Cand eram mica, la scoala, se organizau excursii cu clasa. Mergeam impreuna cu colegii la manastirile din Moldova, la casa lui Ion Creanga din Humulesti si Vatra Dornei. Erau cele mai asteptate momente si acum cand imi amintesc ma emotionez. Porneam din Iasi cu autocarul, ajungeam la manastiri, dormeam in chiliile maicutelor si mancam impreuna cu ele in curte, la mesele lungi din lemn. La urechea mea se auzea toaca si murmurul rugaciunilor.
Saptamana trecuta am avut proiectia filmului “Cel Ales” la Gura Humorului. Am fost primiti tare frumos asa cum numai moldovenii stiu sa o faca. A doua zi dimineata, dupa ce ne-am baut cafeaua in curtea pensiunii Casa Humor am facut o vizita manastirii Voronet pe care am vizitat-o in copilarie.
Tare mult imi place zona asta a tarii, cu incarcatura spirituala si traditiile moldovenesti.
Asadar, am vizitat “Capela Sixtina a Orientului” si i se spune asa datorita frescei uriase care se gaseste pe fatada vestica si care infatiseaza “Judecata de Apoi”. Manastirea este celebra pentru “albastrul de Voronet”, care este considerat unic in lume, cel mai frumos “albastru” posibil.
Se spune ca manastirea a fost ridicata pe locul unei bisericute de lemn, intr-un timp record pentru vremea aceea – in 3 luni si 3 saptamani! Se pare ca Stefan cel Mare a mers aici pentru a-l intalni pe Daniil Sihastru si a-i cere un sfat. Calugarul l-a tinut un pic la usa pe domnitor, pentru ca trebuia sa-si termine rugaciunea, iar apoi i-a raspuns la intrebarile care-l framantau. Stefan a vrut sa stie daca va fi biruitor in razboiul contra turcilor, sau daca va ajunge sa le inchine tara acestora. Va fi biruitor, i-a raspuns sihastrul, daca va ridica o manastire care sa aiba hramul Sf. Gheorghe. Si astfel, in cel mai scurt timp posibil, a fost construita manastirea Voronet, care ne incanta si astazi, la mai bine de 500 de ani de la ridicarea ei, prin povestile deosebite si prin frumusete.
Nu am zabovit prea mult, din pacate, dar tare m-a bucurat revederea lacasului de cult.
Romania are locuri atat de frumoase, pline de insemnatate iar intoarcerea la radacini imi umple sufletul de bucurie! Suntem binecuvantati!
Tu ai vizitat manastirile din Nordul Moldovei?
9 thoughts on “Romania: Gura Humorului (Manastirea Voronet)”
Bucovina este exceptionala cu incarcatura ei de istorie pura , cu traditiile pastrate neatinse , cu padurile care emana aer ozonat , cu mancarea traditionala delicioasa , cu ospitalitatea oamenilor.Si noi am fost primiti regeste la pensiunea Casa Humor cu ocazia sarbatorilor pascale si acel concediu a fost unul f.drag sufletului meu.Voi veni de la Constanta in frumoasa Bucovina ori de cate ori voi avea ocazia iar postarile tale , draga Laura mi-au reumplut inima de sentimentul ala de turist alintat de meleaguri bucovinene.
Şi eu îmi amintesc cu drag de o excursie din clasa a IX a în Nordul Moldovei. Mănăstirea mea de suflet rămâne Mănăstirea Dragomirna unde am întâlnit o călugăriţă cu mare har. I se citea pe faţă liniştea şi împlinirea sufletească, părea să emane fericire prin toţi porii.
Sunt deosebit de frumoase manastirile din Moldova la fel ca si locurile de acolo, oamenii, mancarea si traditiile. Pantru mine, acea parte a Moldovei sau altfel spus Bucovina, inseamna ACASA si sunt foarte mandra de acest lucru!
Doamne,cu cat drag imi amintesc de excursiile organizate cu scoala de catre preotul din sat,care ne preda religie,in urma cu 15 ani.
Imi amintesc cu emotie in suflet cu cata ardoare asteptam dimineata,sa vad autocarul,nu puteam dormi toata noapte a.
Am vizitat manastirile din Moldova,am fost cazati la Manastirea Secu,am servit cina cu maicutele,n-am cuvinte sa descriu trairea,peisajul si personajele intalnite,acum cand mi le amintesc imi trezesc emotie si dor…
Am vizitat casa lui Ion Creanga,Cheile Bicazului..minunate si sfinte locuri!!
Port peste tot in suflet anii copilarie,cei mai inocenti,unici si “curati” Ani!!
Multimesc Laura pentru postare,esti un suflet frumos,care transmite dincolo de cuvinte si imagini.
Te imbratisez!
Si eu am fost aici in urma cu 3 ani impreuna cu sotul , cei doi copii si parintii mei. Foarte frumos ! Mie una imi place sa ma plimb prin Romania mult ,insa nu apuc pe cat mi-as dori , din pacate. Locuiesc in straintate si inainte sa vin in tara imi fac mii si mii de planuri , insa odata ajunsa nu le mai pot pune apiicare. De ex, visam eu anul trecut ca fac circuitul Romaniei cu trenul si o sa le placa copiiilor si o sa fie o mica avenutra , insa copii odata ajunsi au vrut sa stea numai la sat cu bunicii .Ca sa plec fara ei ,nu am stare si imi fac mii de griji. Am fost intr=o mica excursie cu totii , dar parintii mei au bombanit ca lor le e lehamite de tara asta si nu le convinea pe nicaieri si strambau din nas la orice si a iesit o vacanta cu stres.Probabil cand vor mai creste copii o sa ii las cu bunicii si o sa plec singura cu sotul sa ne plimbam prin Romania in liniste :))
Desi sunt din Moldova, Neamt, stabilita de cativa ani in Iasi… n-am reusit sa ajung la Voronet, sper sa reusesc sa merg cat de curand, superba ultima poza cu voi doi <3
Doamne cat e de frumoasa tara noastra , cate avem de vazut si admirat . Ma bucur nespus si imi incanta ochii cand vad aceste locuri si aceste poze . Am fost si eu in nordul Moldovei si intradevar ramai impresionata de acele locuri. Acolo simti ca nu te doare nimic, simti ca esti cu adevarat implinita si nu iti trebuie nimic altceva decat linistea aceea care se asterne in suflet. Tare asi mai vrea sa merg din nou in acele locuri si cred ca asta am sa si fac. Te pup, Laura si imi place nespus postarile tale si locurile pe unde mergi.
Eu am fost in 2012 la manastirile din Bucovina. Eram insarcinata in 7 luni :)
Am vizitatcanul trecut manastirea voronet si am ramas placut impresionata de acel albastru. F.frumos. Am mers si la cetatea neamtului si am tras o fuga la zimbraria dragos voda :)