Diversificarea, momentul cand copiii nostri incep, usor, usor, sa manance ca niste oameni mari, este o etapa importanta in viata unei familii. E un drum inca neumblat, ceea ce ne poate face să ne punem o gramada de intrebari: la ce alimente o fi alergic, daca se ineaca, daca nu-i place ceva, e oare varsta potrivita sa incep?
Noi am inceput diversificarea alimentatiei Ritei de ceva timp, asa ca astazi vreau sa-ti povestesc cum ne-am descurcat și cum procedam in aceasta etapa. Evident ca la inceput ne-am informat cand e mai bine sa incepem, cum se introduc alimentele, ce reactii poate avea copilul si ce faci daca se ineaca (pentru cei care nu au facut un curs de prim ajutor, foarte folositoare sunt si acele video, care pot fi urmarite pe YouTube). Pe langa asta insa, ne-am ascultat si instinctul si am urmarit atent reactiile Ritei.
Pana in momentul asta, am introdus multe alimente noi in meniul Ritei si, uitandu-ma in urma, pot sa-ti spun ca perioada diversificarii trece atat de repede de nu-ti vine sa crezi! Dupa cateva saptamani de cand incepusem, ne intrebau oamenii ce alimente am introdus initial si abia imi mai aminteam! Totul se petrece rapid si cred ca secretul – ca sa nu ne stresam prea mult noi, mamele – e un echilibru intre informatiile primite de la medic si instinct. Oricum, diversificarea se face in multe feluri si nici macar specialistii in nutritie pediatrica nu au cazut de acord asupra metodei perfecte. Situatia ne obliga asadar sa ne ascultam si instinctul de mame.
Iata cum am procedat noi:
In primul rand ne-am pregatit:
- Am strans informatii, dar si castronase, vesela, cani si pahare pentru Rita. Iar la 5 luni jumate am considerat ca Rita e pregatita. Statea deja in fund, era curioasa si se intindea dupa mancare.
- Am aplicat o metoda mixta, in sensul ca o hraneam si eu, dar o lasam si pe ea sa descopere hrana, textura mancarii. Totul a fost la inceput pentru ea ca o joaca. Ii puneam pelerina si apoi o lasam sa se joace cu lingurita in farfurie. Am stat cu ochii pe ea, nu am riscat, dar in acelasi timp am vrut sa-i dau senzatia ca acela e un moment cand ne jucam.
- In primele doua saptamani, i-am introdus cate un aliment la trei zile (morcov, patrunjel, pastarnac, telina, cartof dulce), iar cand am observat ca nu are alergii am mers cu curaj inainte si am tot adaugat alimente noi.
- Daca nu ii place ceva, incerc sa schimb reteta. Spre exemplu, daca refuza broccoli, il amestec cu cartof dulce si asa ii place. Important e ca acel ingredient sa ajunga la ea, mai ales daca stiu ca e plin de vitamine si-i face bine.
- Fructele i le-am introdus abia la doua saptamani dupa legume, i le-am pasat si i le-am dat simple, apoi cu iaurt, cereale sau biscuite fara zahar (indulcit cu suc de fructe, gasesti la BebeTei)
- Carnea de curcan sau vita am introdus-o abia dupa o luna si ii place. In general, n-am probleme cu ea din punctul asta de vedere, pentru ca e mancacioasa . E si foarte nostima atunci cand descopera textura noua a unui aliment. Are o fata foarte expresiva, cumva surprinsa!
De cand am inceput diversificarea, am avut grija ca Rita sa bea suficienta apa din paharutul ei de bambus. Nu i-am dat niciodata din canite cu pai, ci direct din pahar, ca oamenii mari. Sa se descurce! Insa e un fel de-a spune ca bea apa singura, pentru ca ia paharul, dar in loc sa dea capul pe spate, se apleaca in fata! :))
Ce mananca Rita
Am inceput asadar cu:
- legumele preparate la abur: morcov, telina, patrunjel, pastarnac.
- Am introdus apoi un pic de ulei de masline, apoi cartof dulce, broccoli, spanac etc. In momentul de fata, doar fasole boabe nu i-am dat, in rest, mananca orice leguma mancam si noi.
- Initial i le-am pasat sub forma de piureuri iar treptat i-am lasat bucatele din ce in ce mai mari. Acum pasam cu furculita iar carnita o rupem in bucatele mici. Tot timpul i-am dat sa aiba si ea in mana o leguma sau o bucatica de carne pe care sa o “mozoleasca”, o coaja de paine sau o grisina.
- In ce priveste fructele, i le-am introdus la doua saptamani si nu am avut limita. In afara de capsune sau alte fructe cu samburi i-am dat de toate. Am si calatorit in perioada aceasta, asa ca Rita a mancat de toate pe unde a fost.
- La piureurile de la borcanel a cam facut mofturi intr-o perioada, insa cele de fructe ii plac. Stiu sigur ca anumite branduri de mancare organica pentru copii folosesc fructe foarte bine alese, asa ca i-am mai dat piureuri de caise, afine, rubarba – fructe care nu se gasesc la tot pasul si in nici un caz acum. Ca sa accepte borcanelele (care pot fi “aur” in deplasari) i le combinam cu ceva preparat de mine ca sa simta gustul de acasa. Poti sa ii dai mancare din borcanele din cand in cand si acasa, ca sa nu i se para schimbarea mare cand iesiti. Nu mi se pare ca sunt mai putin mama daca nu stau la cratita 3 de trei ori pe zi. Eu gandesc eficient nefacand rabat de la calitate. Prefer ca in timpul acela sa ma joc cu Rita, sa facem plimbari in parc sau sa o las sa se joace singura eu repetand textul pentru spectacol sau scriind articole pe blog . Mi se pare important ca ea sa aiba si timpul ei singura, in care sa descopere lucruri, sa caute solutii etc toate sub supravegherea mea, evident!
- In rest mananca lapte de vaca si de capra, gris, iaurt, branza, oua,linte, spanac, urzici, oua de prepelita, carne de curcan sau de vita, ficatei, paste, orez, supe, ciorbe, lapte de migdale, fructe, grisine, piscoturi pentru bebelusi, biscuiti fara zahar, cereale, condimente (cardamon, scortisoara, nucsoara- combinate cu grisul cu lapte, cu fructele sau cu cerealele cu lapte) si cam tot ce ii prepar eu, fara sare pe cat se poate.
Cum pregatesc si cum pastrez mancarea:
Rita bea acum lapte de doua, maximum trei ori pe zi, iar in rest mananca mancare solida. Ca sa nu stau toata ziua in bucatarie, ii pregatesc o data pentru toata saptamana, de cele mai multe ori. Ii fac legume cu carnita la abur, mixuri de tot felul de legume, le pun apoi in pungute pentru stocarea laptelui sau in borcanele, scriu pe ele ce contin si le pun la congelator. In felul asta, daca trebuie sa plec pe undeva, iar Rita ramane cu Cosmin nu-mi fac probleme cu mancarea pentru ca apeleaza cu incredere la provizii.
Curand, intentionam sa-i dam sa manance cam tot ce mancam si noi. Avem o alimentatie sanatoasa, asa ca, presupun, nu va fi greu. Cred cu ardoare ca e foarte important sa privesti acesta etapa ca fiind normala, fara stres si infinite reguli. Daca copilul este sanatos, fara probleme speciale poti trece peste perioada asta cu minimum de stres. Poate fi distractiv chiar!
Ce fac daca Rita nu vrea sa manance
La inceput nu a mancat mult. A testat texturile, gusturile si este normal sa fie asa. In timp am adaugat 2-3 lingurite in plus pana a ajuns sa manance cam 150 g. Daca nu a vrut sa manance orezul cu legume, i-am dat doar legume, daca nu as vrut legume i-am lasat o pauza de cateva minute in care i-am distras atentia , i-am dat putin apa si apoi i-am dat legume cu carnita. Daca nici asta nu a mancat i-am facut un gris cu lapte. Si daca chiar nu mananca inseamna ca are alte nevoi. Ii este somn spre exemplu asa ca masa ramane laptele. :) Au existat zile (putine ce-i drept) cand nu a fost prea mancacioasa si zile cand manca orice. In perioada asta mi-am dat seama ca micutii au nevoie de rabdare si de timp. Au stari si ei, zile cu chef, zile mai grele. Eu chiar nu pot sa ma plang pentru ca Rita a evoluat minunat pana in acest moment si a primit cu bucurie mai orice aliment. Eu nu stiu daca exista reguli, dar e important ca mamicile sa nu se panicheze daca copilul nu se da in vant dupa altceva in loc de lapte. Sunt copii mancaciosi si copii mai putin mancaciosi. In final, timpul zboara si toate lucrurile care par imposibile se rezolva cu multa rabdare. :)
Trecand peste toate aceste informatii care sper sa-ti fie utile, pot sa spun ca in acest moment Rita mananca cam ce mancam si noi!
Urmeaza sa fac doua articole dedicate acestui subiect. Ce mananca puiul nostru pe parcursul unei saptamani si ce mananca cand suntem plecati in oras sau in vacanta!
Tu cum te-ai descurcat cu diversificarea?
P.S: Pe pagina mea de instagram la InstaStory am dedicat o categorie de video uri cu cei ii dau Ritei sa manance asa, spontan! :)
117 thoughts on “Rita si diversificarea”
Am citit cu interes atat articolul, cat si comentariile. Felicitari pentru sinceritate, Laura. Calitate ce nu se gaseste pe toate drumurile. Mai ales pe ale noastre. VREAU sa mentionez ca, un copil linistit si fericit sa spunem, consider EU, are stransa legatura cu mama. Cu cat mama e mai stresata si ingrijorata de stanga si dreapta, cu atat se resfrang sentimetele si trairile ei asupra micutului. In concluzie, ma bucur ca exista femei care dau copilui ce simt ca trebuie. Nu-i putem ocroti toata viata de zahar ( care le este necesar pentru crestere apropos) sau de altele atat de prezente langa ei. Fiti fericite pentru azi si incredere in maine! :)
Laura, esti o persoana minunata si iti citesc blogul mereu. Chiar daca inca nu am copil, te urmaresc cu drag. Pot sa spun ca sunt neplacut surprisa de reactiile celorlalte mame care au comentat. Vad ca este o practica sa barfim si sa judecam alte mame. Cateodata chiar stau si ma gandesc daca vreau sa trec prin asa ceva. Tot timpul o sa fie mama perfecta, cea grijulie, cea relaxata si tot timpul cineva o sa judece. Mi se pare absurd ceea ce se intampla. Si din pacate vad chestiile acestea zi de zi, nu doar pe blog-ul tau. Poate daca ne-am uitamai mult in curtea noastra si nu in cea a vecinului, am fi mai fericiti. Pana la urma fiecare mama are o experienta diferita si nimic nu o sa fie niciodata batut in cuie cand vine vorba despre cresterea unui copil. Salutari si imbratisari de la Cluj :)
Buna Laura ! Când ai introdus uleiul și ce tip de ulei in Alimentația Ritei ? Și in ce cantitate ? Mulțumesc
Pe la 7 luni am introdus uleiul de masline, 1/2 de lingurita.
Mulțumesc mult pentru răspuns 🌹🌹🌹🌹🌹🌹
Gata nu mai pot cu doamna Monica de mai sus!!! sunt un citiror discret al blogului de multi ani si cu toate astea ma simt nevoita sa reactionez pentru toate mamele din societatea noastra care se confrunta cu fiinte ca tine! si nu cred ca Laura s-a hazardat vreodata in a da reguli de crestere a copilului si mai mult decat atat la cat ai scris la acest articol cred ca faceai un dus mai lung de 10 minute iti recapatai si buna crestere si mai ales faceai ceva din ce spui tu ca fac vedetele..luai lucrurile mai empatic si usor.Cred ca zilele trecute am vazut la tv o Doamna Grapini, FARA LEGATURA DIRECTA CU SUBIECTUL NOSTRU dar un exemplu elocvent de ce insemana a nu avea minima empatie si bunatate fata de un om care doar isi creste copilul cum poate dupa cat noroc sau sanse a avut dupa cati bani are sau nu.IUBITI-VA MAI MULT OAMENI BUNI!
Buna,pt multe retete fff folositoare iti recomand #flaveur# sunt extraordinar de folositoare si conforme cu nevoile bebelusilor!:)
Bai, frate, calmati-va ca nu moare copilul daca mai mananca si mancare din borcan uneori! Cum vreti sa gatiti de 5 ori pe zi in vacanta, de exemplu? Zici ca in comunism mancam toti chestii bio, fara zahar si sare! Nu zice nimeni sa dai copilului tort la 8 luni, dar exagerati! F ok articolul!
Buna Laura.Felicitari pt minunea din viata voastra.Noi avem 11 luni jumatate si ne cam “luptam” cu acest proces..De la bun inceput,6 luni,fetita mea a vrut sa fie independenta,asa ca pe langa mancarea blenduita sau pasata ii ofeream bucatele..nici in ziua de azi nu accepta lingurita,iar de 3 luni doar ne jucam cu mancarea,si gustam ff putin…uneori gatesc si cate 3 feluri la o masa pt a avea succes,dar momentan nu este interesata.De cand a descoperit minunea de a merge,are cu totul alte preocupari : mersul…I am oferit uneori sa manance si in timp ce ea exerseaza mersul,de 1000x mai bine supravegheata,insa pericolul poate fi extrem de mare,asa ca am renuntat si astept cu nerabdare sa iubeasca mancarea solida.Felicitari pt cum ati procedat !
Dar nu ii place nimic in mod special? Ritei ii place mult grisul cu lapte si atunci amestec in el tot ce nu are chef sa manance separat. Uneori fructele crude sau avocado. Pun putina scortisoara si gata! :)
Sunt fana gris cu lapte..de cand am ramas insarcinata..si am tot mancat pe perioada sarcinii..si te intreb:la ce varsta ai introdus grisul cu lapte? Abia astept sa mancam impreuna ;)
Mie mi se pare foarte bună abordarea ta, nu te lași copleșită de reguli ci îți asculți și instinctul care nu are cum sa ii dăuneze puiului. Și ai și o atitudine pozitiva și nu critici alte mame. Asa am simțit și eu sa fac, pe timp de vara cât eram mult pe afara luam borcanele de la hipp cu mine și el le-a acceptat foarte bine, eu am mare încredere în ele, sunt ingrediente verificate de la sol și cred ca de multe ori sunt mai bio decât ce găsim în magazinele de larg consum, mai ales dacă nu sunt de sezon. Când a început sa aibă mai multe mese am gătit mai mult, am încercat sa gătesc ceva ce putem manca amândoi. Totuși am încă o mare nedumerire privind laptele care pediatra l-a interzis pana la 2 ani, zicea ca nu se da lapte de vaca, capra etc pana la 2 ani deși eu cunosc multe mame care oferă…. Nefiind sigura încă nu i-am dat, as putea însă să încerc gris cu lapte de migdale.
Eu i-am facut si gris cu lapte de migdale. Mergi pe mana pediatrei. Mie pediatra mi-a spus ca pot sa ii dau lapte de vaca si de capra. Am incercat o cantitate mica la inceput…
De la ce varsta se poate da lapte de capra? Multumesc!
Buna Laura ! De unde iei legumele și fructele ?multumesc .
La inceput ii luam fructe si legume bio de la magazinele de specialitate sau de la tara, dar iti dai seama ca nu ajung tot timpul la magazinele de profil asa ca ii cumpar si de la supermarket! :)
Un articol foarte util si interesant! Am si eu un baietel de aproape 8 luni,si desi am inceput diversificarea pe la 5 luni si 3 saptamani,imi este de mare ajutor! Eu ii gatesc zilnic baietelului meu,dar citind ceea ce ai scris,mi se pare o idee foarte buna congelarea mancarii. Am citit ca ii oferi Ritei cereale de la Topfer. Imi poti spune,te rog, cu ce tip de lapte le prepari? Multumesc!
Lapte de vaca sau lapte de migdale. Poti sa folosesti si laptele praf daca are ceva intolerante.
Buna Laura,am si eu o intrebare….pot folosi cerealele de la topfer si sa le fac cu apa?bebe meu inca papa san si numai ce am.inceput si noi diversificarea de 3 zile…..
Eu le-am facut si cu apa. :)
Buna, Laura. Felicitari pentru articol si pentru onestitatea cu care ai povestit cum merge diversificarea Ritei. Mi se pare foarte firesc si natural cum ai ales sa o conduci pe Rita spre imprietenirea cu mancarea, sa cunoasca gusturi si texturi diferite. Eu consider cea mai importanta hranirea sufleteasca mai presus de toate. O curiozitate am, in privinta carnii, de unde o procuri pentru Rita? Cea de vita, curcan? Daca poti impartasi aceat lucru, deoarece ma intereseaza mai ales daca e vreo sursa sigura, bio.
Multumesc si multa iubire in continuare!
Buna Laura! Asteptam sa postezi despre diversificare! Mă bucur ca iti merge bine, slava domnului! Numai bine in continuare. Eu nu pot sa l conving pe baietelul meu sa bea apa, bea doar trei gurite in cel mai bun caz si atât. Tu cum ai dacut cu rita? Ai o fetita foarte draguta. Mă asteptam sa spui ca ai facut si tu biscuiti, mai ales ca ai si o carte de bucate si ca ii dai si mei si bulgur si alte cereale pe lângă cele procesate, dar poate vei pune retete folosite pt rita mi ar plăcea tare mult si poate si de biscuiti. Merg si cei de magazin dar cele făcute in casa tot mai bune sunt. Probabil trebuie sa le faci si reclama. Oricum mă bucur ca ai postat si numai bine, a si daca nu i ai dat sfecla rosie încearcă si se poate combina cu mai mult chiar si cu brocolii ii da un gust mai dulceag, si incearaca broccoli si cu babana o sa ii placa!
Ar fi ultil sa spui si unde te-ai informat, daca recomandarile OMS nu sunt urmate:)). Este ok si normal sa alegi si alte lucruri, doar ca este bine ca influencer sa punctezi si sursele de informare corecte.
Le-as strange de gat pe astea cu disperarile lor. Efectiv nu le mai suport. Fura o fraza copy paste ca s arate cat de perfecte sunt. Dumnezeule. Te incarci cu energie negativa. Eu le-as da block direct si gata. Extremiste disperate. De parca noi suntem ultimele proaste si ne tratam copiii cum e mai rau.
Voi, perfectelor, va mai traiti viata? Sau stiti doar sa terorizati copiii si sa ajunga sa scape ca …. in lucerna…unii.
Sa ti traiasca fetita! Chiar te admir!
Doamne ca bine ai mai scris, Ale!
Mi le si imaginez cu ochii bulbucati si recomandarile OMS in mana!
Noroc ca Laura este o mama care iarta! :)
Hahahaahhahaha.
Buna Laura,
Cati dinti are Rita? Ca vad ca mananca bucatele fara probleme.
Multumesc
Faptul ca ii dai grisine , biscuiti,iaurturi slabe ,(care nu au ce cauta in meniul copiilor asa mici),nu te face o mama mai relaxata sau pe cele care aleg sa le dea copiilor o alimentatie sanatoasa,mame mai stresate. Eu zic totusi sa incercam sa ii ferim cat putem de alimente procesate,sau necorespunzatoare lor. Oricum dupa ce intra in colectivitate nu mai poti controla ce mananca. Asa ca,nu mai recomanda biscuiti, grisine,borcanase fermecate. Sunt care iau de bune recomandarile tale. Multa sanatate bebeilor!
Eu spun ce aplic in situatia mea, cu copilul meu, pentru ca acesta este un site personal. Ti-am inteles punctul de vedere, dar te cam repeti! :)
@Dana,poate ca iaurtul e facut in casa, sau cumparat cum ar fi el, nu înțeleg de ce nu ar da unui copil mic iaurt, aliment bogat in calciu!!!! Stim bine ca fiecare copil are nevoie sa-si ia doza de calciu zilnic din diferite alimente fie ele lapte, iaurt, branza sau altceva.
Bună, Laura!
Te urmăresc de mult și mi se pare că rolul de mamă ți se potrivește de minune.
Mă așteptam însă ca informațiile despre diversificare si sfaturile pe care le dai să fie în concordanță cu noile recomandări OMS.
Piureuri, suc de fructe, biscuiti cumpărați, tabele.
Sigur poți cerceta mai mult de atât, pentru sănătatea copilului tău :)
Puteam sa vorbesc despre teorie si cum sa fac sa fiu pe placul tuturor mamicilor, dar am ales sa spun cum se intmpla in cazul nostru, din experienta personala. :)
Te admir pentru curajul de a spune adevărul despre diversificare. Înainte parca nu erau părinții noștri atat de stricți după regulile OMS. Foarte fain că îi dai lapte de vacuta și iaurt. Nu au cum sa fie mai puțin sănătoase decât prafurile, și aici mă refer la laptele praf. Parca mi ai dat mai mult curaj în ceea ce privește diversificarea și așa cum ai zis și tu, instinctul de mama e mai presus de noile reguli ale generației noastre.
Buna Laura !!! Eram curioasa sa știu dacă ii dau cumva Ritei lapte praf , întrucât Din cuprinsul articolului reiese ca nu . Vis-a-vis de vaccinare ai urmat schema cumva ? Multumesc
Da, nu cred ca se apuca sa discute pe tema asta ca ar deschide cutia Pandorei!😂 Asta ii mai trebuie!
Buna, Laura! Am si eu o intrebare, referitor la a face mancare pentru o săptămână si apoi sa o congelezi, e sănătos asa si cum o descongelezi? Ideea e practica pentru noi mamicile, dar pentru copii e ok?
Buna Laura. Legat de carnea de vita, imi poti spune ce fel de carne folosesti (gen muschi sau ..) si cum o prepari? Pentru mine e o enigma totala tipul acesta de carne, insa imi doresc sa incerc sa-i dau la baietel :)).
Buna,
Ii dau file de vita, fiert in principiu. :)
Super articol. Sincer eram cam speriata cu diversificarea ,am o fetita de 5 luni jumate . Daca poti sa imi raspunzi la o intrebare. Mancarea congelata pentru bebe, cum o incalzesti?
O las sa se dezghete si o apoi o incalzesc in bain marie sau pe aragaz intr-o cratita speciala.
Pentru Andreea! Legumele si fructele e bine sa le speli cu apa cu otet. Trei parti apa o parte otet. Sau facut studii si cică omoară pesticidele! Daca ai mai mult timp le inmoi jumate de ora in apa cu bicarbonat de sodiu. La fel cică e bun. Cand am introdus un aliment nou i am dat doar o lingurita din alimentul nou mai nou ii dau trei lingurite dupa o luna. Daca e un aliment care nu merge separat ii amestec in mâncare. Numai bine.
Buna Laura ! Este superba Rita ! Un copil mega super frumos ! Și ce par minunat ❤️❤️❤️❤️ Nu bagă in seama răutățile 🙌🏻🙌🏻🙌🏻Vad in tine o mama cum ele nu pot fi : relaxate ! Eu una te admir este minunat cum îți crești copilul ,te invidiez pentru ca deși îmi vad copilul crescând așa n am curajul sa renunț la tipicarisme ,dezinfectat,sterilizat și totul “a la carte” făcut 🙄🙄 un adevărat stres . Voiam sa te întreb cum speli legumele ? Citisem undeva ca trebuie lăsate intr o oala cu apa preț de 1 ora apoi spălate abundent din cu apa . Cum le gătești ? La abur ? Și cât le lași la abur ? Mulțumesc mult . PS: și când ai introdus a doua leguma cum ai măsurat cantitatea ? Jumi juma cu morcovelul ? Mulțumesc
Buna Laura, in primul rand vreau sa spun ca ai o scumpete de fetita, sa va traiasca si sa va aduca numai bucurii ! Eu am inceput diversificarea cam la fel ca tine dar din pacate am introdus carnea destul de tarziu si nu o accepta in nicio forma asa ca fac tot posibilul sa ii suplimentez necesarul de fier din legume. Borcanele nu i-am dat si sincer imi e destul de greu sa gatesc zilnic. Cat despre cele care propovaduiesc ghidul NHS as vrea sa o lase mai moale…bravo lor daca considera ca au descoperit diversificarea ideala. Consider ca atata timp cat copilul se dezvolta sanatos si armonios mama a facut o treaba f buna cu ghid sau fara ghid !
Absolut! :)
Chiar urmaresc cu drag postarile cu ce ii dai Ritei sa pape si astept cu nerabdare urmatorul articol,poate ne impartasesti si unele retete, de exemplu sunt curioasa cum ii prepari pastele,urzicile si spanacul.Te pup Laura si felicitari pentru modul frumos in care ai ales sa iti cresti fetita si nu dupa reguli din carti!
Revin! :)
Draga Laura, sucul de fructe din biscuiti este tot zahar dar sub alta forma. Si nu ,nu e totuna sa manance fructul integ sau doar sucul. Si copiii au nevoi de grasimi,deci iaurtul si branza slaba nu au ce cauta in meniul unui copil mic. Subscriu ceea ce a scris Monica cu referire la recomandarile OMS.
Recunosc ca nu te urmăresc numai de cand erai însărcinată , pentru ca eram si eu si am început să citesc tot felul de chestii pentru a mă pregăti pentru marele moment! 😃
Și….mi-ai plăcut!!! Imi place cel mai mult ca încerci ca si mine sa fi relaxată si sa te bucuri de viață în fiecare moment. Imi place ca ai călătorit în timpul sarcinii dar ca o faci si acum chiar daca ai un bebeluș. Călătoriile sunt si pasiunea noastră si vad in jurul meu cunoscuți care se mira ca nu am încetat să fim noi chiar daca am trecut intr-o alta etapă a vieții. Da,e mai greu să călătorești cu un bebeluș dar cum ziceai si tu intr-un articol, amintirile pe care le creem sunt mai presus. Si imi place ca iei viața de mămică asa cum e…nu ne face mai puțin mame ca am fost nevoite să dăm si lapte praf sau ca mai cumpărăm câte un borcanas cu mâncare…imi place simplitatea pe care o transmiți si fiindca bebelina mea e mai mică decât Rita cu 2 luni privesc încrezătoare către lunile ce vor veni prin articolele tale!
Succes si creștere frumoasă minunii!
Iti multumesc ca mi-ai scris si te mai astept cu drag in vizita! :)
Buna!! si eu am un bebelus de 7 luni si un baietel de 4 ani si 8 luni (care este nascut pe 11 iunie:) ). cu diversificarea recunosc ca suntem mai relaxati desi cateodata ii fac si trei tipuri de mancare😞. si eu i-am cam oferit de toate, chiar si peste si nu s-a intamplat nimic. ou inca nu i-am dat deoarece nu am ajuns sa cumpar de undeva de incredere. insa totul mananca pasat, greu cu textura mai mare🙂. dar rabdare rabdare si o sa manane. recunosc am o teama teribila sa nu se innece. diversificarea se face relaxat si sa ii dam copilului din toate doar sa avem grija sa fie cat mai proaspete si gatite sanatos:) succes in continuare.
Ai urmarit video urile de prim ajutor in caz de inec la bebelusi? Sunt utile as spune :)
Buna,
Am citit articolul cu interes pentru ca si eu am un pui de 20 luni. Dupa cum observ sunt pareri si pareri, ceea ce mi se pare foarte normal.
Am avut noroc sa am un baietel mancacios, intr-adevar nu mananca “de toate”, insa ce mananca, mananca bine.
Meniul contine:
-peste (somon, biban de mare -alti pesti mai rar pentru ca au f multe oase si e mai complicat la varsta asta)
– carne de vita, gaina, curcan
– branza de casa facuta de mine cu iaurt gras
– oua (mare fan, ii fac omleta la cuptor in vas yena cu hartie de copt sa nu se prinda sau ou fiert)
– legume (mancam cam de toate in afara de telina, mazare, pastarna si cartof normal in schimb adora cartoful dulce)
– fructe de toate feurile (mare fan si aici)
– lapte de vaca (cumparat de la acelasi nene din piata de 1 an)
– iaurturi grase
– cereale (aici i-am dat doar fulgi de mei/ovaz/orz etc si i-am fiert in lapte si i-am amestecat cu branzica de casa de mai sus)
-ciorbe, supe, creme
A fost de la inceput mare mancacios, nu i-am dat niciodata mancare din borcan, niciodata grisine sau chestii de genul, si da..gatesc de 4-5 ori pe zi :(
Am incercat si chestii mai fancy, insa nu-i plac si ajungeam sa muncesc o gramada ca sa nu manance.
Din pacate nu il pot obisnui cu mancarea gatita, ii place mancarea in stare naturala :)) adica sa vada fiecare ingredient in parte de ex carne fiarta cu legumele fierte si tot asa.
Nu pot sa zic ca sunt de acord cu tot ce e in articol, cat timp putem feri copilul de niste obiceiuri e bine s-o facem. Mi-e clar ca la gradinita se va schimba treaba si va veni cu acadelele de acolo.
Insa fiecare copil e diferit si trebuie sa te adaptezi la stilul lui si da, sa mergi dupa instinct.
Nu stiu dc intereseaza pe cineva meniul nostru, dar eu cel putin as vrea sa mai gasesc idei si la alte mamici de mancare. Cateodata sunt in pana..
Merci
Multumim pentru meniu. Mi se pare util :)
Multumim Laura pentru ca ai impartasit cu noi experienta ta, gandurile si cuvintele frumoase.
Pupici Ritei
Buna Laura, iaurt cât mai slab pt copil 😱?? De ce ? Preferi sa ii dai cel mai procesat iaurt decât unul cu grăsime ? Brânză de care ii dai tot așa “fara grăsime “ din comerț ?
Nu este obligatoriu sa fie asa. Poate fi mai gras, dar noi mancam iaurt slab si Rita manaca la fel acum. :) Iaurtul slab nu este cel mai “procesat”!
Buna Laura,
Multumim de articol.Este folositor,cel putin pentru mine.
Biscuitii fara zahar de unde ii cumperi?
Multumesc
De la BebeTei.
Am și eu un băiețel de 5 luni și o săptămâna și m-am tot informat referitor la acest subiect ,, diversificare ‘’ . Toate cărțile și articolele in mare te îndruma strict fără abateri și nimic ce nu este făcut in casa nu este bun, dar articolul tău mi-a dat curaj ca pe lângă regulile de baza e foarte buna și intuiția de mama și faptul cum gestionam noi diversificarea ai evoluția ei. Multumim pentru experiența ta cu diversificarea !
Este extrem de important sa iti asculti instinctul. Si evident pediatrul are un rol important, dar trebuie sa alegi unul care se potriveste principiilor tale. :)
Buna!
Super articol 😊 Multumim!
Rita e superba 😍
Va urmaresc cu drag!
Draga Laura, iti spun cu toata sinceritatea ca acesta este cel mai frumos articol despre inceperea diversificarii si cel mai sincer. Eu tot de pe la 5 luni am inceput, cei drept medicul ne a recomandat sa incepem cu suc de morcovi, dar dupa o saptaman i am dat legume , fructe, bine nu toate odata , introduse treptat dar Fabian mananca de toate si tare ma bucur. I am dat si din borcan si i a placut. Multumim pentru artico si pentru sinceritatea cu care ne ai impartasit cum ai inceput diversificarea.
Si eu cred ca a ajutat faptul ca i-am dat Ritei sa testeze gusturi si texturi. :)
Multumim pentru articol si te rugam sa mai scrii despre diversificarea Ritei! Te rog sa ne impartasesti si noua ce cereala folosesti pentru Rita si de unde le achizitionezi? Multumim!
Folosesc cereale de la Topfer acum.
Buna, Laura , as avea si eu o intrebare, ce fel de lapte de migdale folosești pentru Rita?
Il cumpar de la magazinele naturiste, cu produse bio. Dar se poate face si in casa. Iata reteta aici!
Bună, Laura.Nu știu de unde te-ai tot informat tu despre diversificare cu mult timp înainte, dar te-ai informat prost. OMS, cât și ghidul de preventie publicat site-ul pe Min Sănătății spune ca poți începe cu orice aliment, cu introducerea surselor de fier, gen carne roșie, cât mai devreme pt evitarea apariție anemiei. În afara de asta, se da iaurt cât mai gras, nu slab, copilul având nevoie de grăsimi bune cât mai multe, mai ales pana la 2 ani. Nu mai promova, te rog, pișcoturile și biscuiții pt bebeluși, mai ales cei din comerț, fiind plini de zahar (sucul de fructe fiind de fapt tot zahar). E păcat, multe mămici, luându-te drept exemplu, dar multe din exemplele tale nu sunt ok
PS :încurajarea unui comentariu în care o mamica spune ca da ciorba cu urme de sare unui bebeluș nu e ok.
Draga Monica, eu am ales sa incep cu legumele. Fiecare face cum considera! Si cred ca fiecare mama stie ce e mai bine pentru copilul ei, nu? Doar nu ii vreau raul. :) In rest biscuiti si piscoturi ii dau cati doresc. Ce are sucul de fructe cu care se indulcesc biscuitii? Atata timp cat ii dai fruct nu vad problema. Si formula de lapte contine zahar asa ca sa nu fim extremi! Eu doar spun cum procedez si da, pot fi un exemplu pentru o anumita categorie de mame, mai relaxate! :)
Și eu sunt o mamă relaxată, dar aplicând corect principiile diversificarii. Trust me, se poate😉, fara pișcoturi, biscuiți îndulciti cu suc de fructe și folosirea borcanele din comerț ca o regula (și acasă, sa se obișnuiască) și nu ca o excepție. Citește pe NHS despre diferențele dintre oferirea unui fruct ca atare și oferirea sucului concentrat de fructe, mai ales sub vârsta de 1an, dacă tot spui ca te informezi cu tot ce e mai corect. Uite câte mame extaziate pe aici ca ce bine ca le arăți cum faci tu. Trist.
Monica, nu inteleg de ce te exprimi ca si cand adevarul absolut iti apartine. Eu asa procedez si copilul meu este fericit si sanatos! Eu ma raportez la viata, nu la site-uri si forumuri!
Nu știu de unde ai tras concluzia ca pretind ca dețin adevărarul absolut. În niciun caz! 🙄 Sursele menționate de mine nu sunt nici forumuri, nici site – uri de amatori, ci ale unor societăți de pediatrie cu renume, de aceea nu înțeleg de unde spui tu ca te-ai documentat despre diversificare atât de temeinic, când e plin de greșeli ce spui. Ca idee, și copiii mai mari sunt fericiți când mănâncă un ou Kinder, dar asta nu înseamnă și ca este sănătos.
Sursele mentionate de tine si-au mai schimbat parerea de-a lungul timpului si o vor face de fiecare data cand se va demonstra contrariul. Si este perfect in regula, tocmai de aceea discernamantul ma face sa selectez ce iau de bun si ce nu. In cazul nostru, repet!!!! Mi se pare perfect in regula sa iti asculti pediatrul, familia, OMS-ul si pe cine mai doresti tu, dar dincolo de toate astea e important sa te adaptezi la copilul pe care il ai si care nu poate fi crescut dupa o reteta standard pentru ca nu este robot. Asadar, e foarte ok sa te inspiri in cresterea copilului de unde doresti tu. Eu insa am procedat asa cum consider ca e bine pentru fetita mea. Si suntem foarte bine cu alegerile facute pana acum! :)
Un filmulet simpatic despre sursele de informare si parerile lor de-a lungul timpului – https://www.youtube.com/watch?v=5Ua-WVg1SsA
:)))))
Monica, fiecare ii da copilului sa manance ce si cum doreste! Nu mai sariti cu pietre imediat! Voi, mamele perfecte cu ghidul OMS sub perna si gatiti de zici ca e MasterChef pt bebelusi. Niste frustrate sunteti si stati sa gatiti de 4-5 ori pe zi. Aveti timp probabil. Eu vreau ca timpul sa il petrec cu bebe nu intre oale.
Sunt poate mamici care nu isi permit sa le dea la copii orice fel de aliment,si le dau mancare ce mananca si ei ca adulti,si nu s-a mai intamplat nimic cu ei.
Eu nu am vazut pe nimeni sa dea solutia perfecta pentru diversificarea bebelusului.Cu cat suntem mai disperati cu ei,cu atat devin mai sensibili parerea mea.
Oricum daca doresti sa practici ceva din ce a spus Laura o faci,daca nu,fiecare mamica cu metoda ei.
Asta nu inseamna ca este o mamica iresponsabila.Eu zic sa lasati pe fiecare mama sa fie MAMA.
Citesc și eu acest articol cât timp doarme bebe. Citeam și comentariul dumneavoastră. Articolul e cu titlul informativ, nu e litera de lege. Eu la primul bebe, am fost foarte exigenta și nu cred ca am procedat prea bine. Dar citind articolul Laurei îmi dau seama ca mâncarea nu trebuie sa fie un stres ci o chestie de plăcere și armonie in toate. Acum ii împărtășesc opinia, la primul bebe nu as fi făcut la fel… Ce vreau sa zic e ca orice mama trebuie sa își asculte instinctul, sa nu fim paranoia și sa luam totul ad litteram. Suntem diferiți, și copii la fel, trebuie sa ne adaptam. Un grăunte de sare nu omoară, nu dam sare cu lingura, dacă noi suntem atât de exigenței, copii noștri vor fi la fel. Ei trebuie sa fie relaxați, sa vada diferența cu ochi buni.
Zi buna!
Creștere ușoară !
Draga Monica Ti am tot citi comentariile si am impresia ca esti plecată cu caprele draga mea… las-o mai usor cu regulile sau cel putin cu crticatul altora ca nu esti buricul pământului…
Buna Laura! Cum se numesc biscuitii fără zahar ?? Mulțumim
Eu ii dau de la Organix. Sunt indulciti cu suc de fructe. Sau ii faci in casa, fara zahar. :)
Draga Laura, sucul de fructe din biscuiti este tot zahar dar sub alta forma. Si nu ,nu e totuna sa manance fructul integ sau doar sucul. Si copiii au nevoi de grasimi,deci iaurtyl si branza slaba nu au ce cauta in meniul unui copil mic. Subacriu ceea ce a scris Monica cu referire la recomandarile OMS.
Eu aleg sa ii dau copilului meu biscuti asa cum sunt. Imi dai voie ? :)) Si fiecare parinte care isi creste copilul stie de ce are nevoie puiul lui. Aici ma refer la un copil normal, nu la unul care are alte nevoi. Prefer sa-mi ascult instinctul, dar asta nu inseamna ca alegerile pe care le fac eu sunt proaste asa cum sugerezi tu.
Mai relaxati-va dragi mamici! :))) Biscuitii aia de la Organix de care zice Laura au asa, doar o urma de suc de fructe pe deasupra, deci daca urma aia e asa de mică comparativ cu biscuitele din cereale integrale, imaginați-va cat de infima e cantitatea de zahăr (neprocesat) care ajunge in sângele copilui. Si pe lângă ca e atât de mică, nu e suc simplu, care intr-adevar se absoarbe imediat in sânge daca l-ar bea ca atare, dar mililitru ala care e uns pe biscuite vine la pachet cu cereale, plime de fibre, care au o absorbție super lenta, deci necreând un “sugar spike” in sânge si stimulând producerea de insulina. Peace!
Rita mai este alăptata? Daca nu, a renunțat singura, sau cum a fost? Nu la toți este la fel, iar pentru unii nu este ușor deloc:)
Cred ca nu este usor pentru toti si inteleg. Sper sa gasesti calea mai usoara. Eu o alaptez pe Rita seara si dimineata, dar nu pot spune ca mai reprezinta pentru ea o masa. Daca copilasul se satura cu mancare poate ajunge sa se autointarce. Cred ca Rita in curand va renunta la laptele meu, din pacate. Insa trecem la o noua etapa! :)
Mai rar la autointarcare la vârsta asta, dar tu i ai dat și biberon cu lapte praf, e și normal sa nu mai vrea san!
Dar de unde ai tras aceasta concluzie? Rita se satura pentru ca mananca bine mancarea solida si e un pas firesc sa renunte treptat la laptele meu care este evident ca nu ii mai este suficient. In acest moment Rita inca este alaptata, dar nu intentionez sa o fac pana la doi ani (nu ca am ceva cu mamele care o fac).
Știu ca ai scris tu ca ii dai și biberon (pe la început, aveai in plan sa îl scoți, pe atunci) și in acest articol ai scris ca “bea lapte” asta se înțelege ca i dai biberon, dar e și normal pt voi vedetele ca aveți și alte chestii de făcut! Eu am alăptat pana la 16 luni, dar exclusiv pana la 6 luni! Apoi era și papa! Fără biberon! Nu am crezut niciodata ca nu se satura, cântarul vorbește! Dacă un copil de 2 ani vrea mereu la san, nici ăla nu se mai satura😂 in fine, eu te apreciez mult pt faptul ca nu o vezi ca pe o povara pe Rita, o luați peste tot unde e posibil! Nu pot decât sa va felicit, nu de alta dar mai văd alte “VIP URI” care au făcut copil doar sa și vândă nașterea, botezul, baita și acușica și nunta, la tv! Eu nu te am criticat, am făcut o observatie care e motivul pt lăsarea sânului!
Un copil asa mic nu se autointarca. Ca o conduci tu spre o intarcare blanda e altceva.
Nu stiu ce sa spun despre asta…eu stiu cateva cazuri diferite fata de ce experienta ta, dar nu e o regula. Pe de alta parte daca copilul e satul si deja are dinti in gura, pot sa inteleg ca alaptat pierde teren!
Subscriu! Si la noi a fost cam la fel, adică copilul a primit doar lapte de la sân, dar pt ca a renunțat devreme la mesele nocturne (cam la 5 luni) iar apoi a inceput sa mănânce f bine (si noi am introdus mixt, si hrănit cu lingurița dar si mai mult autohranire), copilul usor, usor nu a mai fost interesat. Asa ca pe la 15 luni ni s-a părut pointless sa mai insistam.
In alta ordine de idei, nu sunt deloc mândra de mine ca ma dedau la astfel comentarii si polemici, in general încerc sa stau departe si evit si sa citesc comentariile, ca mi se pare ca acest nou curent al mamei eroine, care se “sacrifica”, care face totul in cel mai greu mod cu putința doar pt validare a pus ghearele iremediabil pe societatea românească.
Dana, tin sa te contrazic. Fetita mea, care acum are 1 an, si-a scos singura mesele de noapte in jur de 3-4 luni, si apoi, o data cu inceperea dibersificarii si-a inlocuit mesele de lapte de pe zi cu mancare solida pe care a acceptat-o foarte bine, astfel incat de la 8 luni mai suge dimineata la trezire si seara la culcare, si asta mai mult fiindca insist eu cu oferitul sanului. Spun asta pentru ca am observat ca, cel putin la masa de dinainte de culcare, suge foarte putin si clar nu de foame. Cu siguranta daca as pune-o in patut fara sa o alaptez ar adormi,insa imi pare inca mica sa ii scot complet laptele. Si da, a fost alaptata exclusiv pana la 6 luni, a primit biberon cu lapte matern muls de 2 ori in viata ( la 3 si la 5 luni cand am fost noi nasi si a stat cu mama in camera de hotel).
Deci, se poate ca un copil asa mic sa se autointarce bland. Asta bineinteles, daca are o mama care accepta acest lucru si nu ii ofera sanul ca alinare la orice, in orice moment al zilei!
Nu știu cum toți copiii de vedete se autointarca, se adaptează f ușor la călătorii lungi și obositoare, se joacă f mult singuri nefiind necesară inplicarea părinților, ci doar supravegherea lor, și lista poate continua… 😃
Ei uite suntem noi ceva mai deosibite :))))
Sunteți, sunteți mai deosebite, de aveți timp la doar câteva luni de la naștere sa vă pozați la spa, yoga, coafor, emisiuni TV, pictoriale, în timp ce noi mamele normale dc facem un duș 10 min sau dam o fugă la supermarket zici ca am plecat în vacanță exotică. Se numește o ‘foarte bună organizare din partea voastră’ (lăsând acasă biscuiței și borcanele) , aptitudine pe care o poți capata doar devenind vedetă. 😉
Poate unele femei isi aleag cu atentie activitatile, munca, partenerul. Si atunci viata lor nu se invarte in jurul copiilor ci impreuna cu ei. Baietelul meu de aproape 10 luni e Rita tot. :) Desi eu sunt o mama un pic mai lenesa, in sensul ca el mananca doar piureuri, desi are 8 dinti. (plus biscutiti, pufuleti, borcanase, iaurturi). De mic a fost alaptat la program, a dormit singur in landou (neleganat), nu a plans. Am avut concedii/plecari cam 2 luni. Am facut un tur cu masina de 5000km. Am fost la plaja, la zapezi. (exotic inca nu). Se joaca singur – desi recunosc ca incepe sa devina un pic legat de mine si ma vrea langa el. (ceea ce este perfect ok). Acum este alaptat de 2,4 ori pe seara/noapte insa nu il simt dependent de san. Doarme cu noi in camera, si la el in pat si cu noi in pat. Nu avem ajutor langa noi, deci nu delegam, ne organizam noi 3. Este primul copil si imi dau seama ca al doilea poate fi diferit. El are si luxul sa ne prinda relaxati si rabdatori cu dezvoltarea lui. Plus ca am avut mare noroc, el nefiind foarte afectat de colici sau dinti. Insa sunt sigura ca modul de a aborda viata cu copil are un efect asupra comportamentului copilului, al mamei, al familiei. Si cred ca nu trebuie sa judecam – pana la urma fiecare dintre noi face ceea ce crede si simte ca este bine pentru ea si familia ei.
Monica, niciodata nu am inteles mamele care nu apuca sa faca dus de copil. Mi se pare o exagerare fara limite. Am un bebe de 6 luni jumate, alaptat exclusiv pana la 6 luni, si cu toate astea pot sa merg linistita in oras la cumparaturi, pot bea o cafea cu fetele, pot face dus lejer, mancare, curatenie, spalat haine, vizionat filme etc. Nu doar ca pot face, ci chiar le fac. Si petrec foarte mult timp cu copilul. Copiii mai si dorm (al meu peste zi are 4 somnuri de cate maxim jumatate de ora), se mai joaca si singuri, stau si cu tata etc. Asa satula is de povestile astea ca daca ai un copil ai devenit o sluga. Doamne…
Nu trebuie sa fii vedeta ca sa ai viata si dupa ce nasti.
Monica, eu nu inteleg de ce nu te speli. Tu nu ai partener sa stea cu copilul dimineata sau seara? E chestie de igiena si sanatate. Vad ca ai comentat binisor pe aici, aveai lejer timp de un dus si sa iti usuci si coafezi parul.
Asta e chestie de organizare, cum ziceai si tu.
Buna! Multumim pentru sfaturi. Abia asteptam sa postezi despre diversificare. Vroiam sa te intreb despre congelatul mancarii. Spui in articol ca gatesti pentru o saptamana intreaga ( suna de vis…eu gatesc din 2 in 2 zile pt o pitica de 7 luni :-))) )si intrebarea mea este daca congelezi legumele taiate si apoi doar in ziua respectiva le bagi la blender sau efectiv le bagi direct date prin blender(piure) la congelat? Multumesc mult!
Pentru o organizare mai usoara, prepar totul si pun la congelator. Apoi doar incalzesc. Iti dai seama ca nu tot timpul ajunge o saptamana mancarea, dar 5 zile daca merge treaba e vis. :)
Buna Laura,
Imi spui te rog frumos cum încălzești mâncarea de la congelator? direct pe aragaz? Si ce fel de branzica ii dai Ritei.? Iti multumesc anticipat pt raspuns.
In special bain marie, dar si pe aragz. Depinde de situatie. :) I-am cumparat branza de vaca si de capra de magazinele bio din oras.
Bună, Laura! Mulțumim ca ai împărtășit cu noi experienta diversificării. Am o curiozitate în privința ficatului, cum il prepari? De fapt doua curiozități…a doua e legata de grisine și piscoturi, unde le găsești, de la ce firma?
In privința peștelui, pt ca bănuiesc ca în curând i-l vei introduce în meniu, de unde te-ai gândit să-l achiziționezi? Eu sunt într-o dilema în privința asta. Tot amân sa ii gătesc o rețeta cu peste bebelusei mele, care are 10 luni, și asta pt ca nu cunosc o sursa sigura. Apreciez anticipat răspunsurile :)
Ficatul il fierb in lapte si il amestec cu legume. Sa spunem cartof dulce sau cartof simplu si cu ulei de masline. Grisine ii iau de la un magazin italienesc, dar se gasesc si in supermarket. Sa nu fie sarate pe cat posibil. Piscoturile de iau din BebeTei, dar nu mai stiu firma. Revin. Peste nu i-am dat inca, dar din cate stiu exista la Piata de Peste foarte bun. Sau din Metro luat in ziua aprovizionarii. Joia parca!
Un copil asa mic nu se autointarca. Ca o conduci tu spre o intarcare blanda e altceva.
Foarte bun articolul! Imi poti spune te rog ce brand de biscuiti fara zahar ii dai Ritei? Multumesc!
Organix. Sunt indulciti cu suc de fructe.
Buna Laura,
Am inceput si noi diverisificarea de curand cam in aceeasi maniera cu tine. :) Voiam sa te intreb ce fel de biscuiti si piscoturi fara zahar ai gasit? Eu am tot cautat, dar fara zahar nu am gasit si mi se pare dificil sa ii faci acasa.(cel putin pentru mine:))). Multumesc!
Buna articolul si mai ales abordarea. Da, exista copii cu alergii si atunci atentia trebuie sa fie sporita la alimentele introduse, dar in rest, asa cum ai mentionat trebuie sa fii relaxat si ideea cu proviziile e super.
Si eu sunt curioasa despre ce borcanele bio vorbeai.
Bocanelele de la DM. Evident ca parintii care au copilasi cu intolerante, alergii etc trebuie sa aiba in vedere toate recomandarile medicului.
Foarte util articolul!! 😊Mulțumesc! Am câteva întrebări, care poate par banale, însă pe mine m-ar ajuta, dacă poți să-mi răspunzi.
• Ce iaurt folosești pentru Rita?
• De la ce branduri de mâncare pentru copii ai cumpărat?
• Bea lapte de vacă de țară?
Mulțumesc mult și felicitări pentru modul frumos și firesc în care ai ales s-o crești pe Rita.
Mulțumim că îți faci timp să scrii și pentru noi informații utile. 🤗
Luam iaurt slab de la branduri romanesti, de calitate. Folosim iaurt din lapte de vaca, dar si din lapte de capra dupa care nu se da in vant. In special borcanelele de la DM le-am testat, dar nu numai. Bea doar lapte din comert, nu de la tarani.
Buna, Laura! Si eu am un baietel de 6 luni si de o sapt am inceput diversificarea. Foarte frumos articolul tau, mi-ai dat idei pe care as vrea sa le incerc. Spune-mi, te rog, ce borcanele cu mancare din comert ai cumparat? Parca nu le-as incerca pe toate…
Dupa diversificare ai intarcat-o pe Rita? Multumesc!
Buna, noi i-am dat Ritei de la DM BabyLove si DM Bio, dar si de la Bebe Tei am luat cate ceva. :)
Doamne. Cum e articolul asta! Deci si noi procedam fix la fel! Nu ma stresez deloc daca ii dau un biscuitel fara zahar, sau niste ciorba cu urme de sare! In sfarsit o persoana care gandeste logic! Esti de apreciat! Abia astept urmatoarele articole!! 💓💓💓
Cu drag! :)