Inca de cand era Rita foarte mica, mai ales toamna am fost atenta la alimentele pe care le introduc in meniu, pentru ca sunt convinsa ca mancarea pe care o avem pe masa se poate transforma in „medicament” natural si extrem de eficient pentru cresterea imunitatii. E anotimpul virozelor, pandemia vad ca nu se mai termina odata, asa ca intarirea imunitatii copiilor este una dintre prioritatile mele in perioada asta. Am grija ca alimentatia sa fie cat mai diversificata, le dau multe cruditati, fructe și legume ca atare sau smoothie-uri si sunt atenta la hidratare. In plus, le las sa se joace afara in fiecare zi. Iar daca ai nevoie de un pic de inspiratie pentru retete care cresc imunitatea la copii, sper sa te ajute cele de mai jos.
Sirop de catina cu miere si ghimbir
Despre catina si beneficiile ei uluitoare pentru sanatate si intarirea imunitatii ti-am mai vorbit aici. „Ginsengul romanesc” este mai bogat in vitamina C decat lamaile sau macesele si este campionul absolut la cresterea imunitatii. Insa, pentru unii copii e greu sa mestece bobitele de catina, atat de acrisoare. O solutie in cazul asta e sa prepari un sirop din catina cu miere și un pic de ghimbir. E bun mai ales acum, toamna, cand bantuie virozele si in contextul pandemiei de Covid.
Ingrediente
Catina
Miere
Ghimbir
Mod de preparare
Dupa ce speli bine catina si o scurgi, mixeaz-o la blender pana se face pasta. Dupa aceea strecoar-o, dar nu folosi sita din fier, ci din plastic sau tifon, ca sa nu oxideze. Masoara sucul de catina pe care l-ai obtinut, apoi amesteca-l cu o cantitate egala de miere. Da pe razatoare o bucata mica de ghimbir (2 cm) si incorporeaz-o in sirop. Da-le copiilor siropul dimineata, pe stomacul gol, cate o lingurita sau amestecat cu apa/ceai. Evita sa le dai in partea a doua a zilei, pentru ca e si energizant.
Bulete din grau germinat cu nuci si miere
Fulgii de grau germinat pe care-i gasesti la orice plafar cresc puternic imunitatea la copii si poti sa-i folosesti oricum doresti – adaugati in supe, lapte, iaurt etc – dar cred ca cel mai bine sunt acceptati sub forma de bulete cu nuci si miere. Absolut delicios si foarte sanatos!
Ingrediente
½ cană fulgi de grau germinati
2 linguri miere
5, 6 linguri lapte de ovaz neindulcit
Miezul de la 5, 6 nuci
1 linguriță praf de roscove
Mod de preparare
Pune totul in blender si mixeaza pana obtii o pasta consistenta. Daca e prea groasa, o mai subtiezi cu lapte, iar daca e prea apoasa, poti sa mai adaugi nuca. Cu mainile usor umezite formezi bulete, pe care apoi le tavalesti prin fulgi de cocos. Cand copiii iti cer ceva dulce, serveste-i cu aceste bulete si astfel stii ca le-ai dat ceva bun, dar te-ai ocupat si de cresterea imunitatii.
Lasagna de clatite cu branza de vaci si spanac la cuptor
Cand vrem sa crestem imunitatea copiilor in prag de sezon rece, de cele mai multe ori ne gandim sa le dam multe citrice si miere. Sunt foarte bune, dar nu doar acestea cresc raspunsul imun. Branzeturile alaturi de probiotice sunt si ele eficiente. Sunt bune iaurtul, chefirul, dar și branzica de vaci. De cate ori imi raman clatite, nu le arunc, ci le umplu cu diverse compoziții si le dau la cuptor. Clatitele cu branza de vaci si spanac plac in general copiilor, iar combinatia e buna pentru cresterea imunitatii.
Ingrediente
1 punga spanac congelat
1 legatura ceapa verde
250 g branza de vaci
1 iaurt grecesc
2 linguri ulei masline
2 linguri parmezan
6, 8 clatite
4 oua
Mod de preparare
Pune intr-o tigaie incinsa ceapa verde tocata marunt si spanacul si lasa-le sa se inabuse. Dupa ce s-au facut, lasa-le la racit. Amesteca branza de vaci cu 3 oua, spanac, ceapa, ½ de cutie de iaurt și o lingura de parmezan. Unge o forma termorezistenta cu unt, apoi pune un strat de clatite, unul de compozitie de spanac si branza si incheie cu o clatita. Bate bine un ou, amesteca-l cu iaurtul ramas si parmezan si toarna deasupra, apoi da la cuptorul preincalzit la 180 de grade Celsius pentru aproximativ jumatate de ora sau pana se rumeneste.
Dovleac umplut cu carne de vita la cuptor
Un aliment pe care-l folosesc mult toamna pentru cresterea imunitatii este dovleacul. Fac supa-crema de dovleac, piure cu lapte de cocos, placinta sau pur si simplu il mancam copt, eventual cu scortisoara si un strop de miere. Am citit despre dovleac ca e un adevarat medicament pentru cresterea imunitatii si poate nu intamplator il avem din belsug acum, toamna. E un aliment foarte versatil si uite o noua idee de a-l servi copiilor tai. Cred ca le va placea mult prezentarea!
Ingrediente
1 dovleac placintar
½ kg de carne de vita
1 ceapa
2-3 catei usturoi
½ telina mica
2 morcovi
1 ardei kapia
2, 3 linguri ulei de masline
Ierburi aromate dupa preferinta(cimbru, oregano, lemongrass)
Mod de preparare
Dovleacul se taie pe jumatate si se curata partea cu seminte. Carnea se taie cuburi, iar legumele se maruntesc cu ajutorul unui chopper. Se umplu jumatatile de dovleac cu aceasta compozitie, se adauga ierburile aromate si uleiul de masline si se amesteca bine. Se dau apoi la cuptorul preincins la 200 de grade la inceput, apoi se scade temperatura. Se lasa la foc mic pentru o ora jumatate.
Salata calda de fasole verde, broccoli si ciuperci
Broccoli este o leguma bogata in fier si vitamina C, iar fasolea verde vine in completarea proprietatilor acesteia. Pentru mai multa consistenta si un plus de savoare adauga la aceasta salata cateva ciuperci champignon brune, care au un gust mai special, de nuca.
Ingrediente
1 punga fasole verde sau ½ kg fasole verde proaspata
1 punga broccoli sau 1 broccoli proaspat
300 g ciuperci champignon brune
2 linguri parmezan
2 linguri ulei masline
1 lingura otet balsamic sau lamaie
Mod de preparare
Fasolea, broccoli si ciupercile se fierb la abur. Cand sunt gata, se asaza pe un platou mare si se stropesc cu ulei de masline si otet balsamic sau lamaie. Se presara deasupra parmezen si se pot servi.
Cred ca una dintre cele mai eficiente metode de a creste imunitatea la copii aceasta este – cu mancare buna. Nu vor refuza niciodata un astfel de tratament, foarte eficient mai ales daca perseverezi – adica sa ai grija zilnic sa le oferi cate ceva care sa-i ajute sa creasca puternici si sanatosi. Tu cum procedezi acum, toamna, ca sa cresti imunitatea copiilor?
2 thoughts on “Retete pentru o imunitate puternica”
Foarte interesant articolul. Mi-ar fi placut sa scrie la fiecare reteta de la ce varsta este recomandata 😉
Practic asta mananca fetele in perioada asta. :)