Intr-o zi torida de vara, de curand, primesc invitația la tururile ghidate Făuritori de craft, organizate de Silva cu ajutorul Asociației My Transylvania. Turul la care aveam să merg era dedicat gătitului și urma să ne poarte prin povestea gustului din perioada medievală și până astăzi. Nu știam mai multe detalii, doar că o să descoperim bucătăria lui chef Alex Dumitru și că o să facem aproximativ 2000 de pași prin oraș. M-a tentat ideea sa fiu turist pentru o zi in Bucuresti si sa descopar povesti mai putin stiute ale orasului. Iar arta culinara, dupa cum bine stii, este o pasiune careia ii dedic mult timp. Asta pentru ca celebreaza bucuria de a trai si exprima frumosul si dragostea pentru cei din jur intr-o forma simpla.
Asadar, am pornit la drum. A fost o zi de vara torida, cu soare stralucitor deasupra, urmata de o seara racoroasa, pe care am umplut-o cu povesti depanate alaturi de oameni dragi la un pahar cu bere rece, despre visuri, pasiuni și magia de a le transforma in realitate. Ghidul turului a fost Cristian Cismaru, fondatorul Asociației My Transylvania. L-am avut alaturi de noi si pe expertul in bere, Adrian Cărădeanu, iar gazda și fauritorul de craft a fost chef Alex Dumitru.
Noi, turistii prin Bucuresti, ne-am intalnit pe Calea Victoriei, vechiul Pod al Mogosoaiei, care exista inca de pe vremea lui Brancoveanu. Am mers apoi la Palatul Regal pentru o incursiune in secretele bucatariei regale. Apoi ne-am rasfatat papilele gustative in bucataria gazdei noastre, care ne-a prezentat conceptul farm-to-table și a gătit un meniu inspirat din cele trei tipuri de bere Silva. Iata cateva dintre preparate: Crochetă din obraz de vită cu kale crocant – merge de minune cu o Silva Mandra Romaneasca -, Ciuperci salbatice cu chips de malai – bune alaturi de o Silva Blonda Desavarsita -, sau Placinta cu branza dulce si visine murate – delicioasa impreuna cu o Silva Neagra Legendara rece ca gheata. Imi place berea, mai ales vara, iar alegerea mea a fost Silva Blonda Desavarsita J.
Ultima oprire a fost la înălțime, pe terasa hotelului Novotel, unde Cristi ne-a povestit despre importanța planurilor pe termen lung și cum totul începe cu un gând și o idee. Așa cum a fost început și Bucureștiul cu peste 500 de ani în urmă, sau Silva, care are o istorie de peste 40 de ani.
Și pentru că tot eram aproape de Ateneu, am profitat de ocazie si ne-am luat bilete la un concert absolut superb. S-a intamplat ca mama sa fie in oras, asa ca a stat ea cu Rita, iar eu si Cosmin am fost la Ateneu. Una peste alta, a fost o zi superba, cu o plimbare peste timp prin Bucuresti, cu oameni pasionați de mestesugul lor, bucate alese, bere indelung discutata si savurata si muzica buna. Imi plac evenimentele in cadrul carora se si intampla ceva și focusul nu e doar pe produs. Din aceast motiv am vrut sa-ti povestesc si tie experienta mea. Ziua pe care am petrecut-o ca turist in orasul in care traiesc m-a entuziasmat. Am descoperit o alta fata a Bucurestiului, am ascultat istorii despre trecutul sau fermecator si am visat ca vom putea cladi un viitor pe masura acestuia. Iti propun sa ne reamintim despre 5 locuri cu povesti din Bucuresti:
Calea Victoriei are o istorie fascinanta. Este cea mai veche stradă din Bucuresti si dateaza de la sfarsitul secolului 17. Constantin Brancoveanu a transformat Ulita cea mare sau Drumul Brasovului in Podul Mogosoaiei, numit asa pentru ca era pavat cu barne de lemn.
Si daca tot ne aflam aici sa intram un pic la Casa Capsa, care a fost initial o cofetarie infiintata de fratii Capsa la mijlocul secolului al 19-lea, devenita furnizor al Casei Regale. Si-a castigat rapid renume international si era locul favorit al celebritatilor vremii. Cand maresalul francez Joffre a vizitat Romania la invitatia Regelui Ferdinand si a Reginei Maria, maestrul cofetar Grigore Capsa a creat in cinstea lui prajitura Joffre, cu forma de cascheta militara, care a fost preluata apoi si de bucataria franceza.
Tot pe Calea Victoriei se afla Palatul Cercului Militar, o cladire cu o arhitectura superba si multe povesti frumoase. A fost ridicata de Regele Ferdinand si Regina Maria in anii 20, ca loc de intalniri profesionale si mondene ale militarilor din garnizoana Bucuresti. Sala Bizantina a Palatului, Sala Ronda, cea Norvegiana sau Gotica merita vazute. A fost ridicat pe locul vechii biserici Sarindar.
Ateneul Roman, inclus pe lista Parimoniului European, este alta cladire cu povesti. „Dati un leu pentru Ateneu!” – prin contributie publica, asa au fost stransi o parte din bani. Si iata ce minunatie arhitecturala in stil neoclasic a rezultat! A fost ridicat pe un teren care apartinea familiei Vacarestilor, in fosta Gradina a Episcopiei, pe atunci situata la marginea orasului.
Palatul Regal a fost la inceputul secolului 19 casa lui Dinicu Golescu, apoi a devenit curte domneasca. Alexandru Ghica Voda si Cuza au stat aici. Iar ulterior a devenit Casa Regala a lui Carol I. Si cand te gandesti ca pe vremuri (in secolul 18) acest loc era teren viran, langa biserica Cretzulescu – alt monument de arhitectura – si era situat prea departe de centru!
Bucurestiul are multe povesti frumoase care merita descoperite asa ca e o idee buna sa devii turist pentru o zi in oras, de ce nu, cu ajutorul Fauritorilor de craft! Iar daca v-am facut curiosi si vreti si voi sa participati, pe pagina de Facebook Silva aveti toate detaliile. Urmatoarele doua tururi vor fi anuntate pe parcurs.
2 years ago