Multa lume se fereste sa manance cartofi, gandindu-se ca se ingrasa si ca n-au niciun beneficiu de pe urma lor. Dar nutritionistii spun ca un astfel de rationament nu are nicio justificare. Cartofii prajiti sunt cei care nu fac bine sanatatii, in niciun caz cei fierti sau la cuptor. Cat despre ingrasat, cartofii sunt carbohidrati, e drept, insa nu mancam numai cartofi, la toate mesele, zi de zi, nu?
Organismul are nevoie de o alimentatie cat mai variata, asa ca eu nu ma feresc sa gatesc, din cand in cand, feluri de mancare care au ca ingredient principal cartofii, ca, de exemplu, aceasta budinca de cartofi cu spanac si branza Feta. Place tuturor din casa si de cate ori o fac e un succes!
Ingrediente
4 cartofi fierti
250 g spanac congelat sau proaspat
200 g branza Feta rasa
2, 3 linguri de smantana
2 linguri ulei de masline
4 oua
½ lingurita chimen macinat
Mod de preparare
Cartofii se spala bine si se pun la fiert in coaja. Intre timp, ne ocupam de pregatirea restului ingredientelor. Daca ai spanac proaspat poti folosi in jur de 3, 4 maini zdravene. Ai grija insa sa-l speli foarte bine, frunza cu frunza, pentru ca, de obicei, are mult pamant. Cu spanacul congelat e mult mai simplu, mai ales daca esti in criza de timp. Intr-o cratita, se pun doua linguri cu ulei de masline, apoi se adauga chimenul si spanacul proaspat sau congelat si se lasa 2, 3 minute, doar pana cand se inmoaie frunzele, iar chimenul isi elibereaza aroma. Dupa ce cartofii s-au fiert, se cojesc si se taie felii. Branza Feta se amesteca cu smantana si ouale pana devine o crema, apoi se incorporeaza si frunzele de spanac. Într-o tava unsa cu unt se asaza straturi de felii de cartofi si crema de branza cu spanac si chimen si se incheie cu cartofi. Peste acest ultim strat se presara cascaval, apoi se da la cuptorul preincalzit la 180°C. Se lasa la cuptor pana se rumeneste frumos deasupra.
Eu nu adaug sare la felurile de mancare care contin branza. Mi se pare suficient de sarat. In schimb, se pot folosi orice ierburi aromate care sunt pe gustul familiei tale.
Si nu as vrea sa inchei fara sa mentionez macar un beneficiu pe care-l avem de pe urma consumului de cartofi, ca sa pledez un pic in favoarea acestei legume atat de nedreptatite. Cartofii au o mare cantitate de fibre alimentare, asadar ajuta la sanatatea stomacului. Iar daca regleaza tranzitul, ne ajuta si la controlul greutatii, mai ales daca ii mancam fierti sau copti. Tie cum iti place sa gatesti cartofii?
6 thoughts on “Budinca cartofi si spanac”
Pot sa folosesc smantana de gatit in loc de smantana normala?
Sa ai grija la cantitate ca sa nu fie prea lichida compozitia. :)
Mulțumim pentru rețeta .
Multumim pentru reteta. Imi plac cartofii mult si imi place aceasta reteta, fara carne. Mananc si carne, dar sunt mai fana mancaruri fara carne. Aceasta reteta as prepara-o la micul dejun. Sau intre mese. :)
O reteta de nota 10, big like :D
Arata foarte bine! Multumim, Laura, pentru reteta! 🤗