Iata ca se fac aproape trei luni de cand am inceput diversificarea cu Vera si abia acum m-am hotarat sa iti povestesc despre modul cum am traversat aceasta perioada. Nu m-am grabit sa scriu despre diversele etape prin care am trecut, pentru ca am vrut sa se mai aseze putin lucrurile. Pe de alta parte, la al doilea copil privesti totul cu mult mai multa relaxare. Imi aduc aminte ca pentru diversificarea Ritei m-am pregatit serios cu fel de fel de ustensile, tacamuri, vesela aleasa cu grija si asa mai departe. Acum, folosesc aceleasi boluri si lingurite de la Adinish, pe care in urma cu doi ani le foloseam pentru Rita. Ii dau si Verei tacamul ei in mana, ca doar e „om mare” de-acum si uite-asa am pornit impreuna pe taramul gusturilor culinare noi.
Cand am inceput diversificarea Verei
Cand Vera avea in jur de 4 luni, imi amintesc ca eram in vacanta si era foarte cald. Atunci am inceput sa-i dau pentru prima data apa. Apoi, usor, usor am mers mai departe cu sucuri de fructe, piureuri din fructe și legume, pana am ajuns chiar si la carne. Dar am inceput diversificarea in momentul cand Vera a dat primele semne ca e pregatita pentru etapa asta din viata ei.
In primul rand, m-am gandit la diversificare cand Vera a inceput sa stea bine in sezut. Apoi, cand era cu noi la masa, a inceput sa se intinda spre mancare si sa ceara. In acel moment mi-am dat seama ca e deja pregatita si e momentul sa incepem. Recunosc insa ca, daca prima data, la Rita, am fost foarte atenta cu diversificarea, acum am mers mult mai mult pe instinct. La fel de adevarat e ca dupa ce treci o data prin experienta asta, a doua oara e mult mai simplu.
Ce alimente i-am dat pana acum Verei
Cum iti spuneam, i-am dat intai apa cand eram in vacanta, pentru ca era foarte cald, apoi i-am introdus sucuri proaspete de fructe. Dupa ce am vazut ca ne descurcam binisor, am trecut la alimentele propriu-zise. I-am dat:
Pepene
Banana cu avocado
Mar
Morcov
Cartof
Radacinoase (patrunjel, pastarnac, telina)
I-am dat si legume fierte si am lasat-o si pe ea sa experimenteze, sa descopere pe cont propriu mancarea. Adica, chiar daca o hranesc eu, Vera are lingurita ei in mana si bolul, ca sa se joace si sa-si satisfaca curiozitatea. Uneori, ii mai dau cate o bucatica de paine sa o mozoleasca ea si sa experimenteze gusturile. Ii place foarte mult treaba asta!
Dupa ce i-am introdus aceste legume si am vazut ca-i merge foarte bine, am indraznit mai mult. I-am mai dat:
Iaurt
Spanac
Piept de curcan
Chiar si fasole verde
Carne de vita
Una peste alta, pot sa spun ca in acest moment i-am dat Verei cea mai mare parte a fructelor/legumelor si un pic de carne. Bineinteles, m-am ferit de cele cu potential alergen, pentru ca nu are rost sa riscam aiurea. N-am pus presiune pe Vera si nici nu am silit-o sa manance anumite alimente. Daca a vrut bine, daca nu, nu. Dar am facut un lucru – dupa ce i-am dat o masa, am lasat sa treaca aproximativ o ora si jumatate, chiar doua, pana sa o pun la san. Diversificarea decurge mult mai lent daca ii dai imediat san copilului, pentru ca el asta asteapta. Practic masa solida trebuie sa sara o masa de lapte.
Vera mananca in momentul asta chiar foarte bine, cam din toate, ia in greutate si, multumesc lui Dumnezeu, n-are nicio alergie. Poti sa stai linistit cu ea si 3 ore, chiar daca nu sunt eu acasa, pentru ca deja mananca multe alimente. Asa ca diversificarea in cazul ei e un succes – cel putin pana in momentul asta.
Inca o alaptez si sincer mi se pare tare departe intarcarea. Eu chiar ma simt pregatita, dar nu si Vera. Poate imi spuneti la voi cum merge?
Dragi mamici, daca va e de folos, pot sa revin aici cu meniul Verei pentru o saptamana si ponturi despre cum alternez mancarea cu laptele de la san. In plus, daca doresti sa achizitinezi volumul Papa Tot o poti face aici. Gasesti acolo retete pentru diversificare, fdar si pentru copii de peste 1 an.
Sunt curioasa sa aflu cum decurge diversificarea in cazul vostru! :)
8 thoughts on “Diversificarea Verei”
Buna, draga Laura! Da, da, da, mie imi este de folos sa postezi meniul pe 1 saptamana pentru Vera. Multumesc! 😊
Bună Laura, m-ar interesa meniul pentru o săptămână al Verei, mai adăug idei în meniul fetiței mele care este de o seama cu Vera 😊 diferență de 2 zile între ele. Am achiziționat și cartea Papă tot de curând, mă voi inspira și de acolo.
Mulțumesc frumos.
Bună, Laura, bebe David are 8 luni și jumătate și ne place tare mult mâncarea, suntem mâncăcios 🙂. Și noi am introdus multe din fructele și legumele enumerate, mai puțin spanac și pepene rosu.
Ar fi minunat si util sa vedem ce meniu aveti ptr.o saptamana!
Buna Laura,
Urmaresc cu interes diversificarea ca am cam uitat de la primul copil care are acum 2 ani si poate mai invat ceva nou. Fetitele mele amandoua au inceput la 6 luni. Nici una nu a stat in fund inainte de 6 luni si nu am vrut sa fortez nota. Nici acum cea mica nu sta nespijinita. Are 6 luni jumatate si e o mancacioasa. Deschide gura la orice si e f dornica sa incerce. Ce nu i-am dat si nu cred ca e ok e apa inainte de 6 luni. Aici te contrazic cu respect. Inainte de 6 luni apa nu e onchestie buna intruct produce un dezechilibru in electolitilor din corp si poate fi periculos. Iti pot explica de ce, este stiintific si medical si se evita apa la bebei pana la 6 luni oricat de cald ar fi. Mi-a fost mereu teama sa dau mancarica bucati asa devreme, desi stiu ca e minunat ca ei sa experimenteze. Mereu am pasat totul pana au aparut ceva dinti. Eu ofer sanul inainte de masa mereu. Am citit ca pana la un an laptele este sursa principala de nutritie si nu trebuie sarita masa de lapte pentru mesele mici de fructe legume care au valori nutritive reduse. Atunci cand introduc o nou leguma sau fructa o dau doua zile la rand fara sa introduc ceva nou ca sa verific daca exista alergie sau vreo reactie de netoleranta. Asa stiu exact ce nu ii prieste. Asa am introdus totul. Asta e schema in Elvetia. Pediatrii elvetieni au o alta opinie medicala vizavi de mancarurile cu potential alergen. Te incurajeaza sa introduci capsuni, alune, crustacee pana intr-un an in paralel cu alaptatul. Studii de actualitate arata ca copii alaptati au sanse mici sa dezvolte alergii la anumite mancaruri daca shnt introduss in paralel cu laptele matern. O alta super putere a lapticului nostru. Ultimul punct, eu am fost f atenta cu lactatele, pediatrul mi-a atras atentia ca sa dau in cantitati mici pana intr-un an si apoi nu mai mult de 400-500ml pe zi in total (branza, lapte, iaurt etc). Cantitatile marie de lactate consumate in primii ani de viata au fost corelate cu obezitate mai tarziu. Studii destul de recente. Cam atat am avut de impartasit din cum si ce fac eu diferit. In rest…. si mie mi-e atat de somn!!! Empatizez cu tine cand povestesti ca nu ai dormit de mai mult de doi ani o noapte intreag. Suntem in aceeasi barca. Imi face bine uneori sa vad ca nu sunt singura care a alaptat de o mie de ori noaptea trecuta. Toate bune!
Un comentariu f util, mulțumesc și eu
Draga Laura, m-ar interesa mult sa aflu programul de papa pentru o săptămâna a Verei dacă poti sa îl împărtășești. Noi avem un bebe de 4 luni și jumătate și ne pregătim pentru aceasta etapa. Mulțumesc mult!
Buna Laura, am si eu o fetita de aproape 4 luni si in curand o sa incep diversificarea asa ca te-as ruga daca se poate sa publici si meniul pe care l -ai folosit saptamanal.Mi-ar fi de mare folos.Eu te urmaresc cu drag de fiecare data si apreciez postarile tale!Cartile tale se pot livra si peste hotare?Multumesc,
Mara