In ultimii ani, am tot citit si am avut discutii cu prietenii despre problemele care vin la pachet cu stilul de viata modern. Una dintre acestea este si capacitatea redusa de concentrare cauzata de tot felul de stimuli din exterior. Sunt sigura ca ai auzit si tu ce se spune – ca putem sta concentrati cu adevarat doar 8 secunde, dupa care mintea noastra „fuge” in toate directiile, ca o maimutica pusa pe sotii. Daca ai incercat vreodata sa lucrezi ceva si ai constatat ca nu mai dai randamentul de acum ceva timp, pentru ca esti in permanenta distras de griji, de ce tot ce ai de facut intr-un timp foarte scurt, ca, tocmai cand ti-a venit o idee, a trebuit sa raspunzi la un mail, sa vorbesti la telefon, pe whatsapp, sau FB, iar intre timp ideea a si zburat, atunci meditatia te-ar putea ajuta. Spun asta pentru ca eu am constatat beneficiile ei pe propria mea piele.
Foarte multa lume practica meditatia si e multumita de rezultatele obtinute – de la beneficii imediate asupra sanatatii, la reducerea stresului, cresterea capacitatii de concentrare si a vitalitatii si fortificarea sistemului imunitar. Exista mai multe tehnici de meditatie, iar tu poti sa o alegi pe cea care crezi ca ti se potriveste cel mai bine.
1. Meditatia simpla este o metoda potrivita celor care nu sunt familiarizati cu activitatea aceasta. Trebuie sa alegi un loc linistit, unde sa nu fii intrerupt. Asaza-te confortabil, incearca sa relaxezi muschii si urmareste-ti cu atentie respiratia. 10, 15 minute pe zi, inainte de micul dejun sunt suficiente pentru inceput.
2. Meditatia in miscare presupune sa te concentrezi asupra respiratiei, dar simultan si asupra fiecarui pas pe care-l faci. Poti sa o practici in parc, in drum spre serviciu si chiar in casa. Te ajuta sa iti golesti mintea de ganduri si sa fii concentrat pe momentul pe care-l traiesti. Poate parea simplu, insa incearca si o sa vezi cum e – cel putin la inceput.
3. Meditatia spirituala este cea mai veche forma de meditatie, dar si cea mai populara in lumea intreaga. Trebuie sa stai in pozitie verticala, concentrat pe respiratie si sa faci o incantatie – care poate fi foarte variata, in functie de optiunile religioase ale persoanei. Poti rosti numele lui Dumnezeu, spre exemplu. Unii chiar considera meditatia spirituala o forma de rugaciune.
4. Meditatia de tip mindfulness, a constiintei depline este o tehnica budista, dar mai nou este folosita si de psihoterapeuti, pentru ca vindeca bolile mai eficient decat medicamentele. Pentru inceput trebuie sa te concentrezi pe respiratie, ca sa devii atent, sa inchizi ochii, iar apoi sa-ti urmaresti gandurile, fara sa te implici, fara sa judeci. Pur si simplu trebuie doar sa urmaresti gandurile asa cum vin. Aceasta tehnica ajuta mult introspectia si cu ajutorul ei poti face descoperiri uimitoare despre ceea ce iti framanta mintea.
5. Meditatia bazata pe concentrare presupune sa iti indrepti atentia asupra unui punct fix, spre exemplu, asupra flacarii unei lumanari. Poti repeta un cuvant sau o mantra, dar nu uita sa iti urmaresti si respiratia. Este o metoda simpla, dar foarte eficienta.
6. Meditatia transcedentala este, de asemenea, o tehnica simpla. Ceea ce isi propune este calmarea gandurilor, iar aceasta se face in felul urmator. Te asezi confortabil, cu ochii inchisi si incerci sa te concentrezi doar pe o mantra sau o propozitie semnificativa pentru tine, pe care sa ajungi sa o spui apoi automat. Tipul acesta de meditatie e indicat sa-l faci dimineata si seara, cate 20 de minute. Se spune ca iti dezvolta inteligenta si iti sporeste creativitatea. Jerry Seinfeld, actorul din serialul meu preferat, practica meditatia transcedentala si spunea ca nu ar putea fi creativ fara ajutorul ei.
Tu ai incercat sa meditezi vreodata?
Foto: Stefan Popescu
8 thoughts on “Primii pasi spre meditatie”
Salut Laura, mc de sfaturi, sunt super!
Chiar am mentionat articolul acesta la noi pe site zilele trecute.
http://schoolforstartups.ro/cum-sa-fi-mai-productiv-in-2019/
Nu am incercat niciodata sa meditez . Cred ca o sa incerc si eu ,insa am inteles ca cel mai potrivit loc e undeva in natura ,un loc linistit .In mijlocul de transport ,in aglomeratie nu cred ca te poti concentra. O idee de inceput ar fi in living ,seara tarziu ,cand e liniste totala ,insa exista riscul sa adorm.. :D
Ce nostim mi se pare! :)
Primii pasi spre meditatie si cu siguranta nu ultimii !
Dupa ce am inceput sa practic yoga calea spre meditatie a venit de la sine, aceste discipline fiind complementare.
Incerc sa meditez seara dupa o zi dificila (cel mai greu e sa ne gasim timpul de a o face) sau in transporturi avand in vedere ca cele pariziene sunt o adevarata aventura (stii cand pleci dar nu si cand ajungi la birou…).
BIZZZ !
Cred ca yoga si meditatia sunt complementare si odata ce practicam yoga calea spre meditatie vine de la sine.
Meditatia ma ajuta sa ocolesc stresul mai ales in transporturile in comun pariziene ce reprezinta o provocare in fiecare zi.
BIZZZZ
Incerc sa imi rezerv timp pentru meditatie in fiecare zi. A fost foarte amuzant cand am inceput sa incerc sa meditez deoarece adormeam imediat dupa ce imi linisteam gandurile :D .
Am incercat The Silva Method meditation. Foarte greu am reusit sa ma relaxez, sau mai bine zis nici nu am stiut ce inseamna sa te relaxezi, sa-ti aduci mintea la tacere. Dupa multe incercari am reusit sa meditez si sa imi simt corpul ca un fulg, sa nu ma opun gandurilor ci sa le las sa curga…minunata sezatie.
Tu ce fel de meditatie practici ?
Ce le recomanzi celor care vor sa mediteze dar habar nu au cum se practica ?
Foarte faina initiativa insa te rog, nu afirma chestii care nu sunt dovedite stiintific.
“pentru ca vindeca bolile mai eficient decat medicamentele”