Foto: Alex Galmeanu
Iti spuneam in urma cu doua saptamani ce a insemnat intrarea in colectivitate a Ritei – cu „jumatate de norma” – dar si ca pregatesc un contraatac serios in ce priveste prevenirea bolilor de sezon. Am trecut imediat la treaba, asa ca astazi vreau sa-ti povestesc cum ii cresc imunitatea Ritei prin mijloace naturale.
Cred foarte mult in puterea de preventie a vitaminelor din surse naturale, pentru ca se absorb mai usor de organism, iar medicii pediatri confirma lucrul acesta. De acum si pana la primavara ne vom tot ciocni de gripe si viroze asa incat m-am gandit ca o cura de imunizare naturala este solutia sa ne tinem departe de astfel de probleme. Realizez lucrul acesta in 3 moduri:
1. Nu o înfofolesc pe Rita! Consider ca termoreglarea este un mecanism care functioneaza cu precizia unui computer performant in cazul unui copil sanatos, asa ca nu o voi infofoli nici de-acum incolo pe Rita, de teama sa nu raceasca. O imbrac exact cum ma imbrac si eu. Pentru ca acum sunt diferente mari de temperatura intre dimineata si pranz, prefer sa-i pun mai multe randuri de haine pe ea, ca sa pot sa i le scot daca se face cald. Sunt convinsa ca daca as infofoli-o, n-as face decat sa-i sensibilizez organismul.
2. Am grija sa introduc multe fructe si legume in alimentatie. Oricum ii dadeam suficiente cruditati, dar acum favorizez anumite alimente. Spre exemplu, am grija sa nu-i lipseasca in nicio zi marul, din care sa muste ea. Rita are acum destui dinti, asa ca poate sa manance fructe fara sa i le mai maruntesc. In afara de mere, am grija ca in perioada aceasta sa nu-i lipseasca din dieta:
Morcovi
Portocale
Lamai
Kiwi
Ceapa
Usturoi
Cartofi dulci
Peste
Supa de pui
3. Cat despre modurile de imunizare naturala, pentru ca Rita are peste 1 an, pot sa-i prepar diferite retete de smoothie-uri și gustari pe baza de miere si condimente:
- Catina cu miere are o cantitate impresionanta de vitamina C
- Mar ras cu scortisoara si miere – scortisoara este un condiment eficient in prevenirea racelii
- Salata de sfecla cu turmeric, bun in combaterea virozelor
- Smothie din mar, morcov, sfecla si ghimbir
- Ceaiuri din macese, tei, cimbrisor, busuioc, chimen, lavanda
- Limonada cu menta si ghimbir
- Miere cu nuca – este delicioasa si buna pentru cresterea imunitatii (se pot adauga si una, două picaturi de propolis, dupa consultarea medicului pediatru)
- Miere cu lamaie si ghimbir
- fenicul si seminte de anason
Bineinteles, copilul nu trebuie sa aiba alergii nici la miere, nici la vreunul dintre condimentele despre care ti-am vorbit mai sus. Iar din retetele pe baza de miere ii dau doua lingurite pe zi, una dimineata, iar alta la pranz sau seara. Spre exemplu, catina cu miere nu ii dau niciodata seara, pentru ca este si energizanta.
Am inceput deja cura de crestere naturala a imunitatii de mai bine de zece zile si ma astept sa vad si rezultate in curand! Tu cum procedezi ca sa iti feresti copilul de gripe si viroze in perioada aceasta a anului?
8 thoughts on “Retete pentru o imunitate puternica a copilului”
Buna, sunt solutii foarte bune si consumate regulat chiar se vad rezultatele, poti sa ne lasi te rog reteta de sfecla rosie si turmeric? Multumesc
Poti face un suc cu sfecla cruda, mar sau para si un varf de lingurita de turmeric, sau sfecla coapta la cuptor, data pe razatoare, un varf de lingurita de turmeric, 1 lingurita de ulei de masline si zeama de lamaie.
Draga Laura, îți citesc cu drag articolele și, deși Sofi a mea e mai mică cu 3 luni decât Rita, in perioada aceasta am ales și eu sa îi dau cătina pentru simplu fapt ca are cel mai mare aport de vitamina C in doar jumătate de lingurița. Ceea ce ma bulversează pe mine, citind destul de mult și documentat, este ca pediatra mi-a interzis mierea pana la 2 ani. Am ales sa-i dau cătina dimineața împreuna cu un iaurt. Sunt absolut sigura ca și tu te-ai documentat înainte sa-i dai Ritei miere de aceea îți cer un sfat: de unde oare e mitul acesta cu “fără miere pana la 2 ani”?
Bună ☺️alăptarea asigură o imunitate fără doar și poate… pentru mămicile care alăptează și pot să o facă!!
Sănătate ❤️🙏
Asta cu infofolitul ai dreptate, mama m-a infofolit de numa si uite, acum la 27 de ani sunt o friguroasa de numa si numai cand simt putin frig, inghet 😂🤦♀️.
“Nu o înfofolesc pe Rita! ” Mai multi parinti ar trebui sa iti urmeze exemplul. La noi in tara, oamenii s-au obisnuit sa isi imbrace copiii cu toate hainele din sifonier, de teama sa nu cumva sa raceasca, insa fara sa-si dea seama ca nu e deloc ok. Nu-i scoti afara in body cu maneca scurta, dar nici nu pui 3 caciuli, dresuri, 5 perechi de pantaloni si 2 pulovere …
Rita este adorabila, chiar zilele trecute ma uitam la pozele cu ea, pe care le-ai postat pe Facebook, si observam cat de mult a crescut. O dulcica! <3 <3 <3
http://www.masha.ro
Buna Laura ! Cate bobite de catina pui amestecata cu miere ? Si cat tine o cura la voi ?pupici
Buna, Laura. O noua postare interesanta de la tine:) Copilul meu este inca in burtica. Incerc sa il imunizez prin ceea ce eu consum. Nu am mai racit serios de mai bine de 2 ani. Dar acum din pacate am racit un pic. Cred ca am facut tot ce am putut sa ma imunizez dar din pacate alimentatia nu este totul. Eu beau ceaiuri de rooibos foarte des (este un arbust care creste in Africa de Sud si face minuni cu imunitatea)., mananc portocale, mandarine si kiwi des, noi suntem iubitori de ceapa si usturoi si nu exista zi in care sa nu le consumam. Ne hidratam corect cu apa (2-3 l pe zi in functie de efort). E foarte importanta hidratarea. Cand se apropie iarna luam suplimente de vitamina C. Bem chefir sau ayran cat putem de des. Pe langa alimentatie este absolut necesar sportul (pe care l-am cam neglijat) si este necesar sa ne imbracam potrivit vremii. Nici eu nu sunt pro-infofolire dar schimbarile bruste de temperatura sunt cele care de multe ori cauzeaza raceli, de-asta este necesar sa ne imbracam potrivit temperaturii. Sanatate!