Cel putin calendaristic, primavara a venit deja. Au aparut zambilele, ghioceii si chiar lalelele, iar pietele sunt pline de urzici, leurda, ceapa si usturoi verde si…loboda. Dar primavara se observa si in farfuria ta?
Daca vrei sa te simti plin de energie si sa te armonizezi cu tot ceea ce este in jurul tau, este cazul sa-ti umpli farfuria cu verdeata. Uneori, primavara te simti fara energie si mereu obosit, ceea ce este normal dupa o iarna in care nu prea ai avut ce cruditati sa mananci. Dar daca vrei sa fii din nou in forma, este bine sa profiti de aceasta perioada, in care verdeturile sunt pline de vitamine.
Se stie ca proportia dintre cruditati si mancare gatita este bine sa fie de cel putin 50 – 50. Iar daca putem sa inclinam balanta si sa acordam o pondere mai mare cruditatilor in alimentatia noastra cu atat mai bine. Astfel imunitatea va creste si la fel, nivelul de energie.
Dintre toate verdeturile aparute acum, in prag de primavara, lododa este preferata mea. Imi place foarte mult ciorba de loboda, asa ca m-am interesat ce proprietati are. Am facut asta pentru ca, de multe ori cand simti ca ai pofta de ceva anume, ti se spune ca organismul avea nevoie de acea substanta. Asa am aflat ca loboda este un purificator natural al sangelui si are puternice proprietati detoxifiante. Se spune ca loboda are mai multa vitamina C decat lamaia si contine fier, calciu, magneziu si potasiu. Are si foarte mult acid oxalic, asa ca, daca ai pietre sau nisip la rinichi, este bine sa nu consumi cantitati chiar atat de mari. Loboda contine si multe fibre, asa ca ajuta la digestie si previne cancerul de colon.
Eu fac o ciorbita de loboda delicioasa, spun prietenii. Ti-am lasat mai jos retetea!
Tu ce mananci in post?
14 thoughts on “Loboda – vestitorul primaverii”
Salut. Am intrat pe pagina ta si am observat ca este foarte ingrijita si are lucruri importante.
Permite-mi sa prezint si eu despre un magazin pe internet cu lucruri foarte
ieftine: Aliexpress Romania. Cred ca aiaflat deja de el.
Multumesc.
Multumim, Laura, pentru reteta! Pare chiar usoara, asa ca asta imi da curaj sa o incerc :) )) Multumesc!
Cu drag. Sa-mi spui ti-a iesit!
Piure de spanac si urzici, delicios.
http://veselielacutie.blogspot.ro/
Hmmm, delicios!
Nu am mai mancat asa ceva decand eram mica. Mama facea destul de des insa nu pot sa zic ca era printre mancarurile mele preferate. Chiar departe. Insa de atunci am descoperit ca gusturile se schimba, si cum piata e plina de loboda, e momentul sa incerc aceasta reteta!
Sa imi spui cum ti-a iesit!
Ca sa raspund la intrebarea din finalul articolului – in post mancam supa crema de linte, pilaf din secara, orez integral si mei (nu neaparat toate impreuna), bem mult lapte din cocos, nuci si seminte, bors de urzici cu sfecla sau bors de legume diverse combinate, mai scamap si cate un cartof prajit ca e greu sa ne abtinem, dar ii facem in casa in ulei presat la rece de floarea soarelui, mai cate o salata. Se gasesc solutii gustoase si pentru post.
Stiu exact ce spui! Important este sa pastram un echilibru. :)
De abia astept sa vina primavera si unde locuiesc eu. Azi 20 martie a nins de la 11 dimineata si acuma e ora 20.00 si o sa mai ninga inca pana pe la 5 dimineata. De 3 luni jumate numai temeraturi de – grade C , chiar si acuma sunt -6 C , toata iarna au fost -18 C noaptea. -10 C ziua .Simt ca o iau razna sa vad numai zapada in jurul meu de 4 luni. Vreau sa vad verde, flori , sa simt un pic de caldura si sa se topeasca zapada . Mi-ar placea si mie sa fac aceasta retetea , insa va trebui sa inlocuiesc loboda cu altceva precum kale, spanac , sau swiss chard ,collard greens .Aici nu urzica, stevie, macris, leustean, visiine, gutui ,corcoduse, caise verzi ( nu am mai mancat de 6 ani :(( si o groaza de alte chestii care nu imi vin acuma in minte.
Imi pare rau. :(
Si loboda, ca si sfecla rosie sunt foarte bune purificatoare ale sangelui.
Eu am reteta de smoothie cu sfecla rosie, dar nu strica o ciorba de loboda. :D
http://andreea-nutritie.blogspot.ro/2015/03/red-smoothie-sanatate-la-pahar.html
Ce fel de smoothie?
tocmai ce ma incantau piata niste legaturi de loboda …am amanat-o pentru o portie de salata de ridichi si ceapa verde cu mancarica de praz..dar gata azi e randul ei..o seara minunata Laura!