Foto Alex Galmeanu
Am observat in ultimii ani o tendinta care mi se pare foarte periculoasa: multa lume nu mai merge sa consulte doctorul in probleme de sanatate pe care crede ca le poate rezolva singura. Suna un prieten, se uita pe un forum, i se pare ca a inteles exact situatia si, daca mai afla si de un medicament care vindeca de la gripa la otita si dureri de cap, in minutele urmatoare bate la usa farmaciei.
Mi se pare periculoasa automedicatia mai ales la copii si varstnici, dar de fapt nu e buna pentru nimeni! Sa ne gandim la o persoana care mai ia si alte medicamente, iar „pastila-minune” de pe internet interactioneaza cu tratamentul. Doamne fereste ce se poate intampla!
Acum este sezonul gripelor si virozelor, iar unii parinti cred ca, daca le dau copiilor antibiotic la prima durere in gat sau daca fac febra 38, au actionat asa cum trebuie. Dar ceea ce fac, de fapt este sa submineze imunitatea organismului. Sistemul nostru imunitar poate face față infecțiilor virale ușoare și e suficient să folosim medicamente ce se eliberează fără prescripție medicala precum pastilele de supt sau sprayurile pentru gat, in cazul unei dureri in gat , iar pentru alte simptome, cum sunt durerea de cap, de urechi si febra putem sa folosim medicamente antiinflamatoare administrate pe cale orala, medicamente pentru desfundat nasul etc.
M-am bucurat tare mult cand am vazut ca Societatea Romana de Rinologie si Societatea Nationala de Medicina Familiei au demarat campania educativa „Raceala nu se trateaza cu antibiotic!”. Presupuneam ca la noi situatia consumului de antibiotice dupa ureche e alarmanta. Insa cifrele arata ca e chiar un dezastru! Romania e pe locul 6 in lume la consumul zilnic de antibiotic/cap de locuitor, iar din 2010 pana astazi consumul de antibiotice a crescut cu peste 40%! Mi se pare incredibil!
Campania isi propune sa descurajeze consumul nejustificat de antibiotice pentru durerile in gat, in racelile comune si, in general, sa limiteze consumul iresponsabil de antibiotice.
E grav ca inghitim antibiotice cand nu e cazul, sperand ca asa vom fi mai sanatosi. E o eroare ca ne costa! Aceasta pentru ca bacteriile devin mai rezistente. Organizatia Mondiala a Sanatatii spune ca, pana in 2050 – care e aproape! – bolile rezistente la medicamente vor face peste 10 milioane de victime pe an!
Mi se pare important ca in perioada aceasta a anului sa ne axam mult pe preventie, asa cum ti-am spus aici sau aici . Iar daca se intampla ca cel mic sa raceasca mai rau da fuga cu el la medic. E important sa gasesti un medic in care ai incredere, poate si un al doilea, daca vrei sa asculti si o alta opinie. Dar e straniu sa avem incredere mai mult in opiniile unor oameni pe care nu-i cunoastem, de pe un forum, spre exemplu, decat in sfaturile doctorului. Iar daca e cazul ca cel mic sa ia antibiotic va alege cu grija pastilele si concentratia si iti va spune si ce sa faci ca sa-i protejezi flora. Sa tinem cont ca pana si ceaiurile din plante trebuie sa stii cum sa le consumi, daramite medicamentele.
Din punctul meu de vedere e un lucru foarte bun ca medicii de la Societatea Romana de Rinologie si cei de la Societatea Nationala de Medicina Familiei au demarat aceasta campanie importanta. Trebuie sa ne informam si sa stim exact care sunt consecintele consumului aberant de antibiotice, ca sa nu dam in alte probleme, mai grave.
Tu ce parere ai?
9 thoughts on “Raceala este comuna, antibioticele nu !”
Dupa parerea mea cel mai bun antibiotic este mierea de manuka…..
De acord cu consumul medical de antibiotic, doar la prescriptia medicului. In mod normal nici nu poti lua antibiotic din farmacie fara reteta (cred ca si in Romania e similar acum). Ce am aflat eu si m-a socat este ca degeaba te pazesti tu personal ca sa nu devii imun la antibiotice prin consum exagerat, virusii se muteaza pe alte persoane si pot ajunge la tine deja mutati si imuni la diferite medicamente 😳
Buna Laura!Legat de combinatia de miere cu catina ce o faci,ce miere de Manuka folosesti?Multumesc!
Laura, iti impartasesc parerea, doar ca pana suni la medic sa iti faci o programare si vezi ca te programareaza pentru o consultatie peste cca. 2 saptamani pentru ca nu exista niciun loc liber pana atunci, mai cauti pe net si mai ceri diverse pareri. Sunt total contra antibioticelor, in orice caz nu ar trebui sa se dea fara reteta clar. Imi pare rau ca traim in secolul vitezei si ca de multe ori nici nu iti vine sa mai suni la medic, ca stii cat stai sa astepti pe linia de asteptare sa te preia cineva din call-center.
Total de acord cu tine!
Am invatat fosrte multe lucruri de la tine si as vrea sa stiu parerea ta despre uleiurile esentiale. Daca le-ai folosit pt cea mica sau daca te-ai gandit sa le incerci.
Eu le folosesc de ceva timp, am facut un blend pt imunitate cu care o ung seara pe talpi. Acum nu stiu daca chiar a ajutat-o blendul cu ceva, ca ii dau si miere cu catina si nu pot spune de la care nu a mai racit (sau probabil ca de la amandoua) Chiar vreau sa stiu si parerea ta.
Rita e adorabila :X
Buna! Si eu folosesc uneori uleiuri esentiale…nu am descoperit insa nu stiu ce efecte miraculoase…
Buna Laura! Complet de acord cu tine. Eu nu sunt de acord nici cu paracetamol sau ibuprofen. Legat de medici e greu sa gasesti unul bun. Numai bine sanatate multa. Tu cu ce ai tratat o pe Rita cand ai fost racita? Te rog răspunde mi te implor! Dar cand a avut diaree? Multumesc frumos!
Doamne cat am asteptat o postare de genul acesta. Te felicit din suflet ca ai facut-o ! Sper ca cei care citesc sa se informeze mai mult despre acest subiect si daca salvezi 5 oameni este un inceput bun fiindca ei mai pot salva inca 5 si inca 5.
Sunt foarte de acord cu tine, Laura. Noi locuim in Anglia de 3 ani si in astia 3 ani am fost racita mai serios de doua ori, sotul meu o singura data. In 3 ani nu am primit niciodata antibiotice pentru raceli sau dureri in gat de la medicii englezi. Aici sunt total impotriva antibioticelor medicii. Incurajeaza imunizarea si antibiotice dau doar atunci cand este absolut necesar.
La inceput ii criticam si ii consideram incompetenti (pentru ca recomanda Paracetamol pentru orice) insa acum cred ca nu ei gresesc ci sistemul medical romanesc greseste. Si mai rau e ca noi romanii ajungem sa credem ca normal e sa iei antibiotice si e normal sa te ‘umpli’ de pastile.
Poate sa faci lucrurile ‘dupa ureche’ merge in unele domenii dar cu siguranta nu in medicina!
Ajunsesera medicii in Ro sa ne dea concentratii uriase de antibiotic (de 1000 micrograme) ‘ ca sa treaca’. Pe termen mediu si lung ajungem imuni la dozele umane de antibiotic. Si asa consumam vrand-nevrand antibiotice prin carnea din comert pe care o mancam…