Zilele trecute am nimerit in vizita la cineva tocmai cand isi pregatea masa. Printre altele, avea si o salata de varza murata, un preparat pe cat de simplu pe atat de gustos – doar varza murata taiata fin, un strop de ulei si piper. In timp ce mancam ma gandeam la cate astfel de alimente sanatoase renuntam in favoarea unora mai sofisticate si care nu aduc nimic bun sanatatii noastre. Asa mi-a venit si ideea de a-ti vorbi astazi despre alimente bogate in probiotice, care au un rol atat de important in mentinerea echilibrului florei intestinale. Daca tinem cont ca aproape 70% din sistemul imunitar este in tractul digestiv sunt convinsa ca vom avea grija sa introducem aceste alimente in dieta zilnica. Probioticele imbunatatesc sanatatea sistemului digestiv si sustin sanatatea inimii. Previn afectiunile hepatice, sindromul colonului iritabil, infectiile urinare si au rol important in sanatatea pielii. Iata 7 alimente probiotice naturale care te ajuta sa-ti intaresti sistemul imunitar.
1. Iaurtul este una dintre cele mai bune surse de probiotice. Bineinteles ca ma refer la cel cat mai natural, fara indulcitori sau arome sintetice. Iaurtul ne ajuta sa avem oase sanatoase si este recomandat celor care au probleme cu hipertensiunea. Este de ajutor si celor care sufera de deranjament stomacal din cauza consumului de antibiotice sau au sindromul colonului iritabil.
2. Cuvantul Kefir vine din limba turca si inseamna „a te simti bine”. Sunt convinsa ca multi dintre voi au simtit nevoia, dupa mese copioase, cum sunt cele de sarbatori, sa bea o cana cu kefir. Acesta se obtine din lapte fermentat cu ciuperca de kefir (care arata ca un fel de conopida). Este excelent in combaterea problemelor digestive si ne protejeaza de infectii. Kefirul este chiar o sursa mai buna de probiotice naturale decat iaurtul.
3. Foarte multa lume a pus muraturi pentru sezonul rece. Iata un obicei extrem de sanatos! Daca sunt preparate cat mai natural – adica doar cu apa si sare – muraturile sunt o sursa excelenta de probiotice. Daca adaugam cateva felii de castraveti murati intr-un sandvis facem un gest important pentru sanatatea noastra. Consumul de alimente bogate in probiotice naturale ne va feri de gripa si racelile de sezon. In plus, legumele puse la murat sunt bogate in vitamina C.
4. Un excelent stimulent al sistemului imunitar, cu un continut important de probiotice este si borsul. Regleaza nivelul glicemiei, contine vitamine din complexul B, ajuta digestia si combate unele tipuri de cancer (cel la colon, spre exemplu).
5. Unele sortimente de branzeturi fermentate, precum „Cottage cheese”, Gouda, Mozzarella sau Cheddar, sunt si ele o sursa de probiotice. In plus, contin proteine, vitamine si minerale (calciu, fosfor, seleniu si vitamina B12). Sunt excelente pentru a combate osteoporoza.
6. Ceaiul Kombucha, un tip de ceai fermentat, verde sau negru, care se consuma de milenii in zona asiatica si pe care acum il poti gasi si la noi este bogat in probiotice. Dupa ce il bei o perioada simti ca starea de spirit s-a imbunatatit, ai un nivel mai mare de energie si poti sa scapi si de cateva kilograme!
7. Ai mancat vreodata Kimchi? Este un fel de mancare coreean pe baza de varza murata in combinatie cu alte ingrediente folosite pentru aroma – ardei iute rosu, ghimbir, ceapa verde, sos de peste. Kimchi contine bacterii lactice atat de prietenoase cu organismul, dar si vitamine si minerale. Este un fel de mancare foarte gustos si care ne ajuta sa ramanem sanatosi.
Voi mancati frecvent vreunul dintre aceste alimente?
2 years ago
2 thoughts on “Probiotice”
Locuiesc in State si este un adevarat trend si aici cu kombucha. kimchi si kefir mananc si eu destul de des. din pacate imi lipseste cu desavarsire borsul si cand mai gatesc ciorbe romanesti, din cand in cand, folosesc lamaie, dar nu e acelasi lucru. Un articol reusit!
Si eu folosesc lamaie la acrit de multe ori :)