Imi aduc aminte de cate ori imi repeta mama, in adolescenta, vorba aceasta: „Masa de dimineata o mananci singura, pranzul il imparti cu prietenii, iar cina o dai dusmanilor”. Si e bine ca mi-a tot repetat, pentru ca am deprins astfel un obicei foarte sanatos – nu sar peste micul dejun. Tot ce am citit ulterior mi-a confirmat faptul ca mama avea dreptate. Micul dejun este cea mai importanta masa a zilei, ne incarca de energie, iar daca il ocolim, s-ar putea sa ne alegem cu 4 kilograme in plus pe an din cauza acestui fapt (asa cum spun unele studii). Insa si ceea ce mancam la micul dejun este important. Putem alege, din graba sau lipsa de informatie, variante mai putin sanatoase. Iata doar cateva dintre cele mai frecvente.
1. Dupa perioada de odihna de noaptea, dimineata avem nevoie sa ne „incarcam bateriile”. Ori cum putem sa facem asta mai bine decat oferindu-i corpului nutrientii de care are nevoie? Se poate intampla insa, mai ales daca suntem pe fuga (sau tinem vreo cura de slabire) „sa ciugulim” doar un pic la micul dejun. Insa, acest fapt ne va face sa „rontaim” tot felul de lucruri nesanatoase intre mese, iar rezultatul va fi ca vom acumula cateva kiligrame in plus.
2. Am auzit cu totii ca cerealele sunt o optiune buna pentru micul dejun. Insa nu si cele care contin mult zahar, grasimi si tot felul de aditivi. Sa verificam intotdeauna ce contin aceste cereale, ca sa nu ne facem mai mult rau decat bine.
3. Din dorinta de a elimina total grasimile din alimentatie, de multe ori punem in cosul de cumparaturi produsele cu 0% grasime. Acestea sunt insa mai putin nutritive decat cele cu un oarecare continut de grasime si pot contine tot felul de adaosuri pentru a suplini lipsa de gust.
4. Daca optam pentru o varianta de mic dejun saraca in proteine, primii „nemultumiti” vor fi muschii nostri. Si avem mare nevoie de ei indiferent daca facem munca fizica sau stam la birou. Sa ne oferim asadar un mic dejun proteic atat de necesar pentru a ne sustine musculatura, mai ales dupa perioada de odihna de noaptea.
5. Am auzit si ca sucurile naturale sunt foarte sanatoase. Insa, bine ar fi sa ne preparam chiar noi aceste sucuri, iar daca pe langa fructe am adauga si cateva legume proaspete ar fi cu atat mai bine. Sa evitam sa cumparam de-a gata sucuri pe care scrie „natural”, ca sa nu ne alegem si cu o portie zdravana de zahar, chiar atunci cand am decis sa ne hranim sanatos.
Tu ce mananci de obicei la micul dejun?
8 thoughts on “Ce gresim la micul dejun”
Mananc fructe cu iaurt in care pun diverse seminte. As vrea sa pot manca imediat ce ma trezesc, dar prefer sa mai dorm… asa ca iau micul dejun la birou, cam la doua ore dupa ce ma trezesc…deci nu prea e ok, avand in vedere ca medicul mi.a recomandat sa mananc in prima jumatate de ora dupa ce m.am trezit…Am sa incerc sa imi pregatesc de seara…pupici :*
Foarte bune ideile! Din pacate, zaharul este una dintre cele mai mari probleme… si greu de evitat. Daca citim etichetele produselor din supermarket, vom observa ca aproape orice contine zahar…:(
Nici eu nu sar peste micul dejun. Rar mi se intampla si in zilele respective nu am energie pentru nimic. Incerc sa alternez alimentele la micul dejun: oua, legume, branza, prosciutto, cereale. :)
Daca e weekend si sunt acasa mananc omleta cu rucola, branza, rosii sau n combinatii. In schimb in timpul saptamanii mananc iaurt cu fulgi de ovaz, combinate cu banane, capsuni, depinde ce gasesc la magazin. E foarte satios si sunt salvata pana la pranz :)
Un pahar cu suc de grapefruit si portocala proaspat stors, paine prajita cu branza proaspata de vaci, un ou fiert si cafea.
Fulgi de ovaz peste care adaug fructe uscate, iaurt si o lingurita de miere. Iar cafeaua e nelipsita.
UNEORI optez pentru smoothie cu banana si fructe de padure plus seminte…altadata perg si eu pe varianta unui iaurt destul de gras cu cereale seminte plus un ou fiert…alteori tortilla cu peste si salata..sau omelta cu legume!
Dimineata apa pe stomacul gol si apoi o portie zdravana de fructe,pe cat se poate de sezon.