Ti-am promis acum ceva timp, ca o sa revin cu o varianta de meniu pentru Rita, pentru o saptamana. Ma bucur ca ne putem intalni aici, ca sa schimbam opinii despre alimentatia sanatoasa a copiilor. Si observ cat de multe mame sunt interesate de acest aspect. Ca in multe alte aspecte ale vietii, imi place sa pastrez „calea de mijloc” si in ce priveste alimentatia fiicei mele. Adica nici sa nu facem „experimente”, dar nici sa nu o cresc cu cartea-n mana. Combinatia dintre informatie si instinctul de mama si se pare cea mai buna varianta.
Sunt si zile in care Rita nu se da in vant dupa tot ce ii pregatesc, dar combin ingredientele in asa fel incat sa ajunga sa ii placa ceva pana la urma. Alteori are doar doua mese pe zi in loc de trei, cu gustari intre ele. Si mai sunt zile cand sare de tot peste gustari, dar am adunat cam ce mananca in general si propun un meniu pentru sapte zile care sper sa inspire! :)
UPDATE! Acest meniu este orientativ si trebuie adaptat in functie de nevoile copilului. Poti sa inlocuiesti orice masa sau sa sari peste cele care nu iti par potrivite. Gustarile sunt gustari, nu trebuie sa umpli farfuria. Sunt suficiente cateva linguri daca ti se pare prea consistent. Special am propus aceste gustari “altfel” pentru ca, sa dai copilului fructe sau iaurt, stii si tu. Acest meniu nu este un regim, ci sunt idei de retete mai putin incercate de mamici. Scopul acestui meniu este pur si simplu de a inspira si l-am facut pe zile si pe momente ca sa fie cat mai structurat. Rita are parte de fructe suficiente, de carne si lactate, bea multa apa si e perfect sanatoasa!
LUNI
Dimineata devreme: Lapte
Mic dejun: Omleta din ou de prepelita, fara ulei, coapta in tigaie non-adezivă. „Pledez” pentru oul de prepelita, pentru ca fortifica sistemul imunitar si combate problemele digestive.
Gustare: Piure de legume, dar cu bucati mai mari, nu zdrobite de tot
Pranz: Piept de curcan cu fasole verde la cuptor. Fasolea maruntita si carnea la fel.
Gustare: Iaurt
Cina: Mancarica de cartofi. O prepar ca pe-o tocanita obisnuita. Evident, nu calesc nimic, doar inabus, insa la fel mancam si noi. Preparatului ii dau mai multa savoare cu busuioc sau nucsoara.
Inainte de culcare: Lapte
MARTI
Dimineata devreme: Lapte
Mic dejun: Gris de orez (sau normal) cu lapte de migdale sau de vaca si zeama de portocala. Un strop din sucul fructului nu va face decat sa confere un parfum placut grisului cu lapte.
Gustare: Paste integrale cu legume si sos de rosii. Folosesc un pic de telina, morcov, fasole verde, dovlecel pe care le inabus in wok, pun si doua linguri de ulei de masline, putin busuioc, apoi suc de rosii. Cand pastele s-au fiert, le rastorn peste legume si le las doua minute sa se patrunda de arome.
Pranz: Ciorba de loboda. Este preferata mea! Ti-am spus aici cum se prepara si la fel o fac si pentru Rita, cu o singura exceptie: inainte sa pun sare pentru noi, ii pun ei ciorbita deoparte, pentru ca inca nu-i dau sare.
Gustare: Branzica de vaci
Cina: Supa-crema de broccoli. Nici la aceasta supa nu calesc nicio leguma. Fierb totul, dau prin blender si ii confer o consistenta mai cremoasa adaugand un pic de lapte de cocos.
Inainte de culcare: Lapte
MIERCURI
Dimineata devreme: Lapte
Mic dejun: Budinca de tapioca cu lapte de capra. E un preparat foarte simplu. Las perlele de tapioca la inmuiat o ora, apoi le pun la fiert in lapte. Am grija sa nu se prinda, amestecand din cand in cand. Ii dau Ritei uneori cu fructe, alteori simplu. E un preparat pe care-l fac fie cu lapte vegetal, fie lapte de capra – il prefer, pentru ca are compozitia cea mai asemanatoare cu cea a laptelui uman.
Gustare: Supa de linte. Am mancat-o cu placere in perioada in care eram insarcinata, asa ca Ritei nu-i e strain gustul ei. Ti-am spus aici cum se prepara, insa acum adaptez usor reteta. Am scos sarea si piperul (ne punem noi, adultii, in farfurie cat ne trebuie). Cat despre ardei gras, trebuie sa fii sigura ca provine din „sursa curata”, altfel e preferabil sa nu-l adaugi. Daca are pesticide in exces poate pune la pat si un adult, daramite un bebelus.
Pranz: Orez integral cu spanac. Mancarica asta o prepar cand cu spanac, cand cu stevie. Varianta cu stevie e un pic mai acrisoara. Inabus o ceapa cu doua linguri cu ulei de masline si un pic de apa, adaug spanacul, apoi orezul si las la cuptor pentru aproximatix o jumatate de ora.
Gustare: Mar copt cu scortisoara
Cina: Piure de fasole verde cu avocado. Fierbi la abur fasolea verde si apoi o mixezi in blender cu avocado. Pentru copii mai mari, poti adauga si un catel, doi de usturoi, pe care-l pui la abur, odata cu fasolea (e foarte cremos).
Inainte de culcare: Lapte
JOI
Dimineata devreme: Lapte
Mic dejun: Iaurt cu fulgi de ovaz (pregatit din timp, ca sa se inmoaie bine fulgii)
Gustare: Piure de urzici (simplu sau amestecat cu cartof dulce). O mancare de primavara, plina de vitamine! Dar, e adevarat, cam migalos de pregatit, pentru ca urzicile trebuie curatate si spalate in multe ape. Se pun apoi la fiert. Intr-o cratita, inabusi ceapa si doua fire de usturoi verde (asta daca bebelusul are mai mult de opt luni), apoi adaugi urzicile blenduite, pe care le subtiezi cu zeama in care au fiert. Daca bebelusul nu le doreste simple, poti amesteca cateva linguri de urzici cu cartof dulce.
Pranz: Piure de dovlecei, carne de curcan si paste integrale
Gustare: Pate din ficatei de pasare (preparat in casa) amestecat cu portocala sau dovleac. Este o gustare usor de preparat, care place copiilor. Trebuie sa fii insa atenta din ce sursa provine ficatul de pui si cat e de proaspat. Tot ce ai de facut e sa pui la fiert ficatul (ai grija sa schimbi prima apa) cu ienibahar sau coriandru. Separat fierbi ceapa si un catel de usturoi. Cand totul s-a fiert, pui in blender ficatul, legumele, doua galbenusuri de la oua de prepelita (sau unul de gaina) si un pic de unt. Mixezi bine. Ca sa fie mai dulce, poti amesteca cu dovleac copt sau zeama de portocala.
Cina: Placinta cu linte si legume. E un fel de a spune placinta, pentru ca nu contine aluat. Se prepara astfel: pui lintea la inmuiat de seara. A doua zi, dupa ce o speli bine, o pui la fiert. In alt vas, inabusi legumele in doua linguri ulei de masline si un pic de apa – ceapa, morcov, pastarnac, telina sau orice alte legume de sezon. Cand s-au inmuiat, adaugi suc de rosii, lintea, condimentezi cu oregano, cimbru, dafin sau ce preferi. Asezi compozitia intr-un vas termorezistent. Deasupra se pune piure de cartofi (obisnuiti sau dulci) si un pic de branza, ca sa se rumeneasca frumos. Atentie! Branza se alege in functie de varsta copilului. Pentru cei peste opt luni poti pune deasupra putina mozzarella rasa.
Inainte de culcare: Lapte
VINERI
Dimineata devreme: Lapte
Mic dejun: Budinca din orez brun cu lapte de cocos si ananas. Se prepara la fel ca orezul cu lapte obisnuit si poate fi servita cu fructele preferate ale celui mic.
Gustare: Budinca de spanac cu branza de vaci. Inabusi spanacul cu doua fire de usturoi verde, apoi adaugi un pic de unt, iaurt, branza de vaci si oua de prepelita. Pui la cuptor in vas termorezistent si gata!
Pranz: Ghiveci de legume. Il prepar in mod obisnuit, doar ca nu calesc legumele.
Gustare: Iaurt cu piure de fructe (de sezon sau congelate) sau doar fructe
Cina: Piure din praz, cartof si branzica
Inainte de culcare: Lapte
SAMBATA
Dimineata devreme: Lapte
Mic dejun: Mix din banana, iaurt si cereale
Gustare: Piure de cartof dulce
Pranz: Piure din carne de curcan si spanac
Gustare: Briosa cu mar si morcovi. Ai nevoie de faina integrala (cam 200 de gr), doua oua, ulei de masline (aproximativ 50 ml), lapte (150 ml), doi morcovi, un mar si un praf de scortisoara (pentru bebelusi mai mari de opt luni si dupa consultarea prealabila a medicului). Amesteci ingredientele, pui in forma de briose si le coci aproximativ jumatate de ora.
Cina: Piure de mazare cu iaurt
Inainte de culcare: Lapte
DUMINICA
Dimineata devreme: Lapte
Mic dejun: Budinca din cuscus cu lapte vegetal si banana (sau fructe de sezon). Ai nevoie de cateva linguri de cuscus, lapte vegetal, oua, putin unt si banana. Se amesteca ingredientele cat timp se umfla cuscus-ul, peste care am pus lapte vegetal. Apoi se adauga si acesta in compozitie. Se coace intr-o forma tapetata cu unt mai putin de jumatate de ora.
Gustare: Pasta de naut. Este potrivita pentru bebelusi ceva mai mari, cam de varsta Ritei. Nautul nu este un aliment alergen, dar e bine sa intrebi medicul inainte sa il introduci in alimentatia bebelusului. Ritei ii dau o cantitate mica, atunci cand facem pentru noi si nu am avut probleme cu ea. Ca sa fac pasta de naut procedez asa: fierb nautul cu 2, 3 catei de usturoi (Ritei nu i-am dat usturoi crud pana acum), apoi il mixez la blender cu ulei de masline si putina apa in care a fiert. Asta e tot!
Pranz: Quinoa cu dovlecel si cartof dulce. Legumele le gatesc la abur, apoi le mixez la blender cu putina supa de legume sau curcan. Adaug apoi quinoa hidratata in prealabil.
Gustare: Biscuiti fara zahar sau fructe
Cina: Paste cu broccoli si branzica
Inainte de culcare: Lapte
P.S: Revin si cu modul in care procedez eu cu congelarea proviziilor, ca sa fim cat mai practice, zic ! :)
89 thoughts on “Meniul Ritei pentru o saptamana”
Laura, te rog sa precizezi orele la care mananca Rita.
Hristos a inviat!
Multumim ca ne impartasesti ideile tale ! Am incercat cateva retete de la tine si au fost un succes.
Maa bucur din suflet!
Felicitari Laura! Foarte bun meniul! M-ai inspirat💫
Astept cu nerabdare articolul despre congelarea preparatelor🙏🏻🙏🏻🙏🏻 Inafara de piure parca nu imi vine sa congelez nimic😕
Te imbratisez cu drag si te incurajez sa continui sa ne inspiri un stil de viata sanatos! Felicitari💝
Buna! Vezi ca este postat si articolul cu congelarea mancarii!
❤️love it! Si faltul ca citesti comentariile noastre si mai si raspunzi te face Wonder-Women! Nu stiu cum poti sa gestionezi totul dar presupun ca atunci cand faci totul cu iubire toate se leaga❤️ Felicitari👏🏻
Buna! Imi poti spune te rog,ce lapte folosesti pentru Rita?
Buna Laura. De unde achizitionezi carnea de curcan? Multumesc
Buna Laura,
Mâncarea pe care i-o congelezi Ritei este gata gătită sau cruda, ca apoi sa o pregatesti la abur sau cuptor?
Este gatita!
Buna! Iti urmaresc postarile de ceva vreme, mai ales pe cele ce o privesc pe Rita. Este de apreciat modul cum o cresti. Retele de mai sus sunt ok, la urma urmei mama stie ce e mai bine pt copilul ei, daaaaar mi-e greu sa cred ca Rita a renuntat atat de repede la san in detrimentul mancarii. Scuze, dar am si eu o fetita de 1 an si 4 luni care mananca foarte bine si foarte diversificat. Am intarcat-o destul de usor pt ca am pregatit-o din timp (3 luni mai exact). Dar pana la varsta de 1 an baza era sanul. Gustarile prezentate de tine mi se par destul de grele si prea multe pt 9 luni, pt un stomacel atat de mic. Dar daca ai spus ca nu mananca tot timpul, atunci e ok…. in rest, numai bine!
Nu pot sa vorbesc decat din experienta mea cu intarcarea. Chiar a fost lina si fara victime colaterale. :)
Buna! Iti citesc cat pot de des articolele, mai ales cele legate de Rita, deoarece si eu am o fetita putin mai mare. Urmaresc si alte mamici, sau grupuri, si culeg din fiecare loc ceea ce se potriveste pentru fetita mea. Ceea ce ma uimeste este cum de a acceptat Rita sa aiba doar doua mese cu lapte. Si fetita mea mananca inca de la inceput foarte bine, si consistent( mai putin perioadele cu eruptii dentare) dar tot laptele este pe locul unul, deoarece nu sta fara sa suga. Nu ai avut probleme la inceput? In sensul sa planga dupa san? P.S: Rita este superba!
Multumim! :) Nu o mai alaptez pe Rita de cateva saptamani. A fost o intarcare foarte lina. Se pare ca ea se satura cu mancarea din timpul zilei si asta este motivul pentru care laptele meu nu i-a mai ajuns. :)
Bună, Laura! Îmi poți spune cum se numește brânzica pe care i-o dai Ritei? Multă sănătate, întregii familii!
Am gasit un brand care ni se potriveste bine, Artesana. :) Dar orice branza care e bio e ok pentru bebelus zic eu.
Mulțumesc, ești minunată….și nu pentru faptul că mi-ai răspuns… așa ești tu🙏🏼😘 Zi frumoasă! 🌸
Draga mea Laura, am citit cu mare interes meniul tau si evident, il voi adapta dupa nevoile micuței mele. Înțeleg anumite critici aduse acestui articol pentru ca, daca e sa fim realiști, meniul tau este un pic Altfel. Si eu m-am confruntat destul de mult cu situații de genul: trebuie sa manance mar ras cu biscuite sau brânzica, morcov pasat, etc si ce sa vezi: bebelușa mea nu a vrut sa manance asa ceva, deci jale mare in familie. Si atunci mami a spus stop si a fiert mar cu para si Scorțișoara si uite minune, a mâncat! Citind meniul tau pot sa spun ca se aseamănă foarte mult cu Rețetele Annabelei Karmel dupa care eu gatesc iar micuța mea e înnebunita sa la guste si sa le manance. Nici eu nu am folosit inca peste dar voi încerca de la BioCorner zilele acestea. Eu zic sa ai încredere in tine si bebelușa ta, ea iti va arata drumul spre cum si ce trebuie sa faci!😘
Asa fac.Multumesc! :)
Felicitari pentru carti si multumim ca impartasesti cu noi experienta ta in diversificare cu frumoasa Rita! Retetele propuse de tine sunt intr-adevar diferite de ceea ce am vazut pe alte site-uri, bloguri etc. Astept cu nerabdare sa ne impartasesti din ponturile tale refetitoare la maniera in care reusesti si ai timp sa le realizezi. Mie fiecare zi mi se pare un maraton, sa gatesc cele trei mese principale si gustarile si sa fac si restul activităților casnice🙈. Mai ales ca dupa 9 luni cand am trecut la un fel de autodiversificare fiecare masa este o provocare pt ca trebuie sa ma gandesc sa prepar mancarica astfel încât bebe sa manance singurel. Adio piureuri care se preparau rapid😩.Multa bafta in continuare si de-abia astept articolele următoare.
Laura, te apreciez mult, dar meniul acesta mi se pare decepționant. Nu știu exact câte luni are Rita, dar e clar ca nu urmărești recomandările OMS. Peste nu apare in nici măcar o zi, plus de asta copilul are nevoie de grăsimi sănătoase (foarte benefice pentru creier) cum ar fi unt cât mai gras sau iaurt de capra. Poate ai timp sa arunci un ochi pe grupul Mar cu biscuite. Sunt sigura ca totul e făcut cu buna intenție, dar având in vedere ca e vorba de Alimentația unui copil așa de mic, cred ca trebuie maj multă informare. Numai bine.
Eu inca nu i-am dat peste Ritei, pentru ca nu sunt convinsa ca este de calitate si pana nu gasesc o sursa corespunzatoare nu ii dau. Primeste iaurt de capra de doua ori pe saptamana, dar nu si unt. Acest meniu este unul orientativ doar pentru o saptamana, nu pentru toata viata! :) Multumesc pentru recomandari. :)
Tu de unde iei pestele pentru copil? Si ce peste?
Sincer, nu m-am gândit și la sursa de peste, sorry. Noi locuim in Spania și i-am dat peste de la 6 luni și un pic. I-am dat orice fel de peste (Dar de obicei lum Dorada și somon) și toate fructele de mare (și mie îmi plac foarte mult și cumpărăm cel
Puțin o data pe saptama). Acum fetita mea are 3 ani și 4 și pot sa zic ca Peștele e preferatul ei.
Acum inteleg! :)
Super grupul Mar cu biscuite, recomadat si de pediatra noastră. Noi la cursul de diversificare am aflat ca dimineata este bine sa papam.fructe pentru energie. Când avem zile in care suntem obosite la prânz pregătim ceva frugal(ex:brocoli fiert si ou fiert). Rita mănâncă cu manuta ei? Voi ii dati paine de la brutăria voastră? Eu am gasit-o(pe cea integrala) superioara biscuitilor din comert si ii dau coaja, la recomandarea pediatrului.
Pana la urma, e clar ca daca nu existau influencerii, oamenii care ii urmează gaseau aceste informatii prin vecini, prieteni etc. So, na…Informatie exista pentru toata lumea si pentru cei care vor sa urmeze OMS, sunt si pediatri care tin cursuri de diversificare.
Te urmăresc de ceva timp dar cum nu prea obișnuiesc sa comentez pe bloguri am stat retrasa. Astăzi însă am simțit nevoia sa îți scriu, îmi sunt foarte dragi postările tale și te felicit pentru naturalețea cu care povestești frânturi din viata de familie.
Buna, Laura!
As dori sa te intreb cu mult interes ce biscuiti ii dai Ritei? Nu am gasit in comert fara zahar.
Multumim pt idei!
Buna Laura! Te apreciez foarte mult! Te admir ca reuaesti sa faci ata de multe lucruri, eu nu prea reusesc sa îmi fac timp pentru mine si ma simt epuizata de multe ori. Am aflat din meniul tau câteva retete pe care nu le am facut niciodată si o sa le încerc. De multe ori nu mai stiu ce sa ii mai gătesc lui bebe al meu de 8 luni. Bebele meu nu prea ii plac legumele. Eu ii dau si fulgi de secara,grâu,hrisca, orz sper ca fac bine! Sunt de acord cu tine o mămică nu tre sa stea in bucătărie toata ziua trebuie sa stea si cu bebe. Am încercat si eu sa fac biscuiti dar nu mi a plăcut ce a iesit. Cu sarea si cu zaharul si cu alte multe lucruri, sa fim serios cati dintre noi au crescut fără sare, fără zahar ai multe altele, cand eram mici nu era atata informatie ca acum ai …., noi suntem mari ai sanatosi. In schimb mă doare ca exista conflict intre gwneratii, daca ii spun lui mami ca ibdau tapioca, sau mei sau fulgi de ovaz spune ca ii dau prostii….. Peste nubstiu nici eu de unde sa iau. Încearcă si sfecla la bebele meu ii place, si vinetele si zacusca adaptata pentru bebe. Multa sănătate si numai bine. Îmi plac cartile tale foarte mult. Pt cine are nevoie de informatii utile o recomand pe Cosmina Nitu, are si blog si mi se pare un consultant de exceptie! Sunt anumite lucruri care zic e bine de stiut, de exemplu cate cereale are voie bebe sa mănânce, la Cosmina nitu am gasit pana la opt luni 1 sau 2 linguri, si multe alte informatii utile! Astept si alte postări ale tale Laura pentru ca sunt o sursa buna de inspiratie!
Buna,
Rita nu a avut probleme cu nici o alergie la inceputul diversificarii?
De ex la banana, galbenus de ou, branzica?
Intreb pentru ca fetitei mele(7 luni si 2 sapt) i-au aparut ceva bubite asemenatoare cu cele de dermatita atopica si medicul crede ca poate fi si un soi de alergie la unul din alimentele nou introduse. Saptamana viitoare o sa facem analize de sange si ne lamurim…
Multumesc
Pana acum Rita nu a facut alergii. Din pacate stiu ca e greu de depistat la ce anume se fac aceste alergii. Poate ca nu e alergie totusi! :)
Am mai citit postarea ta cu începutul diversificării și citind-o și pe aceasta, nu înțeleg niște aspecte și îmi reconfirma de ce blogurile îs doar jurnale publice de vanitate și sura de venit:
-cum sa scoți cărți de bucate dar sa nu ii faci copilului biscuiți în casa și sa ii mai dai și borcanele. Nu înțeleg. Poți face ce vrei, evident, acasă, dar nu sa scrii asta, ca doar ești scriitoare de cărți de bucate.
-vad ca tot ce scrii este însoțit de sintagme gen “poate va sunt de folos”, deci când scrii, crezi ceea ce spui, dar dacă cineva are o părere contra nu vad înțelepciune sa zici măcar, “ia sa cercetez ce spui” , sau măcar, “da am citit dar nah, nu rezonez” . Tot ce vad la păreri contra este sa le închizi gura cu, “fiecare face ce considera :)” , “eu sunt o mama relaxata” – toate suntem relaxate, te asigur, indiferențe cum hrănim copilul.
-Rita ar trebui sa mănânce deja bucăți, tu ii dai pasat, mărunțit, de ce? Eu cred ca e comod asa pt voi, nu se murdărește, e rapid și sigur. Ceva de promovat ca influencer? Nu. Nu ar strica sa arunci un ochi pe recomandările OMS și ghidul ministerului sănătății. Știu, fiecare alege ce e bine pt el, dar zău nu strica sa citești măcar de curiozitate de ce e bine sa manance bucăți deja.
-urmează o carte de bucate pt bebelusi, mdah. Cu “lapte” vegetal, iaurt degresat, mâncare piure, carne mai putina… Oportunitate pe piața, atât.
-sunt de acord sa ii introduci ce alimente vrei, când crezi tu ca e bine pt copil, chiar dacă recomandările în vigoare zic, orice, începând cu 6 luni fără sare, zahar și alte câteva. Nu am văzut însă la tine niște construcții de fraza care sa îmi spună ca știi măcar recomandările vremurilor în care trăiești. Sigur, recomandările se schimba, dar poate totuși sunt pe acolo niște lucruri de bun-simț.
Ma deranjează overall discursul, ce promovezi cu bună-știință, faptul ca pui un :) la păreri contra și le barezi total.
Nu trebuie sa reciti din ghidurile de hrănire în vigoare, ca nu te plătește OMS sa faci asta, sigur fiecare face ce vrea, sigur vremurile se schimba, dar sigur tu promovezi un mod de a hrăni un bebeluș care nu este nici corect, nici incorect, este doar personal și atunci, ce cauta pe net?
Blogurile sunt confesiuni online sau mai învață și cel care scrie ceva?
Doar vad încântare la laude și “ma bucur ca îți e de folos” și “eu asa vreau” – sigur, mai diplomat, la contre.
Fiecare sa aleagă ce vrea din ce zici, apoi pt mine nimic :), dar sigur nu eram eu în target :)
“Am mai citit postarea ta cu începutul diversificării și citind-o și pe aceasta, nu înțeleg niște aspecte și îmi reconfirma de ce blogurile îs doar jurnale publice de vanitate și sura de venit”
– Nu neaga nimeni faptul ca exista si postari platite, care sunt marcate cu #ad si e ceva firesc. Pentru multi blogul este un job care presupune multe ore de munca, inspiratie, talent si documetare. Faptul ca testeaza produse si le recomanda nu mi se pare ceva gresit si nici nefiresc. In ceea ce ma priveste, acest blog reprezinta un loc al intalnirii. O intalnire intre cei care au aceleasi interese, preocupari, nedumeriri, dar care pot avea pareri diferite si pe care pot sa si le exprime, asa cum ai facut si tu. Este un jurnal public si atat!
“cum sa scoți cărți de bucate dar sa nu ii faci copilului biscuiți în casa și sa ii mai dai și borcanele. Nu înțeleg. Poți face ce vrei, evident, acasă, dar nu sa scrii asta, ca doar ești scriitoare de cărți de bucate”
– si iata cum “scuipam” public pe acest jurnal doar pentru ca suntem mai buni decat persoana acuzata. Nu ii fac biscuiti in casa pentru ca am testat retete si nici una nu mi s-a parut suficient de buna ca sa o impartasesc cu comunitatea de mamici. In plus modul meu de viata si timpul petrecut cu Rita mi se par mai importante decat orele petrecute in bucatarie. Borcanelele nu sunt otrava si ar fi bine sa te documentezi asupra lor, daca tot iti place sa citesti si sa fii informata. Eu ii prepar Ritei in fiecare zi mancare, dar sunt zile cand pur si simplu prefer sa nu o fac pentru ca sunt obosita, pentru ca vreau sa ies mai mult in parc, pentru ca pur si simplu am o varianta ajutatoare. Daca imi permiti, evident! :))) Si aleg sa scriu si despre lucrurile mai putin ok in opinia unora, cu toate riscurile aferente, pentru ca asa sunt eu. Sau accepti varianta in care spun ca nu ii dau borcanele, dar de fapt ii dau, punand presiune pe mamele care oricum simt ca nu fac fata si nu sunt suficient de bune. Ei bine asta mi se pare mult mai gresit decat sa fiu onesta si sa recunosc ca apelez si la “ajutoare”. Dincolo de asta am asa un sentiment ca vei achizitiona cartea de bucate dedicata copiilor, macar de curiozitate. Ca doar sunt un autor premiat, nu? :)
“vad ca tot ce scrii este însoțit de sintagme gen “poate va sunt de folos”, deci când scrii, crezi sa ceea ce spui, dar dacă cineva are o părere contra nu vad înțelepciune sa zici măcar, “ia sa cercetez ce spui” , sau măcar, “da am citit dar nah, nu rezonez” . Tot ce vad la păreri contra este sa le închizi gura cu, “fiecare face ce considera :)” , “eu sunt o mama relaxata” – toate suntem relaxate, te asigur, indiferențe cum hrănim copilul”
– Imi place sa cred ca sunt o mama relaxata, cu temerile mele evident, pe care le-am impartasit aici pe blog si NU toate mamele sunt relaxate, crede-ma. Cunosc cateva exemple despre care nu vorbesc pentru ca nu sunt in masura. Spre deosebire de tine. :) Nu sunt un om conflictual, dar urmarindu-ma am crezut ca ti-ai dat seama.:) (pot sa zambesc din cand in cand, nu?- adica nu ti se pare ca inlocuiesc un argument sper) Sunt un om informat, dar stiu si schimbarile de opinie ale OMS de-a lungul timpului, pornind chiar de la varsta la care se incepe difersificarea de fapt. Si cand se tot schimba opiniile, ce imi ramane? Instinctul pe care nu il anihilez cautand online confirmari. E foarte bine sa avem directii clare, dar sa nu luam totul mot a mot. Aici evident ma refer si la sugestiile mele. Fiecare mama face ce e mai bine si mai potrivit pentru copil ei.
“Rita ar trebui sa mănânce deja bucăți, tu ii dai pasat, mărunțit, de ce? Eu cred ca e comod asa pt voi, nu se murdărește, e rapid și sigur. Ceva de promovat ca influencer? Nu. Nu ar strica sa arunci un ochi pe recomandările OMS și ghidul ministerului sănătății. Știu, fiecare alege ce e bine pt el, dar zău nu strica sa citești măcar de curiozitate de ce e bine sa manance bucăți deja.-urmează o carte de bucate pt bebelusi, mdah. Cu “lapte” vegetal, iaurt degresat, mâncare piure, carne mai putina… Oportunitate pe piața, atât. ”
– Hopa! Am asa senzatia ca daca maine ar disparea acest OMS, tu ai fi pierduta. Bietele mamele noastre. :)) Il cunosc si eu foarte bine, dar il ADAPTEZ copilul meu. Ma uit si eu la el si vad ce nevoi are. Si nu inteleg de unde ai dedus ca ii dau Ritei pasat? Rita manca de toate in orice forma! Si chiar mi se pare deplasat sa ma judeci ca sunt comoda si nu imi place sa se murdareasca. E ca si cum vin la tine in vizita si iti dau lectii despre cum sa iti ingrijesti casa. Fara sa ma intrebi. :)
“sunt de acord sa ii introduci ce alimente vrei, când crezi tu ca e bine pt copil, chiar dacă recomandările în vigoare zic, orice, începând cu 6 luni fără sare, zahar și alte câteva. Nu am văzut însă la tine niște construcții de fraza care sa îmi spună ca știi măcar recomandările vremurilor în care trăiești. Sigur, recomandările se schimba, dar poate totuși sunt pe acolo niște lucruri de bun-simt”
– De bun simt Nu sunt frazele tale care ma arata cu degetul. Nici macar nu citesti articolele scrise de mine, ca daca ai face asta nu ai putea deduce ca recomand sarea si zaharul in alimetatia copilului. Recomandarile vremurilor in care traiesc sunt experientele mele de viata din care invat tot timpul. Eu nu imi cresc copilul dupa ureche, dar nici cu cartea in mana. Daca imi dai voie!:))
“Ma deranjează overall discursul, ce promovezi cu bună-știință, faptul ca pui un :) la păreri contra și le barezi total.
Nu trebuie sa reciti din ghidurile de hrănire în vigoare, ca nu te plătește OMS sa faci asta, sigur fiecare face ce vrea, sigur vremurile se schimba, dar sigur tu promovezi un mod de a hrăni un bebeluș care nu este nici corect, nici incorect, este doar personal și atunci, ce cauta pe net? Blogurile sunt confesiuni online sau mai învață și cel care scrie ceva?
Doar vad încântare la laude și “ma bucur ca îți e de folos” și “eu asa vreau” – sigur, mai diplomat, la contre.
Fiecare sa aleagă ce vrea din ce zici, apoi pt mine nimic :), dar sigur nu eram eu în target :)”
– Eu zic sa inchid acest blog. Ca simt putin ca te cam clatina aceste articole. :) Ei hai sa-ti spun si ce cred eu, vrei? Consider ca ai mult timp la dispozitie si nu e rau, dar mai bine veneai cu ceva constructiv, nu cu degetul indreptat spre cei care sunt pur si simplu altfel. Sa citim ce scriu cei de la OMS stim toate, stai linista! Cu drag am raspuns acestui comentariu din respect pentru celelalte mamici care si ele, debusolate de pe forum-uri ajung aici si observa ca exista si alte variante. Nu detin adevarul absolut, asta cu siguranta, dar cred cu tarie ca intodeauna exista o cale de mijloc. Invat multe lucruri de la cei care imi scriu, dar nu de la tine.
Imi doresc ce este mai bun pentru copilul meu. Il las liber si am incredere ca va fi un om frumos. Asta am sa-l invat, prin puterea exemplului, in primul rand.
Overall, simt ca sunt pe drumul cel bun, iar tu esti in target. Da, te zdruncina alte exemple, dar e bine ca recunosti ca altfel nu ai fi aici! Succes in cresterea copilul! Esti o mama buna sunt sigura, dar lasa-ti instinctul sa te ghideze. El nu se schimba asa de usor. Ai multe de castigat de pe urma lui!
Sunt acri strugurii. Fără oms cum se creșteau copii?Băiețelul meu nu accepta mereu bucăți, orice ar spune oms, asa e copilul. Ne mai bazam și pe instinct, ne uitam la ce copil avem. Dacă ar manca pe jumătate de cât mănâncă Rita ar fi grozav! Felicitări și multa sănătate!
Ai intrat un “gura” mamicilor perfecte:)).Felicitări pentru felul în care îți crești fetița!
Buna Laura,
Ce raspuns elegant ai dat, bravo tie! esti o mama model si un exemplu demn de urmat, in general vorbind… nici baietelul meu nu mananca bucati, abia acum incepe asa usor si are 1 an si 5 luni :) pediatrul mi-a spus ca este normal, sa nu-l presam, atunci cand este pregatit, ne va transmite el :) si uite ca asa a si fost! nu este deloc comod sa ii dau mancarea pasata :))) nu stiu de unde vine si ideea asta…inca ii gatesc separat mancare zilnic, gustarile la fel, biscuitii ii fac in casa, iar daca nu ii manaca bucati, ii pasez cu iaurt… nu inteleg rautatile acestea, tocmai pt asta, am si lasat comm… continua sa faci ceea ce faci pt ca o faci foarte bine, crede-ma :) te imbratisez cu mare drag, Laura! Sunteti o familie minunata!
Wow,Laura! Super comment! Thumbs up! E adevarat ca unele mamici daca nu ar exista OMS, nu ar mai avea ce sa comenteze pe bloguri si pe facebook.
O reteta foarte buna de biscuiti am gasit pe https://cuciresellajoaca.ro/biscuiti-populari/. Pe testate. Sunt cei mai buni si simpli biscuiti bebelusesti😉.
Heeeey, mulțumim pentru recomandare!Mă bucur că v au încântat biscuiții 😘 Noi am făcut pentru mâine și o variantă a lor, cu carob. Nu înțelegeam de ce îmi apar pe site vizitatori redirecționați de pe site ul Laurei 😊
Ah…ce ma “racorit” raspunsul tau :). Am o fetita de 2 luni si de acum incep sa ma informez despre etapele ce vor urma, insa, pana acum am invatat ca instinctul de mama este cel care ma ajutat de cele mai multe ori si este pacat sa “aratam cu degetul” atunci cand nu este cazul. Cred ca fiecare mama stie cel mai bine ce-i place copilului, cum se simte copilului etc. Sa o intreb pe mama cum ma crescut fara OMS :). Da, trebuie sa fim informate dar eu cred ca totul are o limita iar copilului nu i se potriveste tot ce este scris in “carte”. Fetita mea a fost nascuta prematur si nici in acest caz nu am functionat ca la “carte” pentru ca au fost momente cand “cartea” nu s-a potivit cu nevoia bebelusei mele. Trebuie sa invatam sa ne ascultam copilasi, sa ascultam nevoile lor. So, mamelor nu mai criticati, hai sa fim mai bune si intelegatoare pentru ca toate ne iubim ingerasii si incercam sa facem tot ce este mai bine pentru ei.
Buna Laura! Laptele vegetal (migdale,de cocos,orez) îl prepari in casa sau îl cumperi? In cazul in care îl cumperi, poți specifica marca, te rog?
Multumesc
Daca am timp il prepar in casa vezi aici retetele ! Sau le cumpar din comert, in supermarket exista categorii bio unde gasesti mai multe branduri!
Este incredibil cum fiecare trebuie sa-si dea cu parerea si sa-ti spuna sa te documentezi mai mult. Daca copila mananca si e sanatoasa, de ce trebuie sa punem problema de ce are gustarile atat de consistente? Ca viitoare mamica si eu am de gand sa urmaresc atat sfaturile pediatrului cat si ce-mi transmite copilul. Daca nu manca, s-ar fi pus problema ce nu faci bine sau mai mult, sunt suprinsa ca nu ai fost intrebata daca inca alaptezi. Cred ca trebuie sa fim mai relaxate si sa luam o sugestie ca ceea ce este,o sugestie si sa vedem ce se aplica mai bine la copilul nostru.
Buna, Laura!😘Rita mănâncă totul pasat sau deja ii dai bucăți?Daca ii dai bucăți, cum ai făcut trecerea de la pasat la bucatele?Am încercat sa nu ii mai dau bebelinei mele pasat la blendar, ci mai mari puțin, făcute cu furculița dar le refuza categoric.
Te urmăresc cu drag și foarte draga îmi este Rita! Băiețelul meu are 10 luni mănâncă bine 3 mese pe zi + gustări, am introdus cam toate alimentele dar avem o problema cu lăpticul. Țiți este baza, mai ales noaptea…ești o norocoasa cu Rita ca doarme bine si nu mai este așa dependentă de laptic!
Ps: poți încerca somonul de la Lidl, a primit multe recomandări…din păcate al meu baietel nu îl prea accepta.
Foarte interesant si util meniul, dar ceea ce nu prea vad sunt FRUCTELE! Noi mare parte a diminetilor le incepem cu un boost de vitamine(avocado, mar, para, curmale,oleaginoase, fructe de padure….totul pasate plus fie scortisoara, nuca de cocos, etc) !
Poate ca eu gresesc, dar asa am facut pana acum, bebe 11 luni si se dezvolta foarte frumos!
Multe imbrtisari de la noi,
Mami si bebe 🤗
Buna Draga Laura! Ce meniu consistent și sănătos are Rita ! E nevoie și de “nitica” creativitate și informare ce-i drept .. și eu sunt o mama dornica sa ii ofer fetiței mele cât mai BIO ,cât mai bun și sănătos însă nu am multe cunoștințe de Bucătărie ,combinarea alimentelor ,însă îmi doresc sa acumulez cât mai multe informații pentru sănătatea fetiței mele ,așa ca te rog mult sa ma ajuți și sa îmi zici de ardeiul gras din ce surse îl pot lua sa fie sigur ? Și a doua întrebare de ce se arunca prima apa de la ficățel când fierbe ? E valabil la toate tipurile de carne ? Multumesc
Buna! Arunc prima apa in care au fiert ficateii ca sa nu fie urme de toxine. Poti insa sa ii fierbi si lapte ca le taie din amareala. :)
Eu cumpar legume fie de la supermarket de la categoria bio, fie ii aduce soacra mea de la Tg Mures, de la tara cand sunt in sezon Sau ii iei de la piata :)
Super pont îți multumesc !! Voiam sa te mai întrebam ca auzisem ca dacă fierbi carnea la oala sub presiune își menține proprietățile este adevărat ? Cu ce cantitate de carne ai început ? Multumesc
Buna Laura ! Si bebe Noah al meu tot in iunie e născut :-) Am observat ca pește nu ai adăugat in nici o rețetă din săptămâna propusă. Încă nu i ai dat sau nu ii place? Al meu adora somonul :-)
M-am ferit de peste pentru ca nu am gasit o sursa buna pana acum. Intentionez sa-l introduc cat de curand, dar caut somon salbatic proaspat si nu prea gasesc!
La gustare se da ceva ușor.. Fructe, un biscuite, o budinca de fructe… Prea consistente gustările…. Joi de exemplu nu apar deloc fructele….
Poti sa ii dai fructe joi! :) Meniul acesta este doar orientativ si se adapteaza nevoilor fiecarui copil!
Multumesc! Ma bucur pentru meniu. Fetitele noastre sunt de aceeasi varsta, sunt nascute in aceeasi zi. Chiar am vazut zilele trecute ca i ai dat Ritei ananas si i am dat azi Esterei …a fost incantata. Cred ca a devenit favoritul ei ca fruct, nu a ezitat, a mozolit o rondela intreaga… Ea nu mananca foarte bine solide, nu a acceptat piureurile… poate pentru ca o alaptez inca…insa voi aplica meniul tau. O asociez pe Rita cu ea mereu…cu par amandoua, grasute…etc.
Sa fie sanatoasa! :)
Buna Laura ,vad ca folosesti foarte des carnea de curcan.Mie pediatrul mi a spus că e mai buna si mai sănătoasă carnea de curcan decât puiul,în spui te rog ce alt timp de carne ai mai adăugat în meniul Ritei ? Sa aveti poftă si sa cresteti mari
Mananca pui, vita, ficatei, miel…
Ideile pt meniu sunt bune insa, dupa parerea mea,prea putina proteina animala.
Sunt convinsa ca Rita nu mananca atata mancare zilnic. Totusi,nu inteleg rostul gustarilor (care sunt destul de consistente) de la varsta aceasta cand toti pediatrii recomanda doar 3 mese principale pana la varsta de 1 an. In timp ce Rita serveste gustarile,fetita mea de aproape 9 luni,in acea perioada din zi, doarme. Daca are atatea mese,cand mai doarme?
Multumim pt idei!
Nici Rita nu mananca tot timpul trei mese sau gustarile, dar pentru un meniu complet am adaugat cam ce a mancat in ultima perioada! Eu mixez ce spune pediatra cu ce imi transmite Rita si pana acum am facut echipa buna. Suntem flexibili in general!
Super dragut meniul, imi mai da si mie idei. Noi ieri am facut 10 lunite, si da, si la noi intr-o zi mananca brocoli de rupe, altadata nici sa nu vada. Ce am observat eu este ca nu prea mananca carne(raaaar, si atunci trebuie sa fie facut gen snitel, batuta bine inainte sa pun in cuptor, sau blenduita in mancare).
Dar in rest, dovlecel, morcov, rosiuta, brocoli, salata verde, ceapa, pastarnac, usturoi, creveti, peste, la greu.
O intrebare, daca imi permiti… Cu cartofii cum faceti? Ca la mine nu vrea decat crud(il rontaie un pic si gata)
Multumesc si weekend minunat!
Rita nu a mancat cartoful crud inca. Il coacem la cuptor, fiert sau la abur.
Buna Laura.
La cate luni ai introdus oul de prepelita,si cum il mai gatesti in afara de omleta?
Mersi ☺
Ah, nu mai stiu exact. Cred ca pe la 7 luni asa…
Buna Laura,
Ce fel de lapte vegetal folosesti in retetele tale?
DEpinde de reteta. Poti sa inlocuiesti laptele cu lapte de migdale, de cocos, de orz etc…
Buna, Laura.Felicitari pentru modul cum iti cresti fetita! Mi-as dori sa ne mai spui si de unde cumperi produsele sau sa ne dai exemple de produse pe care le cumperi, spre exemplu ce fel de unt, iaurt?cat de grase? Sau daca ne poti da chiar si marci…De asemenea, spune-ne te rog, daca iei doar produse bio?? Multumesc!
Un meniu si pentru primele luni de diversificare ar fi excelent..
Buna! Mi se par prea.consistente gustarile pt.varsta ei ( ca sa nu mai spun ca se introduc dupa 1 an). Si meniul….f putina carne, multe lucruri integrale care se dau cu masura la varsta asta. Si mult.prea putin lapte …doar dim.si seara.
Fiecare adapteaza meniul in functie de nevoile copilului. Nu exista nicio obligatie, ci doar o propunere pentru mamicile care vor si altceva in afara de retetele clasice. Atat! :)
Intr-adevar, pana la 1 an baza este laptele. Este foarte bine daca mananca 3 mese principale si bea laptic la cerere. Dar eu stiu ca gustarile se introduc dupa varsta de 1 an si fainoasele la fel. Si gustarile ar trebuie sa fie fructe, iaurt sau cate o briosa sau biscuite, preparate in casa. Gustarile Ritei mi se par foarte consistente, ca o masa principala si parca lipsesc destul de mult fructele. Nu vreau sa dau sfaturi pentru ca stiu ca nu le-ai cerut sau nu ai nevoie de ele, dar poate ar fi bine sa te interesezi mai bine sau sa intrebi pediatru…
Buna! Ma consult cu pediatrul normal. :) Gustarile sunt gustari si nu le mananca in fiecare zi, dar am mai scris despre asta. Rita mananca si fructe, dar asta orice parinte stie sa dea copilului fara scriu!
Servus Laura😌
Multumim pentru meniu ❤️
O intrebare: cam ce cantitate papa Rita la o masa?
Multumesc 😘
Un castrol mic!
Cate luni are Rita?
9 luni.
Buna Laura! Pentru Rita folosesti branzica facuta in casa, sau cea din comert?
Abia astept urmatoarele articole pe acesta tema :)
Din comert cel mai des, dar de la categoria bio.
Buna Laura.Suna delicios tot ce ai pregatit tu aici.Eu inca nu am inceput diversificarea celui mic,inca ma documentez cumva…si incerc sa ii mai fac pofta la masa cu noi sa vad cum reactioneaza ,daca doreste sa guste sau nu:) are aproape 6 luni,fara vreo 11 zile.Totusi,am o intrebare:Rita nu mai mananca si in timpul noptii lapte? Eu inca am treziri nocturne dese,este agitat,asta poate si din cauza faptului ca se pregatesc sa apara dintisorii,dar am impresia pe undeva ca va fi alaptat destul de des chiar si la 1 an. Rita nu cere lapte in timpul zilei? Imi pare intr-adevar ca mananca foarte bine,dar avand in vedere ca a fost alaptata exclusiv la san,ma gandeam ca nu va renunta atat de usor la lapticul cald al mamei:)
Rita in momentul in care a inceput diversificare se satura destul de bine cu mancarea si astfel laptele nu mai este baza. Insa nu toti copiii sunt mancaciosi si evident ca laptele ramana masa de baza.
Suuuuper! De când aștept! 🤗
Foarte interesant meniul saptamanal, dar am o nelamurire. Pana la un an, baza este laptele. Nu sunt cam multe gustari?!
La Rita nu mai este laptele baza, pentru ca mananca destil de bine. Gustarile nu le mananca in fiecare zi, dar am pus ca sa fie variante mai multe pentru mamici. :)
Cred ca ar trebui sa tii cont de niste recomandari avizate de specialisti. Ai ajuns, cu voia ta, sa fii un influencer, asa ca mare atentie la ceea ce propagi. Mamicile pot lua ca atare informatia data de tine si sa aiba efecte nocive asupra copilului lor. Totusi, cunoscand recomandarile medicale in domeniul diversificarii, recunosc ca unele retete sunt utile. Multumim!
Ce te face sa crezi ca nu tin cont de parerile specialistilor? Doar ca depinde de specialisti. Si pediatrii se contrazic intre ei, ca sa nu mai spun cat de diferit se cresc copii in alte tari fata de noi. Si pana la urma ce conteaza? Sa ai un copil sanatos, integrat si care sa se adapteze usor. Chiar cred ca fiecare trebuie sa aleaga ce i se potriveste din informatia gasita pe acest blog, sa proceseze si sa adapteze modului lui de viata, copilului etc. In plus am explicat destul de clar ca acest meniu reprezinta o directie si poate fi adaptat in functie de fiecare nevoie!
Iti multumesc insa pentru feedback! :)
In Romania mamele ar vrea ca laptele sa fie de baza pana merge copilul la scoala :)) – “noroc” ca se lasa dupa copil si renunta el mai devreme :P.
Well done, Laura!
Sau asa! :)))
Intr-adevar, meniul bebelusilor e foarte diferit in alte tari. Noi traim in Franta. Aici carne se da o data pe zi si nu obligatoriu in fiecare zi din saptamana. Daca se da ou nu se da si carne in aceeasi zi dar si noi mai facem exceptie in week-end. Gustare ii dam doar dupa-masa. Dimineata mananca doar lapte, cate o felie de paine. E drept ca micul dejun ar trebui sa fie mai consistent, dar nici sa nu fie ca o masa de pranz. La cina se da piure sau supa-crema de legume. Ma surprinde totusi cat de consistent poate fi acest meniu, cred ca si pentru mine ca adult ar fi mult prea mult. 😊
Si totusi gustarile sunt gustari, dar poti sa folosesti ideile pentru masa de pranz.
Este foarte rau ceea ce promovezi. Zici ca Rita nu mananca atâtea gustari, dar le-ai pus asa puntru alte mamici. Cum vine asta, sunt atatea persoane care chiar cred ce scrii acolo, ar trebui sa pui meniul adevarat al copilului, nu ceea ce crezi tu. Apoi, mai scrii si o carte, pe ce baza, ca nu vad produse preparate sau inventate de tine.
Chiar crezi asta? P{oti sa iei ce ti se potriveste din ce scriu eu…daca ti se potriveste ceva. :)