Cand ma gandesc la calatorii, imi vine automat in minte vacanta noastra de anul trecut cu autorulota. Ce sentiment incredibil de libertate am avut! Sa mergem in locuri uimitoare, in casuta noastra pe roti, sa ne trezim dimineata in aerul tare si parfumat, sa ne bem cafeaua imbatati de toata frumusetea din jur, de miros de pamant reavan, iarba si flori, sa culegem fructe de padure, sa treaca pe langa noi cirezi de vite sau turme de oi si (aproape) sa devenim o parte a naturii noi insine! E o adevarata binecuvantare pentru orasenii care isi petrec viata in aglomeratiile urbane, intre betoane si aer poluat. Iar acum, pentru ca nu am scapat inca de pandemie, cu atat mai mult.
Ma gandesc serios ca, anul acesta, agroturismul, vacantele la tara sunt cea mai potrivita varianta pentru familiile cu copii mici. Insa din experienta personala, recomand cu caldura vacanta cu autorulota. Mai ales in conditiile date, mi se pare o varianta extrem de sigura. Bineinteles, pentru cei care vor sa ia copilul in vacanta cu ei.
Am luat-o pe Rita cu noi in toate vacantele si asa ne dorim sa procedam si cu surioara ei mai mica, atunci cand va veni pe lume si s-o putea. Doamne ajuta! Cunosc si eu persoane care in situatia pe care o traim acum prefera sa lase copilul la bunici si sa mearga singuri in vacanta, ca sa nu riste. Dar cu autorulota si supravegheat de parinti sunt convinsa ca cel mic e in perfecta siguranta. Tanjesc dupa o vacanta si la fel de mult imi doresc sa-i ofer Ritei inca multe experiente in mijlocul naturii!
Imi aduc aminte de ea cum alerga cu picioarele goale prin iarba plina de roua, cum a facut baie intr-un parau de munte, desi avea doar un an la vremea aceea. I-am dat fructe de padure proaspat culese. Ne-am plimbat prin lanuri si paduri, ne-am jucat in poienite, am stat serile in jurul focului, la povesti si tot felul de ghidusii, iar noaptea am dormit rupti, fara vise. Si cred ca, dincolo de pitorescul unei asemenea experiente, este foarte sanatos ca un copil sa aiba parte, din cand in cand, de o astfel de vacanta.
Nu ma mir ca dormeam butuc, pentru ca mersul descult prin iarba imbunatateste calitatea somnului si stimuleaza imunitatea. Britanicii au chiar si o denumire specifica pentru acest lucru: „earthing”, de la legatura cu pamantul. Din aceasta cauza ma straduiesc sa ii ofer Ritei astfel de vacante care, sper eu, o vor ajuta sa se dezvolte cat mai frumos si armonios.
De altfel, in capitolul al 3-lea din ultima mea carte, „Papa tot! Retete pentru o copilarie fireasca”, vorbesc despre cat de important e ca cei mici sa descopere lumea prin joaca, neingraditi. Sa umble cu picioarele goale, sa se joace in iarba, sa mai stea cate un pic si-n ploaie (cu pelerina, bineinteles), ca „asta-i face marie”, cum spuneau bunicii nostri. De fapt, si expertii spun acelasi lucru! Tot in capitolul 3 din „Papa tot!” i-am invitat pe expertii AptaNutricia sa raspunda celor mai frecvente intrebari ale mamicilor si acestia confirma. Iata: „Plimbarile in aer liber si joaca in parc sau in curte, cu mainile in nisip, in pamant, mirosirea florilor, toate ajuta la dezvoltarea mecanismelor de aparare ale organismului, dar si la cresterea poftei de mancare si la igiena somnului”. Insa aceasta trebuie facut treptat. Echilibrul si buna masura sunt cheia si in ce priveste aceste activitati ale copilului. Expertii explica de ce: „Atunci cand expui copilul la diversi stimuli, de fapt il ajuti sa se dezvolte mental, emoțional si fizic, caci micutul culege intruna informatii pretioase despre mediul in care traieste. Aceasta expunere trebuie sa aiba loc treptat, atunci cand copilul este pregatit, si moderat, pentru ca sistemul imunitar al acestuia sa nu fie coplesit de prea multi stimuli”.
Din intrebarile pe care mi le-au adresat mamicile aici, pe blog si din multe alte discutii mi-am dat seama care sunt unele dintre cele mai frecvente preocupari ale lor. Asa ca, in capitolul al 3-lea din „Papa tot!”, expertii AptaNutricia prezinta recomandari in legatura cu mai multe teme: cand e potrivit sa calatorim cu copilul si in ce conditii, ce e bine sa avem in trusa de prim-ajutor cand plecam la drum cu cel mic, cum ii crestem imunitatea, socializarea este este o amenintare? Dar interactiunea cu „prietenii blanosi? Toate acestea, pe langa retete variate pentru diversificare si copii de peste 1 an le gasesti in ultima carte pe care am semnat-o.
Toate lucrurile descrise mai sus reprezinta modalitati – foarte placute – de crestere a imunitatii copiilor. Si, dupa parerea mea, si pentru parinti e extraordinar de reconfortanta o vacanta cu autorulota. Insa, cum eu mai am un pic si nasc, inca nu se pune problema sa plec la drum in „casuta pe roate”. Dar mai spre toamna, cine stie? Oricum, in conditiile de anul acesta, mi se pare o varianta sigura, pentru ca e ca si cum ai fi la tine acasa.
Voi unde va ganditi sa mergeti in vacanta cu copiii anul asta?
4 thoughts on “Cum poti sa contribui la intarirea sistemului imunitar al copilului tau”
Foarte util articolul. Like!
Cu drag!
Salut! As dori sa te intreb daca iti faci griji in privinta capuselor fetita umbland desculta in iarba? Sau cum gestionezi situatia?
Sincer nu mi-a fost teama de capuse si nici nu am avut pana acum probleme de genul…probabil gandul bun nu atrage decat bine! :)