Sanatatea bebelusilor este o preocupare constanta pentru fiecare mama. Suntem ingrijorate sa nu se imbolnaveasca, sa nu raceasca, sa nu se deranjeze la burtica, sa nu faca febra, sa nu cada, sa nu bage in gura cine stie ce, Doamne fereste sa se loveasca sau sa se inece cu mancarea!
Cand am adus-o pe Rita de la maternitate, mi se parea uluitor de fragila. In primele saptamani si eu am fost poate mai mult decat trebuia de vigilenta, pana cand mi-am dat seama ca, daca devin superprotectiva, nu fac decat s-o ingradesc. Plus ca nu am de facut mai mult decat fac. Asadar, grijile erau degeaba.
Vreau ca Rita sa fie sanatoasa, dar si curajoasa, sa descopere lumea, la nivelul ei, prin experienta proprie. Nimic nu se compara cu lucrul acesta! Iar imunitatea nu se intareste daca o tin intr-un „glob de sticla”, ca sa nu pateasca nimic. Copilul moștenește imunitatea de la mamă, iar prin alăptare se consolidează. Am facut lucrurile acestea. Nu am infofolit-o niciodata, am scos-o la aer la ore potrivite, in fiecare zi, o las să descopere florile din gradina si din parc, sa mearga de-a busilea, chiar daca asta inseamna putine pete pe haine sau pamant. O supraveghez fara sa stie, am grija sa nu duca mainile murdare la gurita (cat pot) , o invat despre ce e cu adevarat primejdios, dar nu vreau sa-i dau senzatia ca e permanent in pericol.
Cand am aflat de campania-manifest Aptamil #1000deDA, am ales imediat să o susțin, pentru ca reflecta intru totul principiile pe care le aplic in educatia Ritei. Ei ne vorbesc despre imunitatea copilului in primii trei ani de viata, despre cum s-o fortificam, despre necesitatea expunerii la mediu, dar si cum sa spunem Da experientelor noi din viata celui mic. Sunt de acord cu acest punct de vedere, pentru ca se refera la bebelus atat din punct de vedere fizic, cat si mental si emotional. Rita, spre exemplu, este un copil curios. Cum ar fi daca as spune nu fiecarei tentative pe care o are de a descoperi singura lumea? Mama si tata sunt acolo, ca sa aiba grija de ea, asa ca vreau sa o invat sa aiba curaj. Este un lucru care va da roade pe termen lung. Daca i-as spune ca o pasc felurite pericole, tot ce as realiza ar fi sa cresc un copil anxios, care se teme si de umbra lui. Confesiunea despre cum vad relatia cu copilul meu vezi in video-ul de mai jos:
Intr-adevar, nu e usor, ca mama am avut emotii, dar le-am depasit. Noi am spus Da, la primul zbor, desi era micuta, pentru ca ne dorim sa fim impreuna tot timpul. Am spus Da primei bai in Mediterana chiar daca era luna octombrie, primei vacante la schi, primul zbor lung si de cate ori vrea sa atinga un lucru, sa se joace cu cateii, sa capete experiente noi, prin propriile ei simturi. Stiu ca in felul asta se intareste sistemul imunitar, iar tot ce e in jur se transforma intr-un urias parc de distractii. Eu am spus #1000deDA. Dar cred ca ai observat deja, citind materialele de pe blog, despre cum o cresc pe Rita. Daca si tu vrei sa sustii campania Aptamil, intra aici pentru detalii.
Tu la ce ai spune Da, dar iti este teama sa o faci?
2 years ago
One thought on “Spun DA copilului meu”
In general pe copii cam trebuie sa ii lasi sa faca ce vor. Altfel apar probleme.