foto: Barna Nemethi
Am 48.5 kg si 1.62 inaltime. Cam asa spunea cantarul si cam asta indica masuratoarea saptamana trecuta. :)
Foarte multă lume isi propune sa aiba o dieta cat mai sanatoasa. Problema intervine nu in momentul cand luam decizia, ci atunci cand trebuie sa o punem in practica. Am trecut si eu prin aceasta situatie, asa ca vorbesc din experienta proprie. Suntem prea pe fuga tot timpul, incarcati cu treburi care trebuie rezolvate toate odata, asa ca, desi poate nu renuntam la ideea unei diete sanatoase, ajungem sa o amanam zi dupa zi. Eu m-am convins ca degeaba asteptam momentul cand vom avea timp si de asa ceva. Important este sa gasim o solutie – adica exact ce vreau sa-ti propun eu astazi. Duminica sau in orice seara ai un scurt ragaz, poti sa-ti pregatesti cateva casolete cu ingrediente pe care sa le ai la indemana. Mie mi se pare acest artificiu de organizare foarte util, pentru ca ma ajuta sa imi ating scopul si ma scuteste de frustrarea de a amana o decizie atat de importanta din lipsa de timp. Iata cateva lucruri pe care le poti pregati din timp si pastra in frigider trei, patru zile.
1. Fulgii de ovaz sunt recomandati la micul dejun pentru ca sunt foarte sanatosi, dar si satiosi. Fulgii de ovaz reduc colesterolul, regleaza digestia, protejeaza inima si ajuta la controlul greutatii. Daca nu ai timp sa ii pregatesti dimineata, poti proceda astfel. Pune in cateva recipiente o jumatate de ceasca de fulgi de ovaz, nuci, fructe uscate, scortisoara sau ce mai vrei sa adaugi. Cu o seara inainte de a-i consuma, tot ce ai de facut este sa adaugi lapte vegetal sau iaurt peste ei. Dimineata vei avea micul dejun gata pregatit!
2. Poate ca nu ti se pare mare lucru sa fierbi niste oua tari. Dar vei constata cat de util este sa ai pregatite din timp 5, 6 oua pentru mesele din cursul saptamanii. Dupa ce le-ai fiert si le-ai lasat in apa rece, le poti depozita in frigider. Cu cateva oua fierte tari si doua maini de spanac tanar poti prepara o salata de primavara si gustoasa si sanatoasa. Oul este o bomba de proteine si sursa importanta de vitamine B12, A, D si acid folic.
3. Quinoa este un aliment preferat de multa lume in ultima vreme si asta pentru ca este bogata in fibre si are un continut ridicat de proteine. Quinoa este un aliment care ne da energie, pentru ca este bogat si in carbohidrati, asa ca putem sa o mancam la micul dejun sau dupa-amiaza, cand inca mai avem treburi de facut, dar nu si energie. Ca sa o avem la indemana este bine sa o fierbem din timp si sa o pastram in casolete. O ceasca de quinoa se fierbe in doua cesti cu apa minimum 15 minute. Apoi o lasam deoparte pana cand toata apa este absorbita. Dupa ce am repartizat quinoa in cateva casolete, tot ce ai de facut este sa adaugi peste ea legume sau fructe si nuci.
4. Un curcan fript din timp, portionat si pastrat la frigider te va scoate din incurcatura atunci cand nu ai vreme sa pregatesti dejunul. Il poti frige „la capac” si este mai indicat sa faci chiar tu operatiunea aceasta ca sa te asiguri si de prospetimea carnii si de calitatea ei. Odata ce l-ai pregatit in casolete, trebuie doar sa ii alaturi niste legume sau sa il tai bucatele intr-o salata si masa este gata. Carnea de curcan de buna calitate este o sursa de fosfor si vitamine din complexul B, printre altele. In plus, contine proteine slabe si ajuta la pierderea in greutate.
5. O ispita foarte mare atunci cand ti-e foame este sa crontani tot felul de lucruri nesanatoase. Ca sa nu te alegi si cu regrete si cu kilograme in plus o solutie este sa-ti pregatesti snacks-uri de legume. Cand ai putin timp, curata cateva legume – morcovi, telina, ridichi sau orice altceva iti place – si pregateste portii in casolete. Sunt o gustare sanatoasa, plina de fibre, care te ajuta sa iti mentii si greutatea.
Tu reusesti sa impaci lipsa de timp cu dorinta de hrana sanatoasa? Daca da, sa-mi spui, te rog, ce solutie aplici!
11 thoughts on “Gustari sanatoase”
Ah ce bine trebuie sa fie,draga mea Laura…Eu am nascut acum un an un ingeras de fetita…si am cam ramad cu 10 kg in plus.Mi.e tare greu sa le dau jos,datorita timpului ,care efectiv imi da batai de cap.Trebuie sa ma impart in zeci de locuri cu fiica mea si atfel mananc pe graba si hapait.Urasc asta..nu am foat adepta hapaielii sau a grabei la masa.Situatia mi.a cam pus capac.Sper din suflet sa le dau rapid jos.Incerc si iar incerc ..Te imbratisez scumpa ,Laura 😘
Nu te stresa cu slabitul. Ai nevoie de timp si de multa rabdare. :)
Intotdeauna iau la mine migdale nuci in cazul in care suntem plecati pe un drum mai lung in calatorii…uneori plecam chiar si cu Smoothiul la noi…UN PRANZ FACUT DINAINTE RAPID SI SANATOS poate fi si o salata de paste integrale cu multe legume. adaugate..iar varianatele sunt infinite!
Foarte bune propunerile tale. Multumesc! :)
Am cu 10 kg mai mult. 😬
Te cred. Si o minune care-ti tine noptile ocupate! :)
Niste migdale nesarate si neprajite!
Exact, migdale(si tot felul de nuci, alune, caju, arahide) nesarate si neprajite. Este important CUM ESTE PREPARAT ceea ce mancam. Ca zicea cineva ca are acum 10 kile mai mult… Pai langa carnea aia de curcan (fara piele, facut fiert / copt / gratar), adaugi legume dar tot asa: fierte, coapte, frigarui… Nu trase la tigaie cu un kil de ulei.
Smoothie cat cuprinde! Dar intre mese, cel putin cu jumatate de ora nainte sau dupa masa… e pacat de el sa-l facem terci in stomac plus alte alimente_ e chiar unul dintre sfaturile de slabire, sa nu amestecam multe chestii.
PS: Intre mese daca ti-e sete: sucuri neacidulate, pe cat posibil apa plata, neindulcite (ceai de plante fara zahar)
Foarte bune ideile! Eu îmi pregătesc tot așa de seara ce voi manca a doua zi, iar pt dejun fac de obicei supe creme care rezistă 3-4 zile în frigider. Iar gustărelele constau în nuci și fructe, dar cu măsură.
Da, asa este, foarte bune ideile, salata de spanac crud cu oua este chiar interesant :) a ai carnita fiarta in frigider este f. practic, mai sanatoasa decat mezelurile. DAR explicatiile sunt TOTAL aiurite. Ouale bomba de … ok, asa o fi :))) dar vitaminele se distrug prin fiebere. PS: zici “carnea de curcan are complexul de vitamine B”. Dumnezeule… Carnea nu are asa ceva. Vitaminele se gasesc in fructe si legume CRUDE, nepreparate termic.
Carnea de curcan e mai sanatoasa decat alte carnuri, pt ca are un procent mai mic de grasime
Ana, total gresit ! Carnea de curcan are in mod sigur vitamina B3 si B12 poate si altele din complexul de vitamine B . Mai documenteaza-te !