Am stat de vorba cu mai multi prieteni despre alimentatie si mi se plangeau ca in ziua de azi parca este mai greu decat oricand sa mananci sanatos. Nu numai ca nu mai stii ce variante sa alegi din rafturile magazinelor, dar sunt si atatea teorii, incat totul pare foarte complicat. Eu nu sunt de parere ca ne trebuie cine stie ce grafice complicate dupa care sa ne stabilim meniul zilnic. Lucrul asta, de altfel, ne-ar frustra si ar face sa dispara orice bucurie de a ne aduna impreuna la masa. Sunt cateva reguli simple dupa care ar fi indicat sa ne orientam, iar cele mai multe dintre acestea ni le dicteaza chiar organismul nostru – daca stam sa-l ascultam. Eu tin cont de momentele din zi in care este recomandat sa mananci grasimi, carbohidrati si proteine, iar regulile acestea mi se par „de bun simt”. Iata cateva dintre ele:
Proteinele – e indicat sa le evitam seara, tarziu, mai ales daca avem probleme cu digestia. Altfel s-ar putea sa dormim rau, sa ne trezim obositi si sa ne alegem si cu cateva kilograme in plus. Cel mai bine este sa consumam proteine ziua, in portii mici, dupa cum se spune in „The American Journal of Clinical Nutrition”. Proteinele ne incarca cu energie, nu ne este foame si ne refac musculatura dupa efort. Asadar, putem alege fara probleme o omleta la micul dejun (sau orice alt tip de proteine), ca sa ne asiguram energia de care avem nevoie. De asemenea, putem sa ne completam rezervele de proteine dupa ce facem sport sau orice alt efort fizic intens. Proteinele sunt necesare pentru refacerea musculaturii.
Grasimile – ar fi o idee destul de nefericita sa alegem alimente bogate in grasimi seara, tarziu. Dar nici nu cred ca ar trebui sa le evitam total – daca nu avem indicatii speciale de la medic in acest sens. O persoana sanatoasa si activa are nevoie de cate putin din toate aceste tipuri de macronutrienti, deci si de grasimi sanatoase. Insa, daca mancam grasimi seara, organismul va avea nevoie de cateva ore pentru a le digera si nu va exista timpul pentru ca energia obtinuta sa fie consumata. Asadar, ne vom alege doar cu depozite de grasime. Daca ne este pofta de unt de arahide sau iaurt integral cel mai bine este sa le consumam de dimineata sau pana in pranz. Astfel vom avea si rezerve de energie si ne vom simti satui. Lucrul acesta este important, pentru ca nu vom simti nevoia sa „rontaim” fel de fel de gustari intre mese.
Carbohidratii – foarte multa lume se fereste de carbohidrati, mai ales in perioadele de dieta. Insa, carbohidratii, mai ales cei complecsi (ii gasim in cereale, orez integral, fasole, paste, cartofi dulci, porumb, banane, prune, pere, struguri) sunt o sursa importanta de energie pentru organism. Daca ne ferim de ei s-ar putea sa avem lungi perioade de apatie si oboseala. Carbohidratii complecsi se absorb mai lent si elibereaza energia progresiv. Deci, este indicat sa consumam portii moderate din alimente care contin carbohidrati complecsi pe parcursul zilei. Unele studii recente spun ca sunt potriviti si pentru masa de seara, pentru ca au rolul de a da o senzatie de satietate. Carbohidratii simpli (din alimentele bogate in zahar, bauturi racoritoare, dulciuri sau alimente procesate) ne ingrasa, nu cei complecsi, care ajuta si la arderea grasimilor.
Tu tii cont de momentele din zi cand e mai bine sa consumi proteine, carbohidrati sau grasimi?
4 thoughts on “Cand mancam proteine, carbohidrati sau grasimi”
Nu pot sa spun ca tin cont, dar incer sa fiu atenta la cantitate/cantitati. Macar asa (consider ca) e mai simplu . Si, subliniez, am spus “incerc”, pentru ca numai Dumnezeu stie cat de greu imi este sa ma abtin de la “gustat fructul interzis”.
Bună Laura, din ce știu eu proteinele vegetale sunt cele mai bune de mâncat seara, în principal, au timp de digestie scurt și peste noapte stomacul va fi gol iar sângele nu va fi concentrat pe digestie , va putea participa la procesele de regenerare ale corpului , care au loc pe timpul nopții.
Si pana la urma ce mancam seara? :)
Buna asta! :)) Vezi aici propunerile mele http://lauracosoi.ro/meniuri-pentru-7-zile/