ca insinctele materne functioneaza,o vei auzi si simti cand se trezeste oricum! Ai incredere in alegerea ta,noi am stiut cum vrem sa fie si asa a fost indiferent de ipotezele de nereusita transmise de ceilalti. Pe viitor vei vedea ca alegerea de a oferi independenta la somn Ritei va merita orice efort de deplasare pentru alaptat!🙏🏻
Buna Laura,
Inceputul e mai greu pentru ca e primul copil si nu stii la ce sa te astepti :) fiecare azi vine cu ceva nou :). Si eu am alaptat la cerere si daca ai ales sa mergi pentru asta primele luni vor fi solicitante atat pentru tine cat si pentru fetita ta. E la inceput de drum si pentru ea sa se hraneasca si sa te simta aproape este esential. Si in momentele grele sa iti amintesti ca ea acum invata sa se hranesca si acest lucru necesita timp si multa rabdare din partea ta. Cu cat va fi mai usor pentru ea cu atat mai bine va decurge recuperarea ta. Vei vedea peste cateva luni cum ranile nu vor mai fi pentru ca sanii tai deja s-au obisnuit, timpii de alaptare vor fi mai lungi si sesiunile mai rare. Ea cere si ia cat are nevoie. Pe mine m-au ajutat mult la inceput protectiile speciale, a invatat mult mai usor sa prinda sanul si sa invete sa suga corect fara sa te doara. Si noi am dormit cu ea in pat, era linistita pe timpul noptii pentru ca ne simtea aproape si avea sanul la dispozitie cand era nevoie. Acum la 2 ani si doua luni inca se linisteste la san cand o supara ceva sau e bolnavioara. Multa rabdare si iubire si sa iti urmezi instinctul de mama. Prin alaptare isi ia cat si cand are nevoie. Pe mine m-au ajutat ceaiul de fenicul combinat cu alte plante ( daca te intereseaza iti trimit o poza, multe fructe de sezon, apa din belsug, protectiile speciale si crema pe care o aplicam intre sesiunile de alaptare, sfat primit si care a mers si la.mine : cand esti acasa lasa-ti sanii sa respire :) orice rana se vindeca mai usor cand e lasata sa respire)
Felicitari! Multa sanatate! Cred ca este cel mai bine atunci cand parintii, mama si tata, incearca sa se descurce singuri; cand tin cont de recomandarile specialistilor si isi urmeaza instinctul. Daca bebelusul este iubit inveti pur si simplu sa raspunzi nevoilor lui fara a merge la cursuri, nu exista o scoala care sa te invete cum sa fii parinte, inveti ca scancetele sunt diferite in functie de fiecare nevoie. Minunea noastra s-a nascut prematur dar este sanatoasa-asta este cel mai important aspect pentru mine. Am ajuns acasa cu o minune de nici 2.2 kg si nu am cerut ajutorul cuiva, nu din incapatanare ci pentru ca am simtit ca ea are nevoie doar de noi, de mami si tati, si s-a dovedit a fi cel mai bine. Eva m-a ajutat sa imi revin dupa cezariana tinandu-o pe pieptul meu, a fost un bine reciproc. Pana acum la 2 luni si jumatate nu am simtit ca am avea nevoie de ajutor, au fost dimineti cand simteam nevoia sa mai dorm dar cand zambea uitam de nevoie. Sora mea mi-a spus ca ma apreciaza pentru ca sunt relaxata-asa ma vede ea-si asa si sunt pentru ca atunci cand minunea mea este bine nu am de ce sa imi fac probleme(am fost fericiti ca nu am facut nici o noapte alba pana acum- a avut doar cateva episoade de plans atunci cand elimina gazele).
Dupa primele 2 saptamani tati a revenit la job si ramanem singure ziua dar nu este nici o problema, comunicam una cu cealalta si ne descurcam foarte bine.
Eu imi doream in timpul sarcinii sa fie sanatoasa, atat! Acum pot spune ca suntem binecuvantati si extrem de fericiti pentru minunea primita, este mai frumos decat as fi putut sa imi imaginez!
Nu fac recomandari- nu sunt specialist in ingrijirea si cresterea copiilor-sunt convinsa ca impreuna veti gasi solutii!
Buna Laura,
Pentru ranile la san, eu am primit din maternitate Lansinoh HPA Lanolin Crème, dar nu a facut nici o minune :) Apoi am fost sfatuita de un specialist in alaptare ca de fiecare data cand cea mica termina de baut, sa imi pun pe sfarcuri laptele meu si sa las sanii la aer cateva minute. Dupa 4-5 zile nu mai aveam nici o problema. A functionat de minune :)
In ceea ce priveste dormitul cu voi in pat, nu am procedat asa cu nici una din fetite. Daca tu simti ca asa trebuie, atunci sigur este decizia ideala pentru voi. Este important sa iti asculti instinctele. In ceea ce ne priveste, primul copilas a dormit in camera lui din prima zi in care am ajuns acasa. Camera ei fiind fata in fata cu a noastra si aveam usile deschise + monitor. Cu a doua fetita am procedat diferit, in sensul ca i-am adus patutul in camera noastra, tot din prima zi in care am ajuns acasa. Si de 10 luni dormim in aceeasi camera, dar in paturi diferite. Inca o mai alaptez, asa ca se trezeste destul de des sa bea. In plus, ador sa ma trezeasca dimineata pe la 5-6 cu sunetele de ingeras :) iar ei ii face placere sa ridice capul peste patut si sa ne vada langa ea :)
In ceea ce priveste plansul sfasietor, am trecut prin aceasta experienta cu prima fetita, o singura data, atunci cand a luat-o o infirmiera in brate in momentul in care am vrut sa ii facem gauri in urechi. In cateva minute am renuntat la idee, pentru ca era evident ca fetita nu era in apele ei. Am luat-o in brate, i-am cantat, am tinut-o la san, nimic nu a functionat. Am realizat ca cel mai probabil ceva/cineva a speriat-o. Intr-un final, a adormit de la atata plans… Cu a doua fetita, nu am avut astfel de probleme, dar recunosc, nu am mai fost deloc stresata, atat eu cat si sotul meu l-am daruit absolut tot timpul noastru si ne-am bazat foarte mult de instincte, dar si pe cunostintele pe care le aveam de la prima experienta. Pana acum a functionat de minune :)
Profitati din plin de toate clipele, sunt magice :)
Bună Laura ai o poveste impresionantă să vă trăiască micuta Rita sa va bucurați de ia pupici😘
Multa bafta voua! Primele saptamani sunt cele mai grele, pana cand va sincronizati si incepeti sa va intelegeti din instinct. Si noi eram turbati la fiecare planset… pana ne am obisnuit. Tinutul copilului pe piept in continuare e vital di pt bebr si pt lapte. Greseala care am facut o e ca am stat cu sutien de alaptat si pad-uri absobrante pe sfarcuri. Asa am facut o rana. M a invatat moasa: laptele ce ramane de la alaptat intins pe sfarcuri, toples toata ziua si pe cat posibil si cu ele la soare (nu plaja, doar lumina). M au ajutat mult si protectiile de slaptat pt sfarcuri (din latex de la Nuk sau Madela) .
In legatura cu plansul: sunet de foen de pe youtube si pozitia de “aviator”(cauta pe google Fliegergriff) . Daca pui sunetul de foen si adoarme, atunci nu a avut fetita nimic fizic, ci doar plangea ca sa prelucreze nasterea, informatiile si trairile noi. Daca se linisteste doar pe moment atunci e ceva fizic care o deranjeaza: foame, scutec frig, cald, burtica. Iar dc o tineti in pozitia aviatorului stiti clar daca are aer in burtica/colici sau nu. In privinta colicilor, eu i am dat de la 2 sapt bacterii de lapte (in Germania e preparatul Colimil Plus, un miracol de bun!!!) Sunt sigura ca si in Romania sunt preparate care pot ajuta si va simplificati viata enorm!
In rest multa bafta, sunteti parinti f responsabili si dedicati, cu siguranta veti trece cu bine peste toate!!! 💛🧡💜
Eu iti recomand sa ii pui muzica gen baby Mozart pentru copii,o va linisti
Noi am simtit diferenta de cand era in burtica si ii puneam muzica pentru copii de relaxare.
Succes Laura,si clipe magice alaturi de micuta!
Citind povestea voastra am retrait cumva povestea noastra. La fel ca si voi, nici noi nu am primit musafiri in primele saptamani de viata. Chiar nici in spital. Imi amintesc perfect prima noapte acasa cu primul copil, epuizata m-am intors si eu din spital. Insa mi s-a parut asa miraculos faptul cum, cu cateva zile inainte am plecat doi de acasa, ca apoi sa revenim trei. Primul bebe a fost super plangacios, am facut cu schimbul multe nopti eu si sotul meu, dar au trecat asa de repede incat mi-e dor de perioada aceea. Cu bebe doi a fost mult mai bine, nu am avut nicio noapte nedormita. Da, se trezea, manca, apoi somnic. Greutatea a stat in faptul ca aveam doi copii mici, bebe2 venind pe lume cand bebe1 avea 1 an si o luna.
Cu bebe3 am stat in spital doar 2 zile, si din prima seara acasa am ramas singura cu toti 3..pt ca sotul a trebuit sa lucreze. Dar deja eram mult mai relaxata. Nu a fost usor, dar a trecut, acum sunt deja marisori.
Dupa ce s-a nascut ultimul nostru copil, le-am tot povestit celorlalti doi cam ce faceau ei cand erau bebelusi. Si intr-o seara cand o culcam pe micuta cu celebrul cantec de adormit “aaaa aaa aaa a”, baietelul cel mare a avut o revelatie si imi zice entuziasmat, “mami, stiu de ce plangeam eu asa mult cand eram bebe, pt ca mie nu imi place cantecul asta!!!” :).. Asa ca grija ce cantecele alegeti :)!
Multa sanatate va dorim, si sunt convinsa ca faceti echipa buna impreuna si ca sunteti doi parinti minunati!
Felicitari inca o data. Dupa povestirile tale faceti o treaba minunata, restul vine de la sine. E o legatura deosebita care se formeaza acum in perioada asta intre voi trei.
Si noi spunem in fiecare seara “inger, ingerasul meu”, asa cum imi spunea si Mamaița mea draga atunci cand eu eram mica. :)
Ce amintiri dragi, nu? :) Multumim!
Buna Laura! Felicitari pt micuta Rita! Am si eu un baietel de 2 anisori si daca as putea sa dau un singur sfat e ca cel mai important lucru din lume pt prezent, dar mai ales pt viitor este sa doarma alaturi de voi in pat. Bebelusul nostru dormea 7-8 ore legate pe noapte intre noi pe o pernuta pt nou nascuti, iar ziua dormea pe pieptul meu. E comod pt voi cu siguranta sa aiba camera ei dar gandeste-te la ea cat de abandonata se simte singura fara tine langa ea in intuneric cand se mai trezeste noaptea. Multa bafta un continuare!!
Multumesc, Cris! Sa fie sanatos puiul tau!
Hey si fetita mea avea scaun chiar si la 5-6 zile si explicatia pediatrului a fost ca laptele matern este foarte bine absorbit de organismul copilului si atata timp cat face scaun normal (adica nu constipat) chiar si dupa 7 zile nu e cazul sa imi fac griji sau sa intervin in vreun fel :)
Asa am inteles si noi, dar este important sa ia in greutate! :)
Felicitări!! Si eu am o “gogoașa “asa o alint de 2luni,si sunt stresata cu laptele,mereu am impresia ca nu este îndeajuns.
Poti spune ce vitamine ti-a recomandat medicul,eu am luat si galactogyl si beau ceaiuri,si tot nu sunt mulțumită,cu toate ca fata doarme noaptea..Sanatate !!
Schinduf se numesc. Iau 6 pe zi.
Pe noi ne-a ajutat multă săculețul Swaddle Me care ținea bebele înfasat, astfel încât sa nu se trezească de la tresărit. L-a purtat pana pe la 4-5 luni când a început sa se poată întoarce pe burtica. După 3 săptămâni, dormea și câte 8 ore fără treziri. Dar mereu a fost adormita in brațe. La al doilea copil as vrea sa nu mai creez obiceiul asta, ca sa nu mai exista aceasta asociere de somn…dar sa vedem, pentru ca nu totul merge cum e scris in cărți.
Haaa, am si eu sacul ala dar nu l-am folosit. Mi se pare prea mica pentru el …
Poate ai o mărime mai mare? Noi l-am folosit de când am adus-o acasă, arata ca un burrito înfășată :) dacă nu vrei unul ptr infasat, mai găsești unul numit “Zipadee Zip”.
Posibil…
Am un băiețel de 1 an, cand l am născut pătuțul era montat, nu a dormit nici o noapte in el, cum il puneam in el cum in jumate de ora era treaz, daca acuma cat este mic nu doarme lângă noi atunci cand?
Buna Laura! Pot sa te intreb ce vitamine ai luat pt stimularea lactatiei? M am chinuit teribil cu lipsa laptelui la primul copil…As vrea la al doilea sa fac tot posibilul sa reusesc mai mult…
Schinduf.
Fenugreek
Ai luat cumva pastile Motherlove More Milk Plus?
Scuze revin la tine cu o intrebare mai concreta am citit ca pastilele recomandate pentru alaptare sunt Schinduf dar te rog spune-mi de la ce firma sunt cele folosite de tine, pentru ca sunt foarte multe firme care produc asemea pastile.
As vrea sa fiu sigura pe ce cumpar.
Multumesc
Nu conteaza din cate am inteles. Poti alege orice brand.
Mie mama mi-a spus ca 1 an de zile nu am dormit deloc noaptea si ca plangeam incontinuu.A spus ca eram foarte rea,dar lucrurile s-au schimbat si chiar nu a avut deloc probleme cu mine in adolescenta.De aceea nici nu a mai facut al doilea copil de frica sa nu fie asa rau ca mine.😂
Voi aveti noroc cu Rita sa fie asa cuminte.Imi place foarte mult patutul si acel fotoliu.
PS. Abia astept camera Ritei sa o vad 😍❤
Urmeaza :)
Buna dimineata Laura! Iti citesc cu drag postarile si este prima data cand scriu. Ca mama a doi baieti, recomand o mare strictete a patutului…fara jucarii in pat, aparatoare de pat prea pufoase, saluri. In curand se va misca, va trage de ele si vei sta mult mai linistita stiind ca are un pat simplu :) Stiu ca toate elementele sunt decorative, insa ea va deveni foarte activa si imprevizibila. Este si recomandarea medicilor pediatri. Inteleg ca acum petrece putin timp in patut (sau inca nu), dar e bine sa se obisnuiasca cu un loc cat mai aerisit. De la 2-3 luni salteaua de activitati ajuta extraordinar pentru miscare, coordonare. Sanatate multa, veti face cu siguranta cele mai bune alegeri!
Da, ai dreptate. Patutul ei va fi gol cand o sa doarma Rita in el. Momentan este depozit pentru jucarii :))
Pace si multa iubire va doresc!IN VREMURI TULBURI ACUM PENTRU MINE postarile tale imi aduc aminte de biserica din satul bunicilor..de linistea rugaciunilor de la vecernie..de competitia noastra permanenta …cine are cel mai frumos rozariu?ce vremuri..si iata azi tot asa imi gasesc linistea!o seara usoara!:)
Multumim, Camelia! Sper sa vina vremuri senine pentru tine!
Cât de frumos ,Laura !!! E așa scumpă Rita ! Sa va trăiască !!! Este un copil echilibrat și cuminte pentru ca tu ai fost așa in sarcina . Eu an fost isterica ,plină se griji,stresată din cale afara și plină de gânduri jalnice ,desi am doar 24 de ani ..adică in sensul ca ce vârsta poate fi mai ok ca asta cand voi “creste” odată cu ea ,organismul e tânăr și puternic și poate lua ce e mai bun !? Ei se pare ca lucrurile astea eu le știu doar teoretic pentru ca practic am fost o isterica și mi am stresat bebelușul crunt ! Deci fata mea cred ca ne va da cruuunte bătăi de cap . In fine sănătoasă sa fie ! Sunt emoționată pentru tine ,mai ales ca și eu am un soț bun și iubitor care mi a fost alături și m a suportat și ne am ridicat unul pe celălalt ! Contează enorm omul de lângă tine ! Te coboară sau te ridica .. ☝️ . Te îmbrățișezi și sănătate celei mici și putere noilor părinți ❤️
Sa fiti sanatosi si voiosi! 🤗
Eu am 2 pui, ambii au fost alaptati si ambii au dormit primele 2-3 saptamani noptile in landou in dormitorul nostru.. ziua in patut…apoi i-am mutat definitiv in patut in camera lor si nu au fost probleme.. ba pot sa spun ca au dormit mult mai bine 😊. Am instalat baby monitor (noi avem Motorola – f bun) si totul a fost ok..
Cat despre plansul neincetat… la noi au functionat phoenul si aspiratorul.. sunetele albe ii calmeaza.. sunt si aplicatii pe telefon cu astfel de sunete (pt deplasari sau masina).. fac minuni 😁…
Mult succes in mamiceala! 🤗
Multumim, Ioana! Noi pentru monitorizare folosim icloud. Este o aplicatie si o urmarim si video! :)
Esti tare draguta. Multumim pentru gandurile bune!